Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Mеханички тастатури

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.034
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Ај и јас да се произнесам по неколку години користење...Corsair K90 е врвно изработена тастатура, мазга за која времето не постои. По неколку годишно вадење душа, тастатурата е како нова...Нема еден знак на износеност! Сакав да ја продадам, но се испишманив ќе си ја чувам. По коментарот на @xenon можам да заклучам дека Corsair произведува сериозно квалитетни тастатури. Секако и цената игра битна улога, а јас тогаш мојата ја купив околу $140 дилерски односно $165 малопродажно, што денес и не се така малку пари за тастатура.

Во моментов на главниот компјутер ја користам G.Skill Ripjaws KM780, фантастично скоцкана тастатура, користеле исти материјали како на Corsair k90-ката, алуминиум со квалитетна гумирана пластика. Времето ќе покаже дали вреди или не, а особено со цената која ја носи.

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.678
13.735
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Ставање о-рингови и подмачкување на механичка тастатура

Чичка новка тастатурка, ама морав да ја подобрам. :hay:

jLBxugW.png

О-рингови се ставаат за да го амортизираат ударот на тастерот од подлогата и да му дадат малку тежина на тастерот. Ова второво особено ми требаше откако првпат ја пробав, затоа што Filco keycaps звучат малку шупливо, а што го дознав дури откако ја пробав - тогаш и го прочитав тоа случајно по форумите. Нема никакво влијание на работата, само звукот е шуплив, како да е капакот на тастерот од евтина пластика (а не е), веројатно е до типот на пластиката. Сепак, не се разочарав во неа, но мораше нешто итно да се направи!

Процедурата е лесна, само се вади тастерот, се става гумичката со прсти и се враќа тастерот назад. Кај долгите тастери со стабилизатори од жица, прво се откачува тастерот, па подигнат се притиска настрана додека не излезе од белите пластичиња со дупки (заборавив како се викаат), од едното па од другото. Се враќа по обратен редослед.

bLVRATq.png

Не ја сликав целата тастатура со извадени тастери затоа што ги вадев и ставав еден по еден, освен кај поголемите тастери околу кои требаше да се ослободи место. Но еве го на пример нумеричкиот дел:

5TiGFwz.jpg

Со стрелките се обележани точките на кои се подмачкува, спојот на жицата со пластиката. Немаше потреба од тоа затоа што немаше никакви проблеми или звуци, но сепак превентивно. Не нарачував специјално тефлонска маст, туку употребив силиконска што ја имав.

Што материјали користев (шрафцигерчето кое го користев за придржување беше срамежливо и избега од фотосесијата):

dr91Ge7.png

Зелените гумички се од подебела и поквалитетна гума, малку ги имав, па ги ставив само на критичните (најмногу употребуваните) тастери.

И за крај морам да кажам, ептен се забележува разлика, ова едноставно мора да се направи. Освен што дава малку (повеќе) еластичност при враќање на тастерите, исто така и, што не спомнав досега, а што се подразбира, малку ја стишува тастатурата, но тоа не ми беше најважно.

Употребените гумички се овие (две кесички).

Keycap Puller-ите се овие.

Маста е оваа.

Последна промена:

esquimaux

lurker
16 јануари 2016
621
1.039
Скопје
Те советувам да не го користиш тој кикап пулер има можност да си ги изгребеш тастерите. Гледам имаш Filco механичка со неа си иде далеку подобар пулер со метални жици. Доколку немаш јас можам да ти подарам/позајмам за следен пут. Исто имам примероци од повеќето свичови доколку некој сака механичка а не знае која боја какво чувство и звук дава.
Имам пробано о-рингови и ич не ги сакам искрено. Од крцкава механичка тастатура добиваш разводнета налик тастатура со мембрани.

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.678
13.735
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Не дојде со неа, а еве успешно ги извадија сите тастери и не видов да ги изгребаа (не дека гледав за тоа). Ми се чини дека имаат подобра контрола затоа што се кратки, инаку со долги со жица како што гледав, вакви:

2_4.jpg

мислам дека немаш осет со колкава сила влечеш, односно ќе имаш помалку осет. Само претпоставка.

ЕДИТ: А за гумичките не се согласувам, сега веќе нема крцкање (дампирано е), додека пред тоа беше баш крцкање, а немаше кликање како што би требало. Не дека сега има кликање, но барем го нема тој шуплив, би рекол евтин звук.

Последна промена:

esquimaux

lurker
16 јануари 2016
621
1.039
Скопје
У принцип е прашање на вкусови, исто не сум фан на кафеави свичови но секој со своето нели. За вадењето тастери не ти е потребен осет за сила едноставно вадиш, а со тој со жиците е далеку побезбеден, побрз и попрактичен но и поскап за некој долар доколку не ти иде со тастатурата (со Filco би требало да иде). Ја користам Filco со плави у моментов поточно оваа:

http://www.keyboardco.com/keyboard/...yless-nkr-click-action-usa-keyboard-image.asp

али ја нарачав директно од Јапан, тогаш ги немаше у кибордко. И беше исто доста солена цената..
Следен апгред ти се тастерите. Овие на Filco се од евтина абс тенка пластика што придонесуе на "евтиното" чувство. За кај нас тешко но по нет ќе најдеш убави pbt keycaps.
Ако си поише од ова заинтересиран, повели: https://geekhack.org/

6 ноември 2012
2.075
2.236
Скопје
-={K-O-R-U-N}=-'s setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 3700x / AMD Wraith Prism Cooler
Motherboard
ASUS ROG STRIXX B450-F
Storage
Kingston KC2000 NVMe PCIe SSD
PSU
Corsair HX1000 (full modular)
RAM
4 x 8gb G-SKILL Sniper X 3200Mhz
Video card
Gainward RTX 3090 Phoenix
Case
Lian-Li Lancool 215
Mouse
Razer Deathadder v2 X Hyperspeed
Keyboard
GMK67 Custom build
Audio
Asus ROG Delta Core \ HyperX USB Amp
Monitor
Samsung Odyssey G7 32" QHD 240Hz \ BenQ PD3200Q 32" QHD
OS
Windows 11 Pro
Фали по продавнициве барем по еден ваков Cherry MX тестер за копчиња, па да си пробаш ко чоек што е како е.... ама тие кутрите имаат „избор“ само од 1-2 механички тастатури :)

cherry.jpg

Гледам ги има по амазон/ибеј/wasd тестериве за по 10-15 долар ама кој нормален ќе даде пари само за да види кое копче му одговара :)

Едно прашање до тие што имаат механички тастатури: Можно ли е (лесно) да се промени свич? Пример купувам тастатура со RED ама сакам некои да ги заменам со BROWN. Дали ќе мора одлемување или поедноставно е решено тоа? Или па нема таква опција?

Затоа што гледам претежно ги има RED/BLACK кај нас, а тие не ми се ништо посебно. Од читање, теоретски највеќе ми прават мерак BROWN.

Другар ја зема SteelSeries Apex M800 и некако филингот од копчињата не ми прави посебно мерак. Имаат нивни QS1 свичови кои се линеарни како RED, а на прсти го даваат истото чувство како мојата A4 Tech X7 тастатура од 600 ден. :)

esquimaux

lurker
16 јануари 2016
621
1.039
Скопје
Едно прашање до тие што имаат механички тастатури: Можно ли е (лесно) да се промени свич? Пример купувам тастатура со RED ама сакам некои да ги заменам со BROWN. Дали ќе мора одлемување или поедноставно е решено тоа? Или па нема таква опција?

Мора одлемување. А зашто би сакал различни свичови на иста тастатура?

6 ноември 2012
2.075
2.236
Скопје
-={K-O-R-U-N}=-'s setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS ROG STRIXX B450-F
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Lian-Li Lancool 215
Mouse
Keyboard
GMK67 Custom build
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Pro
Мора одлемување. А зашто би сакал различни свичови на иста тастатура?
Како пример дадов, пример алфанумеричкиот дел да бидат BLUE а WASD и "гејмерските" да си ги мењам по потреба, или некоја друга комбинација.

Сакам што повеќе костумизација.

esquimaux

lurker
16 јануари 2016
621
1.039
Скопје
Постојат такви тастатури со WASD + некои други букви со одредени свичови а другиот дел со други. Но за мењање по потреба брзо ништо ко шо знам. Зашто нема пазар за тоа од практични причини.

6 ноември 2012
2.075
2.236
Скопје
-={K-O-R-U-N}=-'s setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS ROG STRIXX B450-F
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Lian-Li Lancool 215
Mouse
Keyboard
GMK67 Custom build
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Pro
Препорака за добра тастатура со BROWN, без numpad и по можност со RGB?

Sent from my LG-D802 using Tapatalk

esquimaux

lurker
16 јануари 2016
621
1.039
Скопје
Кај нас тешко избор ,не сум баш сигурен. Од нет имаш види си Корсер, Разер и сл. шо праат за "гејмери" со ргб. Немам потреба од осветлување на букви и затоа никад не сум ни имал таква тастатура и не знам, искрено се тоа ргб ледови ми исглеа малце кичесто по опрема а и у куќиште :)

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.034
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Имаш g.skill rgb во Нексио! Јас имам без ргб само со црвен беклајт. Одлична тастатура по дизајн и квалитет и вреди за парите. Најави се дека си член од форумов и ќе добиеш 5% попуст.

tupacan

user
10 септември 2007
1.733
2.391
Имаш g.skill rgb во Нексио! Јас имам без ргб само со црвен беклајт. Одлична тастатура по дизајн и квалитет и вреди за парите. Најави се дека си член од форумов и ќе добиеш 5% попуст.
Мoже линк/кoнтaкт?

Sent from my LG-H815 using Tapatalk

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.034
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
Каде можат да се купат онакви гумици за под тастер?

masterwu

lurker
11 февруари 2016
855
817
Струга
masterwu's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 6600K, Cooler Master Hyper 212 EVO
Motherboard
Asus Z170 Pro Gaming
Storage
Samsung 840 Evo 250GB, 2TB WD Caviar Blue, 640GB WD Caviar Green
PSU
Cooler Master V550S
RAM
16GB (2x 8GB) G.Skill Ripjaws V DDR4 3200MHz
Video card
Asus Strix GTX 970
Case
Cooler Master CM690 III
Mouse
Logitech Proteus Core G502
Keyboard
Das Keyboard Model S (MX-Brown switches)
Monitor
Dell UltraSharp U2410
OS
Windows 10
6 ноември 2012
2.075
2.236
Скопје
-={K-O-R-U-N}=-'s setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS ROG STRIXX B450-F
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Lian-Li Lancool 215
Mouse
Keyboard
GMK67 Custom build
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Pro

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.034
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor

Overdrive

hello world
23 јуни 2010
498
532
Прашање има нешто механичко фул лејоут т.е да не е кратена тастатура ама да е wireless ?
Од понормалните брендови, мислам само Filco дека имаат таква. Majestouch Convertible 2.

Има неколку кинески модели, само немам појма каков им е квалитетот. Ако имаш доволно пари, GON или слични на нив може да ти склопат custom тастатура. Има и group buys на форумиве (geekhack, /r/mk), па веројатно може да се најде некоја плоча со bluetooth.

На кратко, тешко :)

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.678
13.735
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Следен апгред ти се тастерите. Овие на Filco се од евтина абс тенка пластика што придонесуе на "евтиното" чувство. За кај нас тешко но по нет ќе најдеш убави pbt keycaps.
Ако си поише од ова заинтересиран, повели: https://geekhack.org/

Не ми се верува дека тастатура од 100 фунти ја сметаат за евтина, но се` е можно... Се тешам со следнава теорија: Намерно ги направиле да бидат полесни, затоа што ако се потешки, ќе допринесуваат за намалување на actuation force од 45 грама или колку беше кај свичовите, односно ќе се активираат полесно од предвиденото. Затоа и (засега) сум решен да не нарачувам нови keycaps (додека гледав што да купам, наидував на повеќе различни, а и имам нарачувано од WASD).

Инаку, филингот на свичовите повеќе ми се допаѓа на blue, но на brown полесно/побрзо ми оди куцањето и тука нема дискусија - едно време ги користев паралелно. Brown веќе ми се на граница да бидат премногу лесни за активација, но сепак не се, а со потешки капаци би биле.

esquimaux

lurker
16 јануари 2016
621
1.039
Скопје
Не е самата тастатура ефтина, си има причина за цената као изработка, double sided pcb (за разлика од CM Storm еквивалентните тастатури), metal backplate, сорсаат оригинални свичови од Cherry за разлика од Razer, SteelSeries и слични компании кои си "произведуваат" нивни свичови а уствари сорсаат кинески за ич пари од Kailh и сл.
Ефтина е пластиката абc од која се изработуваат кикапс у Filco. Намерно се направени така тоа е точно но не ради тежина, ради исплатливост. Коа сме кај скапи тастатури Filco не е ни блиску, почнувајќи од јапански топре тастатури као HHKB или RealForce па се до корејски кастом бордови што би те коштале од 400 долари па нагоре :)

6 ноември 2012
2.075
2.236
Скопје
-={K-O-R-U-N}=-'s setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS ROG STRIXX B450-F
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Lian-Li Lancool 215
Mouse
Keyboard
GMK67 Custom build
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Pro
Да предложите некој сајт/линк/слика/идеја за интересни комбинации на копчиња (keycaps) за Cherry MX?

Пример:

s-l1600.jpg

cs.jpg

CustomKeycaps2-e1395209024736.jpg large_573_Portalkeycap_main.JPG

Колку што расчепкав, вакви копчиња има по ebay/aliexpress по цена од 4 до 30 долари (некогаш и за едно копче) :)

Overdrive

hello world
23 јуни 2010
498
532
Да предложите некој сајт/линк/слика/идеја за интересни комбинации на копчиња (keycaps) за Cherry MX?

Колку што расчепкав, вакви копчиња има по ebay/aliexpress по цена од 4 до 30 долари (некогаш и за едно копче) :)

Хаха, изгледа не си налетал на многу копчиња. Има аукции каде одредени (ретки) копчиња се продаваат по неколку стотици долари по парче :) Инаку, редовната цена на (за мене) интересните целосни сетови копчиња се движи од $70-150 + shipping.

Еве неколку места каде можеш да најдеш т.н. artisan keycaps:
И, еве ти водич од /r/MK со еден куп локации и совети.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно