Chiller
user
Дури сега ако вака продложат со наводни царини и доплаќања ќе се намалат нарачките од Алиекспрес па ќе пропадне и самиот ЕЛС од немање на пратки...
И Виа Пост не е нешто посебно, курирот не сакаше да ми ја достави до врата пратката иако сум телесен инвалид, па одложуваше 3 дена со назнака ставена „saka dostava utre “Незнам зашто ама во последно време пратки ми стигаат само преку Виа пост и Мк пост,како Али да ги откачува Елс,а порано скоро све ми стигаше преку Елс.
Јас искрено со последните пратки не сум имал проблем преку Виа Пост. Можеби останала некој ден кај курир, а најчесто не останува, меѓутоа скоро секогаш ја носат истиот ден. Не сум приметил дека телефоните се исклучени а можеби и имаат повик во моментот.И Виа Пост не е нешто посебно, курирот не сакаше да ми ја достави до врата пратката иако сум телесен инвалид, па одложуваше 3 дена со назнака ставена „saka dostava utre “
Сите броеви за контакт им се исклучени, па им пишав мејл и за 20 минути ми дојде курирот на врата....
Барем не бараат рекет...Нема правило и кај нив,некогаш 10 дена не ја доставуваат а некогаш за еден ден,Македонска работа...
Учат од Трампстанале тешки шмеќари значи овие. Ти бара царина колку производот што кошта.
не оди. ако царина отвори царинска постапка за увоз/извоз процедурата се води директно со засегнатото лице (физичко или правно) или преку шпедиција. процедура за кое лицето треба да биде соодветно известено. ако оди преку шпедиција, лицето треба да даде полномошно на шпедицијата за негово застапување пред царинските органи. ако се утврди дека треба да се плати ДДВ/царина, парите што треба да ги плати лицето одат во државен буџет. ова може да оди преку шпедицијата (ако имаат полномошно), они може да подмират давачки кон УЈП/царина и даваат сметка кон лицето со кое се порамнуваат потоа (нормално, со вклучена шпедитерска услуга).Она што мене ме буни во уплатницата од претходно е од кога сума во која се наплаќа ДДВ како давачка оди со шифри 930 и 289 (останати услуги) и со назнака - услуга за подигање пратка? И од кога ова се плаќа на сметка на поштенски оператор наместо на царинска постава?
Инфо од царинска управа:
Е сега ти пиши им кае да си платам ДДВ во која царинска испостава, за да не плаќам и ваша додатна услуга. Пошто ДДВ то според од вас цитираниот закон ми изнесува ХУ ден (пресметај 18%).
Океј? Ама си пишува таму 5 до 18% ддв за пратки под 90 евра. Од кај 100% од вредноста уплатници ви даваат?
Сосе услуга. И Мак.пошти наплаќаат ама помалку, ете погоре имаше некој и слики ставено и линк.Океј? Ама си пишува таму 5 до 18% ддв за пратки под 90 евра. Од кај 100% од вредноста уплатници ви даваат?
А ВиаПост зошто не наплаќаат?Сосе услуга. И Мак.пошти наплаќаат ама помалку, ете погоре имаше некој и слики ставено и линк.
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
Што? Царина, ддв или за шпедитерска услуга? Или за ништо не наплаќа независно од вредноста?А ВиаПост зошто не наплаќаат?
Пред една недела ми стигна пратка од AliExpress во вредност од 25е не платив ништо плусШто? Царина, ддв или за шпедитерска услуга? Или за ништо не наплаќа независно од вредноста?
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
Ај види како е декларирана на налепницата, може пишува 2еур. Второ можеби царинска управа ја пуштила на слободно, ... Се е можно.Пред една недела ми стигна пратка од AliExpress во вредност од 25е не платив ништо плус
Знам дека е дефектен Игор Гешоски дефинитивно сите овие валкани работи се од него.Газдата им е тежок куртон.
Пред 4 години некаде, ме викнаа по препорака за работа. Иако немав потреба, чисто отидов од култура па дури и да видам што може да понудат.
Не те пријавуваат првите 3 месеци, минималец добиваш а другото на рака, по договор. Прашав 2-3 работи, им викам имам стабилна работа и каде каде по платена зошто би менувал за ова. Избегнува директен одговор, ти вергла бош муабети дека ќе станеле „монстер“ на пазарот во Македонија и останати глупости. Им кажав фала, не сум заинтересиран. Не кажа ни чао, само стана и си отиде.
Ден денес и тие што се пријавени, ги пријавуваат на минималец. 2023та, 19К нето му е на 150 души вработени просек. Идиот. Не знам како функционира и како овој ропак добива платформи како али и тему.
Погледнете го атачментот 149159
Епа ете од пред 3 дена ги вовеле давачките така одлучил менагментот на ЕЛС квази фирмата. Така ми рече на телефон. Значи они ова незаконски го прават ако проѓе проѓеПред една недела ми стигна пратка од AliExpress во вредност од 25е не платив ништо плус
Од ВиаПост беше пратката. Али сепак ептен е аматерски начинот на ЕЛС. Пример од дхл експрес ти даваат опција дали сакаш сам да си ја бркаш работата или да оди преку нив.Епа ете од пред 3 дена ги вовеле давачките така одлучил менагментот на ЕЛС квази фирмата. Така ми рече на телефон. Значи они ова незаконски го прават ако проѓе проѓе
Бесплатна достава
COOLERS CPU ARCTIC Freezer 36-S (SINGLE FAN) BLACK Intel LGA1700, LGA1851/AMD AM5, AM4, ACFRE00196A
1.800,00 ден
Бесплатна достава
MOUSE WIRELESS USB KEYCHRON M6 BLACK (Premium Wheel), w/bluetooth, 30K DPI, 1K polling rate,All silent micro switch, M6S-A1
4.030,00 ден
Бесплатна достава
BACKPACK EXTRALINK BLACK FOREST CABIN TRAVEL BACKPACK 40X30X20 CM - KM01 BLACK
1.970,00 ден
Бесплатна достава
KEYBOARD WIRELESS MECHANICAL KEYCHRON Q1 ULTRA 8K ALUMINIUM HS RGB LED 75% Silk POM BANANA switch,Multi-Device (Wired,2.4Ghz,BT), BLACK, Q1U-M4
15.770,00 ден
Бесплатна достава
KEYBOARD WIRELESS MECHANICAL KEYCHRON Q1 ULTRA 8K ALUMINIUM HS RGB LED 75% Silk POM RED switch,Multi-Device (Wired,2.4Ghz,BT), BLACK, Q1U-M1
15.770,00 ден
Бесплатна достава
MICROPHONE WIRELESS SYSTEM BOYA MINI 2-02, 2xMIC, USB-C receiver, Black, MINI 2-02
3.350,00 ден