Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

WestCost

read-only
16 мај 2008
20
41
Поздрав дечки

Барам совет за клима за соба со следниве услови:
  • Собата е ~14 м² (4.50 x 3.10), волумен околу 40 м³ (4.50 x 3.10 x 2.65), североисточна ориентација.
  • Куќата е лепенка, од напред има 10 см стиропор, ПВЦ прозорци,...
Според калкулациите, мислам дека 2.5 kW (9ка) би била доволна.

Климата треба да работи 24/7, бидејќи во собата престојува постар човек. Битно ми е преку зима да му биде убаво топло, а лето пријатно, без големи осцилации.

Знам дека јапонските се топ, ама и цените им се такви.
Ја гледав препораката од @Sharlovski за Mitsubishi MSZ/MUZ-HR25VF (Клима Mitsubishi MSZ/MUZ-HR25VF - BITEL), oколу 34.000 денари е, не е баш ефтино ако се спореди со кинезиве (15-20), ама ако вреди – ќе се стегнеме, битно е комфорот и да не ме утепа сметка за струја

Отворен сум за предлози и искуства. Ако збориме за кинески модели, буџетот би бил до 20.000 денари.

П.С. Во истата куќа веќе 3-та зима терам MDV Op King (Midea клон, мислам дека моделот е MDSOP-12HRFN8 / MDOOP-12HFN8) во салон од ~40 м² со панорамски прозорци, и до сега сум презадоволен и од греењето и од потрошувачката.
Кинески / 2‑3‑4th hand што ги разгледав (15–20k):
  • Hoobart HBAX12INV‑WIFI‑WMSE4 – ~15.000 ден
  • Favorit 12000 BTU FF – ~15.500 ден
  • Fuego FGTC12INV‑WIFI‑WMSE4 – ~16.000 ден
  • Vivax ACP‑12CH35AEXIs / ACP‑12CH35AEFIs – ~18.000 ден
  • Vivax ACP‑09CH25AEQIS / ACP‑12CH35AEQIS / ACP‑09CH25AEMIS – ~20.000 ден
  • BEKO BEHPGE125 / BEHPGE126 (12000 BTU) – ~20.000 ден
…и уште неколку во сличен опсег.

klima fan

lurker
14 јуни 2021
602
340
Поздрав дечки

Барам совет за клима за соба со следниве услови:
  • Собата е ~14 м² (4.50 x 3.10), волумен околу 40 м³ (4.50 x 3.10 x 2.65), североисточна ориентација.
  • Куќата е лепенка, од напред има 10 см стиропор, ПВЦ прозорци,...
Според калкулациите, мислам дека 2.5 kW (9ка) би била доволна.

Климата треба да работи 24/7, бидејќи во собата престојува постар човек. Битно ми е преку зима да му биде убаво топло, а лето пријатно, без големи осцилации.

Знам дека јапонските се топ, ама и цените им се такви.
Ја гледав препораката од @Sharlovski за Mitsubishi MSZ/MUZ-HR25VF (Клима Mitsubishi MSZ/MUZ-HR25VF - BITEL), oколу 34.000 денари е, не е баш ефтино ако се спореди со кинезиве (15-20), ама ако вреди – ќе се стегнеме, битно е комфорот и да не ме утепа сметка за струја

Отворен сум за предлози и искуства. Ако збориме за кинески модели, буџетот би бил до 20.000 денари.

П.С. Во истата куќа веќе 3-та зима терам MDV Op King (Midea клон, мислам дека моделот е MDSOP-12HRFN8 / MDOOP-12HFN8) во салон од ~40 м² со панорамски прозорци, и до сега сум презадоволен и од греењето и од потрошувачката.

Овој модел

WestCost

read-only
16 мај 2008
20
41
Од кога се Беко, фаворит и фуего кинески?
Според цената претпоставував дека таму се произведуваат според некаков нивни стандард, но можеби и грешам. Го земам зборот назад ако не е така.

Sent from my SM-G885F using Tapatalk

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.550
19.220
oколу 34.000 денари е, не е баш ефтино ако се спореди со кинезиве
Добрите кинески клими исто така се во тој распон. Заборави ги Фаворотите, Хјундаите, Теслите и слични.
Ако ја најдеш како Sharlovski или како што ја најде @krema земај Mitsubishi

34.000 денари за Mitsubishi и 32~34.000 den. за Vivax AERI, да речеме, според мене е no brainer

btw
Ги имам и двата бренда па знам што зборувам.

Gaston

user
9 февруари 2011
1.728
3.159
Gaston's setup  
Audio
AR
Ми треба клима за просторија која многу лесно се лади во лето и многу лесно се затоплува во зима. Веројатно добра изолација.
Во моментов стара 20 години Самсунг он/офф клима 2.5кВ си ја бркаше работата без око да и трепне.
Ама се расипа конечно и ја гледав оваа клима, со попустов мислам дека има добра цена:

СЕТЕК - MIDEA Extreme Lite Nordic Second generation SMART, Клуб цена: 21,999 ден.

Дали е ок или имате подобар предлог?
Ценовен ранг: 30к.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.550
19.220
Ми треба клима за просторија која многу лесно се лади во лето и многу лесно се затоплува во зима. Веројатно добра изолација.
Во моментов стара 20 години Самсунг он/офф клима 2.5кВ си ја бркаше работата без око да и трепне.
Ама се расипа конечно и ја гледав оваа клима, со попустов мислам дека има добра цена:

СЕТЕК - MIDEA Extreme Lite Nordic Second generation SMART, Клуб цена: 21,999 ден.

Дали е ок или имате подобар предлог?
Ценовен ранг: 30к.

Образложение*

*
2 kW на -10
2,3 kW на -7

Оваа. Другото е над 30.000 денари

Gaston

user
9 февруари 2011
1.728
3.159
Gaston's setup  
Audio
AR

Образложение*

*
2 kW на -10
2,3 kW на -7

Оваа. Другото е над 30.000 денари
Фино, ама тоа доле лептирот ако е перфориран (а така личи, не верувам дека се само сиви точкици)... тоа Господ не го чисти кога ќе се испрља.
Што е другата опција (таа над 30к?)
Ја гледав Мицу од Шарловски предлогот, ама лагер нема.

klima fan

lurker
14 јуни 2021
602
340
Тоа А е автоматско насочување на лептирот за дување надоле на внатрешната единица кога клима уредот е во мод на греење

Овој модел

Gaston

user
9 февруари 2011
1.728
3.159
Gaston's setup  
Audio
AR
Тоа А е автоматско насочување на лептирот за дување надоле на внатрешната единица кога клима уредот е во мод на греење

Овој модел

VIVAX не е само налепница врз Midea или грешка сум?

Фино, ама тоа доле лептирот ако е перфориран (а така личи, не верувам дека се само сиви точкици)... тоа Господ не го чисти кога ќе се испрља.
Што е другата опција (таа над 30к?)
Ја гледав Мицу од Шарловски предлогот, ама лагер нема.
Дупчиња биле, не знам со кој памет го направиле ова:

Clip_3.jpg

klima fan

lurker
14 јуни 2021
602
340

Точно Vivax се произведува во Midea но тој модел на Vivax аери+ не го увезуваат во Македонија со име Мидеа од Сетек инаку одличен е аери моделот ако сакаш друг Vivax модел тогаш овој AEHI+

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.550
19.220

Дупчиња биле, не знам со кој памет го направиле ова:

Погледнете го атачментот 156997
И за мене би било deal breaker ова.
Прееска не обратив пажња.

Јас се раководев од Eurovent. Другите клими се над 30.000

И да, Vivax е ребрендирана Midea.

Gaston

user
9 февруари 2011
1.728
3.159
Gaston's setup  
Audio
AR
И за мене би било deal breaker ова.
Прееска не обратив пажња.

Јас се раководев од Eurovent. Другите клими се над 30.000

И да, Vivax е ребрендирана Midea.
Уште малку слики гледав, се вади тој лептир, на сликава гледам жабици. Изгледа размислиле:

009287_4.png

Goran333

hello world
19 август 2022
91
102
Уште малку слики гледав, се вади тој лептир, на сликава гледам жабици. Изгледа размислиле:

Погледнете го атачментот 157000
Се вади кога ќе дојде време да се чисти.
Тоа со дупчињата е за на лето за ладење. Се затвара лептирот па ладниот воздух полека излегува низ дупчињата. За подобар комфор.
Самсунг има таква технологија WindFree.

klima fan

lurker
14 јуни 2021
602
340
Dali istoto moze da se deaktivira zosto swing ne raboti so pretiskanje na kopceto?

Извади ги батериите од далечинското после 2 минути врати ги батериите.

Уклучи го далечинско на Heat и на Swing стисни ако сакаш горе доле на Swing ако не само стисни на Heat и надоле ќе дува така е кај Haier клима уредите

WestCost

read-only
16 мај 2008
20
41
Добрите кинески клими исто така се во тој распон. Заборави ги Фаворотите, Хјундаите, Теслите и слични.
Ако ја најдеш како Sharlovski или како што ја најде @krema земај Mitsubishi

34.000 денари за Mitsubishi и 32~34.000 den. за Vivax AERI, да речеме, според мене е no brainer

btw
Ги имам и двата бренда па знам што зборувам.

Па исто и јас си мислев, така да – Mitsu нека биде!

Првично ја нарачав Mitsubishi MSZ/MUZ-HR25VF, ама после ми јавија дека ја немаат, па за нешто плус пари (ако може така да се каже, околу ~4.5к плус) ми понудија Mitsubishi MSZ/MUZ-HR25VFK, наводно нешто понов модел и со Wi-Fi.

Треба да стигне за 2 дена, а со монтажерот сме договорени штом стигне, ден-два после тоj да дојде и да ја монтира.

Некој последен совет пред/после монтажа?

P.S. Сe уште не можам да пратам лајк на вашите совети, така да благодарам на сите :)

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.480
2.927
Па исто и јас си мислев, така да – Mitsu нека биде!

Првично ја нарачав Mitsubishi MSZ/MUZ-HR25VF, ама после ми јавија дека ја немаат, па за нешто плус пари (ако може така да се каже, околу ~4.5к плус) ми понудија Mitsubishi MSZ/MUZ-HR25VFK, наводно нешто понов модел и со Wi-Fi.

Треба да стигне за 2 дена, а со монтажерот сме договорени штом стигне, ден-два после тоj да дојде и да ја монтира.

Некој последен совет пред/после монтажа?

P.S. Сe уште не можам да пратам лајк на вашите совети, така да благодарам на сите :)
Еве ти неколку лајкој од мене, за добрата одлука за мицубиши.
Со здравје да го користиш, долго да те служи.

Insanious

hello world
18 јануари 2025
279
361
Росоман
linktr.ee
Здраво имам проблем со климата пуштена е да работи на 24 степена и по некое време се гаси. Филтрите се скоро чистени, инаку приклучена ми е во продолжен кабел дали би можело тоа да е проблем?

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно