Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Aliexpress

petargrip

read-only
3 февруари 2016
42
7
Mi stignaa nekolku *MK narachki, do sega se' e samo 18% DDV, ama i pratkite mi bea pod 90 EUR.

Toa shto primetiv e deka promocinalni kuponi se prifateni, odnosno poniski davachki se reflekitrani korektno ako si iskoristil kupon na narachka. Super, taka i treba da bide.

Ama Aliexpress COINS ne gi smetaat za validni, odnosno ako cenata ja namalish za 4-5 dolari so coins ne gi interesira, kje bidesh danochen na sumata bez coins. Primer imashe stvarno super 50% off (no bullshit) ponuda preku coins sekcijata, plativ $10 namesto $20. Ama za davachki imav 200 den nekade, odnosno si gi smetaat kako da sum platil $20.

Treba da gi prijavuvame ovie raboti za da reflekitraat na idni narachki, aliexpress coins mnogu chesto gi koristam i sepak se finitni, se troshat ama i dolgo vreme e potrebno za da gi soberesh.

Manis

hello world
14 јануари 2026
140
57
Mi stignaa nekolku *MK narachki, do sega se' e samo 18% DDV, ama i pratkite mi bea pod 90 EUR.

Toa shto primetiv e deka promocinalni kuponi se prifateni, odnosno poniski davachki se reflekitrani korektno ako si iskoristil kupon na narachka. Super, taka i treba da bide.

Ama Aliexpress COINS ne gi smetaat za validni, odnosno ako cenata ja namalish za 4-5 dolari so coins ne gi interesira, kje bidesh danochen na sumata bez coins. Primer imashe stvarno super 50% off (no bullshit) ponuda preku coins sekcijata, plativ $10 namesto $20. Ama za davachki imav 200 den nekade, odnosno si gi smetaat kako da sum platil $20.

Treba da gi prijavuvame ovie raboti za da reflekitraat na idni narachki, aliexpress coins mnogu chesto gi koristam i sepak se finitni, se troshat ama i dolgo vreme e potrebno za da gi soberesh.
Како може тоа? Што сега значи за ова што сум добил 5 долара коини нема да ми ги признаат и ќе ми опнат цела полна сума ?
Мислам оно по правило не треба ниту трошоците за шипинг да ги царинат него само цената на производот колку е.
И од кај знаат цената колку кошта навистина? Дали имат извештај од алиекспрес ? Зарем не е спротивно на приватноста да знаат што сме порачале?
Screenshot 2026-03-05 180915.png

kirev

senior
31 мај 2010
9.030
7.699
Некои тука треба основно да завршат па да се вклучат во муабетиве. Ова излегува како мали Џокица замишља царина...

Manis

hello world
14 јануари 2026
140
57
Некои тука треба основно да завршат па да се вклучат во муабетиве. Ова излегува како мали Џокица замишља царина...
Какво основно? Јас од искуство зборам. Мене одсекогаш така ми имат царинето од македонски пошти. Само пратам на нивна емајл адреса скриншот колку пари е платен производот без трошоците на испорака и платам си колку треба ддв/царина за тој производ.

Треба производот да се царине а не трошоците за достава. Ова веќе што се прави со приватните пошти не е во ред и е чисти грабеж и стрижење на овци. Веќе не се исплаќа ниту порачување од алиекспрес.

ArMaKeDoN98

hello world
7 февруари 2016
297
192
Какво основно? Јас од искуство зборам. Мене одсекогаш така ми имат царинето од македонски пошти. Само пратам на нивна емајл адреса скриншот колку пари е платен производот без трошоците на испорака и платам си колку треба ддв/царина за тој производ.

Треба производот да се царине а не трошоците за достава. Ова веќе што се прави со приватните пошти не е во ред и е чисти грабеж и стрижење на овци. Веќе не се исплаќа ниту порачување од алиекспрес.
Си признаваш дека плаќаш ддв на производ само, одувек се плаќало ддв и царина на производ плус цена за достава така да муабетов не ти држи вода, тоа што проаѓало не значи дека е законски така

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.600
1.764
LK-SK пратка точно еден месец на царина, RE-NL се останати на дното на купот.
Screenshot_2026-03-06-19-42-35-633_com.android.chrome-edit.jpg

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.657
13.704
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Не знам дали беше спомнато, но пратките со МК...R се следат на 速达非 Speedaf Express | 国际快递,跨境货运,仓储服务 Tracking, Shipment, Locations . Не знам дали сите, но еве мојата ја најдов откако ми стигна мејл дека отишла на царина. Сè уште не се појавува кај каргата, ако оди преку нив (проверив кај ВИА, ЕЛС и Карго Експрес).

Riste19

lurker
14 ноември 2016
654
264
^ И колку време оде откако ќе даде customs clearance started? Порачав 2 ствари за да ги искористам поените од Coins страната, со 95% попуст колку да не пропаднат така пред истекот на месец фебруари. Ама веројатно и гратис ќе треба да им ги оставам ако ја имаат пишано цената брз поените одбиени како што напиша некој член на форумов пред некој ден. Беа слушалки што беа проценети на $12 , а реална вредност на истите да се купат од овде се под 200ден и тоа малопродажна цена. Што значи дека ако ги даночат без одбиен попустот од поените секако нема да ги земам во никој случај! Оти платив 0.45 USD и непланирам 200ки да плаќам за данок нели хахаха

Порано со поени можеше да се земат многи повредни ствари, сега слушалки што се по дали 50 ден на битпазар ги отерале над 10тина евра и ти се фаќа исто како ѓабе да ги трошиш поените, ама веќе не ни планирам да ги собирам!

stavrov69

lurker
26 ноември 2008
514
327
Screenshot-20260313-170443-Viber.jpg

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.657
13.704
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
А ДДВ што е 5% за многу работи, вклучувајќи компјутерски компоненти? :mad:

Или не сакаат да се замараат, народот ќе позлати...

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.278
11.752
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Еве, на неколку пратки немаше наведено никаква цена, не беа отворени, како знаат што и колку треба да царинат? Алиекспрес им праќа допис или?

Manis

hello world
14 јануари 2026
140
57
Screenshot-20260313-170443-Viber.jpg

Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Иста порака ја добив. Ниту пишува колку треба да платиме ДДВ. Ниту има повеќе информации. Ниту пишува дали е овде праката стигната. Ниту го дава бројот за следење на Карго Експрес | Брза достава — .... Ништо буквално ништо. Без никаква организација. Без ништо. Катастрофа.
Screenshot 2026-03-13 192857.png
ВКУПНО: 42 Дена да чекам пратка препорачана со вредност 70 долара и згорем на тоа да им плаќаш ДДВ/ЦАРИНА зошто за ништо не ги бива. Па тоа го нема никаде. Сакат да го стрижат народот. Сакат пари да земат а не сакат да работат. Па за 40 дена човек кога ќе порача нешто до сега ќе заборави што е порачал. Не сме порачале обична пратка од 2 евра па да ја чекам по 50-60 денови.
Уште две пратки имам да ми донесат ако не ми беа битни за пријател порачани јас ќе ги одбиев да им платам.

Gligorov

hello world
25 февруари 2021
113
127
^ И колку време оде откако ќе даде customs clearance started? Порачав 2 ствари за да ги искористам поените од Coins страната, со 95% попуст колку да не пропаднат така пред истекот на месец фебруари. Ама веројатно и гратис ќе треба да им ги оставам ако ја имаат пишано цената брз поените одбиени како што напиша некој член на форумов пред некој ден. Беа слушалки што беа проценети на $12 , а реална вредност на истите да се купат од овде се под 200ден и тоа малопродажна цена. Што значи дека ако ги даночат без одбиен попустот од поените секако нема да ги земам во никој случај! Оти платив 0.45 USD и непланирам 200ки да плаќам за данок нели хахаха

Порано со поени можеше да се земат многи повредни ствари, сега слушалки што се по дали 50 ден на битпазар ги отерале над 10тина евра и ти се фаќа исто како ѓабе да ги трошиш поените, ама веќе не ни планирам да ги собирам!
Земав две такви пратки од карго експрес пред некој ден.
За едната, збирна пратка од три порачки платив ддв на сумата што стварно сум ја платил, имав искористено купони, попусти, на тоа не беше наплатено ддв.
Втората сега проверив, била 340 ден, сум искористил coins попусти и сум платил 47.01 денар. На оваа пратка немаше ддв, значи на таа не платив ништо.

kosmos78

lurker
9 јули 2023
773
859
А, бе луѓе, во пештера ли живеевте 6 месеци, па се чудите допрва!?

И тоа, па, баш на овие кои единствени барем се потрудија ја напишат, појаснат, известат, најават…

Што народ ќе бевме, бреее…
Мислењето е автоматски споено:

Еве, на неколку пратки немаше наведено никаква цена, не беа отворени, како знаат што и колку треба да царинат? Алиекспрес им праќа допис или?
А, бе, со години нарачувате, илјадници долари дадовте и не се потрудивте основни работи да сфатите и научите! Како паднати од Марс!

Па, нормално дека АлиЕкспрес ќе им ја каже вредноста! Не, на сон ќе им се сони, или на кристална топка ќе ја види баба му на курирот!

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.278
11.752
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro

И тоа, па, баш на овие кои единствени барем се потрудија ја напишат, појаснат, известат, најават…

А, бе, со години нарачувате, илјадници долари дадовте и не се потрудивте основни работи да сфатите и научите! Како паднати од Марс!

Па, нормално дека АлиЕкспрес ќе им ја каже вредноста! Не, на сон ќе им се сони, или на кристална топка ќе ја види баба му на курирот!
Смали доживљај, поставив културно прашање, нема потреба од излив на емоции. Ако не ти се допаѓа дискусијата, има копче одјави се. Воопшто не ти е од помош коментарот, само се дереш ко некоја тетка. Македонски Karen.

Manis

hello world
14 јануари 2026
140
57
Како паднати од Марс!
Во пештера да ја чекавме пратката по брзо ќе дојдеше. Па од Марс паднаме. Не е проблемот што сме паднале од Марс. Проблемот е што сме паднале овде во Република СМ, во епицентарот канализациски на полуостровот наречен Балкан од пост-оттомански турски збор.

Каков народ ќе сме биле ? Ете такви сме. каков народ такви и држава. Ништо не функционира. Пратките ги дават на ЕЛС за следење а ги доставуват со Карго Експрес. Сега ЕЛС ли ги доставува или Карго Експрес? Нека се одлучат како ќе работат. Ти преќат СМС порака дека треба да платиш ДДВ а не ти кажуват колку треба? Не е проблем да плаќаме ДДВ ако услуга од нив е брза и функционална во временски рок од 15-20-25 денови достава. Вака 40-50-60 денови да чекаш да ти стигне пратка и уште на тоа да те рекетират со пари. Овде ништо не се знае ни кој јаде ни кој пие. Едно се кажува друго се прави.

Убаво ти кажуат смали доживњај. Културно човекот прашање поставил. Нема потреба од емоции и лични напади.

zoran.europe

hello world
15 јули 2024
155
97

Идиотски е што не пишуваат колку треба да платиш. Така пред некој ден керка ми зеде една моја пратка од поштар од Карго експрес и кога му дала пари тој и рекол дека нема кусур. И си зел повеќе од што треба. Стандард за ова поднебје нели...

comakot

hello world
23 февруари 2017
471
385
Имам пратка заглавена од Декември, денес тетка ми кажва дека поштар му побарал 3 денари за ддв пред да ја предади пратката :ROFLMAO:. Да видиме колку мене ќе ми побараат на пратка околу 10 евра (ако воопшто ситгни)

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно