Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

A1 XploreTV - Генерална дискуија

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.689
3.785
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Сретнав некој глас каде што некој продава бум ТВ апаратче бело, добиено и задржано од ,,порано''. Објаснување дека го приклучувам и ги користиш програмите, во случајов ми треба за на локација на планина каде што нема прием со обична антена на дигитални канали. Ликот ми тврди дека ќе функционира. Мислам дека нема врска , ама ај пак да си прашам.
Тешко да работи без претплата освен основните канали мтв канал5 телма...

Bosko71

hello world
18 август 2022
103
94
Тешко да работи без претплата освен основните канали мтв канал5 телма...
Тие и ми требаат, на место каде што не може со обична антена. Не знам како функционира целиот систем, поврзување. Телевизорот има dvb-t вградено, во град со собна антена ги прима сите национални канали, ама на планина и со надворешна не може да пронајде ниту еден канал. Не знам што би променило.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.689
3.785
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Мора и антена да користиш

dashbog

lurker
24 јуни 2008
566
808
dashbog's setup  
Processor & Cooler
i5 6500
Motherboard
Asrock B250 Pro 4
Storage
1TB NVME + 3TB HDD
PSU
Cooler Master 650W
RAM
8GB
Video card
RX580 8GB
Case
SAMA Yuhui
Mouse
Logi M310
Keyboard
Logi K540
Audio
Logitech Z333
Monitor
Dell 27"
OS
Windows 10
Пробај со надворешна антена со засилувач. Ако и така на работи директно во ТВ, нема да работи ни со тоа бум ТВ апаратче.
Јас кај мене на планина на вила имав такво на времето заедно со ЦРТ ТВ и работеше само со добра надворешна антена со засилувач. Сега имам од Телеком со андроид бокс и не го користам.

Патем тоа е само еден обичен приемник кој нема ниту HDMI приклучок со скарт се поврзува само, барем моето беше такво.

Bosko71

hello world
18 август 2022
103
94
Пробај со надворешна антена со засилувач. Ако и така на работи директно во ТВ, нема да работи ни со тоа бум ТВ апаратче.
Јас кај мене на планина на вила имав такво на времето заедно со ЦРТ ТВ и работеше само со добра надворешна антена со засилувач. Сега имам од Телеком со андроид бокс и не го користам.

Патем тоа е само еден обичен приемник кој нема ниту HDMI приклучок со скарт се поврзува само, барем моето беше такво.
Што е добра надворешна антена со засилувач, некој пример за таква, конкретен модел ако може. Дали антената плус бум ТВ апаратче на ТВ би било подобро од антена и ТВ само. Мислам за ТВ со двбт вградено

dashbog

lurker
24 јуни 2008
566
808
dashbog's setup  
Processor & Cooler
i5 6500
Motherboard
Asrock B250 Pro 4
Storage
1TB NVME + 3TB HDD
PSU
Cooler Master 650W
RAM
8GB
Video card
RX580 8GB
Case
SAMA Yuhui
Mouse
Logi M310
Keyboard
Logi K540
Audio
Logitech Z333
Monitor
Dell 27"
OS
Windows 10
Што е добра надворешна антена со засилувач, некој пример за таква, конкретен модел ако може. Дали антената плус бум ТВ апаратче на ТВ би било подобро од антена и ТВ само. Мислам за ТВ со двбт вградено
Што знам каква. Не бирав многу. Јас купував од маалската железара за некои си 1500ден пред 15тина год.
А штом имаш ТВ со вграден тунер, не ти треба апаратче.
Е сега ако локацијата е надвор од домет на сигналот, тогаш не помага ништо. Имаше порано некоја мапа на покриеност на Боом ТВ - провери си.

kirev

senior
31 мај 2010
9.034
7.705
Мислам и Македонска Радиодифузија имаат други предаватели и веројатно со поголем домет. Секако само за националните канали.

Bosko71

hello world
18 август 2022
103
94
Што знам каква. Не бирав многу. Јас купував од маалската железара за некои си 1500ден пред 15тина год.
А штом имаш ТВ со вграден тунер, не ти треба апаратче.
Е сега ако локацијата е надвор од домет на сигналот, тогаш не помага ништо. Имаше порано некоја мапа на покриеност на Боом ТВ - провери си.
А тоа апаратче има некоја картичка, таа помага дополнително? Некоја идеа, што е муабетот со тие апаратчиња, затоа што реално сега boomtv, мислам дека не постои.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.689
3.785
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Ако ти е само за националните канали антена со засилувач ќе ти заврши работа. Освен ако ептен не си забацан в планина каде нема никаков сигнал од ништо

Bosko71

hello world
18 август 2022
103
94
Ако ти е само за националните канали антена со засилувач ќе ти заврши работа. Освен ако ептен не си забацан в планина каде нема никаков сигнал од ништо
Пробано со рибина коска антена од старите плус засилувач од Теми, не функционира. Не знам дали тоа бум ТВ апаратче би сменило нешто.

18 септември 2020
927
868
Македонија
Пробано со рибина коска антена од старите плус засилувач од Теми, не функционира. Не знам дали тоа бум ТВ апаратче би сменило нешто.
Здраво,
јави се сега во контакт центарот на А1 и прашај дали имаат покривање таму со антена или не. Ако ти кажат од таму дека нема покривање, нема и единствена опција ти е интернет од А1/Телеком и некој тв бокс да го користиш за бесплатно да ги гледаш националните канали. Прашај и пиши што ќе направиш.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.689
3.785
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Во секој случај ти треба антена...

Bosko71

hello world
18 август 2022
103
94
Во секој случај ти треба антена...
Тоа е јасно. Прашањето ми е, како функционира бум ТВ апаратчето, што е финтата со него? Има нешто поврзано со а1, они можат да прекинат сигнал, не можат принцип на работа и што би сменило со и без апаратче, дали има некој искуство?
Мислењето е автоматски споено:

Здраво,
јави се сега во контакт центарот на А1 и прашај дали имаат покривање таму со антена или не. Ако ти кажат од таму дека нема покривање, нема и единствена опција ти е интернет од А1/Телеком и некој тв бокс да го користиш за бесплатно да ги гледаш националните канали. Прашај и пиши што ќе направиш.
Можам хотспот да пуштам од телефон, но Како бесплатно да ги користам националните канали со ТВ бокс? Некоја апликација?

Последна промена:

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.689
3.785
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Бум апаратчето само го декодира сигналот што го прима преку антената

18 септември 2020
927
868
Македонија
Тоа е јасно. Прашањето ми е, како функционира бум ТВ апаратчето, што е финтата со него? Има нешто поврзано со а1, они можат да прекинат сигнал, не можат принцип на работа и што би сменило со и без апаратче, дали има некој искуство?
Мислењето е автоматски споено:

Можам хотспот да пуштам од телефон, но Како бесплатно да ги користам националните канали со ТВ бокс? Некоја апликација?
Ќе пребараш на Chrome македонски тв канали и ќе ти излези тв страници линкот, најавуваш account од gmail како најава и после ги гледаш македонските канали. Само не земај од ефтините тв бокс, туку земај ако имаш пари Xiaomi TV box, за да немаш проблеми со конекцијата на вифи. Зедов кинески еден најефтин и преку кабел ми е поврзан за интернет, иначе го исклучува сам wi-fi то.
Исто што го прави двбт од ТВ?
Истото е со телевизор, кај мене е поврзано директно на антена телевизорот, има покривање и ги фаќа македонските канали.

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.510
Апаратчето е приемник на дигитален тв сигнал со картичка за декодирање. Беше наменето за постари модели на телевизори кои што немаа вградено таков приемник. Со оглед дека твојот телевизор има, како и речиси сите модели последниве десетина години, апаратчето е излишно.

Сите некодирани канали, а тоа се сите достапни македонски канали се гледаат бесплатно. Со претплата (ако А1 уште ја нуди таа услуга) добиваш картичка за телевизорот (апаратчето) и можеш да ги гледаш и кодираните (странските).

Апаратчето не влијае на квалитетот на приемот. Ако во планината нема сигнал, нема да го има и со апаратче.

M@RKO

user
3 јуни 2009
1.486
560
Апаратчето е приемник на дигитален тв сигнал со картичка за декодирање. Беше наменето за постари модели на телевизори кои што немаа вградено таков приемник. Со оглед дека твојот телевизор има, како и речиси сите модели последниве десетина години, апаратчето е излишно.

Сите некодирани канали, а тоа се сите достапни македонски канали се гледаат бесплатно. Со претплата (ако А1 уште ја нуди таа услуга) добиваш картичка за телевизорот (апаратчето) и можеш да ги гледаш и кодираните (странските).

Апаратчето не влијае на квалитетот на приемот. Ако во планината нема сигнал, нема да го има и со апаратче.
Само што на А1 повеќе им се исплати да имаат што е можно повеќе корисници во комбо пакетите, да имаат XploreTV, ресивери со XploreTV и интернет плус мобилни телефони.

Тоа со CA Modul апаратче со картичка што се става во телевизор или BoomTV ресивер со картичка им е само како алтернатива ако нема некој можности за стабилен интернет.

M@RKO

user
3 јуни 2009
1.486
560
Зошто сите канали во А1 не се HD? На ресиверите тие Kaon едни канали се HD а други не се. Додека пак на апликацијата XploreTV сите се HD барем тие што се такви и таму нема дуплирање на канали додека на Кaon ресиверо имаш дуплирање на канали пример Arena Sport e и HD и SD никаква слика.

Исто така не разбирам зошто на мобилната апликација ја немаат Телма? Ако сум негде надвор преку телефон на XploreTV нема да може да гледаш Телма зошто воопшто ја нема.

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.766
4.486
Неготино
Дали xploreTV работи со прокси?
Односно дали ако инсталирам апликација на андроид уред, отидам во странство, ставам македонско прокси и се најавам со мој акаунт, ќе работи?

snowkit

hello world
21 август 2015
174
158
Дали xploreTV работи со прокси?
Односно дали ако инсталирам апликација на андроид уред, отидам во странство, ставам македонско прокси и се најавам со мој акаунт, ќе работи?
Со ВПН сум немал проблеми од странство да гледам xplore TV

M@RKO

user
3 јуни 2009
1.486
560
Ги има ли на А1 новиве македонски Arena Sport? На сајтот од А1 ги пишува ама побарав ги нема.

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно