Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Интернет наплата преку истечена картичка

InSides

lurker
21 февруари 2009
758
2.019
Траен налог и плаќање со картица се две неповрзани работи.

Многу ги мешаш работиве.

Претпоставувам дека @Astro се референцираше на концептот на траен налог, што во овој случај е сличен механизам иако не е идентичен.

Претплати (subscriptions) се авторизираат еднаш при пријавување, и со тоа им се дава право на продавачите да наплаќаат на утврдените периоди.

Плаќање со картичка во овој случај не е идентично со траен налог, но принципот е тој.

Картичката и постои за да се постави барем еднослојно одвојување од трансакциската сметка.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.145
16.230
Траен налог и плаќање со картица се две неповрзани работи.
Траен налог е метод на плаќање, картица е само метод на автентикација. Самото плаќање е банкарска трансакција.
Банкарска трансакција може да се изврши преку повеќе методи, како траен налог, електронски трансфер, лично со налог ПП30/50, cash withdrawal на банкомат и слично.

Повторно ќе се обидам да ви објаснам: претпоставувам дека членот искористил банкарска картичка за да автентицира пристап до сопствената банкарска сметка, јас сум правел така повеќе пати. Ако сајтот каде направил претплата му понудил да плаќа преку траен налог, тој прифатил и докажал сопственост на банкарската сметка преку картичка, тогаш сајтот направил траен налог и повлекол пари потоа. Картицата освен првата автентикација понатаму не е потребна.

Не знам како да ви објаснам јас поинаку, ако пак не ви е јасно појдете во банка нека ви објаснат.
Мислењето е автоматски споено:

Многу ги мешаш работиве.

Што е следно, со податоците MS кои ги има од тебе, ти зима брз кредит во Тиго за да ја плати претплатата ако мснемаш пари на сметка?
Јас не ги мешам работите, мене тоа ми е струка. Проблемот е што ти не ме разбираш што ти кажувам. Не правиш разлика меѓу метод на плаќање и метод на автентикација. Ете погоре повторно се обидов да објаснам и немам воља повторно да трошам време да објаснувам ако пак не ме разбираш. Појди до банка, прашај и ќе ти кажат.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.787
5.507
Траен налог е метод на плаќање, картица е само метод на автентикација. Самото плаќање е банкарска трансакција.
Банкарска трансакција може да се изврши преку повеќе методи, како траен налог, електронски трансфер, лично со налог ПП30/50, cash withdrawal на банкомат и слично.

Повторно ќе се обидам да ви објаснам: претпоставувам дека членот искористил банкарска картичка за да автентицира пристап до сопствената банкарска сметка, јас сум правел така повеќе пати. Ако сајтот каде направил претплата му понудил да плаќа преку траен налог, тој прифатил и докажал сопственост на банкарската сметка преку картичка, тогаш сајтот направил траен налог и повлекол пари потоа. Картицата освен првата автентикација понатаму не е потребна.

Не знам како да ви објаснам јас поинаку, ако пак не ви е јасно појдете во банка нека ви објаснат.

Јас не ги мешам работите, мене тоа ми е струка. Проблемот е што ти не ме разбираш што ти кажувам. Не правиш разлика меѓу метод на плаќање и метод на автентикација. Ете погоре повторно се обидов да објаснам и немам воља повторно да трошам време да објаснувам ако пак не ме разбираш. Појди до банка, прашај и ќе ти кажат.
Ајде вака, да пробаме да се само автентицираме со твоја картица, и после картицата да ја блокираме или поништиме уште подобро. По тебе плаќањата би требало да си течат така, пошто нели картицата е веќе непотребна. Е така ама не е така, нема да продолжат да течат. Јас не спорам дека ти е струка, и сигурно теоретски знаеш повеќе од мене, ама јас ти кажувам како е во реалност. Значи продавачот и Виза/Мастеркард немаат баш така неограничен пристап до твојата сметка како велиш ти. Тоа само ти и твојата банка го имаат.

Sent from my SM-A546B using Tapatalk

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.096

Траен налог се прави во банка, а не онлајн преку кредитна картичка. Која е логиката посредникот да ти отвара траен налог каде што потоа не треба веќе тој посредник?

Еве ти од Стопанска

Пишува дека се прави преку посебен образец со X детали. Како ти ова ќе го направиш преку кредитната?

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.145
16.230
Ајде вака, да пробаме да се само автентицираме со твоја картица, и после картицата да ја блокираме или поништиме уште подобро. По тебе плаќањата би требало да си течат така, пошто нели картицата е веќе непотребна. Е така ама не е така, нема да продолжат да течат. Јас не спорам дека ти е струка, и сигурно теоретски знаеш повеќе од мене, ама јас ти кажувам како е во реалност. Значи продавачот и Виза/Мастеркард немаат баш така неограничен пристап до твојата сметка како велиш ти. Тоа само ти и твојата банка го имаат.

Sent from my SM-A546B using Tapatalk
Брат! Повторно! Дали знаеш што е траен налог или Direct debit како што го викаат меѓународно?

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.096
Брат! Повторно! Дали знаеш што е траен налог или Direct debit како што го викаат меѓународно?
Дај сајт кај што е ова возможно, еве јас ќе отворам траен налог преку мојава Мастеркард

Ако зборуваш за ова, ова не е плаќање и зачувување на картица, туку се гледа дека е Direct Debit процедура. Не можеш само со картичката да докажеш, гледаш дека поврзуваш трансакциска, а не картичка.

• ми се допаѓа
Реакции: marv

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.145
16.230
Дај сајт кај што е ова возможно, еве јас ќе отворам траен налог преку мојава Мастеркард

Ако зборуваш за ова, ова не е плаќање и зачувување на картица, туку се гледа дека е Direct Debit процедура. Не можеш само со картичката да докажеш, гледаш дека поврзуваш трансакциска, а не картичка.
Аман, 5 секунди треба за Гугл да ти даде резултат: Does a new card mean changing Direct Debits?

How does getting a new card affect your direct debits?​

As you’ve no doubt guessed, getting a new card does not affect your direct debits. A direct debit is linked to your bank account rather than your debit card. As such, no matter how much your card and card number change, your direct debits will remain unaffected.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.787
5.507
Знам бе брат. Тоа е нешто вака „an instruction from you to your bank, authorising a business or organisation to collect payments from your account when they are due.“. И е тотално неповрзано иако многу блиску до слично нешто што можеш да и го дозволиш на Виза/Мастеркард како меѓународни процесори на картични трансакции. Ама, големо ама, има и разлика. Значи кај Direct debit, ја овластуваш твојата банка да прави точно тоа и тоа со твојата сметка. Кај картиците не ја овластуваш твојата банка, туку ја овластуваш Виза/Мастекард да иницира редовно периодично наплатување на твојата картичка и поврзаните со неа понатака на иста сметка во твојата банка. Значи ќе се повторам не директно да ти земе од трансакциска, само да иницира.

Ако не па реков. Да поставиме едно рекуринг плаќање, и да ја блокираме картицата (не сметката трансакциска) и да видиш, да си самодокажеш дали ќе продолжат наплатите.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.096
Аман, 5 секунди треба за Гугл да ти даде резултат: Does a new card mean changing Direct Debits?

As you’ve no doubt guessed, getting a new card does not affect your direct debits. A direct debit is linked to your bank account rather than your debit card. As such, no matter how much your card and card number change, your direct debits will remain unaffected.
А што има врска ова со темата дека можеш да сетираш DIRECT DEBIT преку картичка?

• ми се допаѓа

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.787
5.507

Одлично. Ај сега убаво прочитај дали има или не разлика помеѓу Direct Debit i Recurring Card Payments.

А што има врска ова со темата дека можеш да сетираш DIRECT DEBIT преку картичка?
Нема, дури и не можеш да сетираш тоа. Кај картичките се вика Recurring Payment.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.096
Ама не е дека еднаш си титнал картица и готово. Ако им дадеш direct debit согласност, тоа кај нас се вика Траен налог во банка.
Они ти викаат: Прифаќаш траен налог? Ти им викаш прифаќам. океј, автентицирај прва трансакција со картица и тоа е единствената автентикација која ти треба.
Еве ти, ова не ти е точно, го имаш линкот што го пратив. мора да се логираш со сметката во банка за да имаш траен налог, а не со картичка да платиш еднаш.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.145
16.230
Ако не па реков. Да поставиме едно рекуринг плаќање, и да ја блокираме картицата (не сметката трансакциска) и да видиш, да си самодокажеш дали ќе продолжат наплатите.
:)
океј, убаво пишува погоре што е разликата меѓу recurring pаyment и Direct debit и дека постои поврзување со картичка или со банкарска сметка. A ти ако сакаш тестирај или тужи се со банката или не знам што :)

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.787
5.507
:)
океј, убаво пишува погоре што е разликата меѓу recurring pаyment и Direct debit и дека постои поврзување со картичка или со банкарска сметка. A ти ако сакаш тестирај или тужи се со банката или не знам што :)
Нема зошто јас да се докажувам со никого, кога едноставно е така, плус ми се десило, плус имам пристап до такви алатки и ти тоа што го кажуваш едноставно е измешано и не е точно така.
А бидејќи даваш силно тврдење дека траен налог и картична трансакција со повторување е едно те исто, на тебе е да го докажеш тоа.
Еве и твојот линк те побива дека се тоа една иста работа.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.164
18.759
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Никој никогаш не искочил со Астро на крај, па нема ни сега. Во една прилика изјави, Линукс беше интересна замисла које не заживеа баш зошто не најде примена. Гарант уште го тврди истото.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.096
Никој никогаш не искочил со Астро на крај, па нема ни сега. Во една прилика изјави, Линукс беше интересна замисла које не заживеа баш зошто не најде примена. Гарант уште го тврди истото.
Па во право е човекот, ако е толку добар зашто нема Linux 2...

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.145
16.230
Еве и твојот линк те побива дека се тоа една иста работа.
Мојот линк го докажува токму спротивното:

These are functionally very similar. Both will enable a company to extract an agreed amount from your bank account on a set day. The difference, of course, is that one is taken directly from your bank account, while the other uses your debit card as the mechanism for withdrawing funds.

И потоа:
As such, no matter how much your card and card number change, your direct debits will remain unaffected.

Така да, токму како што кажува линкот и како што кажувам јас. Сега останува членот да провери што пишувало таму кога притиснал I Agree :)

претпоставувам дека членот искористил банкарска картичка за да автентицира пристап до сопствената банкарска сметка, јас сум правел така повеќе пати. Ако сајтот каде направил претплата му понудил да плаќа преку траен налог, тој прифатил и докажал сопственост на банкарската сметка преку картичка, тогаш сајтот направил траен налог и повлекол пари потоа. Картицата освен првата автентикација понатаму не е потребна.

Никој никогаш не искочил со Астро на крај, па нема ни сега.
:cool:
Кај Астро нема трте-мрте... само трте

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.096
Астро, процедурата не е да платиш со картичката, туку да се логираш на банкарската сметка и да дадеш согласност. Тотално различни процедури се, не може картичката да ти авторизира траен налог, туку обратно, ти авторизираш траен налог за сметката која се реализира преку картичката (или надвор од неа).

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.787
5.507
Мојот линк го докажува токму спротивното:

These are functionally very similar. Both will enable a company to extract an agreed amount from your bank account on a set day. The difference, of course, is that one is taken directly from your bank account, while the other uses your debit card as the mechanism for withdrawing funds.

И потоа:
As such, no matter how much your card and card number change, your direct debits will remain unaffected.

Така да, токму како што кажува линкот и како што кажувам јас. Сега останува членот да провери што пишувало таму кога притиснал I Agree :)

Ако според тебе она горе е едно те исто, онда џабе се пишуеме овде 5 страни. ОК е, така како викаш ти.

п.с. Ако навистина сакаш да ја дознаеш вистинита ти дадов погоре начин. Дај картица ќе ја клајме на виртуал пос, ќе наместиме рекуринг и потоа оди и поништи ја. И ќе видиш дали ќе помине следна уплата. Јас знам дека нема да помине.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.096
Ако според тебе она горе е едно те исто, онда џабе се пишуеме овде 5 страни. ОК е, така како викаш ти.

п.с. Ако навистина сакаш да ја дознаеш вистинита ти дадов погоре начин. Дај картица ќе ја клајме на виртуал пос, ќе наместиме рекуринг и потоа оди и поништи ја. И ќе видиш дали ќе помине следна уплата. Јас знам дека нема да помине.
Daj mi ja mene karticata ke istestiram jas, na iStyle ke kupam Apple Watch i ke stavam recurring za Apple care+ sekoj mesec.
Apple watch kaj mene ke ostane za testiranje

• лол

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.145
16.230
giphy.gif

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.145
16.230
Може ли преку плаќање со картичка да отвориш траен налог? Без логирање на банкарската сметка?
Не сум 100% сигурен треба да проверам. Во случај да не може тогаш членот нема direct debit туку има recurring payment направено.
Е сеа во неговиот случај, AI вели дека ова е можно:

If payments are still being processed after your card has expired, there are a few explanations for how this can happen:

1. Automatic card updates: Many major card networks (Visa, Mastercard, etc.) offer services like "Visa Account Updater" or "Mastercard Automatic Billing Updater" that automatically provide merchants with your new card details when your card expires. This is designed as a convenience to prevent disruption of legitimate recurring services, but it happens without requiring action from you.
  2. Bank account linkage: If the retailer had initially set up the arrangement to pull directly from your bank account rather than your card (which would be a true direct debit), then the card expiration wouldn't affect it.
  3. Card-on-file updater services: Some payment processors use third-party services that can match and update expired card information with new card information, allowing charges to continue.
  4. Same account, different card: If your bank issued you a new card for the same account, some payment systems can still process the payment using your account details rather than the specific card details.

If you're seeing charges you didn't authorize continuing after your card expired, you should:

• Contact the retailer first to verify what payment method they have on file
  • Contact your bank to understand how the payments are being processed
  • If appropriate, dispute any unauthorized charges with your bank

Што значи дека постои начин кој не е нелегален.

Не викам јас така. Јас давам објаснување само како е можно тоа. А како е фактички тоа треба членот да каже.

@The_Witch_Hunter дали имаш сеуште картичка од истата банкарска сметка во Комерцијална банка каде што ти била Visa Electron?

Да видиш ова?

Последна промена:

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.787
5.507
Не сум 100% сигурен треба да проверам. Во случај да не може тогаш членот нема direct debit туку има recurring payment направено.
Е сеа во неговиот случај, AI вели дека ова е можно:

If payments are still being processed after your card has expired, there are a few explanations for how this can happen:

1. Automatic card updates: Many major card networks (Visa, Mastercard, etc.) offer services like "Visa Account Updater" or "Mastercard Automatic Billing Updater" that automatically provide merchants with your new card details when your card expires. This is designed as a convenience to prevent disruption of legitimate recurring services, but it happens without requiring action from you.
  2. Bank account linkage: If the retailer had initially set up the arrangement to pull directly from your bank account rather than your card (which would be a true direct debit), then the card expiration wouldn't affect it.
  3. Card-on-file updater services: Some payment processors use third-party services that can match and update expired card information with new card information, allowing charges to continue.
  4. Same account, different card: If your bank issued you a new card for the same account, some payment systems can still process the payment using your account details rather than the specific card details.

If you're seeing charges you didn't authorize continuing after your card expired, you should:

• Contact the retailer first to verify what payment method they have on file
  • Contact your bank to understand how the payments are being processed
  • If appropriate, dispute any unauthorized charges with your bank

Што значи дека постои начин кој не е нелегален.

Не викам јас така. Јас давам објаснување само како е можно тоа. А како е фактички тоа треба членот да каже.

@The_Witch_Hunter дали имаш сеуште картичка од истата банкарска сметка во Комерцијална банка каде што ти била Visa Electron?

Да видиш ова?
Кај да е полека полека ќе доеш на нашето :D

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно