Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Aliexpress

28 ноември 2014
1.224
820
Скопје
Антониј.К's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 5600
Motherboard
Asus Prime B550M-K
Storage
Samsung SSD 980
PSU
Cooler Master
RAM
ADATA 2x8gb
Video card
MSI N750TI/OC EDITION
Case
Cooler Master MB511 RGB
Keyboard
GHOSTWRITER CLASSIC | RIOTORO
Monitor
SAMSUNG C24F396FHU 24" Curved AMD Freesync Monitor
OS
Microsoft Windows 10 Pro
Една пратка ми стои од 20 Декември дека е пратена од Прага и немам понатака воопшто никакво инфо за пратката.Додека пак друга пратка после неа е пратена од Прага и веќе е во пошта спремна да ја подигнам,не разбирам што е проблемот?

Испратено од iPhone преку IT.mk форум апликација

28 ноември 2014
1.224
820
Скопје
Антониј.К's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 5600
Motherboard
Asus Prime B550M-K
Storage
Samsung SSD 980
PSU
Cooler Master
RAM
ADATA 2x8gb
Video card
MSI N750TI/OC EDITION
Case
Cooler Master MB511 RGB
Keyboard
Monitor
OS
Microsoft Windows 10 Pro

Riste19

lurker
14 ноември 2016
654
264
vWrbttS.png

DzrlzFW.png

Како ботови се тоа и тоа по трети пат ми вика "Please continue to wait for 10 days". :(

Hanzo

hello world
27 септември 2017
66
77
Една пратка ми стои од 20 Декември дека е пратена од Прага и немам понатака воопшто никакво инфо за пратката.Додека пак друга пратка после неа е пратена од Прага и веќе е во пошта спремна да ја подигнам,не разбирам што е проблемот?
emoji846.png

Нема правила :) Може утре ќе дојде, може за месец дена. Со ali, со ebay, со пошти, со пратки, со дати... стварно нема правила :)

28 ноември 2014
1.224
820
Скопје
Антониј.К's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 5600
Motherboard
Asus Prime B550M-K
Storage
Samsung SSD 980
PSU
Cooler Master
RAM
ADATA 2x8gb
Video card
MSI N750TI/OC EDITION
Case
Cooler Master MB511 RGB
Keyboard
Monitor
OS
Microsoft Windows 10 Pro

bokiscout

user
17 март 2011
1.727
2.035
Скопје
Имам 3 пратки за кои рокот за достава им истекува утре/задутре. Последно инфо за сите пратките е дека се качени во авион летнале од Кина уште на 15ти Ноември. Толку.

Шо ке се деси ако не отворам диспјут?
- Ке рачунаат дека ми стигнале пратките?

Или да барам од продавачот да ми продолжи време за достава?
- Ама немам ваква опција...

Што е вашиот совет?

iface

hello world
9 септември 2011
135
250
Имам 3 пратки за кои рокот за достава им истекува утре/задутре. Последно инфо за сите пратките е дека се качени во авион летнале од Кина уште на 15ти Ноември. Толку.
Што е вашиот совет?
И на мене вака од 11.11 имам 4 пратки и уште ги чекам, моите не ни кажуваат дека се качени на авион, ама имам и други исто така што биле и ми стигнале. Најдобро е да ги контактираш и да ти продолжат рок, и после една недела ако не ти стикнат мавај слободно диспут, можеш и одма ама ај да им дадеш уште недела дена, а ако ти истече purchase protection, готов си.

Последна промена:

Hanzo

hello world
27 септември 2017
66
77

Што е вашиот совет?

На жалост не може да знаеш дали е продавачот крив и не ги пратил, дали пратките заглавиле некаде по пристаништа или складишта, или пак наша пошта е проблемот. Затоа мојот систем за вакви сценарија (кои на жалост често се случуваат) е следниот. Кога purchase protection е при крај (кога остануваат уште неколку дена) а предметот уште го нема, му праќам порака на продавачот со следната содржина: Hello seller! I was wondering if you can confirm that you sent the insert_name_of_item_here, because I haven’t received it yet. Thanks. Не сакам одма нив да ги обвинам затоа што стварно може не е нивна вина. Обично враќаат во рок од 24 часа со нешто слично на: извини што уште не ти стигнало, ние го пративме, некогаш на поштата и треба малку време, те замолуваме ако можеш да почекаш уште малку и сл. Покрај ова секогаш го продолжуваат purchase protection па играта почнува од почеток. Чекаш да дојде следниот крај на purchase protection. Да бидам прав, предметите обично се појавуваат во овој период. Многу е важно да не дозволиш да истече purchase protection затоа што после никој не те ферма. Пиши им што поскоро и чекај највеќе што можеш, но ако не вратат до крај или ако не го продолжат purchase protection тогаш дефинитивно отвори диспјут.

Hanzo

hello world
27 септември 2017
66
77
Горе-доле тоа што го вика @iface кој ме претркал за неколку минути со одговорот. :)

Последна промена:

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.173
18.787
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Очигледно застојот се расчистува, па денеска одеднаш ми стигнаа три пратки. Инаку досега од УК ми стигале стварите за 5 до 7 дена сега чекав цел месец.

krema

OG
24 јуни 2009
15.728
15.820
youtu.be
Утре морам да стегнам dispute, со продавачот се договорив да чекам да последниот ден и ако и утре не дојде, тогаш да мавнам dispute.
Малку ми е нејасно зошто инсистира продавачот со ова:
Note: choose the reason: you do need it any more.

Дури и во последната порака од денес пак ме потсети:
please remember the dispute reason : you do need it any more.

Дали има некој скриен трик или е сосема нешто друго?
Некој со вакво искуство?
tnx

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.173
18.787
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
За да не му се води дека не испорачал туку дека ти си се откажал од производот.

iface

hello world
9 септември 2011
135
250
Јас мислам ако тоа го избираш почесто што го зборите за "reason to dispute" можно е после да ни ти одобрат од али, и да останеш и без продукт и без пари.
Aли пак ако избереш друг "reason" ќе чекаш подолго се додека не истече датумот на "dispute", тоа е пак како револт од продавачот дека не се согласува и ќе чекаш али да среди.

Hanzo

hello world
27 септември 2017
66
77
Утре морам да стегнам dispute, со продавачот се договорив да чекам да последниот ден и ако и утре не дојде, тогаш да мавнам dispute.
Малку ми е нејасно зошто инсистира продавачот со ова:
Note: choose the reason: you do need it any more.

Дури и во последната порака од денес пак ме потсети:
please remember the dispute reason : you do need it any more.

Дали има некој скриен трик или е сосема нешто друго?
Некој со вакво искуство?
tnx

Немам баш искуство со ова ама е дефинитивно сумљиво што бара од тебе да ја избереш оваа причина. Ако мислиш дека го пратил тоа што треба да ти го прати или ако тракинг бројот вика дека пакетот е во движење прашај го дали може да продолжи purchase protection па да го почекате пакетот уште некое време. Ако продолжување на purchase protection не е опција и мораш да отвориш диспјут, јас бааги би се замислил пред да го ставам ова како причина прво затоа што нема многу смисла и второ затоа што стварно некако ти личиш крив во целата работа. А и верувам дека тоа не е реалната причина што отвораш диспјут. Не ми текнува како идеше со тоа затоа што одамна не сум го правел, но претпоставувам дека има нешто како: "предметот не ми стигна" да биде избрано како причина. И затоа што верувам дека ова е поблиску до вистината, наклонет сум да те посоветувам да бидеш искрен. А и како што рекоа @Oktar и @iface погоре, на овој начин он ќе си го покрие газот а ти може да извисиш ако Ali реши дека твојата причина од: "не ми треба веќе", не е доволна за враќање пари.

krema

OG
24 јуни 2009
15.728
15.820
youtu.be
Држи вода и ова.
Но ако сака да ме изигра и не ме рефундира, си имам јас доказ пред АЛИ од пораките што ги имаме разменето, па фино лепо ќе си приложам принтскрин од кореспондецијата до надлежниот суд. :)

btw, дали почнаа да стигат пратките од 11.11!?

SmartGuru

hello world
27 јануари 2013
350
345
www.kennedytech.mk
И мене ми заглавија неколку нарачки од 11.11 меѓутоа една од нив со поголема сума ја нарачав за пријател па сега пријателов ме напиња и си ги бара парите назад. На останатите пратки кои беа за мене го продолжив рокот ама за конкретнава иако продавачот ми го продолжи рокот морам да одам на dispute опција. Прв пат ми се случува да отварам dispute. Контактирав со продавачот и во првата порака рече дека пратката била стигната во МК, контактирав во пошта но немаше никаква информација. Во следната порака ми прати тракинг број и на истиот стои дека пратката е во транзит (shipped by air) што уствари е контрадикторно со првата порака. Моментално сум помеѓу чекан и наковална....

kirev

senior
31 мај 2010
9.062
7.737
И мене ми заглавија неколку нарачки од 11.11 меѓутоа една од нив со поголема сума ја нарачав за пријател па сега пријателов ме напиња и си ги бара парите назад. На останатите пратки кои беа за мене го продолжив рокот ама за конкретнава иако продавачот ми го продолжи рокот морам да одам на dispute опција. Прв пат ми се случува да отварам dispute. Контактирав со продавачот и во првата порака рече дека пратката била стигната во МК, контактирав во пошта но немаше никаква информација. Во следната порака ми прати тракинг број и на истиот стои дека пратката е во транзит (shipped by air) што уствари е контрадикторно со првата порака. Моментално сум помеѓу чекан и наковална....
Отворај диспјут, нека ти ги вратат парите и памет за друг пат - никогаш нарачки за други.

Последна промена:

igor_igor

poweruser
2 септември 2012
2.286
3.985
Скопје
igor_igor's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-14400F + Deepcool AG400 V2 ARGB White
Motherboard
ASrock B760M-HDV/M.2 White
Storage
SSD Kingston NV1 500GB M.2 / HDD Seagate BarraCuda 2TB (ST2000DM008)
PSU
Cooler Master V750 GOLD V2
RAM
2 x 16GB (32GB) Kingston HyperX FURY RGB 6000MHz DDR5
Video card
ASRock Phantom Gaming D RX 6800 16GB OC
Case
White Shark Bullet Gaming GCC-2303 White
Mouse
A4 X5 MAX Bloody Gaming Esports Stone Black
Keyboard
X7 A4tech G800 MU
Monitor
Cooler Master GM238-FFS 144hz IPS / AOC D2357Ph Led 3D
OS
Windows 11 Pro
Друг пат размисли 10 пати кога ќе нарачуваш за друг. :)

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно