Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Дали програмерските фирми гледаат и работен стаж во Македонија?

28 ноември 2015
577
230
Скопје
tunephp.blogspot.com
JensenInterceptor's setup  
Processor & Cooler
i5-7500 Kabylake
Motherboard
Asus Prime b250m plus
Storage
1TB HDD Western Digital
PSU
Cooler Master 500 Watt
RAM
16 GB, DDR 4, 2133 MHz, Non-ECC, DIMM, CL15
Video card
GeForce GTX 1050 2B
Case
Cooler Master Elite 343
OS
Dual boot: Ubuntu 16.04, Windows 10
Не знаев каде е посоодветно да стои прашањево. Немам право да праќам во „вработување“, па едукација ми личеше најсоодветно.

Бидејќи сум повеќе фриланцер и немам работен стаж, дали фирмите за програмирање и развој на софтвер гледаат колку работен стаж во струката(без стаж за работа на друг вид струка) во Македонија имаш?

Дали можеби е пресудно за вработување да имаш стаж во струката?

Или се е до тоа да се пополни ЦВто со програмерски „капитал“ и како тоа ќе се покажеш на разговор за работа?

Taurus

Модератор
13 октомври 2007
2.616
1.572
dribbble.com
Taurus's setup  
Processor & Cooler
i5-2500K Quad 3.3GHz LGA 1155 6MB + Cooler Deepcool Gammaxx 200
Motherboard
Gigabyte Z68P-DS3
Storage
WD 1ТB SATA3 Caviar Black 7200rpm 64MB + SSD 2.5" Samsung 850 Evo 250GB
PSU
460W Gigabyte Superb Real Power
RAM
2x4GB DDR3 1866Mhz Kingston CL11 HyperX Genesis
Video card
Sapphire ATI PCX R9 270X 2GB GDDR5
Case
Gigabyte LUXO X140
Mouse
Zalman ZM-M300 Black
Keyboard
Sweex Illuminating
Audio
DeLux 2.1
Monitor
Dell UltraSharp U2311H 23" e-IPS
OS
Win 8.1
Официјален стаж за пензија не е битен.
Битни се годините искуство што ги имаш, проектите што си ги работел, проблемите со кои си се соочувал.... Врз база на тоа + техничко интервју + soft skills + ... те вработуваат како junior/intermediate/senior/lead....

dangthe

user
5 септември 2008
1.223
1.641
Скопје
дали фирмите за програмирање и развој на софтвер гледаат колку работен стаж во струката(без стаж за работа на друг вид струка) во Македонија имаш?

Единственото нешто што треба да ја интересира фирмата е што и колку знаеш.

loris

lurker
7 мај 2007
630
50
Велес - Скопје
Не е пресудно воопшто, најбитно е да го презентираш она што го имаш работено и кој бил твојот придонес во тоа.

Обично се наведува сајт на кој си работел, на тоа следи прашање сам или тим, ако е тим која е твојата улога во тимот, што работеше front, back или full stack.

Мене лично ако ме прашаш јас повеќе би сакал да видам портфолио пред CV.

Исто така компаниите обично сакаат да ги знаеш и алатките што ги користат (односно што алатки користиш),
со цел побрзо интегрирање во тимот и компанијата.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.220
16.372
Или по можност да имаш што помалку стаж за да ти платат помалце и да те ј**ат што повеќе зошто си наводно неискусен... жална вистина.

Многу зависи од фирма до фирма и многу зависи работното место какво е, ама генерално она што пиша @Taurus е некое непишано правило.

Ко што се очајни фирмиве за програмери, не само што не гледаат искуство, туку не гледаат ништо друго. Пишуваат на LinkedIn search што програмер сакаат, и на сите што ќе се појават како резултати им кликаат "send message", не им ги ни отвараат профилите. True story bro.

— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно