Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Царинска тарифа

kirev

senior
31 мај 2010
9.070
7.756
Здраво! Дали некој знај колку би бил данок и царина на маус €58 (Logitech Mx Master)?
Најлоша варијанта околу 15%+18%. Малце подобра ти е 0%+5% со некои поситни трошоци. Најдобра е нула, нејсе... Не прашувај кога како што, наградна игра е царината, јбг :(

cakii

hello world
23 февруари 2011
397
731
Здраво на сите,

нарачав пред некој ден од Flexxmemory.co.uk SSD и RAM меморија и ми се јавија пред малку од UPS дека пратката е задржана на царина и дека треба да идам кај нив по документи, па после да бркам царина.
Освен тие 1044 денари што ми ги спомнаа за лежарина кои други давачки ќе ги имам на праткава? Пратката е во вредност од +- 265 евра.

Благодарам на сите :)

TheSchumann

hello world
27 јануари 2017
96
105
Скопје
Здраво на сите,

нарачав пред некој ден од Flexxmemory.co.uk SSD и RAM меморија и ми се јавија пред малку од UPS дека пратката е задржана на царина и дека треба да идам кај нив по документи, па после да бркам царина.
Освен тие 1044 денари што ми ги спомнаа за лежарина кои други давачки ќе ги имам на праткава? Пратката е во вредност од +- 265 евра.

Чим нарачуваш преку брза пошта скоро секогаш идеш на царина, да си знаеш тоа. Е сега, бидејќи се компјутерски делови мислам дека се плаќа 5% ддв и плус царина (не знам колкав процент) и нешто ситно за „услугата“ т.е. отворањето на пратката.

x_X_x^^

read-only
10 април 2016
3
2
Здраво на сите,

Здраво,

Пред година дена имав иста ситуација кај нив со рам и процесор. Ненормални се со ценовникот, лежарината мора да им ја платиш, прашај ги колку им се шпедиторските услуги, мене ми рекоа дека се околу 2000 плус царина и данок. Јас царинев преку друга шпедиција за многу помала цена.

Поздрав

cakii

hello world
23 февруари 2011
397
731
Чим нарачуваш преку брза пошта скоро секогаш идеш на царина, да си знаеш тоа. Е сега, бидејќи се компјутерски делови мислам дека се плаќа 5% ддв и плус царина (не знам колкав процент) и нешто ситно за „услугата“ т.е. отворањето на пратката.

Немаше друга опција, затоа идев со UPS.
Е сега јас го гледам овој царински тарифник, ама врска немам кај да најдам каша попара е се, не можам да најдам никаде колку % данок и царина се плаќа за овие делови.
И колку ќе чекам додека извадам сега деловиве од царина ?

Здраво,

Пред година дена имав иста ситуација кај нив со рам и процесор. Ненормални се со ценовникот, лежарината мора да им ја платиш, прашај ги колку им се шпедиторските услуги, мене ми рекоа дека се околу 2000 плус царина и данок. Јас царинев преку друга шпедиција за многу помала цена.

Поздрав

И мене ми кажаа дека е 2000+ денари за они да ми завршат работа, па сега незнам која ми е најдобра опција, дали да барам друга шпедиција или сам да си бркам работа. Како и да е сам ќе ги земам документите од UPS денеска, па ќе видам понатака што како бидејќи прв пат се соочувам со постапкава :)

x_X_x^^

read-only
10 април 2016
3
2
И мене ми кажаа дека е 2000+ денари за они да ми завршат работа, па сега незнам која ми е најдобра опција, дали да барам друга шпедиција или сам да си бркам работа. Како и да е сам ќе ги земам документите од UPS денеска, па ќе видам понатака што како бидејќи прв пат се соочувам со постапкава :)

Доколку имаш некој познаник што работи во шпедиција обрати се кај него, реално таа услуга треба да е поефтина. Данокот за ССД е 18% а за рамот 5%. Поздрав

TheSchumann

hello world
27 јануари 2017
96
105
Скопје
Немаше друга опција, затоа идев со UPS.
Е сега јас го гледам овој царински тарифник, ама врска немам кај да најдам каша попара е се, не можам да најдам никаде колку % данок и царина се плаќа за овие делови.
И колку ќе чекам додека извадам сега деловиве од царина ?
Не сум подигал пратки кои биле однесени на царина преку брза пошта така да не знам колку се чека. Знам дека тие што ми ги задржаа од обична пошта ми ги дадоа одма кога платив тоа што ми рекоа, ама со овие можно е да е друга постапката.

hipo

user
27 јануари 2011
1.806
1.692
sistrum.mk
Имам искуство со DHL и FedEx, они си имаат шпедиција и најбрзо ја завршуваат работата.
Мој совет, што повеке се расправате со нив околу царинење или барање поефтина шпедиција, толку повеке ви расне лежарина на пратката. За една недела ке биде поголема од цената што ке ја платите за царина и данок.
Затоа штом добиете повик или мејл пршајте за потребните документи за овластивање и царинење, помалку боли.
Нервозата нокој нема да ви ја надокнади.

Overdrive

hello world
23 јуни 2010
498
532
Како што осетил @cakii на своја кожа, Flexxmemory го смениле начинот на испорака до Македонија од Royal Mail (обична пошта) во UPS Express Saver (брза пошта). Внимавајте затоа што пресметките за исплатливост сега се сосема различни.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.505
31.946
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Како што осетил @cakii на своја кожа, Flexxmemory го смениле начинот на испорака до Македонија од Royal Mail (обична пошта) во UPS Express Saver (брза пошта). Внимавајте затоа што пресметките за исплатливост сега се сосема различни.

А што мислиш зошто го смениле? XD

Затоа веќе не споделувам страни на форумов јавно.

vaskobt89

read-only
14 ноември 2016
28
3
d1280b7cecf0ea8abf73dfd7e74ce0b9.jpg

Luge sto znaci ova pustena e vo lokalna posta ili sto?

Sent from my K013 using Tapatalk

Audiofil

user
28 октомври 2007
1.155
556
Мислам дека значи пратката на 25 Јануари била пратена за Битола и до сега треба да е во локалната пошта.

mkd

hello world
5 јуни 2007
321
164
Ме интересира дали имате искуство со давачки за царина и данок во ситуација кога лично сте го пренеле хардверот од странство во Македонија?

goranzoran

poweruser
21 јануари 2011
3.316
2.808
скопје
Ме интересира дали имате искуство со давачки за царина и данок во ситуација кога лично сте го пренеле хардверот од странство во Македонија?
Имаме, го вадиме од кутија и го пренесуваме како користен.

goranzoran

poweruser
21 јануари 2011
3.316
2.808
скопје
Имам искуство со DHL и FedEx, они си имаат шпедиција и најбрзо ја завршуваат работата.
Мој совет, што повеке се расправате со нив околу царинење или барање поефтина шпедиција, толку повеке ви расне лежарина на пратката. За една недела ке биде поголема од цената што ке ја платите за царина и данок.
Затоа штом добиете повик или мејл пршајте за потребните документи за овластивање и царинење, помалку боли.
Нервозата нокој нема да ви ја надокнади.
Никој кој имал барем едно искуство со нив нема никогаш повеќе да ги користи. Начинот на кој што работат е грабеж.

vaskobt89

read-only
14 ноември 2016
28
3
Ова значи дека пратката ти е испорачана. Ако не е, оди веднаш во пошта да си ја бараш.
A dali e mozno da ne platam carina, posto mene na 25ti mi stigna pismo od carina za da pustam dokumenti na email i isto na 25 ti gi pustiv..

TheSchumann

hello world
27 јануари 2017
96
105
Скопје
d1280b7cecf0ea8abf73dfd7e74ce0b9.jpg

Luge sto znaci ova pustena e vo lokalna posta ili sto?

beb7aba101ee478ea3c4faccb7704dce.png

Ова е скриншот од кај мене за пратка за која не платив царина. Види, спореди, ама мислам дека ти е пуштена во пошта, а не на царина така да немаш гајле.

ScatterA

read-only
26 август 2016
26
9
Skopje
ScatterA's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i3 2120 @ 3.30GHz
Motherboard
Gigabyte Technology Co., Ltd. Z77M-D3H
Storage
1863GB TOSHIBA DT01ACA200 ATA Device (SATA) 223GB KINGSTON SV300S37A240G ATA Device (SSD)
RAM
14.0GB Dual-Channel DDR3 @ 667MHz (9-9-9-24)
Video card
DELL
OS
Windows 7
https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/51kW2GIgyJL._SL1071_.jpg
Колкава шанса да ми го царинат контролеров, или пак е игра на среќа? :)
Го платив околу 43 долари на ebay (со free shipping од Јапонија) и му спомнав на продавачот да пише помала цена на пратката.

TheSchumann

hello world
27 јануари 2017
96
105
Скопје
https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/51kW2GIgyJL._SL1071_.jpg
Колкава шанса да ми го царинат контролеров, или пак е игра на среќа? :)
Го платив околу 43 долари на ebay (со free shipping од Јапонија) и му спомнав на продавачот да пише помала цена на пратката.
Како што гледам, ми личи на пратка која не е мала, така да можно е да ја царинат. Е сеа бидејќи е мала вредноста, најверојатно тоа ќе биде нешто ситно.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно