Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

Corpsegrinder

read-only
18 јули 2020
26
33
Поздрав дечки,

Дојде време да се пазарат клими за станот.

Планирам да ставам Toshiba Shorai 3,5 kW во дневна со трпезарија + кујна и Toshiba Seiya 2,5 kW (2 во мулти-сплит систем) во спалниве.

Прашањето е дали се исплатат климите/дали е добра инвестиција/прав избор на клими/модели или за тие пари може да се земе нешто подобро (kW и мулти да се исто како што сум навел горе) ?

Доколку постои подобра опција ве молам за линкче.

Благодарам однапред,
Поздрав!

A$AP-Rocky

hello world
27 февруари 2016
69
22
Македонија
A$AP-Rocky's setup  
Processor & Cooler
Inte i3-8100 @ 3.60GHz (4 CPUs) & DeepCool
Motherboard
ASRock Z370 Pro 4
Storage
500 GB
RAM
32 GB
Video card
nVidia GeForce GTX1660
Case
Modecom Oberon Pro
Mouse
White Shark Galahad
Keyboard
White Shark Commandos Elite
Audio
Sennheiser
Monitor
Samsung 32"
OS
Windows 11
Дечки фала ви на одговорите, кога ќе сум во можност да ви одговорам ќе ви реплицирам во најбрзо време

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.683
3.770
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO

Sent from my M2101K9G using Tapatalk

klima fan

lurker
14 јуни 2021
604
340
Zdravo decki, namestiv vivax aeri+ 3.5ka, okolu toplenjeto odlicna e, no malku se slusa krckanje, nekoj iskustvo so taa klima?
Fala vi.
Со Здравје да се користи

( сподели фотографии од внатрешната и надворешната единица дали е добро монтирана )

Крцкањето е од топло-ладно секоја пластика реагира со крцкање

A$AP-Rocky

hello world
27 февруари 2016
69
22
Македонија
A$AP-Rocky's setup  
Processor & Cooler
Inte i3-8100 @ 3.60GHz (4 CPUs) & DeepCool
Motherboard
ASRock Z370 Pro 4
Storage
500 GB
RAM
32 GB
Video card
nVidia GeForce GTX1660
Case
Modecom Oberon Pro
Mouse
White Shark Galahad
Keyboard
White Shark Commandos Elite
Audio
Sennheiser
Monitor
Samsung 32"
OS
Windows 11
Дечки, не можам да најдам моделот на климата што е Hisense, но другите работи што ми ги имавте пишано т.е. критериуми се исполнети. (Не сум вратен дома периодов за да ја проверам, а поминаа неколку дена па затоа сега ќе ви реплицирам)
Инаку, неколку пати е полнета со фреон ама не е до тоа, најверојатно го губи некако од цевките, а за да биде полошо плативме пари за да бидат ставени нови цевки и пак има губиток и веќе ја испишуваме од живите.

Планирам денес да одам дома и успат да купам оваква клима, што мислите?

Blagojcebt

hello world
1 септември 2009
216
89
Дали се продаваат вакви чуда кај нас ? И дали има некој користено?
(Air deflector)
Бидејќи климата ми е ставена во мала внатрешна тераса и самата се гуши со ладен или топол воздух , зависно од сезоната , сметам дека ваква направа ќе помогни.

IMG_20231226_180457.jpg

aircon-fan-deflector_1080x (1).png

61wngAMHWLL.jpg

slavuj

read-only
18 август 2023
19
19
Дечки, не можам да најдам моделот на климата што е Hisense, но другите работи што ми ги имавте пишано т.е. критериуми се исполнети. (Не сум вратен дома периодов за да ја проверам, а поминаа неколку дена па затоа сега ќе ви реплицирам)
Инаку, неколку пати е полнета со фреон ама не е до тоа, најверојатно го губи некако од цевките, а за да биде полошо плативме пари за да бидат ставени нови цевки и пак има губиток и веќе ја испишуваме од живите.

Планирам денес да одам дома и успат да купам оваква клима, што мислите?

Јас ја земав и монтирав вчера, истиот модел само 12ка (3.5kw). Монтериве речиси и немаат искуство со овој модел, затоа што е нов.

За овие 48 часа, климата е гром за моите потреби.

Имам искуство со греење со обична беко 2.5 kw и Daikin sensira 3.5kw, па ќе споредам во однос на Daikin-ot

- Одличен комфор и остава дојам на многу моќна клима, ни се чини дека парно имаме дома, не прави промаја на ниво 1 дување, ама ако ја опнам на 4 ка, дома торнадо...
издувот се врти ~300° и има интересен (параболичен) дизајн.

- Исклучително тивка и внатрешна и надворешна единица, не осетив дали и кога направи defrost, нема иритантни звуци и крцкање.

- Температурата ја постигна ептен брзо, ама имам добра излоација и добри комшии.

- Внатрешната единица е релативно габаритна за соба до 25 квадрати и личи како да имаш закачено 5 иполка. ( 700 кубици воздух е по спецификација)

- Мануелно хоризонтално поместување на издувни перки на внатрешната.

Сметам дека е одлична клима за парите, ама е и за поголем простор, рецимо 40-45 квадрати. Испод таа квадратура, мислам дека Vivax aeri е таман решение бидејќи колку што можев да истражам тие 2 клими се идентични, освен внатрешната единица на Aehi е поголема/појака т.е. 530 vs 700 m3 капацитет на издув.

Толку можев да заклучам, сега направиси есап за 18ка како ќе ти дојде према проценкиве од 12ка.

Во иднина ќе споделам и модулација.

Sent from my Mi Note 10 using Tapatalk

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Дали се продаваат вакви чуда кај нас ? И дали има некој користено?
(Air deflector)
Бидејќи климата ми е ставена во мала внатрешна тераса и самата се гуши со ладен или топол воздух , зависно од сезоната , сметам дека ваква направа ќе помогни.

Погледнете го атачментот 133303

Погледнете го атачментот 133304

Погледнете го атачментот 133305
Како? Како? Внатрешна тераса? Надворешната единица ти си ја ставил во внатрешна тераса? Ако е ова случајот нема спас.

Или мислиш на вовлечена тераса која само од едната страна е отворена кон надвор? Ако е ова случајот, може да има минимален бенефит.

Blagojcebt

hello world
1 септември 2009
216
89
Како? Како? Внатрешна тераса? Надворешната единица ти си ја ставил во внатрешна тераса? Ако е ова случајот нема спас.

Или мислиш на вовлечена тераса која само од едната страна е отворена кон надвор? Ако е ова случајот, може да има минимален бенефит.
Да вовлечена тераса само на едната страна отворена.

Го ставив чудото и некако функционира, го вади поголемиот воздух надвор,
Само ме знам дали ќе има некоја штета на климата.

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Денес купена за греење на 25 м2, монтажа после празниците, па ќе видиме како ќе се покаже.
Поволна цена, на 24 рати без камата.
Солидни карактеристики на Еуровент.

Атачменти

• IMG_20231227_124104.jpg
    IMG_20231227_124104.jpg
    3,2 MB · Прегледи: 44
  • IMG_20231227_124115.jpg
    IMG_20231227_124115.jpg
    3,4 MB · Прегледи: 44
Последна промена:

klima fan

lurker
14 јуни 2021
604
340
Денес купена за греење на 25 м2, монтажа после празниците, па ќе видиме како ќе се покаже.
Поволна цена, на 24 рати без камата.
Солидни карактеристики на Еуровент.

Со Здравје да се користи Долго да служи сподели фотографии од внатрешнната надворешната единица и далечинското

Јас ја земав и монтирав вчера, истиот модел само 12ка (3.5kw). Монтериве речиси и немаат искуство со овој модел, затоа што е нов.

За овие 48 часа, климата е гром за моите потреби.

Имам искуство со греење со обична беко 2.5 kw и Daikin sensira 3.5kw, па ќе споредам во однос на Daikin-ot

- Одличен комфор и остава дојам на многу моќна клима, ни се чини дека парно имаме дома, не прави промаја на ниво 1 дување, ама ако ја опнам на 4 ка, дома торнадо...
издувот се врти ~300° и има интересен (параболичен) дизајн.

- Исклучително тивка и внатрешна и надворешна единица, не осетив дали и кога направи defrost, нема иритантни звуци и крцкање.

- Температурата ја постигна ептен брзо, ама имам добра излоација и добри комшии.

- Внатрешната единица е релативно габаритна за соба до 25 квадрати и личи како да имаш закачено 5 иполка. ( 700 кубици воздух е по спецификација)

- Мануелно хоризонтално поместување на издувни перки на внатрешната.

Сметам дека е одлична клима за парите, ама е и за поголем простор, рецимо 40-45 квадрати. Испод таа квадратура, мислам дека Vivax aeri е таман решение бидејќи колку што можев да истражам тие 2 клими се идентични, освен внатрешната единица на Aehi е поголема/појака т.е. 530 vs 700 m3 капацитет на издув.

Толку можев да заклучам, сега направиси есап за 18ка како ќе ти дојде према проценкиве од 12ка.

Во иднина ќе споделам и модулација.

Sent from my Mi Note 10 using Tapatalk

Со здравје да се користи Долго да служи Сподели фотографии од клима уред-от

Gostin

read-only
11 октомври 2023
20
6
Eve ja klimata aeri+ namestena, zvukot sto go ima e na videoto, nekoj iskustva?

Атачменти

• VID_20231231_095700.mp4
    2,8 MB
  • Screenshot_20231231_110415_com.android.gallery3d.jpg
    Screenshot_20231231_110415_com.android.gallery3d.jpg
    1 MB · Прегледи: 63

slavuj

read-only
18 август 2023
19
19
Со Здравје да се користи Долго да служи сподели фотографии од внатрешнната надворешната единица и далечинското

Со здравје да се користи Долго да служи Сподели фотографии од клима уред-от
Еве слики и од монтажата кај мене.

Секоја чест за монтерот Зоран Алексов, (се извинувам ако не смеам да рекламирам монтери, нека брише админ.) дојде на точно на терминот, и ја намести ептен профи и педантно, и ги исполни моите специфични желби за инсталација и спроведување на кондез. Црева.

Атачменти

• IMG_20231231_152727.jpg
    IMG_20231231_152727.jpg
    714,2 KB · Прегледи: 91
  • IMG_20231230_121613.jpg
    IMG_20231230_121613.jpg
    1,1 MB · Прегледи: 86
  • IMG_20231230_121605.jpg
    IMG_20231230_121605.jpg
    1,8 MB · Прегледи: 81
  • IMG_20231230_121539.jpg
    IMG_20231230_121539.jpg
    3,2 MB · Прегледи: 89

klima fan

lurker
14 јуни 2021
604
340
Еве слики и од монтажата кај мене.

Секоја чест за монтерот Зоран Алексов, (се извинувам ако не смеам да рекламирам монтери, нека брише админ.) дојде на точно на терминот, и ја намести ептен профи и педантно, и ги исполни моите специфични желби за инсталација и спроведување на кондез. Црева.

Со здравје да се користи супер монтирано кој сервис ти ја монтираше ( само кај дупката каде што излегуваат бакарните цевки од внатрешната единица пополнија дупката на ѕидот со фуген филер )

Brane77

hello world
4 јули 2023
137
62

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.553
19.225
Eve ja klimata aeri+ namestena, zvukot sto go ima e na videoto, nekoj iskustva?
Внатрешните перки за лево и десно даваат ваков звук (значи, внатрешните. Не надворешната за горе долу)

Пробај допри ги со рака или едноставно насочи го лево или десно и види дали се губи звукот. На видеото звукот е слаб па не може најјасно да се распознае.

Ако не се губи тогаш во прашање е внатрешниот мотор. Најверојатно пиксната која стои од левата страна.
Во тој случај барај ги да дојдат и рекламирај затоа што ќе се влошува.

Brane77

hello world
4 јули 2023
137
62
Кај вивакс аери + , внатрешните перки неможе да се вртат лево десно фиксни се. Исто и таа опцијата за swing што оди горе доле кај мене оди до половина односно до 45 степени и пак се враќа надолу. Незнам зошто е така. Претходно на постара вивакс клима одеше до горе и перките можеа лево десно со рака да ги подесиш. Ако може некој да потврди дали е така или само кај мене е така.
Внатрешните перки за лево и десно даваат ваков звук (значи, внатрешните. Не надворешната за горе долу)

Пробај допри ги со рака или едноставно насочи го лево или десно и види дали се губи звукот. На видеото звукот е слаб па не може најјасно да се распознае.

Ако не се губи тогаш во прашање е внатрешниот мотор. Најверојатно пиксната која стои од левата страна.
Во тој случај барај ги да дојдат и рекламирај затоа што ќе се влошува.

Испратено од AGS3-W09 преку IT.mk форум апликација

slavuj

read-only
18 август 2023
19
19
Со здравје да се користи супер монтирано кој сервис ти ја монтираше ( само кај дупката каде што излегуваат бакарните цевки од внатрешната единица пополнија дупката на ѕидот со фуген филер )

Го спомнав монтерот погоре, мислам дека соработува со Паком како овластен. Лично го ангажирав, не преку компанија.

Иначе за дупката е таква затоа што предходната клима дупката беше 10цм повисоко, а дополнително од надвор птици ми направиле гнездо во изолацијата и кога избушивме нова, двете дупки се споија кон надвор. Па морам набрзо да превземам нешто за затворање на дупката. Се мислам прво да потполнам со Пур пена бидејќи незнам од внатре колку длабоко е раширено од птиците. Дали мислите е паметно прво со пур пена да потполни убаво внатре, па на крај со фуген филер?

klima fan

lurker
14 јуни 2021
604
340
Го спомнав монтерот погоре, мислам дека соработува со Паком како овластен. Лично го ангажирав, не преку компанија.

Иначе за дупката е таква затоа што предходната клима дупката беше 10цм повисоко, а дополнително од надвор птици ми направиле гнездо во изолацијата и кога избушивме нова, двете дупки се споија кон надвор. Па морам набрзо да превземам нешто за затворање на дупката. Се мислам прво да потполнам со Пур пена бидејќи незнам од внатре колку длабоко е раширено од птиците. Дали мислите е паметно прво со пур пена да потполни убаво внатре, па на крај со фуген филер?

Сега има пад за кондез водата со новата дупка ( во косина се буши за да има пад водата од внатрешната единица ) инаку Мој совет ти е со Фуген Филер да ја затвориш дупката

Кај мене нешто зачести со DF на вивакс аери +, а надвор не е баш многу ладно за да прави DF. На 23 степени ми е ставена.

Кога има магла сите прават дефрост од маглата е почесто дефрост-от

Кај вивакс аери + , внатрешните перки неможе да се вртат лево десно фиксни се. Исто и таа опцијата за swing што оди горе доле кај мене оди до половина односно до 45 степени и пак се враќа надолу. Незнам зошто е така. Претходно на постара вивакс клима одеше до горе и перките можеа лево десно со рака да ги подесиш. Ако може некој да потврди дали е така или само кај мене е така.

Перките за лево-десно се вртат рачно а вратичката за горе-доле е преку дугмето Swing пробај перките за лево-десно ставиги во права позиција можеби нема да го има тој звук ако е повторно исто тогаш повикај ги од Сервис Паком ТЕЛ:02-3202-800

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв