Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Република Фишинг Македонија

KeepCalm

hello world
4 мај 2013
127
82
Ви стигаат ли пораки од рандом фејк профили на ФБ? Дека си нарушил правила и полиси па ти викаат кликни тука да пополниш форма.

Очигледен фишинг е, ама веќе станаа досадни. По 2/3 минимум секој ден на секој можен пејџ.

Со вакви пораки иначе Стокомак и Фибулаа ги прее*аа.
Да, над 30 пораки имам добиено и тоа на не толку популарна страница, можам да замислам како е на оние со по 100/200к лајкови.
И да, има луѓе кои паѓаат на оваа финта (уште).

Мене позагрижувачко од рандом луѓето ми е што најверојатно Стокомак имаат платено лице кое ги води страните, како може да не сфати дека е фишинг, со 200 показатели?

coNNectMKD

user
13 март 2017
1.308
1.546
Skopje
Да, над 30 пораки имам добиено и тоа на не толку популарна страница, можам да замислам како е на оние со по 100/200к лајкови.
И да, има луѓе кои паѓаат на оваа финта (уште).

Мене позагрижувачко од рандом луѓето ми е што најверојатно Стокомак имаат платено лице кое ги води страните, како може да не сфати дека е фишинг, со 200 показатели?

Сите имаат маркетинг вработено. Но бидејќи сите имаат барем 1/2ца млади деца кои се и за графика, од академија тазе излезени ама им дале и одговорност да објавуваат и враќаат на пораки, може не се доволно запознаени дека вакво нешто постои.

Но и газдите и децата нивни се админи, така да 90% сум сигурен дека овие 2 случаи, они се криви. Има стига нотификација дека на пејџот има порака (не ни читаат дека е порака) туку читаат само Meta Support бла бла бла... па кликаат и даваат инфо.

Види каква копија прават, не се нормални :D Ова е од таков линк, имав кликнато еднаш у инкогнито да видам каква шема прават.
viber_image_2025-04-16_10-40-04-407.jpg

KeepCalm

hello world
4 мај 2013
127
82
Сите имаат маркетинг вработено. Но бидејќи сите имаат барем 1/2ца млади деца кои се и за графика, од академија тазе излезени ама им дале и одговорност да објавуваат и враќаат на пораки, може не се доволно запознаени дека вакво нешто постои.

Но и газдите и децата нивни се админи, така да 90% сум сигурен дека овие 2 случаи, они се криви. Има стига нотификација дека на пејџот има порака (не ни читаат дека е порака) туку читаат само Meta Support бла бла бла... па кликаат и даваат инфо.

Види каква копија прават, не се нормални :D Ова е од таков линк, имав кликнато еднаш у инкогнито да видам каква шема прават.
Погледнете го атачментот 149377
Да, визуелно изгледа легитимно, а линкот? :)
А името на профилот што праќа?

coNNectMKD

user
13 март 2017
1.308
1.546
Skopje
Да, визуелно изгледа легитимно, а линкот? :)
А името на профилот што праќа?
Абе мене и тебе нема да не заебат. Ама за све си има пазар... Татко ми чим прочита нешто дека е крив, клика одма, побрзо да го реши проблемот, да не биде „казнет“. Треба долга дискусија да му разграничиш што е фишинг/превара, што е легит нотификација, што е порака...

Имам другар, 30 години има, млад лик ќе кажеш, растен и израснат со технологија. Купи за 2 евра Визер карта, роденден имале, давале 1000 промоции. И не купи туку само картица пополни, како во контакт форма да си пополнил а они ти лапаат инфо. На ФБ како реклама одеше ова пред 4/5 години.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.790
3.970
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Ви стигаат ли пораки од рандом фејк профили на ФБ? Дека си нарушил правила и полиси па ти викаат кликни тука да пополниш форма.

Очигледен фишинг е, ама веќе станаа досадни. По 2/3 минимум секој ден на секој можен пејџ.

Има да, посебно на страници за X работа а помалце на приватни профили. Удаф се
Мислењето е автоматски споено:

Каде тоа апелираат? Јас за овие измами дознавам единствено овде, на форумов. Дали на пример има на телевизија (ако има, на која)?
Тие апелираат, измамниците си работат.
Имаше прилоз и на тв-ја плус кампања имаат уште, ја има сликата на крај во постот. Покрај се пак луѓево наседнуваат

Gligorov

hello world
25 февруари 2021
115
129

Редовно.
Доколку има платена, спонзорирана објава, после тоа обавезно стига.
Во последно време за нарушени правила ФБ најчесто добивам пораки од Инстаграм профили.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.790
3.970
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.790
3.970
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO

Скоти

user
15 октомври 2013
1.280
2.366
Да го споделам и јас моето искуство денеска со еден вид фишинг.
Се разбудив сабајле во 8 часот и гледам на телефонот sms порака дека е стигната otp лозинка за наплата на македонски телеком и уште еден сајт што се вика stormlikes сабајле во 3 часот.
Не бев сигурен што се дешава и си викам дај да проверам колку пари имам на трансакциска и гледам имам само 403 денари.
Направени се 29 трансакции( најголемиот дел на apple itunes во износ скоро сите од 1766 денари, и една трансакција од 2788 денари на binance) во вкупна вредност од скоро 48 илјади денари.
Веднаш отидов на банка и пријавив. Отворија dispute нели и ја блокираа картицата веднаш.
Ми гарантираат дека ќе ми ги вратат сите пари но тоа ќе потрае околу 40 дена.
Е сега мое гледиште и на што се сомневам дека е случено.

Четвртокот со невестата бевме на шопинг во Скопје. Во сите дуќани плаќавме со картица за све што купувавме.
Меѓутоа кога се враќавме од Скопје сите патарини од Скопје до Гостивар ги плаќав со картица.
Е сеа картицата инкасаторите ја земаат внатре во кабината и таму ја ставаат на терминалот за наплата и наплаќаат.
Мојот сомнеж е дека некој од нив ја земал картицата и ја сликал со телефонот и така ги искористил тие податоци за да направи трансакции.
Во понеделник ќе одам повторно до банка и ќе го објаснам целиот овој случај.
Дали треба да пријавам и во полиција? Сабајлето кога ја прашав девојката во Шпаркасе ми рече дека не треба да одам во полиција затоа што банката си имала служба што се бавела со вакви работи.
Кое е вашето мислење за целокупната ситуација?

coki

:(){ :|:& };:
26 ноември 2021
429
620
/home/coki
Мојот сомнеж е дека некој од нив ја земал картицата и ја сликал со телефонот и така ги искористил тие податоци за да направи трансакции.
И после се лутат (дали на патарина, дали во продавница и слично) кога не ја даваш картичката... Страшен простотилук вирее во земјава и одма го сфаќаат тоа лично и како некој напад... Фиксно има коментари од типот мене до твоите пари ми дошло или слично.

GoranMak

hello world
13 февруари 2020
257
245
Имаш Мкард или Мтаг за патарини...е сеа не знам дали тие патарини накај Гостивар се покриени со овај вид на наплата.

Исто така стави си понизок лимит за онлајн наплати, барем во кмб има опција за лимит на ПОС, АТМ и онлајн наплати.

null_ptr

Модератор
20 ноември 2013
1.047
1.133
Куманово
Во Србија исто може со картичка да се плати патарина ама апаратчето е надвор, картичката не ја даваш!
Овде само мтаг и евентуално кеш кај нема.

@Скоти ќе блокираат картичка, ќе ти вратат пари и нека маваат тие кој што како

Скоти

user
15 октомври 2013
1.280
2.366
Во Србија исто може со картичка да се плати патарина ама апаратчето е надвор, картичката не ја даваш!

Да, во Србија го вадат надвор апаратчето и ти си плаќаш сам за разлика од кај нас.

kirev

senior
31 мај 2010
9.068
7.751
Имаш Мкард или Мтаг за патарини...е сеа не знам дали тие патарини накај Гостивар се покриени со овај вид на наплата.
….
Не се
Мислењето е автоматски споено:

СЕ КА ДЕ ти го даваат апаратот освен во Македонија. Мене кога ми ја бараат картичката им го нудам цел новчаник да си земат што сакаат

coki

:(){ :|:& };:
26 ноември 2021
429
620
/home/coki
Update во врска со случајот.
Вчера ми се јавија од банка и ми ги вратија сите пари до денар.
Пофалба.
Јас би ти препорачал и да си ја смениш картицата ако веќе не си го направил тоа.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.790
3.970
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO

Taurus

Модератор
13 октомври 2007
2.613
1.564
dribbble.com
Taurus's setup  
Processor & Cooler
i5-2500K Quad 3.3GHz LGA 1155 6MB + Cooler Deepcool Gammaxx 200
Motherboard
Gigabyte Z68P-DS3
Storage
WD 1ТB SATA3 Caviar Black 7200rpm 64MB + SSD 2.5" Samsung 850 Evo 250GB
PSU
460W Gigabyte Superb Real Power
RAM
2x4GB DDR3 1866Mhz Kingston CL11 HyperX Genesis
Video card
Sapphire ATI PCX R9 270X 2GB GDDR5
Case
Gigabyte LUXO X140
Mouse
Zalman ZM-M300 Black
Keyboard
Sweex Illuminating
Audio
DeLux 2.1
Monitor
Dell UltraSharp U2311H 23" e-IPS
OS
Win 8.1
Ова со земање на картиците при наплата мора да се направи нешто, да биде по стандарди како што треба т.е. се знае, картицата при плаќање да не смее, да нема никаква потреба да ми ја земе некој и да незнам што прави со неа...

Дали да почнеме со дописи до банки, до виза, до мастеркард... да инсистираат на оние што им делат терминали да работат според стандарди...???

За патарини користам мтаг/мкард, ама за жал не се покриени сите... а се случило да барам да го извадат терминалот, а тој врзан за краток кабел на спротивна страна од отворот на кабината....

П.С. користам НЛБ, едноставна е промената на лимити на картиците, 5-10 секунди кликање. За интернет плаќања лимитите ми се секогаш на 0, а исто така и лимитите за плаќање на терминали и вадење пари од банкомат ми се ограничени според 95% од потребите, а кревам поголем лимит само пред да треба да го направам тоа плаќање, вадење пари...

fcwizard

hello world
26 март 2018
64
70
Ова со земање на картиците при наплата мора да се направи нешто, да биде по стандарди како што треба т.е. се знае, картицата при плаќање да не смее, да нема никаква потреба да ми ја земе некој и да незнам што прави со неа...

Дали да почнеме со дописи до банки, до виза, до мастеркард... да инсистираат на оние што им делат терминали да работат според стандарди...???

За патарини користам мтаг/мкард, ама за жал не се покриени сите... а се случило да барам да го извадат терминалот, а тој врзан за краток кабел на спротивна страна од отворот на кабината....

П.С. користам НЛБ, едноставна е промената на лимити на картиците, 5-10 секунди кликање. За интернет плаќања лимитите ми се секогаш на 0, а исто така и лимитите за плаќање на терминали и вадење пари од банкомат ми се ограничени според 95% од потребите, а кревам поголем лимит само пред да треба да го направам тоа плаќање, вадење пари...
Не ти е потребно такво замарање за работи што у оваа вукоебина не се мењаваат,
Мене ми е покриен бројот на картичката и кодот од позади со дакт трака а за онлајн пазарења не сум неписмен па да вметнувам картички било каде.

kirev

senior
31 мај 2010
9.068
7.751
...
...

Нема друго чаре :( Всушност од сега ќе им го давам саатот. Да видиме до каде се тегне кабелот.

chroot

lurker
12 ноември 2021
773
1.102
Скопје
Да го споделам и јас моето искуство денеска со еден вид фишинг.
Се разбудив сабајле во 8 часот и гледам на телефонот sms порака дека е стигната otp лозинка за наплата на македонски телеком и уште еден сајт што се вика stormlikes сабајле во 3 часот.
Не бев сигурен што се дешава и си викам дај да проверам колку пари имам на трансакциска и гледам имам само 403 денари.
Направени се 29 трансакции( најголемиот дел на apple itunes во износ скоро сите од 1766 денари, и една трансакција од 2788 денари на binance) во вкупна вредност од скоро 48 илјади денари.
Веднаш отидов на банка и пријавив. Отворија dispute нели и ја блокираа картицата веднаш.
Ми гарантираат дека ќе ми ги вратат сите пари но тоа ќе потрае околу 40 дена.
Е сега мое гледиште и на што се сомневам дека е случено.

Четвртокот со невестата бевме на шопинг во Скопје. Во сите дуќани плаќавме со картица за све што купувавме.
Меѓутоа кога се враќавме од Скопје сите патарини од Скопје до Гостивар ги плаќав со картица.
Е сеа картицата инкасаторите ја земаат внатре во кабината и таму ја ставаат на терминалот за наплата и наплаќаат.
Во понеделник ќе одам повторно до банка и ќе го објаснам целиот овој случај.
Дали треба да пријавам и во полиција? Сабајлето кога ја прашав девојката во Шпаркасе ми рече дека не треба да одам во полиција затоа што банката си имала служба што се бавела со вакви работи.
Кое е вашето мислење за целокупната ситуација?
Вакво нешто на другар му се случи, плаќал во Сарај во маркет и ја дал картичката да ја куцнат. Одма после тоа рандом трансакции му се појавија.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно