Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Samsung паметни телефони - генерална дискусија

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.065
3.517
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
Ете Епл ќе го презема чипот сега А16 и нагоре и ќе го и тегрира вифи, и модемот и блутутот во него. Или наредна или понаредна генерација. Истото и снапдрагон ќе го направи после Епл.

Сега полека ќе интегрираат се внатре.
како мислиш Snapdragon ЌЕ го направи? па веќе неколку години е така.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.579
19.288
ама се повќе си завземаат централно место.
Се повеќе стануваат "Интел". Ги уценуваат другите со квоти и се поскапи ќе бидат.

Видете ги наследниците во А серија на Самсунг. Видете ги наследниците на Xiaomi. Во се полоши од претходниците.

Во иднина екстремно скапи Snapdragon high end модели, Exynos и Mediatek во средна и ниска класа.

И Apple на другиот крај од спектарот со далеку пооптимизирани уреди од Андроид.
Затоа викам (во полушала) дека секој напатен гик ќе заврши со iPhone.

Android уред од 1300 евра на кој треба да му влечкаш power bank или "брз пуњач". Ама полнел за 20 минути, брз бил и имал ненадјебива камера. Ако!

Додека иПхоне го мачат проблеми од типот зошто пвој сам праќа SOS додека скијаш ови сеуште не знаат да средат autorotate, proximity и shutter lag

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.402
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 9950x + Arctic Liquid Freezer ||| 360
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
Samsung NVME 980 Pro, Synology DS 920+
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
EVGA RTX 3080Ti FTW3 Ultra
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Razer Basilisk v3 Pro, Logitech Master MX 3
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Presonus Eris 3.5, Mackie CR8S
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
И епл со батериите се срање.

SiPy`

poweruser
23 јуни 2015
3.115
5.321
Сите модели на телефони од Q3/Q4 2022 и цела 2023 година ќе бидат со послаби перформанси, а со повисока или иста цена во однос на нивните претходници. Ова е резултат само од Ковид кризата, Руско/Украинската војна и глобалната економска криза/рецесија. Ова важи само за буџет и мидрејнџ уреди и што е најлошо се крати на компоненти кои се многу тешко да ги примети еден просечен корисник. Пример квалитет за микрофон, звучник, батерија, конектор за полнење и сл.

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.235
5.547
Скопје

Android уред од 1300 евра на кој треба да му влечкаш power bank или "брз пуњач". Ама полнел за 20 минути, брз бил и имал ненадјебива камера. Ако!

Додека иПхоне го мачат проблеми од типот зошто пвој сам праќа SOS додека скијаш ови сеуште не знаат да средат autorotate, proximity и shutter lag
Pixel Флегма, од скоро ја отворив темава и ве читам. Не знам како сите го занемаруваат Пикселот кога е практично најфлегшип со нормална цена. „а“ моделите па како за мидрејнџ се исто така одлична вредност. Уствари знам, го нема кај нас и го носат по висока цена, ама се прави комбинација.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.088
6.021
Pixel Флегма, од скоро ја отворив темава и ве читам. Не знам како сите го занемаруваат Пикселот кога е практично најфлегшип со нормална цена. „а“ моделите па како за мидрејнџ се исто така одлична вредност. Уствари знам, го нема кај нас и го носат по висока цена, ама се прави комбинација.
Најфлегшип од нефлегшипите.

GoranMak

hello world
13 февруари 2020
257
245

А кај има кај нас Пиксел да се купи, зборам за легално а не за шверцани од трети земји.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.505
31.946
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Се повеќе стануваат "Интел". Ги уценуваат другите со квоти и се поскапи ќе бидат.

Видете ги наследниците во А серија на Самсунг. Видете ги наследниците на Xiaomi. Во се полоши од претходниците.

Во иднина екстремно скапи Snapdragon high end модели, Exynos и Mediatek во средна и ниска класа.

Ова напатен не важи за мене, јас правам се само не патам од уредите кои ги користам (Samsung) друго е мачка во вреќа

Мислам дека малку се претерува на темава и се збори за одредени андроид проблеми како да се универзални на сите уреди, со сите апликации, со сите сетинзи итн. Твитер е преплавен со доверливи ликови кои го прават од говно подоле IOS 16XX, а вие сеуште се убедувате дека е врвот и далеку подобар од алтернативите иако не сте користеле ништо од последните хај енд уреди.

Пример да кажеш дека 22U Snapdragon е тиња, лош, или недоволно добaр уред треба високо ниво на когнитивна дисонанца, споена со нереално високи очекувања се да работи одлично на мид класа уреди и нивна споредба со иПхоне од 1000е+

Андроид имаше проблеми со ефикасност, батерија, и греење ради 2-3 генерации на лоши чипови, се друго е далеку далеку помал проблем него што вие прикажувате (Pixel, Samsung)

no_retreat

lurker
22 јануари 2011
626
1.518
no_retreat's setup  
Processor & Cooler
intel core i7 14700kf w/ NZXT KRAKEN 280mm AIO Liquid Cooler with LCD Display
Motherboard
Gigabyte Aorus Elite AX Z790 Black
Storage
Samsung 970 Evo 2tb
PSU
Corsair HX 1200i Platinum
RAM
2x16gb DDR G-Skill Trident Z5 ARGB 6000mhz cl30
Video card
RTX 4070 ti Super MSI Ventus 3X
Case
NZXT H9 Flow Black
Mouse
Logitech G Pro X Black
Keyboard
Keychron Q3 modded with Lime Green Switch and Glorious GPBT Black Ash Dye Keycaps
Audio
Logitech G733 wireless
Monitor
Samsung Neo G8 32" 240hz UHD MiniLED + QLED Panel
OS
windows 11 pro
One+ 11 на хартија делува како добар конкурент на сите овие со цени од 45000 за модел со 12гб и 49000 за модел со 16гб
Незнам колку е добар OxygenOS (интернационалниот модел) во моментов и незнам каков напредок имаат со камерата.

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.235
5.547
Скопје
One+ 11 на хартија делува како добар конкурент на сите овие со цени од 45000 за модел со 12гб и 49000 за модел со 16гб
Незнам колку е добар OxygenOS (интернационалниот модел) во моментов и незнам каков напредок имаат со камерата.
Не сум видел, ама повеќе на поддршка и интеграција мислам отколку хардверски помоќен.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.088
6.021
Или "претворете го вашиот ултра во A53 со еден клик"
Битно да има опција за реален Power Saver, за денови кога затребува како во странство, на плажа, на скијање итн. Секако ако подобри барем 15-20% батерија. Што на S23 ќе е многу битно.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.579
19.288
Битно да има опција за реален Power Saver, за денови кога затребува како во странство, на плажа, на скијање итн. Секако ако подобри барем 15-20% батерија. Што на S23 ќе е многу битно.
Абре што драмите..
Во секој телефон го има ова. Еве на А52s се вика Power saving и го турка процесорот на 70%, екранот го става на 60 херци и светлината ја намалува за 10%.
Додатно има опција Limit apps and Home screen што in essence значи "претвори си го телефонот во dumb и ич да не ти чуе"

Генерално, Android не го заслужува хардверот.
Android има свое видување што треба да "заспива", Samsung свое, девелоперот свое и корисникот свое.
На крајот добиваш "мали Босанац"

mdeni

senior
24 септември 2012
6.088
6.021
Абре што драмите..
Во секој телефон го има ова. Еве на А52s се вика Power saving и го турка процесорот на 70%, екранот го става на 60 херци и светлината ја намалува за 10%.
Додатно има опција Limit apps and Home screen што in essence значи "претвори си го телефонот во dumb и ич да не ти чуе"

Генерално, Android не го заслужува хардверот.
Android има свое видување што треба да "заспива", Samsung свое, девелоперот свое и корисникот свое.
На крајот добиваш "мали Босанац"
Точно така. Порано така одеше Power saving со процесор, брајтнес итн. Ама последниве неколку генерации се МОДЕРНИ и демек ако упалиш пауер сејвинг ти се гасат позадниските сервиси и не стигаат нотификации. Или како и да е искасапено тоа сето. А дури во Samsung Note 4 имаше две опции за пауер сејвинг, една light како што е ова да намали процесор, да намали макс брајтнес, аутобрајтнесот да го симне малку итн. А имаше Ултра пауер сејвинг, баш за итни случаи каде црно бел екран, симиња резолуција, гаси позадина, итн - итн.

Како и да е, за Самсунг се што е во насока на батерија е од КЛУЧНО значење. Ете ако сакаш прочитај по форуми странски по ривјуа. Најлајкувани и најбарани коментари се за батеријата. Затоа што батеријата им е ѓубре заради софтверот. Самсунг појма нема од софтвер оптимизирање. Само шиба нови работи, и баталува се што е веќе направено. Затоа и има цело време „нови фичри“ кои се тотално небитни, ама се битни за маркетинг.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.579
19.288
Самсунг појма нема од софтвер оптимизирање.
Еве колку има поим и како се бори од петни жили :
We record significantly increased number of app killing on Samsung’s since Android Pie flavor. The hints show adaptive battery being much more eager than in stock Android.
After 3 days any unused app will not be able to start from background (e.g. alarms will not work anymore). Imagine, you won’t use your alarm clock for the weekend plus 1 day and bang! no alarms anymore and you miss work!

Со ова се соочив кога имав проблем со Messenger.
Цела статија тука:

Samsung си има проблем со Андроидот кој не го заслужува тој супер-дупер хардвер.

Еве и јас не го можам фанатиците од Купертино заедно со нивниот факинг еко систем (и секташење) ама треба да и се погледне на вистината во очи.

Само ме чуди што овие од Samsung не го ископирале Dynamic Island пошто слепо ги следат трендовите од "оние" а не се способни да ги имплементираат на исправен начин.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.505
31.946
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Пак коментари за функции кои не знаете како работат и нивна сппредба со стар метод на power saving кој гаси 39204 работи наспроти light performance само мал дроп на clocks на веќе оверклуван SOC/GPU, get better.

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.402
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.505
31.946
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.402
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Не, само најчесто не пишувам работи без да ги истражам, пробај некогаш.

Така и еден друг викаше на форумов па испадна не било ко што мислел он.
Слези малце од високото, сите сме тука инженери, ентузијасти и луѓе со пристап до јутуб.

Во ред е ако знаеш и имаш истражено, да споделиш, не да се курчиш тука eve ja znam vie ne znaete ja 20 telefoni smenav koi ste vie vrska nemate.

462 членови онлајн
1.042.106мислења
51.209теми
37.452членови

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно