Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Аудио опрема: Слушалки, засилувачи, звучни карти, звучници, HI-Fi (аудиофилска дискусија)

InSides

lurker
21 февруари 2009
759
2.019
Исто не знам и дали материјалот игра некаква улога т.е. дали е од ист тип како и подобри еартипс.

Најверојатно не е. Затоа што калапот треба да биде релативно ригиден (нели одговара целосно на ушниот канал и школката), а врвовите треба да имаат некаква комплијанса за прилагодливост.

Овие моите беа од некој силикон, кој пожолте по некое време, ама беше целосно провиден на почеток. Со тоа што сигурно не сум бил првиот кому му правеле, уште тогаш, затоа што рекоа дека работеле со некои музичари во МК.

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.173
1.590
Скопје
Да да. Штета што немам слика од своите веќе.

Ама еве слична ситуација:

Ety-Custom-pic.png

Имај предвид дека јас ова го правев пред скоро две децении. Ама би се шокирал ако чинат повеќе од стотина евра со се целата компликација на земање мерка и изработка.
Фина работа, али пак малку скапичко за мене, пошто во ранг од околу $200 за слушалки се движам моментално. Ми требаше доста време да ги сварам ценине за гумици од $7-15 за пар, али искочи дека ептен вреди да се дадат парите, можда искочи и ова исто. Али ќе почекам бар до $300-400 слушалчиња да стигнам, да не биде толку многу процентуално.
Него ова фиксно е на слушалките, ги прават и нема вадење без да го заебеш, или може да се вадат/ставаат без проблем?

Обавезно ќе пробам штом најдам време.
Уште да не пробаш, се откажувам у новини од тебе :). Чекам и коментар, да не иде фира трудот.

и најново ми е трап за чудо.
Знае да заголица како нов тип на звук, еден период и мене за чудо ми правеше мерак, али брзо ми досади пошто горе доле те едно те исто е.

Сакам да истражувам со различна опрема.
И тоа е опција, али после бајаѓи за мој вкус потрошени евра увидов дека 3 пара добри слушалки со различна конфигурација(сингл динамик, трибрид составен од динамик/планар/БА, и сингл планар) во комбинација со како што треба изготвен EQ ми ги покрива сите потреби. Добар дел од тие карактеристики што ги опишуваат ривјуерите кај еден или друг(поскап) модел се резултат на тјунинг. Иначе на тие пресетите горе како таргет се земени тјунинзите(FRC) од - 1. 64Audio U12T, 2. Letshuoer EJ07M, 3. Sony IER-Z1R.
Со извори исто си поиграв доволно за сега, и застанав на Qudelix 5K. И блутут и погоден за жичана употреба на десктоп, со вграден 20 band PEQ и можност за 20 кастом профили. Нирвана ричд :).
Може нешто накај $500 да пробам од IEM-чињава(ги нишанам EJ07M) за секој случај во догледна иднина, да видам да не пропуштам нешто.

InSides

lurker
21 февруари 2009
759
2.019
Фина работа, али пак малку скапичко за мене, пошто во ранг од околу $200 за слушалки се движам моментално.

Цената ја треснав од ракав. Може да е многу помалку, може да е повеќе. Прашање не чини пари секако. :) Само би препорачал физички да се посетат местата наместо да се праќа упит електронски, дека не верувам дека ова е стандардна пракса.

Околу вредноста за парите, сметај на тоа дека кога јас ги правев, ER6i беа околу $80, што значи калапите биле со цена речиси колку самите слушалки. Ама таков fit не постои со ништо друго.

Може нема да ти се допадне. Ама секогаш совршено ќе клапнат во ушната школка.

Него ова фиксно е на слушалките, ги прават и нема вадење без да го заебеш, или може да се вадат/ставаат без проблем?

Се вадат и ставаат исто како нормални врвови. Затоа и реков дека може да ги менуваш на различни слушалки.

Goran995

Баниран/a
16 ноември 2019
1.495
2.572
Скопје
Дечки, ми треба препорака за TWS слушалки со ANC. Да се без "стебленце" т.е да не се како Airpods.
Првенствено за музика, како и за разговори.

Имено, можам да ги земам Galaxy Buds 2 Pro за 140$, цирка 8000 денари.
Не знам дали да ги земам овие, толку ми е буџетот.

Igor6

hello world
24 мај 2020
68
42
714f+900rXL.jpg

Jlab go air pop 2000 ги земав од жирафа, сеа треба да се поефтини. Подобри бт слушалки за тие пари здравје. Користев едно 7 години sony in ear(не се секавам на моделот) на жица околу 40 евра ги земав и се скоро на исто ниво за звук. Слушалкиве ги полнам еднаш на 2-3 недели, а стално ги користам на работа плус вграден кабел има за полнење

draganamon

lurker
24 јануари 2016
700
906
Skopje
draganamon's setup  
Processor & Cooler
i7-12700H
Storage
2 x 1TB SSD
RAM
32gb DDR5
Case
XPS 17
Mouse
Logitech 502
Keyboard
Logitech G Pro
Audio
Logitech G51 5.1 & Creative Sound Blaster X-Fi 5.1
Monitor
Dell U2419H
OS
Windows 11
Здраво дечки.
Во потрага сум по слушалки со микрофон за работа.
Must have: bluetooth конекција.
Should have: on ear design
Nice to have: noise canceling microphone
Гледав и ми фатија око Microsoft Modern Wireless Headset On-Ear
од Computer Universe.
Исто JLab Go Work ми фатија око, но прво сакам да најдам кај нас ако можам.
Буџет се надевам до 100 евра.
Секоја препорака е добредојдена.

До пред да се префрлам на Windows 11 користев Lohitech H600 и сум презадоволен од истите. Тие се поврзуваатр со нано рецивер.
После префрлување на Windows 11, имам глуп проблем кој никако не можам да го решам, имено при појдовен и дојдовен повик на Скајп, во првите 15 секунди од повикот клиентот не може да ме слушне. Според тоа што прочитав, Windows 11 или Skype прво го користи микрофонот од лаптоп-от па после некоја секунда префрла на микрофонот на слушалките.
Слушалките се постари, имаам најнови драјвери и firmware. Ако го решам проблемов немам потреба од нови слушалки, ама никако да го решам.

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.173
1.590
Скопје
на Windows 11 користев Lohitech H600 и сум презадоволен од истите. Тие се поврзуваатр со нано рецивер.
После префрлување на Windows 11, имам глуп проблем кој никако не можам да го решам, имено при појдовен и дојдовен повик на Скајп, во првите 15 секунди од повикот клиентот не може да ме слушне. Според тоа што прочитав, Windows 11 или Skype прво го користи микрофонот од лаптоп-от па после некоја секунда префрла на микрофонот на слушалките.
Слушалките се постари, имаам најнови драјвери и firmware. Ако го решам проблемов немам потреба од нови слушалки, ама никако да го решам.
Ако е ова проблемот, пробај направи му дисејбл на вградениот миктофон преку саунд сетингс.

musicenthusiast

hello world
15 октомври 2021
187
266
Како иде процесот на земање инструмент (гитара) порачан од Германија (Томан)? Прочитав погоре за трошоците, но ме интересира дали треба да одам да ја земам од царина или може да ми стигне дома па така да ги платам трошоците?

Mercilesss

hello world
20 февруари 2023
396
299
Дечки, ми треба препорака за TWS слушалки со ANC. Да се без "стебленце" т.е да не се како Airpods.
Првенствено за музика, како и за разговори.

Имено, можам да ги земам Galaxy Buds 2 Pro за 140$, цирка 8000 денари.
Не знам дали да ги земам овие, толку ми е буџетот.
Разгледај ги Soundcore од Anker за до таа цена.

InSides

lurker
21 февруари 2009
759
2.019
дали треба да одам да ја земам од царина или може да ми стигне дома па така да ги платам трошоците?

Освен ако не е ЕМС, до дома нема да ја испорачаат.

Ако е вкупниот трошок под 800евра, ќе поминеш со нормална царинска постапка, значи барање за фактура, уплата на трошоци па преземање од пакетско.

Ако е вкупниот трошок над 800евра, ќе треба да се вклучи шпедиција. Имаат шпедиција во пошта, фукнционирала одлично со, досега, три гитари (2 x Thomann, 1 x Music Store). Тие ќе ти го истераат процесот и ќе си наплатат трошок за шпедиција.

Во сите случаи досега сум морал од пакетско да го преземам пакетот.

musicenthusiast

hello world
15 октомври 2021
187
266

Ако е вкупниот трошок под 800евра, ќе поминеш со нормална царинска постапка, значи барање за фактура, уплата на трошоци па преземање од пакетско.

Ако е вкупниот трошок над 800евра, ќе треба да се вклучи шпедиција. Имаат шпедиција во пошта, фукнционирала одлично со, досега, три гитари (2 x Thomann, 1 x Music Store). Тие ќе ти го истераат процесот и ќе си наплатат трошок за шпедиција.

Под 800е е, Harley Benton.

Тоа пакетско не можам да најдам каде е поточно? И дали замараат со нешто друго или само идеш и си ја подигаш пратката?

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.233
5.546
Скопје
Пред некоја недела пазарев Elac Debut 2.0 (DB62) од reklama5. Нови, земени на компензација, со гаранција. Цена: 13к. Дали еден саат ги имам слушано на пар наврати, првично чудни ми беа, вториот пат подобри, ама ќе им се посветам повеќе следниот месец. Планирав друго нешто да земам, ама сакав да ги чујам и пробам, а цената за нови беше сосема коректна.

DB62.jpg DB 62.jpg

Напојувани од Marantz PM6004 на кој е врзан Modi 3+ на кој е врзан WiiM Mini.

InSides

lurker
21 февруари 2009
759
2.019
И дали замараат со нешто друго или само идеш и си ја подигаш пратката?

Штом е под 800е, ќе ја третираат како секоја друга пратка. Ќе си ја следиш и штом е на царина, ќе им пратиш документи (има во темата за царина неброено пати пишувано за процесот).

Пакетско ти е кај нова железничка, позади, странично (ако се работи за Скопје).

musicenthusiast

hello world
15 октомври 2021
187
266
Штом е под 800е, ќе ја третираат како секоја друга пратка. Ќе си ја следиш и штом е на царина, ќе им пратиш документи (има во темата за царина неброено пати пишувано за процесот).

Пакетско ти е кај нова железничка, позади, странично (ако се работи за Скопје).
Супер, фала ти :)

InSides

lurker
21 февруари 2009
759
2.019
Се мислам да одам чисто за сеирот да го фатам со српските гости и виорот со цени што го направија, ама ќе морам да скокнам поради семејни причини. :(

Banjifiko

poweruser
28 октомври 2008
3.961
6.054
Skopje
Се мислам да одам чисто за сеирот да го фатам со српските гости и виорот со цени што го направија, ама ќе морам да скокнам поради семејни причини. :(
Јас ќе одам, може ќе улета нешто. Ама не од новите, 99% им се bootleg изданија.

123456

poweruser
12 април 2013
2.071
1.596
Naselba Dracevo, Kisela Voda, Macedonia
блуту слушалки кој истовремено би ги полнел и слушам на нив,имам јбл и филипс оргинал и едни фалц кога ке ги ставам да се пунат се гасат од блуту, препорака ако воопшто има ?

musicenthusiast

hello world
15 октомври 2021
187
266

Уште едно прашање, плати нешто дополнително на DHL? Читав низ други теми дека наплаќаат они за лежарина, ама тоа за други пратки, не музички инструменти

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.169
18.781
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS

Banjifiko

poweruser
28 октомври 2008
3.961
6.054
Skopje

Класична сачекуша. Сега следно очекувам "'збогатена понуда на плочи'' кај тој што ја почна срамотава.

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.400
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 9950x + Arctic Liquid Freezer ||| 360
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
Samsung NVME 980 Pro, Synology DS 920+
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
EVGA RTX 3080Ti FTW3 Ultra
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Razer Basilisk v3 Pro, Logitech Master MX 3
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Presonus Eris 3.5, Mackie CR8S
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora

Класична сачекуша. Сега следно очекувам "'збогатена понуда на плочи'' кај тој што ја почна срамотава.

Максимум фуром. А ги пријавувале на царина, не дека не ги...

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.059
14.150
За срамота. Не знам што друго да кажам. Сето ова можело да биде посуптилно, со предупредување, а не со запленување и казни.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно