Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

TCL ќе ги произведува Sony Bravia Телевизорите

gamon

user
15 септември 2014
1.670
1.952
orgrimar
ништо! Сони телевизорите од 90ти години беа срање, преценети. Со тринитрон екраните имаа добра слика првите 2 години, па безброј кварови и прегорени екрани или изгубена контраст по само 3-4 години. СО плазмите лошо поминаа, со лцд билдаа цени а секогаш поеа полоши од панасоник, лг, самсунг, сега кинезите како тцл и хајсенс си играат мајтап, паметно што се откажаа, спасија бренд хајпери да не го примат повторно цел

InSides

lurker
21 февруари 2009
776
2.075
секогаш поеа полоши од панасоник, лг, самсунг

Ех сега ајде да бидеме реални. Реков дека ќе се свртам кон LG, ама искрено, LG се уште може вода да им носи на врвните модели на Sony ако не споредуваме цени.

Уште од времето на KDL-A1 како врвно решение (кај мене работи со години, и функционирањето е уште беспрекорна).

chroot

lurker
12 ноември 2021
778
1.112
Скопје
ништо! Сони телевизорите од 90ти години беа срање, преценети. Со тринитрон екраните имаа добра слика првите 2 години, па безброј кварови и прегорени екрани или изгубена контраст по само 3-4 години. СО плазмите лошо поминаа, со лцд билдаа цени а секогаш поеа полоши од панасоник, лг, самсунг, сега кинезите како тцл и хајсенс си играат мајтап, паметно што се откажаа, спасија бренд хајпери да не го примат повторно цел
Да се надоврзам на ова, не знам колку е точно, ама со неколку сервисери што сум зборел сони им е број еден телевизор во сервис за поправки од големите брендови.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.113
14.235
Да се надоврзам на ова, не знам колку е точно, ама со неколку сервисери што сум зборел сони им е број еден телевизор во сервис за поправки од големите брендови.

Една од причините може да е и таа што Сони продава најмногу телевизори (од поскапите модели) во МК.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.814
10.135
Ова е малку хејтерско гледање, иако морам да признаам дека не е далеку од реалноста.

Од моето лимитирано познавање, кога бев навлезен во домашно кино/технологија околу 2005-2008, Сони дефакто беа бр. 1 од аспект на квалитет. Ги имаа V и X сериите кои беа на времето HDR (10 битни) и процесирањето им беше извонредно. Како вчера памтам сцена (не ми текнува филмот) каде што имаше чад и позади луѓе/акција. Сите други брендови имаа проблем со длабочината и процесирање, додека Сони беа километри пред нив.

Од друга страна, од аспект на издржливост не бев импресиониран, мојот V серија имаше проблеми со осветлување на околу 2.5 години (со 2 години гаранција), го поправав двапати и едноставно го баталив.

Понатаму како генерално сите нивни категории на производи, имаа ужасна стратегија на преценување на моделите, а потоа закаснија со SMART TV имплементацијата - па мораше да плаќаш многу поскапо за телевизор со помалку функции него кинеските.

Од тогаш искрено веќе не следам аудио/видео опрема, зашто толку забегаа сите со понуди и цени што не вредеше (бар за мене) да се вложува.

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.654
1.816
Факт е дека Сони се најскапи како бренд, нивните 43 инчни телевизори беа по 40К+ денари
А многу други брендови нудеа 65 инчи во тој буџет. Но исто така е факт дека во многу ретаил продавници има полиса да не се изложуваат Сони телевизори до останатите брендови (бар во САД), пошто кога купувачот ќе го види Сонито до друг телевизор секогаш ќе му изгледа подобро.

7 февруари 2013
950
1.088
бр. 1 од аспект на квалитет.

Од друга страна, од аспект на издржливост не бев импресиониран, мојот V серија имаше проблеми со осветлување на околу 2.5 години (со 2 години гаранција), го поправав двапати и едноставно го баталив.
Сегде кај што сум видел Sony телевизор, последниве 10 години, бил пола осветлен, пола темен, пола на плаво преминал екранот ...

Audiofil

user
28 октомври 2007
1.155
556
Ретко кој екран издржуваше повеќе од 10 години за разлика од оние што имаа внатре Toshiba екран 20 години без проблем плус дефекти минимум во зависност од квалитетот на шасијата.

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.765
2.777
во сони телевизор од 2002 год наваму нема ни 1 дел кој е сони

Во денешно време ретко кој произведувач користи делови што целосно се нивни. Сите функционираат на принципот на outsource или white label и ребрендирање. Едноставно тоа е попрофитабилно.

Јапонските брендови последните неколку години и не се баш cutting-edge кога се во прашање иновациите. Ова доаѓа од човек што е hardcore Sony корисник.

the old man

read-only
17 февруари 2017
6
1
Јас искрено во моментов користам некој ваков модел мислам, не го знам точно дали е овој, повеќе од 5 години го користам и до сега нема мрднато телевизорот, и во тоа време за цената немаше друго ТВ со таква слика, освен тоа и добив Wireless слушалки гратис од Телеком. :D
И да, тогаш со 5 години гаранција од Телеком само Sony телевизорите им беа.

SONY KD-55X75WLPAEP​

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.851
6.402
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 9950x + Arctic Liquid Freezer ||| 360
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
Samsung NVME 980 Pro, Synology DS 920+
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
EVGA RTX 3080Ti FTW3 Ultra
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Razer Basilisk v3 Pro, Logitech Master MX 3
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Presonus Eris 3.5, Mackie CR8S
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Да не ми е криво што земав нова Бравиа зимава...

Сони уште владее на 3 полиња - прецизност, софтвер и upscaling. Никој не може искрено да им се фати за тоа. ТЦЛ во моментов во сите сегменти нуди подобри телевизори на хартија, ама мањкаат во софтвер, секој апдејт нови проблеми. Пример во минилед, сони со помалку зони и полош контраст, вади подобра слика и поблиска до референтната Ако не ме верувате мене, има луѓе шо се бават со споредби
View: https://www.youtube.com/watch?v=Yuhd9r6kiaE

Андроидот исто никаде не работи како на Сони. Бар имам и ТЦЛ и боксови и fire стикови, никој не работи како на Сонито искрено. И веројатно е зошто ТЦЛ штедат на круцијални работи. Пример TCL C8K што моментално е пандан на Бравиа 7 во среден-висок ранк минилед, и еден од најдобрите телевизори во моментов, иде со 3 гига рам, Бравиата е со 6 гига. Дополнително TCLот доаѓа со Пентоник 700, Сонито со Пентоник 1000, што е побрз и поефикасен чипсет.
Да, добиваш повеќе зони со ТЦЛ-от, ама што дека кога софтверот што ги работи зоните не е оптимален...

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.851
6.402
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora

75% од одлуката беше ради ова искрено. Тоа и фактот што можам да стримам игри на него дирек со под 3ms лаг - работи како nvidia shield.

LG би зел, имам супер искуство со нив, ама ОСот го имаат направено тежок блоут последниве неколку години.

InSides

lurker
21 февруари 2009
776
2.075
Поради тоа ми се плаче. Имам и A1 и AG8, и ако сакам да ги надградам некогаш, ќе морам да одам на Lucky Goldstar и да купувам Shield.

FML.

DarthJe5us

poweruser
2 јануари 2012
3.106
2.343
75% од одлуката беше ради ова искрено. Тоа и фактот што можам да стримам игри на него дирек со под 3ms лаг - работи како nvidia shield.

LG би зел, имам супер искуство со нив, ама ОСот го имаат направено тежок блоут последниве неколку години.

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.851
6.402
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora

Буквално тоа што го зборев. Бравиата е по прецизен во боите, потесно калибриран од фабрика, по прецизен во во HDR (PQ Tracking), во процесинг и upscaling, и е буквално слично оценет ко телевизор што има подобар екран и 4 пати повеќе зони. Муабетот е ајфон и андроид. И ценовно, и во перформанси и во работа.

А за како работи ОС-от, нема споредба.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно