Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Ајде помош.
Треба да се купува клима 3.5кв, за просторија од 30м2 со супер изолација. за до 60тина илјади денари. Кој би бил најдобар избор на клима? приоритетот е нормално што поштедлива, и што потивка. во потесен избор онака лаички по спецификации ми се toshiba shorai edge ras-13 за 59k, Daikin FTXF42D за 61k или пак Fujitsu 12kmcc за цели 10к поефтина односно 50к?
или има некоја друга што ја испуштам?
Фала
Mitsubishi AP35..... 60000 DEN.

Igordobro

hello world
14 октомври 2018
76
15
Се решив да одам со Haier.
Препорака меѓу 2-та модели? 7000мкд е разлика, а разлика некоја не ни гледам? искуства и мислење
Haier TUNDRA GREEN AS35TADHRA-CLC/1U35MEEFRA VS TUNDRA PLUS AS35TADHRA-THC/1U35MEEFRA-1

Еве линк и со споредба. од тоа што гледам, tundra plus e noviot model.

alexandar11

hello world
11 јануари 2010
463
210
Ми треба уште една клима, 3.5 и ќе биде помеѓу Haier Tundra Green или Aeri.

Голема разлика во цена имаат, доста повисока цена има сега Aeri за разлика од пред година, ме интересира која е подобра од овие две?

Riku

lurker
27 ноември 2021
573
252
Ми треба уште една клима, 3.5 и ќе биде помеѓу Haier Tundra Green или Aeri.

Голема разлика во цена имаат, доста повисока цена има сега Aeri за разлика од пред година, ме интересира која е подобра од овие две?
Aeri+ noviot model.

bobipp

hello world
13 ноември 2009
451
298
bobipp's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 2700X with Wraith Prism Cooler
Motherboard
Asrock B450 Pro 4
Storage
SSD Samsung 860 EVO 250 GB
PSU
Riotoro Enigma G2 650W Gold full modular
RAM
2x8 GB G. Skill Ripjaws V 3200 Mhz
Video card
MSI GTX 1650 SUPER 4 GB OC Edition
Case
Riotoro CR400 2x120 mm fans
Mouse
A4Tech X-710BK
Monitor
AOC i2269vwm 21.5" IPS
OS
Windows 10 Pro
Во лето ќе има осетен пад на перформансите. Во зима ќе мрзни едната половина од надворешната единица и тоа со многу дебел слој на мраз.

За да ти падне камен од срце ќе направиш вака:
Намести ја на ладење најниско што можеш, почекај температурата во собата да не е над 25 степени (мерено во висина на климата) и измери и го издувот.
Би требало да добиеш минимум 7 степени. Се што е под 7 степени е одличен податок. Или едноставно чекај да ја достигне најниската можна температура.
За да не те схебе во синусите не мораш да стоиш под неа :)

И брзината на дување е фактор. Одбери 2-ка од 5 брзини (ако се 5) или 1 од три брзини
Повтори го тестот на максимум дување и пиши ги резултатите овдека.

Нормално губење на фреон е 1 грам годишно.
Ако губи на надворешната единица (обично на холендарите) тогаш остава темна и мрсна дамка. Ако губи на внатрешна (на спојот) нема да видиш затоа што се изолирани тие цевки.
Дури денеска имав шанса да пробам :geek: . Наместив на 16 степени. Прво на 2/5 брзини, најниско што падна издувот беше 10 степени. Термометарот обичен кинески, купен од тезга. После пуштив на најјако, 5/5 брзини, и најниско што падна беше 8 степени. Термометарот го држев на 5-6 цм од издувот. Темп во собатае 25-26 степени.

Последна промена:

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.553
19.226
Дури денеска имав шанса да пробам :geek: . Наместив на 16 степени. Прво на 2/5 брзини, најниско што падна издувот беше 10 степени. Термометарот обичен кинески, купен од тезга. После пуштив на најјако, 5/5 брзини, и најниско што падна беше 8 степени. Термометарот го држев на 5-6 цм од издувот. Темп во собатае 25-26 степени.
На колкава далечина го држеше? Колку беше температурата на собата?

bobipp

hello world
13 ноември 2009
451
298
bobipp's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 2700X with Wraith Prism Cooler
Motherboard
Asrock B450 Pro 4
Storage
SSD Samsung 860 EVO 250 GB
PSU
Riotoro Enigma G2 650W Gold full modular
RAM
2x8 GB G. Skill Ripjaws V 3200 Mhz
Video card
MSI GTX 1650 SUPER 4 GB OC Edition
Case
Riotoro CR400 2x120 mm fans
Mouse
A4Tech X-710BK
Monitor
AOC i2269vwm 21.5" IPS
OS
Windows 10 Pro

Corsair

hello world
7 мај 2015
81
56
Здраво ми треба совет за клима 16м² 2.15 висина на таван , 60см зид без изолациа. Ги гледав овие или нешто друго до 30000 или 40000ден

Фала

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.481
2.929
Здраво ми треба совет за клима 16м² 2.15 висина на таван , 60см зид без изолациа. Ги гледав овие или нешто друго до 30000 или 40000ден

Фала

Па од сите овие наредени, само тошиба шораи еџ има смисла да ја земиш, посебно ако се земи во предвид цената на хајсенс и вивакс (тоа само по основ на цена).
Од друга страна, провери на вебсајто на klimi.mk
Треба да има некоја промоција(можеби?), или во секој случај, ќе имаш многу брендови и големини на инвертери, па полесно ќе можиш да споредваш.
И мислам дека ќе најдиш и поголема (16ка) тошиба шораи, за пониска цена од таа кај што си пуштил линк.
Од друга страна, незнам точно дали 13ка е наддимензионирана за твојот неизолиран, ама мал простор, но 16ка веројатно ќе е преголема?
И од трета страна, ме збунува малце твојот буџет, велиш до 3-40.000 денари, а инвертерите од линкојте се сите далеку над тој буџет.

Испратено од телефоно.

Aowek

user
14 април 2012
1.212
1.169
Пријател има многу чуден проблем со Вива Аеми модел , само што ја инсталираше климата на секои 2 часа кога климата не работи прави звук како да исклучува термостат. Кога работи климата го нема овој проблем само кога не работи го има :D викнал сервисер тој лом го направил за ова ли ме викаш вака така. Му објаснувал има релиља вака така прават и го откачил. Дали некој се сретнал со ваков проблем ?

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.553
19.226
Пријател има многу чуден проблем со Вива Аеми модел , само што ја инсталираше климата на секои 2 часа кога климата не работи прави звук како да исклучува термостат. Кога работи климата го нема овој проблем само кога не работи го има :D викнал сервисер тој лом го направил за ова ли ме викаш вака така. Му објаснувал има релиља вака така прават и го откачил. Дали некој се сретнал со ваков проблем ?
Ајде баш да видиме заради што релиња би штракале во лето?
Ајде да е зимо па да се вади дека се уклучува греач ама сега??

Aowek

user
14 април 2012
1.212
1.169
Ајде баш да видиме заради што релиња би штракале во лето?
Ајде да е зимо па да се вади дека се уклучува греач ама сега??

Не разбирам ни јас ама без врска им кажал тоа да ги откачи само, дали да се жали во дпи за нова клима?

Sent from my iPhone using Tapatalk

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.553
19.226
Не разбирам ни јас ама без врска им кажал тоа да ги откачи само, дали да се жали во дпи за нова клима?

Sent from my iPhone using Tapatalk
Не, претерано е да се жали во ДПИ ама треба да се викне мајстор и да види за што се работи.
Најдобро е, по мое мислење, да се стави мерач за потрошувачка да се види што се случува во тие моменти.
На пример има(ше) модели на клими со греач на тацна кој се уклучуваше рандом независно од надворешната температура. < ----- ова беше дефект

Кликање на релеј (два пати) се слуша кога ја уклучуваш. Едниот релеј ја вклучува надворешната а другиот компресорот или пак надворешната перка (или и двете)
После гаснење (преку даљинско) компресорот и внатрешанат единица не се гаснат па можеби ќе слушнеш релеј ама из чиста мира да слушаш кликање на релеи и слични звуци не ми делува баш океј.

Не би сакал да наведувам на погрешни закључоци. Нека се произнесат па после сите заедно да видиме дали нивното објаснување е разумно или ретардирано.

Aowek

user
14 април 2012
1.212
1.169
Не, претерано е да се жали во ДПИ ама треба да се викне мајстор и да види за што се работи.
Најдобро е, по мое мислење, да се стави мерач за потрошувачка да се види што се случува во тие моменти.
На пример има(ше) модели на клими со греач на тацна кој се уклучуваше рандом независно од надворешната температура. < ----- ова беше дефект

Кликање на релеј (два пати) се слуша кога ја уклучуваш. Едниот релеј ја вклучува надворешната а другиот компресорот или пак надворешната перка (или и двете)
После гаснење (преку даљинско) компресорот и внатрешанат единица не се гаснат па можеби ќе слушнеш релеј ама из чиста мира да слушаш кликање на релеи и слични звуци не ми делува баш океј.

Не би сакал да наведувам на погрешни закључоци. Нека се произнесат па после сите заедно да видиме дали нивното објаснување е разумно или ретардирано.
Мајстор бил им се издрал на луѓето како во стил вие сте луди , не разбирате ништо следен пат за ова ќе ви наплатам 1000 денари. Многу чуден проблем е.

Дали може да осети ако се вклучува грејачот на тацна со допир ? Да проба да го испита ова 'мануелнo'

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.553
19.226
Мајстор бил им се издрал на луѓето како во стил вие сте луди , не разбирате ништо следен пат за ова ќе ви наплатам 1000 денари. Многу чуден проблем е.

Дали може да осети ако се вклучува грејачот на тацна со допир ? Да проба да го испита ова 'мануелнo'
Не може со допир да се осети тој греач. Не е направен да развива големи температури туку доволни за да не се трупа мраз во коритото.
Наједноставен начин е да се стави мерач за потрошувачка (позајмете од некаде)
Исклучена клима може и мора да троши до максимум 7W во првите мигови (да речеме 30-ина минути) потоа мора да биде на нула.
Во зимо, како што реков, може да се уклучи греач на тацна и (или) греач на компресор ама само на одредени минусни температури.

Проблемов е чуден затоа што кажуваш дека на секои два часа се слуша тоа реле или релиња.
Да се слуша еднаш, да речеме после гасење на климата, ќе речев дека преминува од stand by во power off (0 W)

Ова не е високо софистицирана клима па да речеш дека има ставено пумпа за кондензат или сл.

И уште една работа..
Ако има уклучено Follow me на далечинското нека го изгасни па нека следи.

trencevski

hello world
17 ноември 2021
56
127
Update

54м2 добро изолиран стан,комшии од сите 3 страни, источна страна, генерално топол стан. Кризи фаќаат ако се задржи -20 повеќе од 15 дена. Буџет 90.000 денари.

Мислење за Inventor LDVI-18WFI Legend и како модел и како бренд, оти некако слабо ми е позната оваа марка.

Останати предлози?

Последна промена:

Riku

lurker
27 ноември 2021
573
252
Update

54м2 добро изолиран стан,комшии од сите 3 страни, источна страна, генерално топол стан. Кризи фаќаат ако се задржи -20 повеќе од 15 дена. Буџет 90.000 денари.

Мислење за Inventor LDVI-18WFI Legend и како модел и како бренд, оти некако слабо ми е позната оваа марка.

Останати предлози?

Mitsu, Daikin,Vuvax,Midea,Haier i tn. Во стан сите клими ќе ти вршат добра работа.

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.346
Update

Останати предлози?

За таа цена се зема јапанско.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.481
2.929
Update

Останати предлози?

Штом е добро изолиран, а во согласност со буџетот, две вакви: Тошиба сузуми
А за предлогот, односно марката, генерално и нас овде не ни е баш многу позната...но, како и да е, гледам дека е 18ка, а тоа е преголема единица за во стан, бидејќи сигурно станот не ти е една соба од 54 квадрати, туку неколку засебни простории (најверојатно една спална, и голема дневна со кујна плус купатило).
Оваа наддимензионираност на моќта нема да ти донеси ништо позитивно, туку инвертерот ќе работи ко он-оф клима, односно ќе уклучва и исклучва многу често и нема да можи да ги сетиш придобивките на добро димензиониран ивертер кој ќе си модулира (автоматски ќе наголемува/намалува повлекување на струја при одржување на зададената температура).
Затоа ќе си земиш две инвертерчиња (дали тошиба, дали даикин, или мицубиши, нема да ти смени - ако е јапонец), и ќе си уживаш, и од аспект на комодитет, така и од аспект на многу ниски сметки за струја.

jane222

read-only
9 септември 2022
9
0
Здраво дечки, ми треба помош околу изборот на нова клима.
Се работи за дневна соба од 30м2(со спуштен таван) и добра изолација(тервол горе, стиропор северна страна) и Пвц дограма, и мислам дека 3.5kw е доволна. Е сега изборот за која клима да се одлучам е малку потежок(буџет 40k). Се мислам меѓу овие две:
1. Hisense Energy SE
2. Vivax ACP-12CH35AERI+ R32 Inverter
Оваа првата моментално е на попуст во Алфи, па и од таму ако има некој искуство да кажи дали се добри производите и сл.
И ако имате предлог за некоја подобра до тој буџет предложете ми. Битно ми е да топли и на температура од -22, бидејќи планирам да ја користам за цела зима.

Astraion

poweruser
24 ноември 2012
2.164
3.213
Струмица

Charlie00

read-only
11 август 2020
23
15
На два пати имам забележено како сијаличката на климата трепка од сама себе, а климата не работи.Па морам да вклучам/искл на далечинското.
Дали мерачот го прави тоа или е нешто друго? Климата не се користи сега.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно