Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Царинска тарифа

KjEBE

hello world
6 декември 2016
179
284
за од Али не памтам искрено, ама за пријавување реална цена од трансакција на картица :) реално за поефтини телефони немаш многу математика да кратиш некоја стотка .. а ако ставиш пре ниско секако ке им паднеш во очи па ке си направиш и беља
фала ти друже на инфо... затоа прашав како иде за да пробам опција да ми подели на две пример 100 долара со моја и 195 долара со друга картица и кога би ми барале ќе им приложам 100 $ од моја трансакциска и на тоа 18% ддв да си платам и done... ова го спомнав дали е изводливо пошо читав во ревјувсот на телефонот никого не го царинеле на фул сума сите се као 120долара и сл...

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.679
13.738
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
1. Продавачите од Али многу често пишуваат пониска цена од реалната.
2. Ако праша Царина, не можеш да знаеш која ја пишал продавачот.
3. Ако е многу ниска, Царина не верува.
4. Може да се договориш со продавачот која цена да ја пише, ама види 3.
5. Ако фалсификуваш документи („дадеш лажна изјава пред надлежен државен орган“ или така нешто беше формулацијата), тоа е КРИВИЧНО ДЕЛО (ти останува во досие, на пример за вработување + можна казна затвор).
6. Најчесто не проверуваат до толку детално, ама никогаш не можеш да бидеш 100% сигурен.
7. Јас кога последен пат нарачав мобилен (веќе се неколку години), платив 18%.

KjEBE

hello world
6 декември 2016
179
284
5. Ако фалсификуваш документи („дадеш лажна изјава пред надлежен државен орган“ или така нешто беше формулацијата), тоа е КРИВИЧНО ДЕЛО.
6. Најчесто не проверуваат до толку детално, ама никогаш не можеш да бидеш 100% сигурен.
ок царина не верува дека е пишаната 100$ и што ми бара царина како доказ? од мојата трансакциона колку сум платил? ок и му вадам 100$ дека е платено, вториот дел го плаќам со на другар картицата и шо е незаконското тука не сфаќам... пошо имам нарачано тв бокс 40$ беше со два гига па испадна дека немале и ме праша дали сакам да доплатам уште 15$ за 4гб верзијата и се согласив ми прати во порака као посебно генерирано линкче кај шо платив со друга картица и ми прати со 4гб бокс по цена 40$ а реално платив 55$... што значи и од али ќе можам да им испринтам дека сум платил 100$ за телефонот и плус од моја трансакциска 100$ и на пратката ќе пише он 100$ и после се ова ќе одговарам ли кривично?
ве отрув со некоја математика у 12 остануе да пробам па шта буде нека буде хахахаха sorry шо ве позамарав и фала уше еднаш што споделивте искуства гутен најтен

chroot

lurker
12 ноември 2021
778
1.112
Скопје
5. Ако фалсификуваш документи („дадеш лажна изјава пред надлежен државен орган“ или така нешто беше формулацијата), тоа е КРИВИЧНО ДЕЛО (ти останува во досие, на пример за вработување + можна казна затвор).
Абе готово за телефон 10 години затвор одма го судат. Нигде не пиша он лажна изјава џ пиша дека ќе побара да му ја поделат сумата и на фактурата телефонот ќе биде платен 40$ а останатото ќе биде со посебен линк кој го прави продавачот. Сигурно они ќе го бараат продавачот во Кина и ќе бараат дали бил платен телефонот по та сума или правеле дубари.

krema

OG
24 јуни 2009
15.749
15.841
youtu.be
Сигурно они ќе го бараат продавачот во Кина и ќе бараат дали бил платен телефонот по та сума или правеле дубари.

Ама па и нишиве во царина не сисат весла, така да ризикот е голем ако се прави фанта финта.

KjEBE

hello world
6 декември 2016
179
284
Абе готово за телефон 10 години затвор одма го судат. Нигде не пиша он лажна изјава џ пиша дека ќе побара да му ја поделат сумата и на фактурата телефонот ќе биде платен 40$ а останатото ќе биде со посебен линк кој го прави продавачот. Сигурно они ќе го бараат продавачот во Кина и ќе бараат дали бил платен телефонот по та сума или правеле дубари.
абе иљадници бразилци има у коментари секој различно плаќале т.е. се договарале со продавачот и си кажуваат tax on 120$ друг пишал tax on 169$.... мислев веќе некој од кај нас дали го пробал ова али изглеа е изводливо штом цел свет го прави... и да за 290 долар они ќе се умараат шо викаш хахахаха ај да е некој 1000 евра телефон па ептен да им падне у очи а вака мислам би прошло смуууд

krema

OG
24 јуни 2009
15.749
15.841
youtu.be
Ајде нарачај го телефонот по твој терк па сподели искуство овде, многумина би ти биле благодарни.

gamon

user
15 септември 2014
1.670
1.952
orgrimar
абе иљадници бразилци има у коментари секој различно плаќале т.е. се договарале со продавачот и си кажуваат tax on 120$ друг пишал tax on 169$.... мислев веќе некој од кај нас дали го пробал ова али изглеа е изводливо штом цел свет го прави... и да за 290 долар они ќе се умараат шо викаш хахахаха ај да е некој 1000 евра телефон па ептен да им падне у очи а вака мислам би прошло смуууд
1 пратките во пошта поминуваат на скенер, точно знаат што има внатре
2 цариниците знаат цени на се, денот им поминуваат по 30-40 телефони точно знаат се, и имаат и алиекспрес на компјутерите
3 ако видат телефон ќе го отворат и точно знаат цена, некогаш им е мака па пропуштаат и така без царина
4 ако се заинатат те пријавуваат во мвр за лажни дикументи, се случува неколку пати месечно, имаш парична казна најчесто и судски трошоци од уште 500-600 еур па види дали вреди за 500 ден ддв да изгубиш 1000+ еур и да се влечкаш по судови

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.415
5.577
ок царина не верува дека е пишаната 100$ и што ми бара царина како доказ? од мојата трансакциона колку сум платил? ок и му вадам 100$ дека е платено, вториот дел го плаќам со на другар картицата и шо е незаконското тука не сфаќам... пошо имам нарачано тв бокс 40$ беше со два гига па испадна дека немале и ме праша дали сакам да доплатам уште 15$ за 4гб верзијата и се согласив ми прати во порака као посебно генерирано линкче кај шо платив со друга картица и ми прати со 4гб бокс по цена 40$ а реално платив 55$... што значи и од али ќе можам да им испринтам дека сум платил 100$ за телефонот и плус од моја трансакциска 100$ и на пратката ќе пише он 100$ и после се ова ќе одговарам ли кривично?
ве отрув со некоја математика у 12 остануе да пробам па шта буде нека буде хахахаха sorry шо ве позамарав и фала уше еднаш што споделивте искуства гутен најтен
Бараат и фактура, односно скриншот од нарачката. Таму ја има реалната цена на телефонот, без оглед дали си ја платил со една или повеќе картички. Ако не им пратиш, ќе отворат сајт каде што тој модел е најскап и на таа сума ќе ти пресметаат.

А која сума е напишана на декларацијата потполно е неважно. Мислите цариниците си вадат очи да го читаат тоа ситното што го пишал кинезот?
Сите финти што можат да ви текнат, да знаете дека цариниците ги знаат многу одамна. Прашање е само колку сакаат да се замараат во моментот.

Лично, сите телефони и таблети ми имаат поминато без царина. Комшијата еднаш нарача веднаш по мене, него го царинија. А исто така, пратки со книги ми биле отворани на царина и плаќав за трошоци.

chroot

lurker
12 ноември 2021
778
1.112
Скопје
Ама па и нишиве во царина не сисат весла, така да ризикот е голем ако се прави фанта финта.
Во неговата постапка нема апсолутно ништо ризично, нарачката за телефон ќе биде на мала сума, а останатото преку посебен линк. Ако му побараат да достави извод од банка и нарачката, ќе ги достави тие каде дава нарачка на телефон 40$ пример. Дали во царина ќе веруваат на тоа или не, не може ништо он да влијае. Јас скоро нарачав за точак ГПС уред во вредност од над 100 евра, си помина без проблеми, сепак можеби телефоните ги третираат поразлично па ќе му побараат извод.

Alex3

hello world
20 декември 2018
221
264
јас порачав пред едно 5 години телефон (Redmi 4 Prime) од gearbest, околу 150-160еур. на декларацијата кинезите беа напишале дека е 3-40еур. од царина ми побараа скриншот колку сум платил, од тоа ништо не уважија и во поштата платив околу 30еур давачки што уствари е околу 18% ддв. не знам точни суми дека беше одамна а и gearbest рикна и не може да проверам.

муабетот е дека царина не се мутави. може да замижат за нешто но си ја работат работата и го полнат буџетот. тоа што пишувале бразилци и други на кинески сајт и што декларација направил кинезот не важи тука. ако им е сумливо нешто, царина може да отворат и да проверат вредност на пратката и ако видат дека на али е 300долари ќе ја царинат како да е 300долари. ако е некоја специфична електроника што немаат шојма што е и за што служи може да помине со некоја без веза декларација ако не им е баш денот. за телефон треба да имаш среќа да ги мрзи да се замараат баш со твојата пратка. смартфон од 40долари, одма паѓа во очи и ќе проверат.

Изменето од модератор:

noc32

hello world
21 март 2016
362
320
Бараат да видат извод или скриншот од мобилна апликација за трансакцијата. Според моето искуство не се замараат многу ама последниве 3-4 години далеку од тоа дека не ги знаат работите, посебно електроника.
Ако нешто не им мириса како што треба, рече некој погоре, отвараат сајт каде што моделот на телефон е најскап и те царинат по таа цена.
Најдобро е да си платиш некоја мала царина отколку да пробаш целосно да ја избегнеш.

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.415
5.577
Во неговата постапка нема апсолутно ништо ризично, нарачката за телефон ќе биде на мала сума, а останатото преку посебен линк. Ако му побараат да достави извод од банка и нарачката, ќе ги достави тие каде дава нарачка на телефон 40$ пример. Дали во царина ќе веруваат на тоа или не, не може ништо он да влијае. Јас скоро нарачав за точак ГПС уред во вредност од над 100 евра, си помина без проблеми, сепак можеби телефоните ги третираат поразлично па ќе му побараат извод.
И ако не стигне телефонот, ќе му ги вратат само тие 40 долари, за другите може да се слика.
Или може да си рече кинезот, овој сака да го заебе системот, јас ќе го заебам него и нема да му прати ништо и ќе му ги рефундира само тие 40 долари.
А ако отиде на царина, може да го царинат на повисока сума од вкупната што ја платил.

Толку од немање ништо ризично.

KjEBE

hello world
6 декември 2016
179
284
И ако не стигне телефонот, ќе му ги вратат само тие 40 долари, за другите може да се слика.
Или може да си рече кинезот, овој сака да го заебе системот, јас ќе го заебам него и нема да му прати ништо и ќе му ги рефундира само тие 40 долари.
А ако отиде на царина, може да го царинат на повисока сума од вкупната што ја платил.

дефинитивно не се смотани и со скенерите се е јасно и сите комбинации паѓаат у вода, сеа ми е јасно зашо пишуваат 200 долара дека кошта или 170долара особено бразилците, ваљда да биде приближно кога на скенер ќе види дека е телефон и ќе види цена 190 долара ќе рече тоа е тоа ама па на крајот од денот разликата е 500денари повеќе на фул сума не се исплати да комбинираш... битно и со 18 посто ддв е поевтин од кај нас 18500 би искочил телефонот а тука е 23000... ок дечки уште еднаш тенкју на сите за просветлуењето и убав ден

KjEBE

hello world
6 декември 2016
179
284
Рачунај само дека нема да имаш ама баш никаква гаранција за недај боже.
а па да ја имам божем нешо ќе смени, до сега имам сменето 20 телефона никогаш ама баш никогаш гаранција не ми затребала а кога и да ми затребала добивав пинуда: дечко за поправка на телефонот 18к 20к ради твоја вина е.... така да нека, гаранција не ми игра ама баш никаква улога знаејќи дека нема и така и така да ми важи... а и реално за 290 долара телефон и со нешо купонс ќе искочи 280$ тука братче користен година дена не е 280$ а нов ко шо кажав од 23к а негде и 26к и уше ако сум таа среќа да не ме царинат ќе искочи 10к денари разлика и шо ти ме учиш да даам плус 10к битно да имам гаранција?
п.с. неам разглеано да се расчитам сигурно има некаква интернационална гаранција...

chroot

lurker
12 ноември 2021
778
1.112
Скопје

Ги изврте работите, јас реков дека нема ризик ако му побараат скриншот на тој начин. Дали ќе му стигне нарачката, Трајко од пошта дали ќе ја украде, дали Кинезот ќе му прати цигла место телефон е друга работа, темата е царина не превара од кинезот.

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.415
5.577
Ги изврте работите, јас реков дека нема ризик ако му побараат скриншот на тој начин. Дали ќе му стигне нарачката, Трајко од пошта дали ќе ја украде, дали Кинезот ќе му прати цигла место телефон е друга работа, темата е царина не превара од кинезот.
Како сакаш врти ги работите, ризик има. Ако сумата на скриншотот е нереално ниска, ќе го проценат каталошки и основицата за царина ќе е поголема од вкупната сума што ја платил.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.563
3.027
Дисклејмер: не работам во пошта.

Испратено од телефоно.

20 декември 2015
1.156
856
Skopje
steelseries's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 1700 w/Stock Cooler (Wraith Spire RGB)
Motherboard
Asus x370 Prime PRO
Storage
WD10EZEX Blue
PSU
Cooler Master Vanguard 750+ Gold
RAM
HyperX Predator 2x8GB // 3200Mhz
Video card
Asus GTX 1060 6GB
Mouse
SteelSeries Rival 310
Keyboard
Gigabyte K85 Mechanical RGB
Monitor
Benq RL2455HM
OS
Windows 10 Pro
Дечки, која е царина/ддв на цел water cooling kit со резервоар пумпа фенови фитинзи хард цефки итк итк?

thrw

lurker
3 декември 2021
710
582
кога јас склопував во 2016 за другар беше за пумпата 18% ддв со 5% царина, цевките во зависност од кој материјал се направени можат да ти ги царинат со 5% или 18%, ддв е 5%. Радијаторот беше 10% царина, вентилаторите не се сеќавам тогаш.
За аголните поврзвуачи можеш да поминеш од некоја продавница за водовод што продава, не ти треба баш да ги земеш од таму. Само види ги димензиите.
Ќе одиш со топлотен пиштол или тие пофлексибилните цевки?

20 декември 2015
1.156
856
Skopje
steelseries's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 1700 w/Stock Cooler (Wraith Spire RGB)
Motherboard
Asus x370 Prime PRO
Storage
WD10EZEX Blue
PSU
Cooler Master Vanguard 750+ Gold
RAM
HyperX Predator 2x8GB // 3200Mhz
Video card
Asus GTX 1060 6GB
Mouse
SteelSeries Rival 310
Keyboard
Gigabyte K85 Mechanical RGB
Monitor
Benq RL2455HM
OS
Windows 10 Pro
кога јас склопував во 2016 за другар беше за пумпата 18% ддв со 5% царина, цевките во зависност од кој материјал се направени можат да ти ги царинат со 5% или 18%, ддв е 5%. Радијаторот беше 10% царина, вентилаторите не се сеќавам тогаш.
За аголните поврзвуачи можеш да поминеш од некоја продавница за водовод што продава, не ти треба баш да ги земеш од таму. Само види ги димензиите.
Ќе одиш со топлотен пиштол или тие пофлексибилните цевки?
Toploten pishtol, poentava e site doagjaat vo 1 kutija kako bundle, ne gi naracuvam posebno. Ne treba 1 ddv da stavat? Ili kje gi carinat site del po del?

thrw

lurker
3 декември 2021
710
582
Toploten pishtol, poentava e site doagjaat vo 1 kutija kako bundle, ne gi naracuvam posebno. Ne treba 1 ddv da stavat? Ili kje gi carinat site del po del?
Сега не знам ако имаат пакети со сите работи.
Тогаш беа посебни делови. Главно беа повеќето под 7000 денари со што контактниот блок за процесорот и графичката се движеа по 5000 денари без тие давачки.

DrMTR

senior
27 март 2014
7.957
8.458
Дечки нарачав футрола за телефон од Амазон, и истата ми ја испорачале преку USPS судејки по тракинг бројот

UM865425403US

Ова од Уса до кај нас ке оди преку успс? Дали би ме репнале со давачки кај нас, со оглед на тоа дека е футрола во прашање?

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно