Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Препорака за рутер

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.600
1.764
Абе 10.000 ден искача ова до МК? Свесен си или стави линк ради реда?
А не видов дека е линкот од БЕ7 Про моделот, мислев дека е БЕ3 непро моделот, а за цената е дискутабилно, не знам како очекувате да покриете 120м2 со рутерче од 1000денари.

Vlad944

lurker
3 март 2015
781
1.744
Xiaomi BE6500 Pro ако може да го најдеш од некаде, ако не Asus!
За жал неможам да го најдам,освен Еbay ама неми се ризикува од таму.Аsus има добри понуди особено TUF серијата,овие ROG ми се скапички многу.
За препораката од @Enquito незнам скептичен сум за тој бренд од кога светот ги блокира и останаа да си ги продаваат технологиите во нивната околина.

Поради брзање во првиот пост не стигнав да се искажам што барам и што ми треба.

Прво и најважно ми е буџетот а тој изнесува махимални 8 000 денари.
Второ што сакам да направам е да се префрлам на оптички интернет,моментално сум на Телекабел 30/1 D/U.
Брзината која ја посакувам е 300/300 како најидеална замене и повеќе од тоа немам потреба.
Во план ми се 2 компјутери + 3 телефони + 1 телевизор но еден од компјутерите ќе биди поврзан со кабел директно од рутер во кој ќе се користи исклучиво за игри.

Гледав по нетов и најчесто препораките се за TpLink AX55 или ASUS AX57 па потоа GL.Flint 2 и ред други рутери за кои како продлабочувам така и цената оди нагоре и нема крај.
Исто така гледав и ми прави кеиф дека се премногу малечки и нема да ми зафаќаат простор дома а тоа се GL.iNet GL-MT3000 Beryl AX или GL.Inet Slate 7 со WiFi7 но незнам дали би издржало да покрие толкав простор и плус како што кажа членот @FLEGMA дека ќе прегреваат при толку Users.

Денес при вртење на интернетов го најдов овој рутер од CUDY кој е со намалена цена за кратко време и кошта 35 евра.

Mоментално дома имам Archer C6 oд TpLink кој го зедов 3000 денари од Setec пред 5-6 години и истиот ги снабдува 2 спрата по 120м2 со 3 мобилни и 2 компјутери.НО сепак телекабел е проблемот кајмене.

DrMTR

senior
27 март 2014
7.918
8.409

maci

poweruser
2 април 2008
3.383
972
го имам рутеров со кутија ... а не го користам ASUS RT-AX53U
ако му треба на некој може да ме контактира во приватна порака

Lokomotiva

hello world
10 јуни 2018
212
117
Препорака за рутер до 3000 денари со меш (и немора), мимо, офдма и добар QoS?!

Bizra

hello world
15 јуни 2024
143
75

Vlad944

lurker
3 март 2015
781
1.744
Го имам истиот C6 archer v2 но не е би го препорачал порафи што слаб сигнал има на 5гхз и птемногу жежок при поврзани 3 телефони и 1 компјутер.
Од 150 мегабита едвај испорачува 80.

DrMTR

senior
27 март 2014
7.918
8.409

25 ноември 2014
1.531
1.961
Скопје
Isak Keyten's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-4460 Processor 6M Cache, 3.20 GHz Haswell 22nm Technology
Motherboard
ASUS H81M-K (SOCKET 1150)
Storage
Samsung SSD 850 PRO 120GB
PSU
Thermaltake TR2 Bronze 700W
RAM
Kingston HyperX DDR3 16GB 1600Mhz Dual-channel
Video card
ASUS AMD Radeon R9 280x 3072MB
Mouse
Logitech G603 LIGHTSPEED
OS
Windows 10 :(
Го имам истиот C6 archer v2 но не е би го препорачал порафи што слаб сигнал има на 5гхз и птемногу жежок при поврзани 3 телефони и 1 компјутер.
Ја го иам ц6 арчер в2 со 15+ вифи уреди и 3 мрежни, од 300мбпс интернет иам 300мбпс на кабел и 250мбпс на вифи.
Провери да не си наместил некој лош QoS, ја го иам угасено скроз.

