Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Зошто Linux?

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.402
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 9950x + Arctic Liquid Freezer ||| 360
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
Samsung NVME 980 Pro, Synology DS 920+
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
EVGA RTX 3080Ti FTW3 Ultra
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Razer Basilisk v3 Pro, Logitech Master MX 3
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Presonus Eris 3.5, Mackie CR8S
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Уствари ствар на навика, вкус и најважно потреби. Далеку е Линукс за среден и понапреден корисник на ПЦ, од употреба за секој ден и за сѐ. Постабилен ДА, посигурен ДА, посреден дискутабилно, во тек со новите хардвери НЕ (оди најди драјвери и остали заебанции за тазе производ).
Linux прв добива обично support за нови плочи и процесори. Со графичките сме скарани.

Онака да се најдеме у муабет. Да ве нервираме :) Секојдневно, веќе 2 и нешто години на работа, Асус лаптоп, прединсталиран Убунту. Се важи? После првиот месец му турив дуал бут 10ка, пошто едноставно неможев да си завршам работи кои ми притребуваа кога сум само со него некаде. А најмногу ме нервираше што токенот од НЛБ заебаваше и уште заебава под него.
Значи, можело да се користи за работа? Сакам да знам што не можеш да си завршиш работа? И јас користам НЛБ токен...

LibreOffice у 80% од случаите брка работа, ама тие 20% ми се некогаш битни. И неточно е маичката на почеток на постот. На секој поголеми упдејти бара ребут :) Изгледа научија од Виндоњс. Интересно ми е уште и го чувам, се наоѓа.
Ребут сака САМО кога се upgradira кернелот. Кернелот не мора да го upgradirash. А и не мора да рестартираш, никој не те присилува, се ќе си работи. Се е опционално. Ама има и за тоа лек - livepatch! На windows па, морам да рестартирам за да апдејтирам.

Да бе да. Сигурно. Еве ти ја твојата Германија, па Германија
3.8% од германците знаеш колку народ е? Германците имаат скоро 70М народ што користи интернет.

Па да бидеме искрени до пред 10год, Линукс и не беше ни блиску да можеме нешто друго освен виндоус да користиме, зборејки како просечни корисници.
И ние решивме, шо го е*ам, ќе пиратирам место да се помачам. Кажува мноооогу за нас.

Абе секој месец го плаќаат сигурно, само не кажува.
Не мислев во таа конотација. Не мора да бараш сламки.

Ајдеее. Што им фали на лаптопите со Windows молимте вака стручно да објасниш. Ете мојот Асус од погоре, истиот идеше сакаш со Убунту сакаш со 10ка. Разлика у цена 3000денари беше. Друго СЀ исто. А за она БИЛО кој бизнис си многу грешка. Ама погоре веќе беше дебатирано. Јас само ќе дополнам. Колку фискални каси/принтери кај нас работат со Линукс?
„Разлика у цена 3000денари беше“
3000 денари на 12.000 лаптоп е 25%! 3000 денари ти е една класа погоре лаптоп. Као 3000 денари не се ништо за мал бизнис или среден корисник?!

Па види. Кокошката и јајцето. Тие што куцаат софтвер за фискални се научени дека се треба да биде windows и .net. Нит истражуваат cross platform тулкити нит ги интересира. Да ги биваше, ќе работеа и на windows и на linux и на OSX.

Така да без одма паѓање у несвест едно или друго. Ствар на избор, потреба и без проповеди.
Хах, па ја помалце проповедам од тие 3-4 над мене што запнале во тема „Зошто Линукс?“ да пишуваат „Зошто не Линукс“. Не ми е јасно кој проповеда тука? Ти си out of place, не ја. Си имате тема за windows, јас не сум дошол таму да ви кажувам колку ви е глуп windows-от, иди таму и фалете се кој посилно клика Run as administrator.

Zippo

user
22 октомври 2014
1.008
899
Zippo's setup  
Processor & Cooler
Intel i7-3930K CM Hyper D92
Motherboard
ASUS SABERTOOTH X79
Storage
Samsung 750 EVO 500GB
PSU
CM V 650
RAM
32GB DDR3 1333
Video card
Onboard
Case
CM Storm Trooper
Mouse
Gembird Bluetooth
OS
Windows 10, Windows Server 2016
Претпоставувам темата го третира зборот Linux обопштено и се однесува на фамилијата оперативни системи базирани на Linux kernel како јадро на тие оперативни системи, а не се однесува на самото јадро.

Го користам и единствено тоа го препорачувам. Зошто?

Заради слободата на избор, слободата на менување, слободата на споделување, слободата на учење, и серија секакви видови слободи што ти ги дава.

Наспроти тоа имате луѓе и фирми, кои како врвот на нивната креативна мисла е како да смислат нови начини да ги заробат и монополизираат нивните купувачи/клиенти/корисници. И наместо тоа да го прават со квалитет, го прават со заштитени формати на запишување, со заштитени протоколи, со енкрипција на комуникацијата со хардверот, со серија имплицитни заробувања ... или обратно со експлицитни заробувања - забрана за користење на други хардвери или други софтвери, забрана за модификација, забрана за истражување како функционира и дали ти ја издава приватноста, забрана на проверка на коректноста, итн.

За жал, пред многу години, како студент на почетокот на студиите, не знаев колку малку знаење поседувам. Па, решив дури и серија написи да напишам и потоа тоа произлезе во книга, за тоа како почетници да ја користат верзијата 3.1 од еден (и тогаш, а и сега) многу популарен оперативен систем. Со тоа го популаризирав тој оперативен систем во нашата јавност. Лоша идеја.

Многу скоро потоа (благодарејќи на наставниот и административниот кадар на тогашниот Институт за информатика при ПМФ, кои ни овозможија да го оформиме Студентскиот информативен центар т.н. СИЦ и како студенти непречено да експериментираме со разни технологии) почнав секојдневно да доаѓам во контакт со различни други алтернативи (разни Unix варијанти од Digital, HP, Silicon Graphics и Sun кои ги имаше во неколкуте истражувачките лаборатории, како и разно разните Linux-и кои самите ги инсталиравме на хардверот што ни беше достапен).

Ми стана јасно дека постојат многу подобри и понапредни опции, и дека претходно премалку сум знаел.

Оваа слобода на избор ја нема секој. Некој користи скенер кој единствено функционира со определен тип компјутер и оперативен систем. Некој користи синтисајзер кој единствено функционира со определен тип компјутер и оперативен систем.

За тие што имаат слобода на избор, за тие кои не се веќе заробени, сакам преку специфични примери да кажам што овозможуваат отворените стандарди и слободните технологии. Претпоставувам дека сигурно и други ќе кажат свои примери зошто да, и зошто не.

Приказна 1.

Една можност што ја даваше Linux тогаш, пред 20 и неколку години, и ја користевме во СИЦ беше непојмлива кај најшироко достапниот оперативен систем кај нас - на 1 сервер да се поврзани неколку терминали (од различни производители), некои „глупави“ (читај текстуални терминали), а некои “попаметни“ (читај терминали со графичка картичка и поддршка за најава преку кабел на терминал серверот) и на секој од нив да си работи студент со свој кориснички профил и прилагодена околина, во исто време. Така имавме поставено конфигурација со која на еден обичен десктоп PC (склопен од разни делови што ни ги дадоа на располагање од разни расипани компјутери), со користење на некој Slackware или Mandrake (не се сеќавам) приклучивме 4 текст терминали (ако добро се сеќавам вакви VT420 - Wikipedia), и 2 графички терминали (ако добро се сеќавам 1 од паметните терминали што се дел од оваа серија HP 9000 - Wikipedia и 1 од овие SGI Indy / Silicon Graphics R4000 Architecture глумеше терминал). Ако некој од инволвираните е присутен тука, нека ме корегира, не ми се бара по архиви за деталите.

Потенцирам 3 различни производители, опрема од специјални серии работни станици, кои не ни беа целосни компјутери, туку само терминали со ограничени можности, кои гледани во пакет со целата работна станица си беа со свој оперативен систем кој не е Linux, но овозможуваа да се користи стандарден протокол и да се поврзат на сервер. Така нив ги контролираше еден обичен склопен PC кој имаше Linux и им сервираше на нив или текстуален или графички интерфејс, каде секој си имаше своја најава и свој профил. Истовремено на еден обичен Pentium категорија компјутер, сурфаа и си проверуваа мејл неколку студенти, секој од свој профил, секој со свој мејл, некои од нив сурфаа графички со Netscape Navigator (денешен Mozilla Firefox),а некои од нив текстуално со Lynx (или нешто слично).

Системот не беше само терминал или remote desktop сервер, туку беше воедно и мејл сервер за сите студенти што сакаа да имаат мејл адреса, веб сервер за сите студенти што сакаат да имаат веб сајт, usenet news сервер итн итн.

Крај на приказната 1 и слободите.

Иако сам секојдневно користев вакви технологии и оперативни системи на факултет, дома и натаму си останав на најшироко популарниот оперативен систем, и така со години. Дури пред 10 години решив целосно да преминам на Linux базиран оперативен систем.

Што е најинтересното и што ме охрабри да се префрлам? Приказната број 2.

Како и секој што поминува по >12ч дневно на компјутер, во секакви услови и десктоп и лаптоп во разни периоди, се соочував со откажувања на хардвер пред сѐ кај лаптопите (најчесто хард дискови, екрани, тастатури, напојувања). Прашањето беше како да не поминувам со саати за реинсталација или за миграција на нова машина, особено на машина која не е моја. Со години се обидував да имам таква конфигурација на во моментот најпопуларниот оперативен систем кај нас и беше многу тешко - специјално наместени регистри, специјални партиции, деинсталиран Explorer, и наместо него поставен друг shell (nexus), портабл верзии од апликации итн. Не функционира секогаш и секаде, понекгаш ќе се активира заштитата на лиценцата и ќе мораш да поминеш процес кој не гарантира успех, а може да треба да се јавуваш и по телефон во америка. Едноставно оперативниот систем те блокира ако си му сомнителен и ти бара одново да се регистрираш и да докажеш дека си легален сопственик и милион други проблеми. Наједноставно беше со мобилни апликации ставени на USB диск, но тогаш е потребно веќе да има компатибилен оперативен систем на новиот компјутер каде ќе седнеш.

Единствено со Linux може да се наместиш сето ова од оперативниот систем до профил, така што кога ќе откаже лаптопот, нема да треба повеќе од 5 мин за префрлање на било кој попатно достапен компјутер и да си стартува таму сѐ што постоело и претходно). Го вадиш дискот (или бекап копијата од клучните партиции која ја имаш на USB), го ставаш USB-то било каде и го стартуваш компјутерот од тоа USB. Со целосна енкрипција на ниво на партиции, со сѐ и со целосниот сопствен веќе наместен профил.

Со денешните верзии на разни системи некои елементи од ова се олеснети, некои се отежнати.

Дискусијата ми беше во насока на слободи на прилагодување на системот да работи така како што ви треба, а не вие да се прилагодите на системот и неговите ограничувања.

Дискусијата за слобода постои и во други контексти. Следните приказни.

Приказна 3. Кога ќе ви откаже мобилниот како преминувате на друг мобилен од друг производител и да продолжи да ви функционира сѐ исто наместено на другиот мобилен? Без да инсталирате ништо, само да ја префрлите картичката од едниот на другиот, може ли? Зошто да не?

Приказна 4. Ако реши да откаже вашата омилена социјалната мрежа, или вам прекине да ви се допаѓа како функционира, или ве блокираат, како ќе си ги префрлите пријателите, дискусиите, споделените слики и сѐ што сте имале на друга, без да изгубите време во префрлувањето и во убедување на познаниците да се префрлат. Како да продолжите да комуницирате со старите познаници без тие да се префрлат на новата мрежа?

Слободата е клучниот критериум зошто користам Linux.

Ако бирате платформа, технологија, систем, гледајте да имате што повеќе слободи. Ако некој не ви дава слобода на избор, инсистирајте да си ја добиете.
Еден од најдобрите постови на темава.

Исто имам на постари лица инсталирано, секако Виндоус 10 на Хард Диск е мисион импосибле. За на лаптоп со Intel Celeron N4000, N3025, N2385 и остала слична багра на мобилни процесори, какви што купуваат оние кои сакаат лаптоп за 12К и слични кои ги лажат во Сетек, па после ти оправај ги зошто им кочи. Но и Линукс не е тоа што беше, сеуште е лимитиран во поглед на Браузер, ако кочи Браузерот на Виндоус ќе кочи и на Линукс (со исклучок на Манџаро) еве пуштам изнајмен филм преку Гоогл Плеј Мовис (Гугл частеше) и кочи преку браузер на било кој систем.
Проблем е што нативно не е овозможено хардверско декодирање на ниеден прелистувач на Линукс. Затоа и кочи.

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.402
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 9950x + Arctic Liquid Freezer ||| 360
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
Samsung NVME 980 Pro, Synology DS 920+
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
EVGA RTX 3080Ti FTW3 Ultra
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Razer Basilisk v3 Pro, Logitech Master MX 3
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Presonus Eris 3.5, Mackie CR8S
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Проблем е што нативно не е овозможено хардверско декодирање на ниеден прелистувач на Линукс. Затоа и кочи.

Веќе е овозможено на Хром/иум, ќе е на firefox 81 и нагоре.

Zippo

user
22 октомври 2014
1.008
899
Zippo's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS SABERTOOTH X79
Storage
Samsung 750 EVO 500GB
PSU
CM V 650
RAM
32GB DDR3 1333
Video card
Onboard
Case
CM Storm Trooper
Mouse
Gembird Bluetooth
OS

ajan

hello world
16 март 2013
55
92
ajanovski.info
Има ли јунаци што би инсталирале Линкус дистро, па дури и Минт или Убунту на роднина или пријател? Сакам да знам колку пати ќе ви се јавуваат со рандом прашања и проблеми после тоа :D

Да. Почетници. Секојдневно со години ги користеле и никогаш никој не се пожалил дека има проблем. Последно Xubuntu, но не е само тој повеќе различни системи во минатото.

Инаку, згодно е да се заборави дека милијарди луѓе користат Android за секојдневна работа на своите телефони, таблети или помали лаптопи. Ниеден почетник не ни знае дека Android е фамилија оперативни системи, и тоа оперативни системи базирани на Linux kernel (како и секоја дистрибуција, си има модифициран кернел) и комбинација од најчесто затворени и заштитени драјвери и микс од отворени и слободни, како и заштитени и затворени апликации. Со други зборови по сите дефиниции е Linux дистрибуција.

Доказ за тоа е можноста да го смените кернелот со чист слободен и отворен кернел, кој ако сакате и сами може да си го компајлирате, на тоа ќе си ги доископирате драјверите за различните уреди што ги има во телефонот (бидејќи повеќето производители не го даваат сорсот па да си ги компајлирате сами) и сѐ ќе продолжи да си функционира. Не треба да сте програмер за ова. Многу луѓе секојдневно менуваат еден кернел со друг, една дистрибуција со друга, на истиот телефон. Некогаш користат и дистрибуција од сосема друг телефон (пример од дистрибуција спремна за таблет од истиот производител се става на телефон). Кога некој ќе спомне дека користи модифициран фирмвер на телефонот - тоа е тоа, користи дистрибуција која е неофицијално склопена од разни места.

Проблемите со Linux најчесто ги имаат напредните корисници кои користат некој специјален хардвер за кој не постои поддршка од оригиналниот производител и оригиналниот производител. Почетниците најчесто користат основен хардвер (вградена графичка, вградена мрежна, ...) и тука сѐ функционира.

Дали на некого повеќе му се допаѓа еден графички интерфејс или друг, е прашање на вкус. Почетник не знае што му се допаѓа повеќе, ќе користи тоа што ќе му дадете.

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.628
1.797
Да. Почетници. Секојдневно со години ги користеле и никогаш никој не се пожалил дека има проблем. Последно Xubuntu, но не е само тој повеќе различни системи во минатото.

Инаку, згодно е да се заборави дека милијарди луѓе користат Android за секојдневна работа на своите телефони, таблети или помали лаптопи. Ниеден почетник не ни знае дека Android е фамилија оперативни системи, и тоа оперативни системи базирани на Linux kernel (како и секоја дистрибуција, си има модифициран кернел) и комбинација од најчесто затворени и заштитени драјвери и микс од отворени и слободни, како и заштитени и затворени апликации. Со други зборови по сите дефиниции е Linux дистрибуција.

Доказ за тоа е можноста да го смените кернелот со чист слободен и отворен кернел, кој ако сакате и сами може да си го компајлирате, на тоа ќе си ги доископирате драјверите за различните уреди што ги има во телефонот (бидејќи повеќето производители не го даваат сорсот па да си ги компајлирате сами) и сѐ ќе продолжи да си функционира. Не треба да сте програмер за ова. Многу луѓе секојдневно менуваат еден кернел со друг, една дистрибуција со друга, на истиот телефон. Некогаш користат и дистрибуција од сосема друг телефон (пример од дистрибуција спремна за таблет од истиот производител се става на телефон). Кога некој ќе спомне дека користи модифициран фирмвер на телефонот - тоа е тоа, користи дистрибуција која е неофицијално склопена од разни места.

Проблемите со Linux најчесто ги имаат напредните корисници кои користат некој специјален хардвер за кој не постои поддршка од оригиналниот производител и оригиналниот производител. Почетниците најчесто користат основен хардвер (вградена графичка, вградена мрежна, ...) и тука сѐ функционира.

Дали на некого повеќе му се допаѓа еден графички интерфејс или друг, е прашање на вкус. Почетник не знае што му се допаѓа повеќе, ќе користи тоа што ќе му дадете.
Ова не е целосно точно, има многу варијабли еве јас имам постар Ацер таблет кој е заглавен на 4.4 и е невозможно да се промени, бидејќи е на х86 Интел платформа и боотлоадерот е заклучен, единствено ако се замаскира како официјален упдејт да дозволи флешување. Така да и Андроид е во некоја смисла заклучен и затворен систем.

Avid

senior
21 јануари 2009
6.439
11.495
Скопје
ама денес 99% се во целост компатибилни...
Штета што еден познајник беше у овие 1% и на хп лаптоп со 8 генерација и3, последната верзија од Ubuntu никако не сакаше да инсталира драјвер за вифи :)
Заради слободата на избор, слободата на менување, слободата на споделување, слободата на учење, и серија секакви видови слободи што ти ги дава.
Јас со Windows и пиратерија се чувствувам поприлично слободно.

ajan

hello world
16 март 2013
55
92
ajanovski.info
Ова не е целосно точно, има многу варијабли еве јас имам постар Ацер таблет кој е заглавен на 4.4 и е невозможно да се промени, бидејќи е на х86 Интел платформа и боотлоадерот е заклучен, единствено ако се замаскира како официјален упдејт да дозволи флешување. Така да и Андроид е во некоја смисла заклучен и затворен систем.

Фактот за заклученост на некоја компонента, кај одредени специфични производители на уреди кои не сакаат да дозволат менување на софтверот на нивните уреди, не имплицира заклучок дека целата фамилија оперативни системи е затворена и заклучена.

whiterabbit

hello world
20 мај 2020
180
142
Еве јас пак ќе кажам, кај мене на лаптоп не работи само драјверот за отпечаток на прст, и тоа само поради тоа што производителот на сензорот има направено драјвер само за Виндоус, а генеричките драјвери не одговараат.

Некогаш ми пречи што покрај сензор за отисок јас морам да куцам пасворд, али па на Линукс се осеќам дома, со Виндоус секогаш сум како на гости, така да се е лична преференца како што е и со програмските јазици, за некого Јава е тапа, за некого е одличен јазик.

ajan

hello world
16 март 2013
55
92
ajanovski.info
Еве јас пак ќе кажам, кај мене на лаптоп не работи само драјверот за отпечаток на прст, и тоа само поради тоа што производителот на сензорот има направено драјвер само за Виндоус, а генеричките драјвери не одговараат.

Зависи од конкретниот уред. Некаде за некои уреди обезбедувањето оди до таму, да се бара гарантирање дека никој неовластен не се обидува да комуницира со уредот, а тоа значи дека уредот не дозволува комуникација со драјвер што не е издаден од неговиот производител. Во такви ситуации треба да се убеди производителот да направи драјвери и за други оперативни системи (или да се избегава тој производител).

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.031
1.842
Скопје
Јас еве користам двете години уназад.
Windows ради гејминг воглавно (и Photoshop/Illustrator ако треба да исечам нешто не ко цртач). Linux за работа.
Користам пример JetBrains алатки, и на windows може да кажам дека изгледаат многу полошо истите, и тоа чисто визуелно, скрол барс, фонт рендерирање и сл.
За сетапирање на алатки исто Linux ми е далеку почисто (сум местел истото и на Windows) барем за тоа ја што работам нормално. Нормално ако некој е врзан со Microsoft еко систем тоа ќе му е подобро (.нет и сл). Да може со суб системите да се работи и на Windows далеку полесно од порано, ама пак има дел скокање да се подеси се.

Инсталери да се попрости на Windows, ама местење конфигурации и ствари во Path се по меси по мене. А Linux се далеку од тоа што беа порано, имаш дистроа кај што можеш се да направиш исто ко у Windows со кликање и да не куцнеш команда за упдејт. (Discover итн )

Тинкпад-от да не и работи фингер, ама леново се имаат заложено и тоа да го средат, други произведувачи нема ..
Lenovo Brings Linux® Certification to ThinkPad and ThinkStation Workstation Portfolio, Easing Deployment for Developers & Data Scientists | Lenovo StoryHub се менуваат работи.

По ова што ве читам има доста што пробале некад (x години уназад) и се немаат навратено одамна. Јасно за гејминг и работи врзани со Микрософт ќе има секад предност Windows, ама и таму се мењаат ствари .. во последно време Микрософт е доста активен во open source .. што пред пар години беше незамисливо.

едит .. и да Вангел што пиша, на мобилен мењате чуда лоадери, кустом билд-ови ау по двапати у месец .. а линукс ви бил напорен за упдејти една команда (или клик у Discover) haha

ajan

hello world
16 март 2013
55
92
ajanovski.info
Не, напреден корисник ќе користи Parabola.

Користев Parabola неколку години, како единствен оперативен систем на мојот компјутер. Го препорачувам ова како искуство, но само ако имате сертифициран слободен хардвер.

За тие што не се упатени, Parabola e од дистрибуциите каде се форсира користење исклучиво слободен и отворен код. Што значи тоа да се користи исклучиво слободен и отворен код? Па значи дека не дозволува да се инсталираат апликации кои не се слободни, и тоа оди до таму што ако се обидете, ќе почне да ви ги деинсталира главните Parabola пакети. Уште повеќе, не се дозволени бинарни пакети дури ни како дел од фирмвер во драјвер кој е инаку со слободен и отворен код.

Глупав

IQ=IQ+1
20 април 2008
1.538
1.038
Глупав's setup  
OS
Windows; MacOS; Linux
еден fork ако може...
доколку праша човек за користење на Linux за AWS кое distro би било највеќе препорачано???

Zippo

user
22 октомври 2014
1.008
899
Zippo's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS SABERTOOTH X79
Storage
Samsung 750 EVO 500GB
PSU
CM V 650
RAM
32GB DDR3 1333
Video card
Onboard
Case
CM Storm Trooper
Mouse
Gembird Bluetooth
OS

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.182
18.822
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Ако збориш за локално на твојот персонален сметач, наједноставно е да користиш убунту.

Глупав

IQ=IQ+1
20 април 2008
1.538
1.038
Глупав's setup  
OS
Windows; MacOS; Linux
Ако збориш за локално на твојот персонален сметач, наједноставно е да користиш убунту.
знам дека ме разбираш кога велам не мора да е наједноставно туку нешто што ќе е најдобро, portable да го одберам како збор...

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.182
18.822
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
знам дека ме разбираш кога велам не мора да е наједноставно туку нешто што ќе е најдобро, portable да го одберам како збор...

Ubuntu е топ избор. И добро е и едноставно и има големо комјунити и има решенија за сите проблеми на кои може да наидеш.

Глупав

IQ=IQ+1
20 април 2008
1.538
1.038
Глупав's setup  
OS
Windows; MacOS; Linux
да не се залетувам на прво мислење, можеби ќе одберам второ... ;)

Zippo

user
22 октомври 2014
1.008
899
Zippo's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS SABERTOOTH X79
Storage
Samsung 750 EVO 500GB
PSU
CM V 650
RAM
32GB DDR3 1333
Video card
Onboard
Case
CM Storm Trooper
Mouse
Gembird Bluetooth
OS
CentOS ги содржи проверените пакети од Fedora, нема bloatware и spyware како Ubuntu и е солиден за вежбање. Доколку сакаш да пробаш Debian, пробај го токму Debian.

Користев Parabola неколку години, како единствен оперативен систем на мојот компјутер. Го препорачувам ова како искуство, но само ако имате сертифициран слободен хардвер.

За тие што не се упатени, Parabola e од дистрибуциите каде се форсира користење исклучиво слободен и отворен код. Што значи тоа да се користи исклучиво слободен и отворен код? Па значи дека не дозволува да се инсталираат апликации кои не се слободни, и тоа оди до таму што ако се обидете, ќе почне да ви ги деинсталира главните Parabola пакети. Уште повеќе, не се дозволени бинарни пакети дури ни како дел од фирмвер во драјвер кој е инаку со слободен и отворен код.
Токму така, Parabola е тоа како GNU/Linux е замислен и е неверојатно искуство.

Штета што еден познајник беше у овие 1% и на хп лаптоп со 8 генерација и3, последната верзија од Ubuntu никако не сакаше да инсталира драјвер за вифи :)

Јас со Windows и пиратерија се чувствувам поприлично слободно.

Не сакаше да му инсталира поради тоа што сите очекуваат некоја Линукс дистрибуција да работи out of the box. Тоа се средува но има неколку саати работа.

whiterabbit

hello world
20 мај 2020
180
142
За сетапирање на алатки исто Linux ми е далеку почисто (сум местел истото и на Windows) барем за тоа ја што работам нормално.

Се соогласувам, за конфигурирање и администрирање Линукс е каде каде полесен, јас не знам админ што преферира Виндоус.
Линукс е заебан додека не го научиш, кога ќе го научиш ќе се чудиш што си правел толку време на Виндоус.

neW1

lurker
10 мај 2007
679
126
појќе би верувал некој од искуство да ми каже отколку да читам на популарни страници...

со почит сепак кон тебе...

Не е ова популарна страница, Amazon Linux (2) е препорачано за продукциски workload на AWS. Базиран е на CentOS7.
Првиот линк што го пратив е до старата верзија, ова е новата Amazon Linux 2

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно