Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

klima fan

lurker
14 јуни 2021
602
340
Stanot odnosno dnevnata koja treba da ja gream e prilicno topol, dali mozebi Fuegoto e kako Galanzot vo jacina?
I eventualno kako se pokazani kako klimi Fuego ako znaes?

Sepak e inverter a Galanzot e obicna model od pred 15 godini.

Ko ke razmislam nema ni 25m2

Ako e taka ke brka rab, iskreno sakav nesto budzet varijanta, bidejki i montaza plus na osnovnata cena e 100e min

Sent from my SM-G990B2 using Tapatalk

Fuego сега новите модели се слаби баш за тој Fuego што прашуваш е слаб модел и нема врска со Galanz бидејќи Galanz е ламја за Fuego затоа мој совет ти е Vivax овој модел е супер

Foldalot

hello world
19 март 2014
121
95
Размисли добро за мулти сплит. Јас топли ти препорачувам да ја разглдаш опцијата за посебни единици.
Олеснителна околност е што си во фаза на карабина.

Цевките кои сега ќе ги поставиш не се универзални односно не се со ист дијаметар за сите снаги. Тоа ќе мораш да го правиш во соработка со инсталатери. После поставување мораш да ги затвориш краевите и тоа добро. Едно зрнце песок или прашина внатре и отиде скапата единица.

Не ми е баш изводливо да ставам 3 надворешни единици, впрочем и не знам ни дали имам таква опција од инвеститорот. Зградата е во строг центар и мислам дека инвеститорот сака да следи некоја естетика. Веројатно ако толку сакам и би ми дозволил, сепак мој стан е, но верувам условот ќе биде 2 единици да се на тераса. Нешто што дефинитивно не сакам да го правам.

Во постојана комуникација сум со инсталатерите и ми делува дека имаат разбирање од ова. Во однос на снагата на цевките, инсталатерот ме советуваше во дневна да поставам за 5.5kW, на што може да се монитира 3.5 или 5.5, додека ако стави за 3.5 тогаш не би можел 5.5 ако се одлучам за таква клима после инсталација.
Единствено што ме става во двоумење со позицијата на оваа клима во дневна е што на воздушно растојание од некаде 10м од надворешната едница. Ако цевките идат по ѕидови, тогаш некаде 15м би испаднало цевки. Веројатно ова е океј? Инсталатерот ми вели дека е возможно. А и според спецификации на надворешната единица пишува дека поддржува до 70м растојание. Ова е баш големо па претпоставувам дека се мисли севкупно од сите внатрешни единици.

Anywho, за брендот гледам неколку пати на темава се споменува VIVAX (меѓу другите). Озбилно VIVAX е подобар избор од GREE? Ај за јапонскиве, а ете и Midea скроз ми држи вода, ама некако немам доверба во VIVAX ко reliable brand. Продуктите најчесто им ги гледам во ниско буџетна категорија. Не знам нешто ако сум пропуштил со нив.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.481
2.927
Anywho, за брендот гледам неколку пати на темава се споменува VIVAX (меѓу другите). Озбилно VIVAX е подобар избор од GREE? Ај за јапонскиве, а ете и Midea скроз ми држи вода, ама некако немам доверба во VIVAX ко reliable brand. Продуктите најчесто им ги гледам во ниско буџетна категорија. Не знам нешто ако сум пропуштил со нив.
Vivax всушност се (беа) препакувани Midea.
Од тука и релативно повисоката доверба кон нив, него ли кон GREE.
И јас би рекол НЕ за ГРЕЕ.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.551
19.224
Не ми е баш изводливо да ставам 3 надворешни единици, впрочем и не знам ни дали имам таква опција од инвеститорот. Зградата е во строг центар и мислам дека инвеститорот сака да следи некоја естетика. Веројатно ако толку сакам и би ми дозволил, сепак мој стан е, но верувам условот ќе биде 2 единици да се на тераса. Нешто што дефинитивно не сакам да го правам.

Во постојана комуникација сум со инсталатерите и ми делува дека имаат разбирање од ова. Во однос на снагата на цевките, инсталатерот ме советуваше во дневна да поставам за 5.5kW, на што може да се монитира 3.5 или 5.5, додека ако стави за 3.5 тогаш не би можел 5.5 ако се одлучам за таква клима после инсталација.
Единствено што ме става во двоумење со позицијата на оваа клима во дневна е што на воздушно растојание од некаде 10м од надворешната едница. Ако цевките идат по ѕидови, тогаш некаде 15м би испаднало цевки. Веројатно ова е океј? Инсталатерот ми вели дека е возможно. А и според спецификации на надворешната единица пишува дека поддржува до 70м растојание. Ова е баш големо па претпоставувам дека се мисли севкупно од сите внатрешни единици.

Vivax е Midea

Станот е нова градба со изолации, со дограма со се. Расфрлање со снагите и местење ѓутуре ќе биде контра продуктивно.

Следна прилика нацртај груб тлоцрт, наведи ориентација и висина на плафони па да смислиме нешто.

Рачунај дека под климите нема да имаш или не би требало да имаш намештај.

kolesk

lurker
6 февруари 2016
758
1.173
Vivax всушност се (беа) препакувани Midea.
Од тука и релативно повисоката доверба кон нив, него ли кон GREE.
И јас би рекол НЕ за ГРЕЕ.
Ај ако имаш болсови, оди на омлет форумот, и пиши им НЕ за Грее.

DarthJe5us

poweruser
2 јануари 2012
3.098
2.341
Vivax е Midea

Станот е нова градба со изолации, со дограма со се. Расфрлање со снагите и местење ѓутуре ќе биде контра продуктивно.

Следна прилика нацртај груб тлоцрт, наведи ориентација и висина на плафони па да смислиме нешто.

Не треба под клима да се става мебел?

klima fan

lurker
14 јуни 2021
602
340

Vivax се одлични ги произведува Midea така да мој совет ти е Vivax

Таму форум е купен ( со рекламни банери ) од Gree и затоа кој ќе ја каже вистината за Gree дека имаат висока модулација и други негативни работи што се реалност го банираат

18 август 2019
1.210
1.176
Немој да им го креваш рејтингот. Омлет звучи убаво, напиши го вистинското име.
Таму форум е купен ( со рекламни банери ) од Gree и затоа кој ќе ја каже вистината за Gree дека имаат висока модулација и други негативни работи што се реалност го банираат
Висока модулација може да се разбере и како висококвалитетна модулација. Посоодветно е кога ќе се напише НИКАКВА МОДУЛАЦИЈА.

DarthJe5us

poweruser
2 јануари 2012
3.098
2.341
Vivax се одлични ги произведува Midea така да мој совет ти е Vivax

Немој да им го креваш рејтингот. Омлет звучи убаво, напиши го вистинското име.

Висока модулација може да се разбере и како висококвалитетна модулација. Посоодветно е кога ќе се напише НИКАКВА МОДУЛАЦИЈА.
На каква модулација мислите?

klima fan

lurker
14 јуни 2021
602
340

Наместо да модулира како што пишува во спецификациите од 200 до 1.600 W они работот со минимална модулација од 1.200 W наместо да спуштат до 200 W како што пишува во вабричките спецификации фактички не работи како инвертер не моделира не ( штеди ) туку со таква висока модулација клима уредите им се како он-офф а не како инвертер системи

Deksa

user
9 февруари 2012
1.001
904
Fuego сега новите модели се слаби баш за тој Fuego што прашуваш е слаб модел и нема врска со Galanz бидејќи Galanz е ламја за Fuego затоа мој совет ти е Vivax овој модел е супер

Кој од овие 3 модели во однос и цена те молам ако може да ми помогнеш

21.000

24.000 (поскапа бидејќи ја земам од друго место

19.000

Последна промена:

klima fan

lurker
14 јуни 2021
602
340
Кој од овие 3 модели во однос и цена те молам ако може да ми помогнеш

21.000

24.000 (поскапа бидејќи ја земам од друго место

1.9000

Vivax AENI овој модел

Deksa

user
9 февруари 2012
1.001
904
Vivax AENI овој модел

А бекото не е ок или?
Тоа па има вифи и поефтино е :)
И вака по спекс има подобри вредности и подобра енергетска класа

klima fan

lurker
14 јуни 2021
602
340
А бекото не е ок или?
Тоа па има вифи и поефтино е :)
И вака по спекс има подобри вредности и подобра енергетска класа

Беко-то има помала гаранција така да не е ценовно голема разлика од Беко до Vivax сепак мој совет ти е VIVAX AENI ако сакаш земи Беко но сепак јас кога би бирал би го одбрал Vivax-от

18 август 2019
1.210
1.176
Добра модулација е да ја постигне потребната температура, потоа да ја смали снагата (и потрошувачката) на 200-300-400 вати (по потреба) и да ја одржува температурата. Така треба да работи постојано, кога има потреба малку да зголеми или намали, без да се исклучува.

Мојот Gree трактор крева до 1300 вати, работи така, прегрева, набрзина ја спушта потрошувачката до 800 вати (и тоа е успех, понекогаш само до 900 вати) и исклучува. Класичен пример за НИКАКВА модулација. А ова вклучи-исклучи не само што не дава комодитет, туку ја зголемува и потрошувачката.

DarthJe5us

poweruser
2 јануари 2012
3.098
2.341
Маса, кревет, висока комода
На греење од нив ќе одбива и ќе трупа жешко пред неа па ќе гасне
Не знаев дека ова може да е проблем. Во повеќето дневни соби нема баш каде да се монтира климата освен да дува врз некоја софа.

Последна промена:

Deksa

user
9 февруари 2012
1.001
904
Беко-то има помала гаранција така да не е ценовно голема разлика од Беко до Vivax сепак мој совет ти е VIVAX AENI ако сакаш земи Беко но сепак јас кога би бирал би го одбрал Vivax-от
Нарачано Беко, Вивакс ставиле некои услови за 2+3 гаранција да мора секоја година редовен сервис во тие +3, така да двете клими за мене конкретно бидејќи нема да правам годишна проверка/сервис се со по 2 години гаранција, се одлучив за Беко

Фала ви на сите за советите и помошта!!!

klima fan

lurker
14 јуни 2021
602
340
Нарачано Беко, Вивакс ставиле некои услови за 2+3 гаранција да мора секоја година редовен сервис во тие +3, така да двете клими за мене конкретно бидејќи нема да правам годишна проверка/сервис се со по 2 години гаранција, се одлучив за Беко

Фала ви на сите за советите и помошта!!!

Сподели Фотографии од климата Внатрешната Надворешната единица и Далечонското кога ќе ја монтираат

Deksa

user
9 февруари 2012
1.001
904
Сподели Фотографии од климата Внатрешната Надворешната единица и Далечонското кога ќе ја монтираат
Колку совети ми даде треба да дојдеш на кафе да се грееш зимава а не само слики

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.551
19.224
Не знаев дека ова може да е проблем. Во повеќето дневни соби нема баш каде да се монтира климата освен да дува врз некоја софа.
Софа и не е толку проблем. Маса и голема рамна површина и тоа како е.

Затоа се мантра овдека да не се лепат во плафон.
Како и да е, кај мој другар по марфиев закон под климата (не буквално, ама прилично блиску) имаше голема стаклена маса, комода и уште една комода. Климата се „понашаше“ како он-оф. Со преместување на стаклената маса малку подалеку ситуацијата драстично се подобри.

Не се работеше за посреќување затоа што тој тврди дека циклусите на пали-гасни се намалени за 90%. Кога ги има се заради топло време

Foldalot

hello world
19 март 2014
121
95

Две клими ќе бидат над врата (спална и детска) и кај нив не би требало да има проблем со ова, а и таа во кујна/дневна исто ќе има простор околу неа.

А еве ко последно прашање за мојава ситуација, ако буџетот не е во прашање, кои се вака најдобри брендови? Мислам секако да се земе во предвид и нивната достапност тука и сервис и се тоа. Да споредам цена, па ако ми фати око ќе ставам нешто најасално и да не му ја мислам многу.

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно