Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.480
2.926
Mislenje za klimive, posebno za favorit dali se ok klimi?Погледнете го атачментот 131581Погледнете го атачментот 131582

Ke se koriste vo 50m2 bez izolacija so pvc dograma.
Мислењето е автоматски споено:

Moze i dr predlog za 18ka dokaj 50K.
Од двете, би одел на HiSense.
Наводно, имале добри компресори (од тошиба), а тоа е добар знак.

Испратено од телефоно

zipppo

read-only
7 мај 2012
14
1
Бидејќи имаш изолација и просторот е целосен ( без прегради ) заедно кујна и дневна тогаш не се проблем +3м2
Еве цртеж од просторот за појасно (38м2). Некако во мисли ми е дека е голем за 3.5 а мал за 5.5 (предимензионирана), ако воопшто нешто значат тие “трииполка“ и “петиполка“.
Се мислам дека појака “трииполка“, поточно некоја со моќност >3800 ќе е идеално, дали грешам?
И уште еднаш за брендови, за Грее читам дека не чинат генерално. Што е со Hisense? Дали јапонците се ултимејт без грешка и е подобро да се гледаат тие, ако занемариме цена? Кој друг бренд го препорачувате?

1699987168219.png

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.480
2.926
Еве цртеж од просторот за појасно (38м2). Некако во мисли ми е дека е голем за 3.5 а мал за 5.5 (предимензионирана), ако воопшто нешто значат тие “трииполка“ и “петиполка“.
Се мислам дека појака “трииполка“, поточно некоја со моќност >3800 ќе е идеално, дали грешам?
И уште еднаш за брендови, за Грее читам дека не чинат генерално. Што е со Hisense? Дали јапонците се ултимејт без грешка и е подобро да се гледаат тие, ако занемариме цена? Кој друг бренд го препорачувате?

Погледнете го атачментот 131592

Јапонците се секако добитна комбинација, доколку буџетот ти го дозволува.

Да, веројатно 5,5 ќе е предимензионирана за тој простор, посебно ако е добро изолиран.
Грее начелно ги бие глас дека се трошаџии, а и често работеле вклучи-уклучи (не е удобно за тие што престојуваат во просторот).
HiSense биле добри, со компресори од тошиба.

Испратено од телефоно

3 ноември 2012
868
1.896
Area 51
Трајче Дрварчето's setup  
Processor & Cooler
Intel 8088, 4.77MHz
Storage
dual 160KB 5.25-inch disk drives and 10 MB HDD
RAM
16K on-board RAM
Video card
Monochrome Display Adapter
Audio
1-channel PWM
Monitor
IBM 3270
OS
PC-DOS v1.0
Mislenje za klimive, posebno za favorit dali se ok klimi?Погледнете го атачментот 131581Погледнете го атачментот 131582

Ако се одлучиш за Хајсенс, овде ти е некоја иљадарка поевтина:

filipinec

hello world
5 февруари 2018
51
24

Ti imas 100m3 volumen ,a vo negativni minusni temperaturi ti treba klimatizer da moze da go svrti vozduhot njmalce 7pati ili 700m3 izduv.
Sega baraj kiamtizer da ima barem 750m3 izduv pa za 600-650 m3 bidi tivok ,kako ne bi go rabotel na poslednata brzina,za da imas konfor,pomalce buka.

Ako e bez izolacija prostorot za greenje ke ti fali toplina koga ke padnat temperaturite .
Prostor obez izolacija ima najmalce 100w na m/2 gubitok na -10c.,znaci nekoja kvalitetna 18btu ili 22btu.
Baraj nekoja sto dava 4,5 do 5kw na -10,sem ako si od Gevgelija.

Последна промена:

NikolovskiM

hello world
20 април 2019
161
279

Баш за вакви случаеви има и „4 иполка“ :)

Конкретно мислам на моделите на Тошиба. Од нив имаш 13ка - еквивалент на 3 иполка, 16ка - еквивалент на 4 иполка и 18ка еквивален на 5 иполка.

Веројатно има и од други марки, ама за Тошиба конкретно знам пошо ја глеав Toshiba Shorai Edge 16 да земам.

Друга варијанта, во зависност од буџетот, би ти биле „моќни“ 13ки (3 иполки), како што се Toshiba Daiseikai 13 и Mitsubishi LN35. Цената на првата е околу 83-85к најефтина, на втората околу 100к. Цената на Shorai Edge 16ка (4 иполка) ти е околу 72-73к.

klima fan

lurker
14 јуни 2021
602
340

Favorit тој модел што прашуваш е произведен во AUX инаку и Hisense и AUX се со GMCC Toshiba Compressori

Eве спецификации од Favorit

Gree не би ти препорачал е сега за 38м2 со изолација 5.5 кв ќе работи он-офф голема е Ако имаш буџет тогаш земи го овој модел 4.5kw но мислам дека и 3.5кв ќе е доволно бидејќи имаш изолација

Riku

lurker
27 ноември 2021
573
252
Ako e bez izolacija prostorot za greenje ke ti fali toplina koga ke padnat temperaturite .
Prostor obez izolacija ima najmalce 100w na m/2 gubitok na -10c.,znaci nekoja kvalitetna 18btu ili 22btu.
Baraj nekoja sto dava 4,5 do 5kw na -10,sem ako si od Gevgelija.
Im go rekov toa na covecite pred izvesen period ama nesakat dve mali klimi tuku 1 zosto taka im odgovara prostorot plus vo najladnite denovi dokolku nemoze da postigne imat kamin za pomaganje. Ne e gevgelija tuku valandovo, blisko.

Favorit тој модел што прашуваш е произведен во AUX инаку и Hisense и AUX се со GMCC Toshiba Compressori

Eве спецификации од Favorit

Znaci klimata si vredi za parit, da im kazam da si ja zemat.

Astraion

poweruser
24 ноември 2012
2.164
3.213
Струмица

Оди прво у Риверсофт и дај им го линкот, ако ти кажат оти може да ти ја најдат преку нив, зимај.
Ако не можат одиш у Сетек.
Електромеханика ги избегавам за клими оти им се поднапумпани цените.

Mercilesss

hello world
20 февруари 2023
396
296
Гледам на многу луѓе им препорачувате Вивах Аери, дали тоа е една од најдобрите мид-хај енд клими за кај нас за 3.5 - 5.5kW ?

Astraion

poweruser
24 ноември 2012
2.164
3.213
Струмица
Гледам на многу луѓе им препорачувате Вивах Аери, дали тоа е една од најдобрите мид-хај енд клими за кај нас за 3.5 - 5.5kW ?
Вивакс предлагам исклучиво на луѓе кои не знаат шо сакаат и имаат низок буџет за клима. Вивакс е во мид енд, далеку е од хај суфиксот. Битно е подобар бренд од Грее оти климите им ги склопуваат Мидеа.
Користам АЕРИ 5.5 од 2016-та, ако ти е битно, и точно знам како се понаша еден Вивакс. Затоа замена за овој Вивакс ќе биде Тошиба или Митсу (3.5).
Кинезите ич не се јузер френдли за чистење, многу им се гласни надворешните единици (и со гумени буфери и без) и модулацијата им е за никаде додека не падне темп под 5-6Ц.
Вивакс вози Тошиба (GMCC) компресор ама џабе кога софтверот не знае како да го вози тој компресор. Единствено Haier се издвојува како подобар од кинезите, во последните 2-3 години.

Јапонците се скапи со цените ама на период од 5+ години ќе ја платиш истата цена преку сметките за струја со кинезите, а ќе те боли глава од нивното одржување.

Mercilesss

hello world
20 февруари 2023
396
296
Вивакс предлагам исклучиво на луѓе кои не знаат шо сакаат и имаат низок буџет за клима. Вивакс е во мид енд, далеку е од хај суфиксот. Битно е подобар бренд од Грее оти климите им ги склопуваат Мидеа.
Користам АЕРИ 5.5 од 2016-та, ако ти е битно, и точно знам како се понаша еден Вивакс. Затоа замена за овој Вивакс ќе биде Тошиба или Митсу (3.5).
Кинезите ич не се јузер френдли за чистење, многу им се гласни надворешните единици (и со гумени буфери и без) и модулацијата им е за никаде додека не падне темп под 5-6Ц.
Вивакс вози Тошиба (GMCC) компресор ама џабе кога софтверот не знае како да го вози тој компресор. Единствено Haier се издвојува како подобар од кинезите, во последните 2-3 години.

Јапонците се скапи со цените ама на период од 5+ години ќе ја платиш истата цена преку сметките за струја со кинезите, а ќе те боли глава од нивното одржување.
Кои јапонски брендови би ги ставил како мид-хај енд што се достапни кај нас, воедно истите и се јусер френдли?

Дома за во поголема дневна користиме Вивах веќе 4-5 години 7.5kW. Никакви проблеми до сега, собата станува бања за 5 минути од коа ќе ја вклучиш (40м2 соба)

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.550
19.219
ама џабе кога софтверот не знае како да го вози тој компресор.
Затоа што кај јапонските, за разлика од кинеските, сите три мотори се pwm или по нашки "инвертер"

За сето тоа меѓу себе да работи како што треба потребно е прилично добро програмирање а истата таа логика бара и екстра сензори што на крајот ја поскапува климата.

Кинеските (не сите) , за да бидат конкурентни, имаат три фиксни брзини на надворешниот вентилатор што го принудува компресорот да работи во неоптимални подрачја.

Кога во игра влезе и внатрешната тогаш разбирливо е зошто скоро сите работат on-off на релативно топло време.

Компресор ко компресор. Може да биде од 5 до 120 Hz. Некој треба да му покаже што треба.

Ете затоа @zlatko_ti412 може да се фали со потрошувачки од 70 или 100W. :)

DjDage

read-only
15 ноември 2023
3
1
Zdravo na site.
Bi sakal da prasam
Vo dvoumenje sum pomegu dva klima uredi.
Nekoj sto ima poveke iskustvo da mi kaze sto e podobro od ovie dva uredi.
Prviot e :
Hisense ENERGY SE KA50BS0EG-KA50BS0EW

Za Hisense ovoj model mi kazaa deka filterot so aktiven jaglen pravel problem i duri nekade i zidovite potemnuvale..
Dali nekoj ima iskustvo so ovoj ured i da kaze
Vtoriot e
GREE Charmo Arctic Pro GWH18ATDXD-K6DNA1A

Stanot e 70m2 nova gradba pozicioniran sever/zapad na potkrovje vo Gevgelija.
Dnevniot prestoj e okolu 30m2.
Najmnogu mi treba za toj prostor da bide topol da ne raboti non stop klimata da odrzuva temperatura i po potreba da se zamlaci del od spalnata soba po potreba stom se otvori vratata od hodnikot.

Samo ke ve molam bez glupavi komentari i bez drugi nepotrebni raboti.
Pozdrav i vi blagodaram

mnikolce

lurker
27 октомври 2016
798
618
Zdravo na site.
Bi sakal da prasam
Prviot e :

Za Hisense ovoj model mi kazaa deka filterot so aktiven jaglen pravel problem i duri nekade i zidovite potemnuvale..
Vtoriot e

Najmnogu mi treba za toj prostor da bide topol da ne raboti non stop klimata da odrzuva temperatura i po potreba da se zamlaci del od spalnata soba po potreba stom se otvori vratata od hodnikot.

Pozdrav i vi blagodaram
Јас би те банирал од форумот, поздрав

Sent from my M2007J20CG using Tapatalk

DjDage

read-only
15 ноември 2023
3
1
Абе се правиш многу паметен ти Николче како што гледам јак стручњак си самобендисан и ,демек латиница не разбираш.Презапишисе и научи.Поздрав

klima fan

lurker
14 јуни 2021
602
340
Zdravo na site.
Bi sakal da prasam
Prviot e :

Vtoriot e

Pozdrav i vi blagodaram

Мој совет еден од овие модели

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.672
3.759
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Не е овој за овде, подобро на кајгана или фенима да се пресели :))))

Последни теми

Последни огласи

На врв