18 септември 2020
926
865
Македонија

Lokomotiva

hello world
10 јуни 2018
212
117
Mu pisav pred nekoj den na clenot pogore za asusot ama gleam ne vrakja, pa go naracav istiot od girafa. Valjda e se legitmno i kje vazi garancijata..

Последна промена:

Bizra

hello world
15 јуни 2024
143
75
Јас го имам многу сум задоволен, и ми покрива 300 mbps v4 e мојот

Ts011

user
31 март 2020
1.421
1.072

AndrejGagale

lurker
12 април 2009
569
73
Прилеп
Ми треба препорака рутер на интернет од 300/300, околу 100м2 треба да покрива. Мрежно се врзани 3 ТВ и 1 компјутер, а преку wifi би имало околу 6-7 телефони или лаптопи, плус имам смарт ламби сензори….значи повеќе. Буџет незнам околу 100е
Ова го има некој користено?

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.690
12.526
Skopje
www.wemaxa.com
Ми треба препорака рутер на интернет од 300/300, околу 100м2 треба да покрива. Мрежно се врзани 3 ТВ и 1 компјутер, а преку wifi би имало околу 6-7 телефони или лаптопи, плус имам смарт ламби сензори….значи повеќе. Буџет незнам околу 100е

Ова (со ваучер) ти е одлично за парите:

AndrejGagale

lurker
12 април 2009
569
73
Прилеп
Ова (со ваучер) ти е одлично за парите:

Овој да ми биде главен и на другиот спрат бидејќи се два да има комбинација со WR1500 поврзани во Mesh мод ќе брка работа?

Lokomotiva

hello world
10 јуни 2018
212
117
Jas go zemav ovoj Asus rt-ax53U od girafa50, prezadovolen sum. Ima dobra mu-mimo i ofdma tehnologija (posebno za rabota so povekje smart uredi). 574 Mbps na 2.4ghz i 1201 Mbps na 5ghz, taka sto sosema dovolno za 300 so 300 paket (da moze da ja postigne cela brzina.. kaj ostanatite sto se vodat teoretski kako 300mbps na 2.4 skoro e nevozmozno makar i da si do niv). Opsegot mu e soliden, a poddrzuva i asus ai mesh.

FikanA

hello world
3 април 2025
194
244
Средe никаде...
Овој да ми биде главен и на другиот спрат бидејќи се два да има комбинација со WR1500 поврзани во Mesh мод ќе брка работа?
Најверојатно да само биди спремен за фактот дека во зависност од како ти е правена куќата, дебелина на зид, матеирјал, темел итн. можно е да треба да ги поврзеш рутерите сепак со кабел, бежично може ептен да ти дегредира сигналот. Ако имаш американска куќа од осб плочи салотејп и гипс, добар ќе си.

25 ноември 2014
1.531
1.961
Скопје
Isak Keyten's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Mouse
Logitech G603 LIGHTSPEED
OS
Mesh mode е меме.

И ја се летав и после истражување научив дека мешот “НИШО“ не праи за handover на клиенти, самите клиенти мора да бираат кој сигнал е појак. Меш целата поента е да немаш wired backhaul т.е. као “боље рипитер“ да работи да не мора да носиш кабел до таму.

Фората е шо ако првиов рутер не ти добацува до горе ондак нема да ти добацува ни за у меш мод, шо значи ќе мора да пуштиш и горе кабел и да го уклучиш у wired backhaul mode и у принцип нишо не добиваш од “меш“. Се шо добиваш со меш у тој случај е имаш као мастер и слејв и коа местиш сетинзи на главниот се наместени и на другиот. Или ако имаш поише од 2 меш нодови па ондак меш-3 ако е поблизу до меш-1 него меш-2 ондак на него ќе се поврзе (динамички) наместо да е хардкодиран као рипитер да повтара сигнал од само 1. Или ако рикне меш-1 ондак меш-3 ке се врзе на меш-2.

Ама тоа се веќе напредни глупости пошо, повторно, ако ти добацувало вифито класично до горен спрат немало да ти треба меш у старт.

А ако пушташ кабел боље стај го вториот у AP mode и стави исти SSID со исти пасворд и ете ти “меш“ за поефтино, башка моеш да миксаш рутери и брендови.

Е сеа, роаминг за клиенти ко шо реков зависи до клиентите, mesh рутерите нудат некои информации за кој рутер има боље сигнал и праат малце боље хендовер па теоретски ако играш дота и одиш од еден меш до друг, БИ ТРЕБАЛО (зависи до клиент) да не те дисконектира (и тоа само поскапи ајфони, мекбуци, и одредени вифи картици го имаат ова, а како го хендлаат зависи од производителот) а со AP ќе јадеш дисконект и ќе мора риконект, или у најлош случај, ако им е толку глуп софтверот (а пак, ова зависи до самите клиенти) ќе се држи за мил живот на стариот слаб сигнал место да се автоматски пребаци на новиот (ама истото може да се деси со меш ако клиентот не ги користи екстра информациите за handover од мешот). Ако шеташ низ спратови со зум упален и ти треба непрекината конекција ондак да, меш со wiredbackhaul и има некои теоретски предности ама си врзан у тој екосистем на рутери.

едит: нека ме корегира некој ако грешам ама ја вака го разбирам мешот од мојот рисрч

AndrejGagale

lurker
12 април 2009
569
73
Прилеп
Најверојатно да само биди спремен за фактот дека во зависност од како ти е правена куќата, дебелина на зид, матеирјал, темел итн. можно е да треба да ги поврзеш рутерите сепак со кабел, бежично може ептен да ти дегредира сигналот. Ако имаш американска куќа од осб плочи салотејп и гипс, добар ќе си.

Куќата е со полна цигла…стара конструкција. Има пуштено кабел од едниот до другиот рутер
Mesh mode е меме.

И ја се летав и после истражување научив дека мешот “НИШО“ не праи за handover на клиенти, самите клиенти мора да бираат кој сигнал е појак. Меш целата поента е да немаш wired backhaul т.е. као “боље рипитер“ да работи да не мора да носиш кабел до таму.

Фората е шо ако првиов рутер не ти добацува до горе ондак нема да ти добацува ни за у меш мод, шо значи ќе мора да пуштиш и горе кабел и да го уклучиш у wired backhaul mode и у принцип нишо не добиваш од “меш“. Се шо добиваш со меш у тој случај е имаш као мастер и слејв и коа местиш сетинзи на главниот се наместени и на другиот. Или ако имаш поише од 2 меш нодови па ондак меш-3 ако е поблизу до меш-1 него меш-2 ондак на него ќе се поврзе (динамички) наместо да е хардкодиран као рипитер да повтара сигнал од само 1. Или ако рикне меш-1 ондак меш-3 ке се врзе на меш-2.

Ама тоа се веќе напредни глупости пошо, повторно, ако ти добацувало вифито класично до горен спрат немало да ти треба меш у старт.

А ако пушташ кабел боље стај го вториот у AP mode и стави исти SSID со исти пасворд и ете ти “меш“ за поефтино, башка моеш да миксаш рутери и брендови.

Е сеа, роаминг за клиенти ко шо реков зависи до клиентите, mesh рутерите нудат некои информации за кој рутер има боље сигнал и праат малце боље хендовер па теоретски ако играш дота и одиш од еден меш до друг, БИ ТРЕБАЛО (зависи до клиент) да не те дисконектира (и тоа само поскапи ајфони, мекбуци, и одредени вифи картици го имаат ова, а како го хендлаат зависи од производителот) а со AP ќе јадеш дисконект и ќе мора риконект, или у најлош случај, ако им е толку глуп софтверот (а пак, ова зависи до самите клиенти) ќе се држи за мил живот на стариот слаб сигнал место да се автоматски пребаци на новиот (ама истото може да се деси со меш ако клиентот не ги користи екстра информациите за handover од мешот). Ако шеташ низ спратови со зум упален и ти треба непрекината конекција ондак да, меш со wiredbackhaul и има некои теоретски предности ама си врзан у тој екосистем на рутери.

едит: нека ме корегира некој ако грешам ама ја вака го разбирам мешот од мојот рисрч

Те разбирам потполно, моментално има пуштено кабел од едниот до другиот само се стари рутери и сакам да сменам на подобро.
Како АР да бидат подесени ќе биде подобро? Моментално ми е со разчни SSID бидејќи кога пробував со исти пак не ми префрлаше и не беше како што треба.

25 ноември 2014
1.531
1.961
Скопје
Isak Keyten's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Mouse
Logitech G603 LIGHTSPEED
OS
Куќата е со полна цигла…стара конструкција. Има пуштено кабел од едниот до другиот рутер

Те разбирам потполно, моментално има пуштено кабел од едниот до другиот само се стари рутери и сакам да сменам на подобро.
Како АР да бидат подесени ќе биде подобро? Моментално ми е со разчни SSID бидејќи кога пробував со исти пак не ми префрлаше и не беше како што треба.
Да боље е ако се у AP/Bridge мод зашо тогаш работат ко едно вифи и локално ќе се гледаат дивајсите. Вака имаш 3 различни вифи мрежи, локал не ти работи измеѓу нив, и плус на другиве 2 си дупло НАТиран (а може и тројно пошо и ISPто може/сигурно има НАТ) и не моеш никад да пристапиш директно до нив од надвор (ако уопште ти е битно). А за дали да се на 1 SSID тоа зависи од тебе. Ако уредите шо ги имаш тешко се пребацуваат од еден на друг можеби 3 различни SSIDа се боље ама ќе мора мануелно да се прешалтуваш. Ако се на 1 тоа БИ ТРЕБАЛО автоматски да иде ама, повторно, дивајсите знаат да се глупи и да нејќат да се пребацат на појакиот сигнал некад. У секој случај у AP мод е боље пошо имаш една мрежа и немаш екстра натирање, ако имаш смарт дивајси пр. алекса на едниот спрат, моеш да поврзеш на другиот спрат смарт сијалица и од кај сакаш да ја контролираш.

едит: а за меш, ако дивајсите ти имаат 802.11r/k/v ондак би имал боље префрлање со меш

AndrejGagale

lurker
12 април 2009
569
73
Прилеп
Да боље е ако се у AP/Bridge мод зашо тогаш работат ко едно вифи и локално ќе се гледаат дивајсите. Вака имаш 3 различни вифи мрежи, локал не ти работи измеѓу нив, и плус на другиве 2 си дупло НАТиран (а може и тројно пошо и ISPто може/сигурно има НАТ) и не моеш никад да пристапиш директно до нив од надвор (ако уопште ти е битно). А за дали да се на 1 SSID тоа зависи од тебе. Ако уредите шо ги имаш тешко се пребацуваат од еден на друг можеби 3 различни SSIDа се боље ама ќе мора мануелно да се прешалтуваш. Ако се на 1 тоа БИ ТРЕБАЛО автоматски да иде ама, повторно, дивајсите знаат да се глупи и да нејќат да се пребацат на појакиот сигнал некад. У секој случај у AP мод е боље пошо имаш една мрежа и немаш екстра натирање, ако имаш смарт дивајси пр. алекса на едниот спрат, моеш да поврзеш на другиот спрат смарт сијалица и од кај сакаш да ја контролираш.

едит: а за меш, ако дивајсите ти имаат 802.11r/k/v ондак би имал боље префрлање со меш
И кој рутер/и да го земам? Дали асус да одам или cudy?

25 ноември 2014
1.531
1.961
Скопје
Isak Keyten's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Mouse
Logitech G603 LIGHTSPEED
OS
И кој рутер/и да го земам? Дали асус да одам или cudy?
Ако мене ме прашуваш - ASUS.
Cudy ги фалат и се нови и може имаат и боље specs per dollar, али АСУС имаат одлични проверени рутери со години така да верувам дека нема да згрешиш.
Башка имаш Merlin firmware Home | Asuswrt-Merlin еве ти листа на поддржани мерлин wrt асус рутери, го фалат доста мада наводно у последно време и сток фирмверот го имаат појачано со стварите од мерлин.
Наравно колку пари толку музика, буџетен асус ќе има буџетен перформанс, не е гаранција.

Pilsator

lurker
15 мај 2012
531
160
Предлог рутер за дома, околу 100м2, централно ќе биде поставен. Нема некои посебни барања неколку телефони, лаптопи и три тв од кои 99% еден е активен потрошувач на нет во даден момент. Битно е на видео/аудио повик да нема проблеми. Мрежните картици поддржуваат AC. Дали ако земам АХ рутер би имал придобивка од тип на сигнал, бим форминг и слично? Дали некој ги има користено усб ах мрежните и дали функционираат добро во пракса? Предлог рутери АС и АХ околу 50 еур? Фала!

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно