Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Apple паметни телефони - генерална дискусија

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.506
31.957
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
И што докажа сега? Дека со менување на 6 табови постојано се релоадира 1 и одзема дел од секунда? Ова не е ни 1% од real-life usage, така да телефонот немаше никакви проблеми при launch.

Не одзима 1 секунда, прави огромен проблем, ако не знаеш што предизвикува тој релоад џабе ќе дискутираме понатака. Истот е и со апликациите, кои ти се гасат од позадина и не ти стигаат нотификации, токму заради тој рам.

worker_x

hello world
17 март 2010
404
416
Шо ми се смејш бе :D? Инаку земав Еџ7 ама тоа закривениот екран вака на прва делува интересно, ама во daily use, поготово при возење ми беше ептен непрактичен, дланкава стискаше кај ќе најдеше (можеби обичниот С7 ќе беше подобар, ама јбг, околностите даваа само Еџ или Јаболче + голема доплата). Експресно го продадов, е сега се мислам дали да инвестирам во иОС, да го сетиме :).

Инаку @mkextremer waterproof луксузот ич не ми е битен, едноставно не претпочитам никаква комбинација на електроника и вода.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.506
31.957
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Шо ми се смејш бе :D? Инаку земав Еџ7 ама тоа закривениот екран вака на прва делува интересно, ама во daily use, поготово при возење ми беше ептен непрактичен, дланкава стискаше кај ќе најдеше (можеби обичниот С7 ќе беше подобар, ама јбг, околностите даваа само Еџ или Јаболче + голема доплата). Експресно го продадов, е сега се мислам дали да инвестирам во иОС, да го сетиме :).

Инаку @mkextremer waterproof луксузот ич не ми е битен, едноставно не претпочитам никаква комбинација на електроника и вода.

Се смеам за прашањето, зошто воопшто би помислил на ip7 со тие разлики у цени :D

А за еџ никогаш го немав тој проблем со ивиците, али секој има различни начини на употреба и начин на кој го држи уредот. Mое мислење е дека вреди 100-150е + ip7, над тоа тешко.

mkextremer

user
4 февруари 2014
1.275
1.145

Најдобар deal во моментот е 6S Plus, ако не ти смета Плус големината земај го.

DaVoRkNe

poweruser
1 септември 2011
4.082
4.347
Скопје
Иако сум корисник на ајфон 7,телефонот е оргазам буквално лудница(зборам за себе),женами има 6с и она е презадоволна од телефонот поготово камерата(жена) селфи знаеш :) .Баш пред некое време споредувавме предна камерс,задна,брзина,батерија и има разлика не е огромна да не се лажеме но има.Моја препорака е да си земеш нов ајфон 6с најмалце 32гб да е.

Испратено од iPhone 7 Silver 32Gb преку IT.mk форум апликација

Balanar

Баниран/a
6 декември 2016
1.066
1.220
Онака само информативно, iPhone 6s 32GB за 450 евра или iPhone 7 32GB за 740 евра? Станува збор за нови телефони со 1 година гаранција. Да видиме дали ќе му дам шанса на иОС-от да видиме шо мустра е :D.

Во Ледиком таа 7ца со 32 е 40000 што е 650 евра приближно. Нов 6с е 34000. За 100 евра плус од 6с горе-доле е супер цена, со тоа што многу повеќе ќе изгубиш коа ќе го продаваш 6с (кога ќе излезе осмицата).

Не знам од кај ти се твоите цени, некој пробува да те ољушти или ...

worker_x

hello world
17 март 2010
404
416
@psyside абе шо знам ја, зато прашвам кај Ајфонџииве овде, може вреди за разликата (ама ете ми кажавте дека не вреди).
@mkextremer големината не ми е проблем, само шо во deal-от не ми е понудена варијанта со 6с+, само тие два, па сега имаме време до 13 Април, можна е и некоја подобра понуда, ако не, тогаш ојме со 6с-ката. Ако и тој не ми се бендиса се надевам дека продажбата би одела експресно како со Еџ-от.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.506
31.957
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
@psyside абе шо знам ја, зато прашвам кај Ајфонџииве овде, може вреди за разликата (ама ете ми кажавте дека не вреди).
@mkextremer големината не ми е проблем, само шо во deal-от не ми е понудена варијанта со 6с+, само тие два, па сега имаме време до 13 Април, можна е и некоја подобра понуда, ако не, тогаш ојме со 6с-ката. Ако и тој не ми се бендиса се надевам дека продажбата би одела експресно како со Еџ-от.

Ако не ти се свиѓа 6s, шансата да ти се свиѓа 7-та е мала.

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-2500k (4.6Ghz OverClocked) + Corsair H80i
Motherboard
Asus Sabertooth P67 B3 Rev 3.0 TUF Military-Grade
Storage
Samsung 840 pro 256 GB + WD5000AAKX SATA3 500GB Blue
PSU
Chieftec APS-650CB A-135 80PLUS
RAM
Kingston Hyper X Genesis 2X4GB DDR3 1866Mhz Dual-Channel
Video card
Asus Radeon R9 290 4GB + NZXT KRAKEN G10 & Corsair H55
Case
Cooler Master CM Storm Trooper
Mouse
Corsair Vengeance m95 White
Keyboard
Cooler Master Storm Trigger Z Cherry Mx Brown
Audio
Marantz PM6005 + Wharfedale Diamond 9.6
Monitor
Dell UltraSharp U2414H 24''
OS
Windows 10 Pro X64
Еве да прашам јас, откри некој до сеа шо функција има заоблениот екран на Самсунг? Освен што смета при секојдневно користење, која е целта на заоблениот каква функционалност има?

Sent from my iPhone using Tapatalk

mkextremer

user
4 февруари 2014
1.275
1.145
Еве да прашам јас, откри некој до сеа шо функција има заоблениот екран на Самсунг? Освен што смета при секојдневно користење, која е целта на заоблениот каква функционалност има?

Sent from my iPhone using Tapatalk
Има голема корист, shortcuts и palm rejection :) :) :) :) :)

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.506
31.957
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Еве да прашам јас, откри некој до сеа шо функција има огромните рамки на иПхоне? Освен што смета при секојдневно користење, која е целта на огромните рамки и каква функционалност имаат?

Средено.

worker_x

hello world
17 март 2010
404
416
Во Ледиком таа 7ца со 32 е 40000 што е 650 евра приближно. Нов 6с е 34000. За 100 евра плус од 6с горе-доле е супер цена, со тоа што многу повеќе ќе изгубиш коа ќе го продаваш 6с (кога ќе излезе осмицата).

Не знам од кај ти се твоите цени, некој пробува да те ољушти или ...
Цените ми се од овде:
Apple - iPhone 6s 32GB - Shop - Wind 150евра учество + 30рати х 10 евра = 450 евра
Apple - iPhone 7 32 GB - Shop - Wind 200евра учество + 30 рати х 18 евра = 740 евра

Со тоа што имам близок и лесно достапен човек во Италија, па доколку имам некаков проблем лесно би отишол под гаранција и лесно би се вратил ваму. Купување телефони од мобилари избегнувам затоа што потеклото не им е толку чисто, освен кога е неотпакуван телефон купен од провајдериве кај нас. Инаку локалните гаранции од мобиларите ништо не ми важат (секоја чест на исклучоци, ако има такви).

Balanar

Баниран/a
6 декември 2016
1.066
1.220
Цените ми се од овде:
Apple - iPhone 6s 32GB - Shop - Wind 150евра учество + 30рати х 10 евра = 450 евра
Apple - iPhone 7 32 GB - Shop - Wind 200евра учество + 30 рати х 18 евра = 740 евра

Со тоа што имам близок и лесно достапен човек во Италија, па доколку имам некаков проблем лесно би отишол под гаранција и лесно би се вратил ваму. Купување телефони од мобилари избегнувам затоа што потеклото не им е толку чисто, освен кога е неотпакуван телефон купен од провајдериве кај нас. Инаку локалните гаранции од мобиларите ништо не ми важат (секоја чест на исклучоци, ако има такви).

Види колку е разликата во готово на двата телефони и таа е реалната (120 евра). Овака поставено со рати и 300 глупости и учества - секако дека не.

Како мислиш потеклото не им е чисто од мобиларите кога го отпакуваш од целофан и сите други работи внатре (знам дека се праат дубари со тоа, ама многу е потешко да го средиш пакувањето внатре да изгледа како од фабрика него целофанот надвор на кутијата), ама имаш и ИМЕИ од надвор со кое апсолутно може да се провери се за телефонот. Нема можност за сра*а со ИМЕИ-то што знаат да се десат кај Андроид уреди што може изгледаат сомнително.

Последна промена:

worker_x

hello world
17 март 2010
404
416
Види колку е разликата во готово на двата телефони и таа е реалната (120 евра). Овака поставено со рати и 300 глупости и учества - секако дека не.
Мене за кеш би ми биле тие цени, а тој таму ќе си се замара со ратите (како што реков, човек од доверба) пошо ионака му треба тарифата. Инаку тие се цените и кај нас кај провајдериве, во Т-Мобајл 7цата е 46 490 ~ 758 евра. По се изгледа 450 евра е добра зделка за 32ГБ Ајфон 6с, барем засега.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.506
31.957
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.506
31.957
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.506
31.957
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Добро изгледа, ама тоа не го прави доволно различен од 6s, слични се за некој да осети разлика треба да земе 7+ што е цигла. И да, Edge е телефон кој на изглед никогаш нема да биде надминат, ни за 5 години од сега, исто и Note 7.

l1d0v1c

lurker
10 март 2011
700
1.596
Да, функциите се откриени оддамна, али очигледно не за apple фенбојс кои освен јаболчето друго не признаваат. Не е прв пат да наидам на ваков коментар на оваа или на Samsung темата. Edge фунциите се и тоа како корисни, за тие што знаат, или се навикнале, како да ги користат.

1. Edge Panels
2. Edge Feeds
3. Edge Lighting

Без панелите (Direct Call, Device Maintenance, Weather, NBA, News) не можам да си ја замислам секојдневната употреба на телефонов.

Исто и за feeds-от, иако реално, може да се функционира и без таа опција. Али и кога ќе размислам поубаво, во минатото за да уклучам да видам што нотификации имам требаше да го фатам цел телефон па клик/два. Сега само со еден слајд на edge-от додека мирува на маса, гледам што нотификации имам.

Lighting-от исто така можело и без него, не дека и го користам нешто многу многу пошто никогаш не го ставам телефонот на маса свртен со екранот надоле. Али за луѓе кои тоа го прават можам да кажам дека оваа опција делува многу елегантно, нашки кажано баш штосно.

Edit: И мене ми сметаше edge-от да бидам искрен. Но тоа траеше цели 3 дена.

worker_x

hello world
17 март 2010
404
416
Како мислиш потеклото не им е чисто од мобиларите кога го отпакуваш од целофан и сите други работи внатре (знам дека се праат дубари со тоа, ама многу е потешко да го средиш пакувањето внатре да изгледа како од фабрика него целофанот надвор на кутијата), ама имаш и ИМЕИ од надвор со кое апсолутно може да се провери се за телефонот. Нема можност за сра*а со ИМЕИ-то што знаат да се десат кај Андроид уреди што може изгледаат сомнително.
Па незнаеш од каде го набавиле, по кои канали, дали се работи за рефурбишед па спакуван како нов и слично. Лепенки и целофани лесно можат да залепат не е проблем то. Да не се сфатиме погрешно, не ги обвинувам мобиларите за тоа, пошо тие се грижат само за трговијата, купи продај, пакувањето и лепенките можат да ги стават и тие што им ги препродале.

Пример ајфон што е купен во Италија на договор и не е доплатен, не може да се користи во таа држава, не фаќа мрежа. Ова ти го кажувам од искуство на мои луѓе кои мислеле дека ја зезнале компанијата неплаќајќи го уредот и сега секојпат кога поминуваат низ Италија мора да користат друг телефон. Ако го купиш од мобилара ти никогаш нема да знаеш дали вакво нешто се десило (или пак незнам јас за некои такви сервиси онлајн, може и ги има). Јас искрено не би сакал да ми се случи да останам без мрежа додека сум во Италија или поминувам низ неа.

И за последно, не е исто гаранција од мобилара што е обичен лист со печат без фискална, и гаранција со фискална со све. Најдобро е чим земаш од мобилара да рачунаш дека немаш гаранција.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.814
10.135
Не одзима 1 секунда, прави огромен проблем, ако не знаеш што предизвикува тој релоад џабе ќе дискутираме понатака. Истот е и со апликациите, кои ти се гасат од позадина и не ти стигаат нотификации, токму заради тој рам.

Кажи ми де какви проблеми предизвикува од аспект на обичен корисник? Гледам луѓево не престанаа да висат по форуми и да се жалат што да прават со рамов, па ram cleaners искачаа итн итн...

Ти си некоја напредна група на корисници која го глорифицира проблемов. :/

stefano

hello world
8 декември 2016
180
260

Аууу како елегантно го прескокнаа ова извесни членови кои сигурноста на ИОС ја бранеа од петни жили.
Еве го уште еднаш во случај "ненамерно" да ја прескокнале веста.

Today, March 23rd 2017, WikiLeaks releases Vault 7 "Dark Matter", which contains documentation for several CIA projects that infect Apple Mac Computer firmware (meaning the infection persists even if the operating system is re-installed) developed by the CIA's Embedded Development Branch (EDB). These documents explain the techniques used by CIA to gain 'persistence' on Apple Mac devices, including Macs and iPhones and demonstrate their use of EFI/UEFI and firmware malware.

Among others, these documents reveal the "Sonic Screwdriver" project which, as explained by the CIA, is a "mechanism for executing code on peripheral devices while a Mac laptop or desktop is booting" allowing an attacker to boot its attack software for example from a USB stick "even when a firmware password is enabled". The CIA's "Sonic Screwdriver" infector is stored on the modified firmware of an Apple Thunderbolt-to-Ethernet adapter.

"DarkSeaSkies" is "an implant that persists in the EFI firmware of an Apple MacBook Air computer" and consists of "DarkMatter", "SeaPea" and "NightSkies", respectively EFI, kernel-space and user-space implants.

Documents on the "Triton" MacOSX malware, its infector "Dark Mallet" and its EFI-persistent version "DerStake" are also included in this release. While the DerStake1.4 manual released today dates to 2013, other Vault 7 documents show that as of 2016 the CIA continues to rely on and update these systems and is working on the production of DerStarke2.0.

Also included in this release is the manual for the CIA's "NightSkies 1.2" a "beacon/loader/implant tool" for the Apple iPhone. Noteworthy is that NightSkies had reached 1.2 by 2008, and is expressly designed to be physically installed onto factory fresh iPhones. i.e the CIA has been infecting the iPhone supply chain of its targets since at least 2008.

While CIA assets are sometimes used to physically infect systems in the custody of a target it is likely that many CIA physical access attacks have infected the targeted organization's supply chain including by interdicting mail orders and other shipments (opening, infecting, and resending) leaving the United States or otherwise.

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.490
5.608
Онака само информативно, iPhone 6s 32GB за 450 евра или iPhone 7 32GB за 740 евра? Станува збор за нови телефони со 1 година гаранција. Да видиме дали ќе му дам шанса на иОС-от да видиме шо мустра е :D.
Нема мислење тука, 6s, мада и за таа цена за уред стар скоро две генерации јас би се преиспитал.
А треба да си штракнат да дадеш 740е за ифон 7 32 љољ.

worker_x

hello world
17 март 2010
404
416
Нема мислење тука, 6s, мада и за таа цена за уред стар скоро две генерации јас би се преиспитал.
А треба да си штракнат да дадеш 740е за ифон 7 32 љољ.
Абе кад-тад треба да се проба и iOS шо чудо е, а ова е прилика ем ново ем не прескапо (не сум имал добро искуство со користење половни телефони). А да чекам до септември-октомври да излези 8цата(или 7с-от), за да паднат цениве на 7циве не се исплаќа. Вака да имам време ако не ме бендиса in overall, да имам време летово да го шитнам.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно