dekomote
Скептик
dekomote's setup
- Processor & Cooler
- Ryzen 9 9950x + Arctic Liquid Freezer ||| 360
- Motherboard
- X870 Aorus Elite WIFI7
- Storage
- Samsung NVME 980 Pro, Synology DS 920+
- PSU
- NZXT C850 ATX3.1
- RAM
- 2x16GB G-Skill 6000 CL32
- Video card
- EVGA RTX 3080Ti FTW3 Ultra
- Case
- Fractal Design North XL
- Mouse
- Razer Basilisk v3 Pro, Logitech Master MX 3
- Keyboard
- Keychron Q1 Max
- Audio
- Presonus Eris 3.5, Mackie CR8S
- Monitor
- Dell S2721DGF 165Hz HDR
- OS
- Fedora
Linux прв добива обично support за нови плочи и процесори. Со графичките сме скарани.Уствари ствар на навика, вкус и најважно потреби. Далеку е Линукс за среден и понапреден корисник на ПЦ, од употреба за секој ден и за сѐ. Постабилен ДА, посигурен ДА, посреден дискутабилно, во тек со новите хардвери НЕ (оди најди драјвери и остали заебанции за тазе производ).
Значи, можело да се користи за работа? Сакам да знам што не можеш да си завршиш работа? И јас користам НЛБ токен...Онака да се најдеме у муабет. Да ве нервирамеСекојдневно, веќе 2 и нешто години на работа, Асус лаптоп, прединсталиран Убунту. Се важи? После првиот месец му турив дуал бут 10ка, пошто едноставно неможев да си завршам работи кои ми притребуваа кога сум само со него некаде. А најмногу ме нервираше што токенот од НЛБ заебаваше и уште заебава под него.
Ребут сака САМО кога се upgradira кернелот. Кернелот не мора да го upgradirash. А и не мора да рестартираш, никој не те присилува, се ќе си работи. Се е опционално. Ама има и за тоа лек - livepatch! На windows па, морам да рестартирам за да апдејтирам.LibreOffice у 80% од случаите брка работа, ама тие 20% ми се некогаш битни. И неточно е маичката на почеток на постот. На секој поголеми упдејти бара ребутИзгледа научија од Виндоњс. Интересно ми е уште и го чувам, се наоѓа.
3.8% од германците знаеш колку народ е? Германците имаат скоро 70М народ што користи интернет.Да бе да. Сигурно. Еве ти ја твојата Германија, па Германија
И ние решивме, шо го е*ам, ќе пиратирам место да се помачам. Кажува мноооогу за нас.Па да бидеме искрени до пред 10год, Линукс и не беше ни блиску да можеме нешто друго освен виндоус да користиме, зборејки како просечни корисници.
Не мислев во таа конотација. Не мора да бараш сламки.Абе секој месец го плаќаат сигурно, само не кажува.
„Разлика у цена 3000денари беше“Ајдеее. Што им фали на лаптопите со Windows молимте вака стручно да објасниш. Ете мојот Асус од погоре, истиот идеше сакаш со Убунту сакаш со 10ка. Разлика у цена 3000денари беше. Друго СЀ исто. А за она БИЛО кој бизнис си многу грешка. Ама погоре веќе беше дебатирано. Јас само ќе дополнам. Колку фискални каси/принтери кај нас работат со Линукс?
3000 денари на 12.000 лаптоп е 25%! 3000 денари ти е една класа погоре лаптоп. Као 3000 денари не се ништо за мал бизнис или среден корисник?!
Па види. Кокошката и јајцето. Тие што куцаат софтвер за фискални се научени дека се треба да биде windows и .net. Нит истражуваат cross platform тулкити нит ги интересира. Да ги биваше, ќе работеа и на windows и на linux и на OSX.
Хах, па ја помалце проповедам од тие 3-4 над мене што запнале во тема „Зошто Линукс?“ да пишуваат „Зошто не Линукс“. Не ми е јасно кој проповеда тука? Ти си out of place, не ја. Си имате тема за windows, јас не сум дошол таму да ви кажувам колку ви е глуп windows-от, иди таму и фалете се кој посилно клика Run as administrator.Така да без одма паѓање у несвест едно или друго. Ствар на избор, потреба и без проповеди.