Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења во прв пост)

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.787
4.503
Неготино
Како правилно се викаат оние климите, статични кои ги има по некои кафичи?
Може препорака за истата?
Фала.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.088
6.021
Како правилно се викаат оние климите, статични кои ги има по некои кафичи?
Може препорака за истата?
Фала.
Еве. Самостоечки.
Само да нема забуна, имаат единица надвор иста како нормална клима или многу поголема. Да не случајно се помисли дека магично ладат без надворешна единица, некако така ми заличе прашањево.

Deksa

user
9 февруари 2012
1.001
905
Ко шо кажа Дени се ставаат наместо штрафови за да се прицврсти надворешната единица за металниот джач за на ѕид.

Ова ти е шок абзорбер и ги намалува па дури и елиминира вибрациите од вентилаторот/моторот надвор и спречува да се пренесат во ѕидот а со тоа и како бучава внатре.

Еве слики за илустрација на примена:

0d3e47408db7c8b08925c663ab44d8f5.jpg

6569692ae02bc32c4e27af16c98d66dd.jpg

@stavrov69 фала уше еднаш брзо ми вратија, 350мкд е комплет од 4 бафери, јас нарачав 4 комплети.

Ептен се значи респонзивни и фини на ФБ чат.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Sega zemav od TEMS vo aerodrom karsi skopjanka, 120 den 1 pakuvanje so 4 parcinja.

Sent from my SM-G965F using Tapatalk

stavrov69

lurker
26 ноември 2008
514
327
Sega zemav od TEMS vo aerodrom karsi skopjanka, 120 den 1 pakuvanje so 4 parcinja.

Многу разлика во цена ова, и во Енергија мислам пишеа некои членови дека има ама пак мислам цената беше околу 300 ден. Изгледа тука е најефтина варијанта.

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Скоти

user
15 октомври 2013
1.280
2.366
@FLEGMA Еве слики од климите. На сликите е само 25ката од парапетните, ќе има и 35 пошто немаше на лагер, па ја нарачаа од Грција, веројатно ќе стигне наредната недела.
Иначе, се видов во монтерите, го прашав дали вакумираат ми рече дека обавезно вакумираат, и дека ставаат 3 метри бакарни цевки. Дојде во станот, разгледа, ми ги кажа идеалните позиции на парапетните, така да кога ќе ги монтираат ќе пратам нови слики.

Атачменти

• 1.mitsu.jpg
    1.mitsu.jpg
    107,2 KB · Прегледи: 130
  • 2.mitsu.jpg
    2.mitsu.jpg
    90,7 KB · Прегледи: 131
  • 3.mitsu.jpg
    3.mitsu.jpg
    109,5 KB · Прегледи: 129
  • 4.mitsu.jpg
    4.mitsu.jpg
    109,8 KB · Прегледи: 124

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.787
4.503
Неготино
Еве. Самостоечки.
Само да нема забуна, имаат единица надвор иста како нормална клима или многу поголема. Да не случајно се помисли дека магично ладат без надворешна единица, некако така ми заличе прашањево.
Точно протолкувано прашање :D
Ништо, отпаѓаат и овие тогаш.

Некоја препорака за некаков систем за ладење за 50 квадрати место (3 соби) бидејќи нема никаква можност да се стави било каква клима?

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.027
1.842
Скопје

Некоја препорака за некаков систем за ладење за 50 квадрати место (3 соби) бидејќи нема никаква можност да се стави било каква клима?
уф не смееш да бушиш i guess? оние собнине не ги ни глеј .. колку ладат напред, толку грејат позади :D вентилатор со вода само ти е опција .. колку да преживееш ..

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.576
19.283
Десно позади? Екодан треба да е, топлинска пумпа.
Аха, јасно. Сликано ти е кај дилерот

Само да ти напомнам за држачите. Ако си во можност монтирај ја на земја крената на бетонски блокови
Ако не си барај салам држачи затоа што надворешната единица е тешка.

Многу битно заради гаранцијата.
Барај струјата да биде поврзана како во упатството. И тоа вака:
Од штекер до надворешна, од внатрешна до надворешна.
Моја препорака е да набавиш добри кабли и делот од каблите кој е изложен на надв. влијанија да го провнеш во силиконски грклан.

Deksa

user
9 февруари 2012
1.001
905

mdeni

senior
24 септември 2012
6.088
6.021

Парапетна мултисплит. Имаш од Вивакс од Грее и Хаиер поконкурентни цени. Околу 85000 денари се на се би фатило со 2 единици внатре. Со 3 би било вака од тепка околу 2000еур. Со тоа што е решено и ладење и греење.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.579
8.228
Мелмак

Ova go najdov kaj niv na fb, ko ke dojdam doma ke gi slikam moite, ama mislam vakvi se plus imaat muteri I shajbni sto tuka na slikava gi nema.

Коа те прашав за слика баш бев низ град и поминав и земав и јас од кај нив. Им се јавив на тие од битола и им кажав дека сакам да откажам нарачка, и дека ако им се веќе испратени ќе ги вратам со тоа шо ќе си платам карго трошок за достава и враќање. Ним им кажав дека монтерите дошле и ми кажале дека во монтажата ми следуваат веќе, но во реалност причината беше дека стварно премногу се поскапи (три пати). Се осеќав scammed коа прочитав колку ги продаваат овде па не можев да го let go.

Deksa

user
9 февруари 2012
1.001
905
Коа те прашав за слика баш бев низ град и поминав и земав и јас од кај нив. Им се јавив на тие од битола и им кажав дека сакам да откажам нарачка, и дека ако им се веќе испратени ќе ги вратам со тоа шо ќе си платам карго трошок за достава и враќање. Ним им кажав дека монтерите дошле и ми кажале дека во монтажата ми следуваат веќе, но во реалност причината беше дека стварно премногу се поскапи (три пати). Се осеќав scammed коа прочитав колку ги продаваат овде па не можев да го let go.
Dobro si napravil, treba da gi cekas plus poskapa cena, vaka gi imas odma na raspolaganje.

Inace od tems cesto kupuvam greaci, dihtunzi, termostati I slicno, imaat dosta zamenski elementi za home appliances, baagi se eftini, duri I najdov sharki za vrata od rerna na sporet star 15 godini :)

toshex

the fool
18 септември 2013
6.579
8.228
Мелмак
Dobro si napravil, treba da gi cekas plus poskapa cena, vaka gi imas odma na raspolaganje.

Inace od tems cesto kupuvam greaci, dihtunzi, termostati I slicno, imaat dosta zamenski elementi za home appliances, baagi se eftini, duri I najdov sharki za vrata od rerna na sporet star 15 godini :)

Јас коа отидов баш заприметив дека имаат се и свашта за клими, ете шо збореа за кондензатори поназад во темава - видов позади каса цела полица со кондензатори големи...

Стварно делуваат снабдено бар за клими, ама ете штом имаат и општо за електроника ќе гледам прво ним да им пишувам нареден пат кога ќе имам такви потреби.

А и дефинитивно ќе чекам повеќе совети за од каде да купувам нареден пат, проблемот е дека у ситуацијава сакав шо побрзо да стигнат а и општо сите велеа дека се околу 300 денари сегде чудава. И на гугл дур барав слики за да прашам тука кај да се најдат, на кајгани и други форуми коа се зборело порано пишувале дека се околу 300 (освен во грчка каде биле многу поевтини).

Скоти

user
15 октомври 2013
1.280
2.366
Аха, јасно. Сликано ти е кај дилерот

Само да ти напомнам за држачите. Ако си во можност монтирај ја на земја крената на бетонски блокови
Ако не си барај салам држачи затоа што надворешната единица е тешка.

Многу битно заради гаранцијата.
Барај струјата да биде поврзана како во упатството. И тоа вака:
Од штекер до надворешна, од внатрешна до надворешна.
Моја препорака е да набавиш добри кабли и делот од каблите кој е изложен на надв. влијанија да го провнеш во силиконски грклан.
Неможе на земја, се работи за стан, а бидејќи не сакам да ми зафаќа место на терасата ќе биде на ѕидот под прозорите во дневната.
67кг е мислам надворешната единица.
Фала за советите, монтерот ми рече бидејќи едната едната парапетна ќе е малце одалечена од надворешната единица, дека каблите и цевките ќе одат од надворешната страна на терасата. Монтажеров рече дека до сеа монтирал доста клими Мицу, и добив препорака како најдобар во градот, така да ваљда ќе си ја заврши работата како треба.
Што се однесува до квалитетот на каблите и цевките, дилеров пошто ми е комшија рече дека ќе ми даде добри.

Скоти

user
15 октомври 2013
1.280
2.366
@FLEGMA лаичко прашање. На надворешнава единица, може да се приклучи и трета внатрешна единица?

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.576
19.283
@FLEGMA лаичко прашање. На надворешнава единица, може да се приклучи и трета внатрешна единица?
Мислам дека не. А ако може тогаш треба да се ставаат додатни контролери и разделници за фреонот.

I

itstheigyg

Гостин
Овие гумици под надворешната единица не доаѓаат при монтажа, него треба накнадно да се купат?

Deksa

user
9 февруари 2012
1.001
905
Овие гумици под надворешната единица не доаѓаат при монтажа, него треба накнадно да се купат?
Za 120 denari ne vredi da rizikuvas :) Ko ke dojdat monterite, oni se u let da ti zavrsat I begaat na druga montaza, moj predlog zemi si I bidi spremen.

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.235
5.547
Скопје
@FLEGMA Еве слики од климите. На сликите е само 25ката од парапетните, ќе има и 35 пошто немаше на лагер, па ја нарачаа од Грција, веројатно ќе стигне наредната недела.
Иначе, се видов во монтерите, го прашав дали вакумираат ми рече дека обавезно вакумираат, и дека ставаат 3 метри бакарни цевки. Дојде во станот, разгледа, ми ги кажа идеалните позиции на парапетните, така да кога ќе ги монтираат ќе пратам нови слики.
Честито, да ги утепаш од користење!

zlatko_ti412

hello world
12 ноември 2018
379
548
Со здраве и долго да те служат.

Ако е овој моделот - MXZ-3F68VF, вика 2 до 3 внатрешни крепи надворешнава....
E сеа зависи какви ќе ставиш.... битно компресорчено внатре е од најголемите што го ставаат во LN 6ка (со капацитет од 2,354~36,817 BTU/Hr).

Screenshot 2021-06-30 at 22.43.44.png

Скоти

user
15 октомври 2013
1.280
2.366
Со здраве и долго да те служат.

Ако е овој моделот - MXZ-3F68VF, вика 2 до 3 внатрешни крепи надворешнава....
E сеа зависи какви ќе ставиш.... битно компресорчено внатре е од најголемите што го ставаат во LN 6ка (со капацитет од 2,354~36,817 BTU/Hr).

Погледнете го атачментот 102182
Тој е. Бидејќи ќе се користат 2 парапетни едната 3.4 на греење другата 4.3 претпоставувам не може уште една единица.
Нема везе, секако само за 2 парапетни е земен.
Мислењето е автоматски споено:

Едит: Фала на сите, поубај да си земете:D

462 членови онлајн
1.042.106мислења
51.209теми
37.452членови

Нови мислења

Офтопик

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно