Скоти
user
- 15 октомври 2013
- 1.273
- 2.346
Не затвораат отвор скоро ни едни монтери во Охрид досеа што сум гледал, ни кај мене ни кај моите ни кај сестра ми.Какви се тие монтери? Од при овци ли дојдоа да монтираат климатизери?
Не затвораат отвор скоро ни едни монтери во Охрид досеа што сум гледал, ни кај мене ни кај моите ни кај сестра ми.Какви се тие монтери? Од при овци ли дојдоа да монтираат климатизери?
[/NSFWGORE]Не затвораат отвор скоро ни едни монтери во Охрид досеа што сум гледал, ни кај мене ни кај моите ни кај сестра ми.
Така и звукот од надворешната ќе го слушаш повеќе внатре....Не затвораат отвор скоро ни едни монтери во Охрид досеа што сум гледал, ни кај мене ни кај моите ни кај сестра ми.
Одалечена е надвотешната доста од внатрешната( парапетните). Го затворив отворот( прилично голем) од внатрешна страна на проблематичната клима со пур пена со ниска експанзија, па ќе видам видам вечерва како ќе се однесува.Така и звукот од надворешната ќе го слушаш повеќе внатре....
Кај мене затворија и од надвор и од внатре со парчиња стиропор и бел силикон.... и пак го сушам олукот кога капе (повеќе неголи пред да се направи дупката за инсталацијата).
Мрзи што мене ме удираат по џеб. Па мајко му стара 170 денари ја купив пур пената, со месеци ќе ја користат кај луѓе кај што местат.. ама не, остави огромна дупка, пошо кога бушеа беше хилта со круна глава, па можеш да замислиш колкав отвор имаше.. Среќа HR-ов е многу помала ама и на неа ќе и ставам малце. Страшно.Не се замарај за 5 месеци кои веќе поминале. Можеше да се и десетици години, како што (ете гледаме) било кај други луѓе кои не знаеле. Ти рано си завршил работа, сега само добри сметки да се множат.
Башка не се идиоти, туку се мрзи и не знаат да тераат бизнис. Само знаат за удри бегај. Искрено јас во Скопје не сум чул да има оставено дупки, се затвораат или од надвор или од внатре. Еве 20-30 клими околу мене се местеле, не сум сретнал, скоро сите од различен местач.
Да ги повториме инвертерските заповеди, со проширување:
1. Бакарните цевки изолирани секоја посебно.
2. Два рала бела трака на изолацијата заради птици.
3. Вакуумирање на системот пред почнување.
4. Буфери на ногарките на надворешната единица.
5. Затворање на дупката од цевката.
Ако можеш да пристапиш и од надвор затвори ги со гипсче/лепаче или силикон.Мрзи што мене ме удираат по џеб. Па мајко му стара 170 денари ја купив пур пената, со месеци ќе ја користат кај луѓе кај што местат.. ама не, остави огромна дупка, пошо кога бушеа беше хилта со круна глава, па можеш да замислиш колкав отвор имаше.. Среќа HR-ов е многу помала ама и на неа ќе и ставам малце. Страшно.
Не можам, трет спрат на зграда е во прашање.. Мада на еднава можам, од кај комшииве ако прифатат да подстопли и ќе им речам, со скала.Ако можеш да пристапиш и од надвор затвори ги со гипсче/лепаче или силикон.
Врзи се убаво за секој случај, не си играј.Не можам, трет спрат на зграда е во прашање.. Мада на еднава можам, од кај комшииве ако прифатат да подстопли и ќе им речам, со скала.
ЈаијксНе можам, трет спрат на зграда е во прашање.. Мада на еднава можам, од кај комшииве ако прифатат да подстопли и ќе им речам, со скала.
На трет спрат од зграда не се качувам на скала па ако сака стршни нека се котат xDМораш да се снајдеш некако да ја затвориш дупката. И инсекти ќе се котат тука. Особено оси
Аууу @Скоти за ова и јавна "пофалба" на монтерите треба!Добар отвор, да го буни сензорот![]()
Апсолутно. Затворени се двете дупки со пур пена со ниска експанзија од внатре. Подзачистив од околу, ама да заврши грејната сезона и ќе ги исчистам како треба.Крај краева ќе го извадиш оклопот и од внатрешна страна ќе ги затвориш дупките.
Само внимавај да биде пур пена со ниска експанзија.
Или пак напикај најлонски кеси, добро настегани, и врз тоа акрилен силикон. Ова во случај да треба демонтажа.
Бенефит од вадењето на оклопот ќе ти биде можноста да ги исчистеш како што треба.
Реков јас со круна хилта бушеа.. Како и да не се буни сензорот.. Иначе колку што разбрав монтерите што ми ги монтирале овие клими веќе не се баваат со тоа.( се чудам и зошто).Аууу @Скоти за ова и јавна "пофалба" на монтерите треба!
Итоа од 2 клими во иста просторија.. Затоа грбот ме боли веќе некое време..
Во секој случај две 3,5-ки затоа што топлиот воздух дефинитивно ќе бега нагоре. Или една 5,5-ка и една 3,5-каЗдраво на сите! Нов сум тука и ми треба помош околу избор на клима. Се работи за дуплекс од 40м2 долен дел. отворена дневна со кујна и горен дел(отворени скали од дневна) со три спални од кои две нема за сега да користиме. Вкупно 80м2(околу 60 би ги користеле). Парно има, би ми требало само ладење на долниот дел и една спална горе. Дали да се одлучам за 5.5 kw и дополнам со нешто послабо во спалната ако има потреба или две 3.5 ... Дајте и друга опција ако постои имајќи предвид дека плафоните се ниски 2.40м.
Благодарам, поздрав.
Благодарам. Постои ли случајно некој стручен што би видел на лице место според просторот и можностите и би дал предлог... Разговарав со монтер ама кога виде можеш вака, можеш така не беше конкретен... Страв ми е ако ставам 2 по 3.5 дека спалната ќе биде ладилник затоа што плафонот е 2.10 и ќе дува директ у нас. Во самиот ходник и нема баш место...Во секој случај две 3,5-ки затоа што топлиот воздух дефинитивно ќе бега нагоре. Или една 5,5-ка и една 3,5-ка
Ако се работи за добро изолиран стан со ПВЦ и надворешна термо фасада тогаш моја препорака е две 3,5-ки.
Би рекол и мултисплит но пошто се работи за дуплекс не знам како би излегла инсталацијата на толку цевки.
Идеално е мулти сплит со обична внатрешна единица за долу и една парапетна горе.
За во спалната, во суштина, ти треба 2,5-ка ама вака без скица и план зборувам на памет.
Овде ако се стави обична клима ситуацијата во најмала рака би била комична.затоа што плафонот е 2.10
CONVERTOR FAN SPLITER PWM KOLINK 35cm, 4-pin PWM female to 3x male, White, ZUAD-1632
300,00 ден
COOLERS CASE FAN 140mm LIAN LI UNI SL-INFINITY REVERSE BLADE ARGB 1600 RPM PWM, White, 14RSLIN1W
2.010,00 ден
EXTERNAL CAPTURE ELGATO GAME CAPTURE NEO 4K60 HDR USB 3.0 (TYPE-C), 10GBV9901
8.630,00 ден
MOUSE WIRELESS CORSAIR SABRE V2 PRO RGB, Ultralight Gaming Mouse, 36g, MARKSMAN S 33000 DPI, 2.4Ghz/Bluetooth, White, CH-931G001-WW
6.750,00 ден
COMBO KEYBOARD AND MOUSE WIRELESS GEMBIRD SILENT KEY PRO, Black, KBS-WMS-01
900,00 ден
UPS 2200VA / 1200W POWERWALKER VI 2200 SHL, 2xSHUKO, 2x IEC C13, USB, RJ11, 10120098
11.590,00 ден