Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Еко Логистик (ELS)

andrej1212us

read-only
31 јули 2024
45
26
Незнам зашто ама во последно време пратки ми стигаат само преку Виа пост и Мк пост,како Али да ги откачува Елс,а порано скоро све ми стигаше преку Елс.

Chiller

user
8 март 2012
1.566
1.173
Скопје Аеродром
Незнам зашто ама во последно време пратки ми стигаат само преку Виа пост и Мк пост,како Али да ги откачува Елс,а порано скоро све ми стигаше преку Елс.
И Виа Пост не е нешто посебно, курирот не сакаше да ми ја достави до врата пратката иако сум телесен инвалид, па одложуваше 3 дена со назнака ставена „saka dostava utre “

Сите броеви за контакт им се исклучени, па им пишав мејл и за 20 минути ми дојде курирот на врата....

andrej1212us

read-only
31 јули 2024
45
26
Нема правило и кај нив,некогаш 10 дена не ја доставуваат а некогаш за еден ден,Македонска работа...

Titanium

hello world
1 март 2024
360
196
И Виа Пост не е нешто посебно, курирот не сакаше да ми ја достави до врата пратката иако сум телесен инвалид, па одложуваше 3 дена со назнака ставена „saka dostava utre “

Сите броеви за контакт им се исклучени, па им пишав мејл и за 20 минути ми дојде курирот на врата....
Јас искрено со последните пратки не сум имал проблем преку Виа Пост. Можеби останала некој ден кај курир, а најчесто не останува, меѓутоа скоро секогаш ја носат истиот ден. Не сум приметил дека телефоните се исклучени а можеби и имаат повик во моментот.

Она што мене ме буни во уплатницата од претходно е од кога сума во која се наплаќа ДДВ како давачка оди со шифри 930 и 289 (останати услуги) и со назнака - услуга за подигање пратка? И од кога ова се плаќа на сметка на поштенски оператор наместо на царинска постава?

Инфо од царинска управа:

cipiripi

hello world
7 септември 2010
334
321
Пријавував на Али дека локалниот доставувач ELS не ги доставува пратките, или лажно ги претставува како доставени или дека ги „краде“, ама со кинезиве тешко разбирање....

Едино што можам директно да направам, е да при секое online купување во Македонија назначувам производите да не ми се доставуваат преку ЕЛС, пошто имам најлошо искуство со нив од сите можни доставувачи во државава. Тоа е некој мој начин да им вратам за искуството...
Друго, преку институции може да се тера, али најверојатно без никаков епилог, или пак ќе биде неекономично замарањето и зигубеното време во однос на добиеното....

dudebrah

hello world
22 април 2016
77
81
dudebrah's setup  
Processor & Cooler
i5-11400
Motherboard
ASUS TUF B560M-PLUS
Storage
4TB
PSU
P1000GM
RAM
64GB DDR4
Video card
3090
Case
H5 Flow
Mouse
Mx Master 3
Keyboard
Ducky One 3
Audio
Bose Companion 2
Monitor
Xiaomi G34WQi
OS
Windows 11

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.269
2.705
станале тешки шмеќари значи овие. Ти бара царина колку производот што кошта. Па овде дури и ги бранат, као најди си фирма и плаќај си сам.

Alex3

hello world
20 декември 2018
214
261
Она што мене ме буни во уплатницата од претходно е од кога сума во која се наплаќа ДДВ како давачка оди со шифри 930 и 289 (останати услуги) и со назнака - услуга за подигање пратка? И од кога ова се плаќа на сметка на поштенски оператор наместо на царинска постава?

Инфо од царинска управа:
не оди. ако царина отвори царинска постапка за увоз/извоз процедурата се води директно со засегнатото лице (физичко или правно) или преку шпедиција. процедура за кое лицето треба да биде соодветно известено. ако оди преку шпедиција, лицето треба да даде полномошно на шпедицијата за негово застапување пред царинските органи. ако се утврди дека треба да се плати ДДВ/царина, парите што треба да ги плати лицето одат во државен буџет. ова може да оди преку шпедицијата (ако имаат полномошно), они може да подмират давачки кон УЈП/царина и даваат сметка кон лицето со кое се порамнуваат потоа (нормално, со вклучена шпедитерска услуга).
ако ЕЛС немаат полношно, а уште пострашно, немаат лиценца за шпедитерски работи, тогаш нивните уплатници се „пеер, дај пари јер... данок/царина, нов шал за газдата или нешто такво“ што некој правник може да класифицира дали е изнуда, измама, рекет, користољубие, доведување во заблуда... шо знам, не сум правник

25 ноември 2014
1.538
1.969
Скопје
Isak Keyten's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-4460 Processor 6M Cache, 3.20 GHz Haswell 22nm Technology
Motherboard
ASUS H81M-K (SOCKET 1150)
Storage
Samsung SSD 850 PRO 120GB
PSU
Thermaltake TR2 Bronze 700W
RAM
Kingston HyperX DDR3 16GB 1600Mhz Dual-channel
Video card
ASUS AMD Radeon R9 280x 3072MB
Mouse
Logitech G603 LIGHTSPEED
OS
Windows 10 :(
Добро никој не ги конфронтирал до сеа да каже, “сакам да завршам работа преку шпедитерска фирма“ и да видите шо ќе речат?
Башка каква шпедиција за пратки измеѓу >20 <90 евра, нели тоа е цела фора на законот?
И пошта си бара да си платиш ДДВ за над 20 евра ама ти даваат уплатница, ја плаќаш, и крај.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.815
5.520
Е сега ти пиши им кае да си платам ДДВ во која царинска испостава, за да не плаќам и ваша додатна услуга. Пошто ДДВ то според од вас цитираниот закон ми изнесува ХУ ден (пресметај 18%).

Sent from my SM-A546B using Tapatalk

25 ноември 2014
1.538
1.969
Скопје
Isak Keyten's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-4460 Processor 6M Cache, 3.20 GHz Haswell 22nm Technology
Motherboard
ASUS H81M-K (SOCKET 1150)
Storage
Samsung SSD 850 PRO 120GB
PSU
Thermaltake TR2 Bronze 700W
RAM
Kingston HyperX DDR3 16GB 1600Mhz Dual-channel
Video card
ASUS AMD Radeon R9 280x 3072MB
Mouse
Logitech G603 LIGHTSPEED
OS
Windows 10 :(

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.815
5.520
Океј? Ама си пишува таму 5 до 18% ддв за пратки под 90 евра. Од кај 100% од вредноста уплатници ви даваат?
Сосе услуга. И Мак.пошти наплаќаат ама помалку, ете погоре имаше некој и слики ставено и линк.

ArMaKeDoN98

hello world
7 февруари 2016
298
192
Добро стварно нема никој идеја како може во нашата вукојебина да се потпишеме 500 лиѓе и да пратиме допис за да ги прочешлаат малку овие?

dudebrah

hello world
22 април 2016
77
81
dudebrah's setup  
Processor & Cooler
i5-11400
Motherboard
ASUS TUF B560M-PLUS
Storage
4TB
PSU
P1000GM
RAM
64GB DDR4
Video card
3090
Case
H5 Flow
Mouse
Mx Master 3
Keyboard
Ducky One 3
Audio
Bose Companion 2
Monitor
Xiaomi G34WQi
OS
Windows 11
Сосе услуга. И Мак.пошти наплаќаат ама помалку, ете погоре имаше некој и слики ставено и линк.

А ВиаПост зошто не наплаќаат?

dudebrah

hello world
22 април 2016
77
81
dudebrah's setup  
Processor & Cooler
i5-11400
Motherboard
ASUS TUF B560M-PLUS
Storage
4TB
PSU
P1000GM
RAM
64GB DDR4
Video card
3090
Case
H5 Flow
Mouse
Mx Master 3
Keyboard
Ducky One 3
Audio
Bose Companion 2
Monitor
Xiaomi G34WQi
OS
Windows 11
Што? Царина, ддв или за шпедитерска услуга? Или за ништо не наплаќа независно од вредноста?

Пред една недела ми стигна пратка од AliExpress во вредност од 25е не платив ништо плус

Dinamit

hello world
25 мај 2013
436
611

Не верувам дека е до ЕЛС ова. Веројатно има некои промени во регулатива. Мислам дека коректно е ако има некакво заострување да испаднат од царина со соопштение. Мада до сега имало пратки и по 85 евра кои едноставно не се царинеле. Нормално кинезиве ставиле сума од 15 долари.
Е сега ако стои на пратката 22 долари. Не знам зашто мислиш дека е до ЕЛС.

• ми се допаѓа
Реакции: marv

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.815
5.520
Пред една недела ми стигна пратка од AliExpress во вредност од 25е не платив ништо плус
Ај види како е декларирана на налепницата, може пишува 2еур. Второ можеби царинска управа ја пуштила на слободно, ... Се е можно.

coNNectMKD

user
13 март 2017
1.308
1.546
Skopje
Газдата им е тежок куртон.

Пред 4 години некаде, ме викнаа по препорака за работа. Иако немав потреба, чисто отидов од култура па дури и да видам што може да понудат.

Не те пријавуваат првите 3 месеци, минималец добиваш а другото на рака, по договор. Прашав 2-3 работи, им викам имам стабилна работа и каде каде по платена зошто би менувал за ова. Избегнува директен одговор, ти вергла бош муабети дека ќе станеле „монстер“ на пазарот во Македонија и останати глупости. Им кажав фала, не сум заинтересиран. Не кажа ни чао, само стана и си отиде.

Ден денес и тие што се пријавени, ги пријавуваат на минималец. 2023та, 19К нето му е на 150 души вработени просек. Идиот. Не знам како функционира и како овој ропак добива платформи како али и тему.

Screenshot_5.png

stefan

lurker
13 април 2007
680
530
Прилеп
github.com
Газдата им е тежок куртон.

Пред 4 години некаде, ме викнаа по препорака за работа. Иако немав потреба, чисто отидов од култура па дури и да видам што може да понудат.

Не те пријавуваат првите 3 месеци, минималец добиваш а другото на рака, по договор. Прашав 2-3 работи, им викам имам стабилна работа и каде каде по платена зошто би менувал за ова. Избегнува директен одговор, ти вергла бош муабети дека ќе станеле „монстер“ на пазарот во Македонија и останати глупости. Им кажав фала, не сум заинтересиран. Не кажа ни чао, само стана и си отиде.

Ден денес и тие што се пријавени, ги пријавуваат на минималец. 2023та, 19К нето му е на 150 души вработени просек. Идиот. Не знам како функционира и како овој ропак добива платформи како али и тему.

Погледнете го атачментот 149159
Знам дека е дефектен Игор Гешоски дефинитивно сите овие валкани работи се од него.
Ништо само останува мавање на Refund сите, па нека се справат со кинезите.
нема да попушти тоа говедото Игор
Мислењето е автоматски споено:

Епа ете од пред 3 дена ги вовеле давачките така одлучил менагментот на ЕЛС квази фирмата. Така ми рече на телефон. Значи они ова незаконски го прават ако проѓе проѓе

dudebrah

hello world
22 април 2016
77
81
dudebrah's setup  
Processor & Cooler
i5-11400
Motherboard
ASUS TUF B560M-PLUS
Storage
4TB
PSU
P1000GM
RAM
64GB DDR4
Video card
3090
Case
H5 Flow
Mouse
Mx Master 3
Keyboard
Ducky One 3
Audio
Bose Companion 2
Monitor
Xiaomi G34WQi
OS
Windows 11
Епа ете од пред 3 дена ги вовеле давачките така одлучил менагментот на ЕЛС квази фирмата. Така ми рече на телефон. Значи они ова незаконски го прават ако проѓе проѓе
Од ВиаПост беше пратката. Али сепак ептен е аматерски начинот на ЕЛС. Пример од дхл експрес ти даваат опција дали сакаш сам да си ја бркаш работата или да оди преку нив.

462 членови онлајн
1.042.106мислења
51.209теми
37.452членови

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно