Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Аудио опрема: Слушалки, засилувачи, звучни карти, звучници, HI-Fi (аудиофилска дискусија)

InSides

lurker
21 февруари 2009
759
2.019

Класична сачекуша. Сега следно очекувам "'збогатена понуда на плочи'' кај тој што ја почна срамотава.

Шознам, мислам дека не треба ни да чекаш уште од самиот ден на берзата. :D
Мислењето е автоматски споено:

Максимум фуром. А ги пријавувале на царина, не дека не ги...

Лудо и незаборавно, особено пријавата за "кражба на авторски права".

Имаше коментари "многу скапи биле Србите". Никој не те тера со сила да купуваш, не биди нечовек и да ги пријавиш - за голем дел од нив ова е голем удар и на џебот и на хобито.

Сето ова можело да биде посуптилно, со предупредување, а не со запленување и казни.

За таков пристап треба образование. Да разбираат (и да сакаат да прифатат) кое е телото на "недозволената трговија и шверц" со кое се расправаат. Ама не. Плочи = музика = кражба на авторски права.

Последна промена:

dzunko

hello world
26 септември 2007
394
440
Битола
Слушам јако било во Куманово.

Каква идиотштина.

339804361_227426996613323_2790784365979045238_n.jpg
Срамота за царинска управа и за тој што пријавил ова ! Срамота и за нашата држава која музичката култура ја гледа на ваков начин и секако резили за оние кај нас што го промовираа " отворен балкан " . Знам дека некои и прават бизниси со LP , но повеќето луѓе кои одат на вакви собири се колекционери кои разменуваат или купуваат стари плочи ! Па стари плочи се продаваат и по пазарите за старо низ државата , па едноставно - стари се ! Како можат да прават вакви грешки и да се резилиме на Балканот !

kirev

senior
31 мај 2010
9.038
7.709
Срамота за царинска управа и за тој што пријавил ова ! Срамота и за нашата држава која музичката култура ја гледа на ваков начин и секако резили за оние кај нас што го промовираа " отворен балкан " . Знам дека некои и прават бизниси со LP , но повеќето луѓе кои одат на вакви собири се колекционери кои разменуваат или купуваат стари плочи ! Па стари плочи се продаваат и по пазарите за старо низ државата , па едноставно - стари се ! Како можат да прават вакви грешки и да се резилиме на Балканот !
Исто ваква акција имаше во Арачиново, Липково и Матејче, ама тогаш не дигавте џева!

Banjifiko

poweruser
28 октомври 2008
3.961
6.054
Skopje
Некој од поискусните грамофонџии да даде мислење за Anti-static Vinyl Record Cleaning Arm (pros/cons).

arm.jpg

edit: и од каде да се купи во градов течност за чистење винили? Секаде поминав, се е распродадено. Се мислам и да нарачам online, ама не сум сигурен како ќе помине бидејќи е хемикалија...

Последна промена:

InSides

lurker
21 февруари 2009
759
2.019
Да пишувам тука или на ПП? :)
Мислењето е автоматски споено:

Откако е Дамјан тригернат, еве го моето мислење. :)

Антистатички рачки (како и други апарати од типот на Milty ZeroStat) се само "ханзапласт" решенија. Ако имаш во системот проблеми со статика на грамофонот, најчесто се решава со правилно заземјување на истиот. Проблемот се влошува во ладните месеци поради греењето кое ја намалува влажноста на воздухот па електричните празнења се поизразени.

За жал, не може да постои универзално решение, но еве неколку предлози:
  1. Осигурај се дека грамофонот е правилно заземјен, и дека постои континуитет кон "ground" од осовината на чинијата - тоа е директниот контакт со плочата под претпоставка дека чинијата не е метална (спроводлива);
  2. Избегнувај волнени обувки при раководење со грамофонот;
  3. Заземји се пред раководење со грамофонот (доволно е допирање на радијатор, на пример).
Ако сето ова не вроди со плод, наредни чекори:
  1. Чистење на плочите со течност (*) која намалува статички набој;
  2. Користење на антистатички внатрешни кеси;
  3. Како крајно решение, "DIY" рачка за заземјување од врв на четка кој е во страничен контакт со чинијата и жица за заземјување.
(*) Ова со течноста е проблем за испорака, да. Речиси никој нема да испорача течност по пошта. Ова не е универзално решение, но можам да ти дадам (затоа ПП дека не нудам продажба ни под разно) мала количина на концентрат (~50мл) кој се претвора во 500 - 1000мл финална течност.

Последна промена:

Ficho

hello world
9 јули 2015
391
285
Скопје
Сервисот на Зец е непостоечки. Го примија ресиверот, промрчувајќи дека е најмалку 10 години стар ресивер незнам дали уште тогаш алудираа дека ништо нема да направат или кој им беше муабетот незнам, пројдоа неколку дена, се јавија дека не успеале да се поврзат преку апликацијата којашто сум им ја кажал со уредот и да си го земам. Си платив сума за престојот. Го однесов дома, уштекав, уклучив и одма си се поврзав со апликацијата без проблем и сам си го решавав проблемот.

InSides

lurker
21 февруари 2009
759
2.019
Во моментов се фокусирани на други авении (што би рекле американците).

Viksaman

read-only
18 април 2023
6
3
Здраво екипа, сосем случајно, барајќи Emotiva TA-100 integrated amp, налетав на форумов и на оваја специфична нишка.
Wannabe аудиофил сум, немам апсолутно никакво релевантно познавање на темава, освен оскудни неосновани знаења грубо научени од yt канали. Од старт ми е јасно дека немаме развиен пазар за купопродажба на hi-fi опрема, особено budget-friendly hi-fi опрема во државава. Дали некој би можел да ми предложит веродостојни продавници, макар продавале и secondhand опрема, дека не можам да најдам ништо освен Zec, а немам ни кој да ме насочит.
Доколку немат друга реална опција освен Zec, ако не е проблем предложете некоја комбинација на звучници, појачало и ЦД плеер под €1000 шо можит да се набавит од таму. Моментален избор на звучник од тамошниот асортиман ми е Wharfedale Diamond 12.2, ама немам опција за засилувач и ЦД плеер.
Како и да е, браво за целава заложба и изведба на сајтов, фасциниран сум од широкодосежноста на содржини, чест ми е шо ви се придружив.
Благодарам.

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.233
5.546
Скопје
Дали некој би можел да ми предложит веродостојни продавници, макар продавале и secondhand опрема, дека не можам да најдам ништо освен Zec, а немам ни кој да ме насочит.
Аудио Центар (Маранц, Ротел, Денон, ХарманКардон, Клипш, B&W...) - ГТЦ,
Pix+ (ELAC, B&W, Denon, Marantz.....) - ТЦ Беверли Хилс
Alfa Audio (Monitor Audio, Cambridge Audio....) - ТЦ Капиштец
Vision (Dynaudio, PSB, NAD, Blusound....) - кај Џевахир (бивша касарна во објектот)
Artist - ама повеќе е продавница за музички инструменти...

Viksaman

read-only
18 април 2023
6
3
Аудиокултура (Arcam, Focal, Rega) - ул.Хелсинки 13, Тафталиџе
Аудио Центар (Маранц, Ротел, Денон, ХарманКардон, Клипш, B&W...) - ГТЦ,
Pix+ (ELAC, B&W, Denon, Marantz.....) - ТЦ Беверли Хилс
Alfa Audio (Monitor Audio, Cambridge Audio....) - ТЦ Капиштец
Vision (Dynaudio, PSB, NAD, Blusound....) - кај Џевахир (бивша касарна во објектот)
Artist - ама повеќе е продавница за музички инструменти...

Фала ви на двајцата за брзиот одговор, ќе ги истражам посериозно достапниве производи. Штета шо Pix+ го потрошиле SMSL DA-9.

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.026
1.841
Скопје
Фала ви на двајцата за брзиот одговор, ќе ги истражам посериозно достапниве производи. Штета шо Pix+ го потрошиле SMSL DA-9.
прашај си за опција за нарачка .. генерала и тоа е можност со повеќето од листата

Viksaman

read-only
18 април 2023
6
3
прашај си за опција за нарачка .. генерала и тоа е можност со повеќето од листата
Прашав, ми рекоа да пратам на сајтот, таму навремено ажурирале и не можеле да ми кажет ништо плус. Дрско беше малце батето шо ми крена за жал..

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770
Прашав, ми рекоа да пратам на сајтот, таму навремено ажурирале и не можеле да ми кажет ништо плус. Дрско беше малце батето шо ми крена за жал..
А зашто не си го нарачаш од Алиекспрес бе? Јас Topping DX7 Pro го нарачав пред 3 години од Алиекспрес - ShenzenAudio е доста reputable продавач за аудио опрема.

zipppo

read-only
7 мај 2012
14
1
Здраво на сите, се надевам ја погодив темава, имам потреба од консултација

Имам LG Home Theater 5.1 со DVD Player - HT202SF-CU и сакам да го поврзам на телевизор исто LG, да добијам подобар звук. Се убив од пробување и никако.
Работата е што единствен INPUT во двд-то е Scart и Usb, нема AUX, а HDMI скраја да е. (види фото)
Од друга страна, можните OUTPUTI на телевизорот ми се HDMI, AUX (вика слушалки, се надевам се подесува), "Optical Digital Audio" и AV1 (кое е поврзано со Scart од maxTV, со адаптер) . (види фото)

И сега опциите кои ми остануваат се следните:
1) Некакви адаптери од HDMI/AUX(?)/"Optical Digital Audio" out tv према SCART in dvd. Видов има некакви онлајн ама ми изгледаат сомнително, не знам дали ќе работи и дали звукот ќе е добар.
2) Да барам ново ДВД и таму да ги приклучам звучнициве и вуферот. И за тоа не сум 100% сигурен дали ќе работи како што треба.
3) Ако на нешто друго не сум помислил, просвтлете ме

Ако има некој слично искуство нека препорача како е најпаметно да изиграм, а да го задржам сараунд-саунд-от секако.

Атачменти

• 20230418_135214.jpg
    20230418_135214.jpg
    873,7 KB · Прегледи: 40
  • 20230418_140306.jpg
    20230418_140306.jpg
    1,6 MB · Прегледи: 39
  • 20230418_140229.jpg
    20230418_140229.jpg
    862,9 KB · Прегледи: 39

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.173
1.590
Скопје

Имам LG Home Theater 5.1 со DVD Player - HT202SF-CU и сакам да го поврзам на телевизор исто LG, да добијам подобар звук. Се убив од пробување и никако.
Работата е што единствен INPUT во двд-то е Scart и Usb, нема AUX, а HDMI скраја да е. (види фото)
Од друга страна, можните OUTPUTI на телевизорот ми се HDMI, AUX (вика слушалки, се надевам се подесува), "Optical Digital Audio" и AV1 (кое е поврзано со Scart од maxTV, со адаптер) . (види фото)

1) Некакви адаптери од HDMI/AUX(?)/"Optical Digital Audio" out tv према SCART in dvd. Видов има некакви онлајн ама ми изгледаат сомнително, не знам дали ќе работи и дали звукот ќе е добар.
2) Да барам ново ДВД и таму да ги приклучам звучнициве и вуферот. И за тоа не сум 100% сигурен дали ќе работи како што треба.

Ако има некој слично искуство нека препорача како е најпаметно да изиграм, а да го задржам сараунд-саунд-от секако.
Провери за секој случај дали на телевизорот на 3.5мм портот има аудио(би требало). Ако работи аудиото од таму, ќе си земеш едно кабле 3.5мм на 2х RCA(ака чинч конектор) и еден скарт адаптер со рца портови за аудио и видео.

Едит: Ова со претпоставка дека работи и како влез скартот на двдто.
Едит2: Најверојатно се избрзав со советов, пошто скартот беше едино нешто што би можело да служи како влез, али после 2 минути размислување, најверојатно нема да работи така. Пробај, што да ти кажам, не кошта многу експериментот.

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770
Јас како што гледам ова има само output scart. И да идеме по претпсотавка дека тој scart има return (што нема), пак ќе може да користи само стерео сетап - затоа што скартот сам по себе може да "носи" само стерео сигнал.

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.173
1.590
Скопје
Јас како што гледам ова има само output scart. И да идеме по претпсотавка дека тој scart има return (што нема), пак ќе може да користи само стерео сетап - затоа што скартот сам по себе може да "носи" само стерео сигнал.
Да да, се исправив, и мене ми светна дека гарант интерно е поврзан влезот во појачало во самото двд. Али што го знаеш, не е лошо да се проба.

zipppo

read-only
7 мај 2012
14
1
Ексик. И порано пробував и мислев јас нешто не разбирам, ама излеа ова фор реал нема решение.
Имате идеа за што двд да зеам на старо и од каде за да ги врзам, а да работи сараундот и вуферот ко шо треба?

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770
Имате идеа за што двд да зеам на старо и од каде за да ги врзам, а да работи сараундот и вуферот ко шо треба?

Барај некое вакво системче што има или оптички влез или HDMI audio return channel. Тоа би било единствено решение. Ама не верувам дека некој би ти продал вакво "домашно кино" без звучниците. Така да, најдобро да го продадеш ова и да најдеш некој што продава помодерно системче.

А да најдеш на ново е речиси невозможно, затоа што денес саундбар ја има функцијата на тие 5.1 системчиња.

Mar tiN

lurker
2 јануари 2014
877
633
Mar tiN's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-12400F
Motherboard
ASUS PRIME B660M-A D4
Storage
SAMSUNG 500GB SSD 970 EVO Plus M.2 + Western Digital 4TB
PSU
Cooler Master B500 ver.2
RAM
Kingston HyperX FURY™ 64GB
Video card
ASUS Dual GeForce RTX™ 3050 OC Edition 8GB
Case
Cooler Master K350
OS
Windows 11 Pro x64
Connect the USB port of a USB Memory (or MP3 player, etc.) to the USB port on the front of the unit.
Пробај со вакво кабелче

Атачменти

• 71lXX47Xp8S._AC_SX679_.jpg
    71lXX47Xp8S._AC_SX679_.jpg
    32,2 KB · Прегледи: 18

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511

Тој плеер има само излези, нема влез. Не си го троши времето и парите на чудни кабли и адаптери кои ни теоретски не функционираат.

Единствена варијанта ти е на старо да најдеш некое сараунд појачало, најверојатно со оптички влез, на кое ќе можеш да ги приклучиш постоечките звучници од овој плеер. Дали ќе ти се исплати таква инвестиција, ти си знаеш.

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770
Connect the USB port of a USB Memory (or MP3 player, etc.) to the USB port on the front of the unit.
Пробај со вакво кабелче

Да, ама пак нема да има surround. Така да практично, бескорисен ќе му е системот. Ко што пиша @moongose погоре, има неколку опции:

(1) Да најде на Реклама5 или по грпувиве поединечно некое DVD илу BluRay Player што може да ги поврзе звучниците на него, само да запази уредот да има оптика или HDMI ARC.

(2) Затоа што опцијата под еден е речиси малку веројатна, многу поверојатно е некој таков уред да го продава заедно со звучниците што иделе со него.

(3) Да купиш стар AVR (аудио видео рисивер) што поддржува surround и има барем еден оптички влез. Но претпоставувам дека за вакво нешто ќе треба да ги менуваш и звучниците или да ги модифицираш конекторите на постоечките.

Tl;dr - ако можеш да си дозволиш Sounbar тоа би ти било идеална опција. Старото DVD практично ти е бескорисно за да пушташ звук од телевизорот директно. But it would do just fine, за гледање SD филмчиња со 5.1 аудио трака директно од DVD-то.

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.233
5.546
Скопје
Ако ти одговара, можеш да се договориш со Гојдо

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно