Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Суплементи, исхрана, наука

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.819
6.519
SK
Прво, фала за дијагнозата.

Второ, пестирано е од пдф и тоа преземена е кеширана содржина од гугл пошто веќе 2 дена не е достапен фајлот. Вероватно нема ни да биде достапен пошто текстот не бил предвиден за во јавност, најмногу заради тоа што таквите како тебе паѓаат во несвест. Затоа го пренесов овде. Признавам ме мрзеше да го форматирам и го бапнав така од прва, a сега гризни ми ги шорцевите.

Трето, информациите се интересни пошто врвни доктори по медицина и дефакто авторитети препорачуваат „суплементи“ како терапија и профилактика. Не се сите ограничени како тебе и не мора работите да се гледаат од аспект дали ТИ ЛИЧНО можеш самиот „да ги примениш“... Е*ате, немој никогаш да читаш за ништо за што самиот не можеш да го направиш и умри од досада, но жити се не ми досадувај мене - смарај го некој друг.

Avid

senior
21 јануари 2009
6.466
11.537
Скопје
„Не си нормален“ е дијагноза исто онолку колку што „а бе пеер“ е навреда.
Морав да се навратам на постот да видам што ти пишал мислејќи дека којзнае колку те навредил.

• ми се допаѓа
Реакции: marv

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.893
5.604

Второ, пестирано е од пдф и тоа преземена е кеширана содржина од гугл пошто веќе 2 дена не е достапен фајлот. Вероватно нема ни да биде достапен пошто текстот не бил предвиден за во јавност, најмногу заради тоа што таквите како тебе паѓаат во несвест. Затоа го пренесов овде. Признавам ме мрзеше да го форматирам и го бапнав така од прва, a сега гризни ми ги шорцевите.

Трето, информациите се интересни пошто врвни доктори по медицина и дефакто авторитети препорачуваат „суплементи“ како терапија и профилактика. Не се сите ограничени како тебе и не мора работите да се гледаат од аспект дали ТИ ЛИЧНО можеш самиот „да ги примениш“... Е*ате, немој никогаш да читаш за ништо за што самиот не можеш да го направиш и умри од досада, но жити се не ми досадувај мене - смарај го некој друг.

Текстот и ПДФ-от е јавно достапен на линкот што ти го пратив. Така да сите шпекулации даље ти паѓаат во вода.
Досадување се твоите постови од 4 страни. Шо да правиме ние со твоето смарање а?
А за тоа што препорачуваат "авторитети", на база на можеби ставови, не е место да оправам во оваа тема. И нема. А дека стои дека чаршавот твој е целосно непотребен даље од профилакса делот, стои. Ај сега оди џапни некој суплемент и замези шорцеви, како викаш Е*бате. И полека со нервозата.

Sent from my TELEFON using Tapatalk

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.893
5.604
„Не си нормален“ е дијагноза исто онолку колку што „а бе пеер“ е навреда.
Морав да се навратам на постот да видам што ти пишал мислејќи дека којзнае колку те навредил.
Го мава ПМС изгледа јакичко.

Chicco69

lurker
21 април 2016
648
3.080
Јас како особа со (сега веќе блага) хипертензија користам Рамиприл (2х 2.5 мг). За секој случај си набавив генерички телмисартан (Micardis нема кај нас), како и еден генерички калциум чанел блокер (Амлодипин 5 мг). Чисто да ги имам, не планирам промени сега за сега.
Сепак се префрлив на телмисартан (референтен ARBs). Лосартан е инфериорен во секој поглед (за хипертензија), но и него би го земал во предвид, зависно од новите информации/истражувања.

Angiotensin Receptor Blockers: Pros and Cons

View: https://youtu.be/IBn-dCEFNcU

Интересна иницијатива од група доктори и научници - Closing the door to Corona |

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.819
6.519
SK
за тоа што препорачуваат "авторитети", на база на можеби ставови, не е место да оправам во оваа тема. И нема. А дека стои дека чаршавот твој е целосно непотребен даље од профилакса делот, стои. Ај сега оди џапни некој суплемент и замези шорцеви, како викаш Е*бате. И полека со нервозата.
Ова не е некој кадар од нафталин ЈНА кој во минатиот век застанал со учење нови работи па времето го тепа идејќи на популарни емисии каде раскажува приказни дека SARS-Cov-2 е пронајден во 60-тите години.

Човекот чиј авторитет го ставаш во наводници е шеф на пулмологија и интензивна нега во голема болница каде конкретно се справуваат со последиците од заразата. Значи некој на терен во ситуација кога во неговата држава дневно умираат над 1000 луѓе од COVID-19. Некој што на лице место гледа која терапија/профилакса помага, а што не помага.

Напишаното е интерен протокол со кој се одредува терапија и профилакса. И голем дел од терапијата и профилаксата се суплементи за кои ти и троловите како авиД постојано се потсмевате како недоветни дечиња. Значи не само цинк, витамин Д, кверцетин, мелатонин... Туку дури и огромни количини витамин Ц и тоа интравенозно им даваат како терапија на потешките случаи. Десетици пати повеќе од дневно препорачаните дози (RDA) дози... Процесирај го тоа.

Едит, инаку документот не беше достапен тогаш, сега го отвара: https://www.evms.edu/media/evms_pub...cine/EVMS_Critical_Care_COVID-19_Protocol.pdf

Го мава ПМС изгледа јакичко.
Ова нека стои како потсетување кое ти е нивото на дискутирање.

Последна промена:

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.893
5.604
Ова не е некој кадар од нафталин ЈНА кој во минатиот век застанал со учење нови работи па времето го тепа идејќи на популарни емисии каде раскажува приказни дека SARS-Cov-2 е пронајден во 60-тите години.
Тој на кој алудираш од ЈНА е инфектолог и може на овај од таа област предавања да му држи. И не, не збореше за Ков2 него за фамилијата коронавируси. Пак изврте тези. Уствари може толку си разбрал.
Човекот чиј авторитет го ставаш во наводници е шеф на пулмологија и интензивна нега во голема болница каде конкретно се справуваат со последиците од заразата. Значи некој на терен во ситуација кога во неговата држава дневно умираат над 1000 луѓе од COVID-19. Некој што на лице место гледа која терапија/профилакса помага, а што не помага.

Напишаното е интерен протокол со кој се одредува терапија и профилакса. И голем дел од терапијата и профилаксата се суплементи за кои ти и троловите како авиД постојано се потсмевате како недоветни дечиња. Значи не само цинк, витамин Д, кверцетин, мелатонин... Туку дури и огромни количини витамин Ц и тоа интравенозно им даваат како терапија на потешките случаи. Десетици пати повеќе од дневно препорачаните дози (RDA) дози... Процесирај го тоа.
Јас не му го спорев никаде авторитетот. Само прочитај сега пак и види как секој од суплементите и мега дозите колку МЕЈ и МЕЈБИ има. Значи ништо реално научно потврдено и докажано дека има дефинитивен ефект (сам го пишува тоа), него си играат курташак сега ај да пробаме работава.
Едит, инаку документот не беше достапен тогаш, сега го отвара: https://www.evms.edu/media/evms_pub...cine/EVMS_Critical_Care_COVID-19_Protocol.pdf
Беше достапен линкот од првиот момент кога ти налепи чаршав. Факт. Затоа и ти го турив линкот.
А за нивото, соодветно за соговорникот. Се Адаптирам

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.819
6.519
SK
...как секој од суплементите и мега дозите колку МЕЈ и МЕЈБИ има. Значи ништо реално научно потврдено и докажано дека има дефинитивен ефект (сам го пишува тоа), него си играат курташак сега ај да пробаме работава.
Ејј брее колку дрвење за само овие две релевантни (на муабетот) реченици.

Ок, тебе Вело нека те умре те лечи со добра волја и со неправење ништо. Јас би го одбрал другиот пристап, всушност наведената профилактика веќе ионака ја правам.

Тој на кој алудираш од ЈНА е инфектолог и може на овај од таа област предавања да му држи. И не, не збореше за Ков2 него за фамилијата коронавируси. Пак изврте тези. Уствари може толку си разбрал.
Значи само со тебе вакви оток муабети има... „не рече така, вака рече“.

Ај послушај го ЈНА инфектологот што тропа овде и кажи ми како тоа корелира со фактичката ситуација.

Го цитирам, пази: „Познат е овој вирус, откриен е 1965-та(!) и првично студенти по медицина доброволно се заразуваат за да видат каква е клиничката слика(!) и така е видено дека тој е во таа група вируси која дава настинки од кои четири пати годишно заболуваме, ОВОЈ КОРОНАВИРУС ТАКОВ КАКОВ ШТО Е во секоја сезина оттогаш заболуваат помеѓу 15 до 35% од луѓето(!)...“

Извичниците во загради се мои.
Неточно и глупаво од него... И типично за тебе, зборуваш глупости кои не ги потврдуваш со факти и другите ги обвинуваш дека ги „извртуваат тезите“ а всушност ти го правиш тоа ДОДЕКА ГИ ИГНОРИРАШ ФАКТИТЕ. Мислам секој може да кликне и да провери дека лажеш, зошто имаш потреба да лажеш ти си знаеш. Како и да е, досадно и заморно...

Последна промена:

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.510
31.966
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.893
5.604
Ејј брее колку дрвење за само овие две релевантни (на муабетот) реченици.

Ок, тебе Вело нека те умре те лечи со добра волја и со неправење ништо. Јас би го одбрал другиот пристап, всушност наведената профилактика веќе ионака ја правам.

Значи само со тебе вакви оток муабети има... „не рече така, вака рече“.

Ај послушај го ЈНА инфектологот што тропа овде и кажи ми како тоа корелира со фактичката ситуација.

Го цитирам, пази: „Познат е овој вирус, откриен е 1965-та(!) и првично студенти по медицина доброволно се заразуваат за да видат каква е клиничката слика(!) и така е видено дека тој е во таа група вируси која дава настинки од кои четири пати годишно заболуваме, ОВОЈ КОРОНАВИРУС ТАКОВ КАКОВ ШТО Е во секоја сезина оттогаш заболуваат помеѓу 15 до 35% од луѓето(!)...“

Извичниците во загради се мои.
Неточно и глупаво од него... И типично за тебе, зборуваш глупости кои не ги потврдуваш со факти и другите ги обвинуваш дека ги „извртуваат тезите“ а всушност ти го правиш тоа ДОДЕКА ГИ ИГНОРИРАШ ФАКТИТЕ. Мислам секој може да кликне и да провери дека лажеш, зошто имаш потреба да лажеш ти си знаеш. Како и да е, досадно и заморно...
Се нашол кој да збори за дрвење. Д Мастер оф Дрвинг.
Пак не разбра и не го сфати чоекот дека збори во овој сегмент општо за корона вирусите, и дека досега има познати 4 поттипа. И несфати дека рече дека 2 пати не изненадува досега, Сарс 1 и Мерс. ... Така да треба и да знаеш што слушаш, а ало не си разбрал, или човекот не се искажал баш сите да го разберат, да прашаш. Понатака во продолжение убаво ги кажува разликите на моменталниот Ков 2, од досега познатите. Значи ако целосно ислушаш и уклучиш мозок, собереш 2 и 2 ќе ти стане појасно. Така да јас не Извртувам и не лажам, тѕку ту појма немаш на темава. Оду лапни некој сѕплемент.
А за лечењето кој и како, врати се погоре и ќе видиш, дека и јас сум пишал дека баш и не се сигласувам тотално со некои работи и насоки кои ги тера он (затоа и не ми е јасно од кај ми го залепи него на мене, пошто на другар ти по суплементи постот одма се изјаснив Суплементи/здрава исхрана). Нејсе вистината е таа, вирусот ни е тука, не е заразен толку како некои други (за кои за среќа имаме и имунопрофулакса}. А профилакса за вирусни заболувања, добра и поткрепена со наука и докази е само една. Имунопрофилакса т.е. вакцинација. Се друго е во најмала рака нештетно но нема никаков доказ дека работи.
Ако ти е досадно, не треси чаршави по форумов, пошто алергичен сум на копи/пејст информации кои никому и за ништо неслужат, се научно недокажани. Не, повик на авторитет не е научен доказ, одма да те пресечам. Не, нема научни докази дека кинините делуваат на вирусот, како и мега дозите на С витамин, Цинк, и остали од тебе во чаршавот спомнати суплементи. Разниве суплементи можеби делуваат на добробит на општото здравје, можеби. Но не во тие мега дози, и не не е испитано дали за обичен грип или за Ков2 го намалуваат или уште појако ко што тврдат некои ги спречуваат времето на болеста.
Ај сега оди пак лапни некоја профилакса, земи залет и повели пак со извадоци од ЈНА.

Chicco69

lurker
21 април 2016
648
3.080
Да ве замолам за малку питомост, ако може.
Темава е за саплементи и здрава исхрана и ако стриктно тргнеме по тие начела, пола постови треба да бидат избришани. Но не е тоа поентата.

Сите што сме тука се грижиме за нашето здравје, и сите имаме различен начин како да дојдеме до таа цел. Што фали ако имаме минимум разбирање и желба за помош, наместо вреѓања и понижувања.

На кого му оди тоа во прилог?

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.893
5.604
Темава е за саплементи и здрава исхрана и ако стриктно тргнеме по тие начела, пола постови треба да бидат избришани. Но не е тоа поентата.

Сите што сме тука се грижиме за нашето здравје, и сите имаме различен начин како да дојдеме до таа цел. Што фали ако имаме минимум разбирање и желба за помош, наместо вреѓања и понижувања.

На кого му оди тоа во прилог?
Се сложувам, и ако се држи до насловот и генералната тематика на темата, со многу задоволство ќе ја и ја гледам онака овлаш, коику да видам само некој да не застранил, треснал тешка глупост, или слично.
Но нажалост самите вие често ставате работи кои немаат многу со темава, па затоа и се разви дискусијава за короната.
Да речам ти ја боцна работата, со видеата од Германецот и Маркоски. Во нив немаше ама баш ништо за здрава исхрана и суплементи, бар не на ниво на темава.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.622
19.361
ЈНА инфектолог.
Тој е учен на доктрини за вакви ситуации. Тој лекува настинка со Lindacin па ако не те убие болеста ќе те разори антибиотик.
Да очекуваш методично лекување (и постапување) од "воен" лекар е како да очекуваш конструктивен муабет од Авид.

П. С
Она што Вело го кажуваше пред 3 недели за респираторите нашиве го добија како просветлување после толку време.

П. П. С
"На само вистина" повторно ги брукаше.

smole

poweruser
18 април 2007
3.909
4.589
Дали некој нарачувал од iHerb достава со DHL Express откога лимитот за пратки без да се плати царина се качи на 90 еур?

ДХЛ пак дерат и за пратки до 90 еур или?

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.893
5.604
ЈНА инфектолог.
Тој е учен на доктрини за вакви ситуации. Тој лекува настинка со Lindacin па ако не те убие болеста ќе те разори антибиотик.
Да очекуваш методично лекување (и постапување) од "воен" лекар е како да очекуваш конструктивен муабет од Авид.

П. С
Она што Вело го кажуваше пред 3 недели за респираторите нашиве го добија како просветлување после толку време.

П. П. С
"На само вистина" повторно ги брукаше.

ЈНА инфектологот ти е Вело? Кој тоа лекува настинка со линдацин? Вело? Сигурно и категорично за него знам дека не. Но ако има на настинката секундарно залепена бактериска пневмонија онда да, одма, без размислување антибиотик.

П.С. Го знаат нашите анестезиолози тоа за респираторите. Народот не го знае, а политичарите за да соберат поени прават фама околу нив. Иначе ако стугнеш до респиратор, не ти на арно работата

П.П.С. да го слушав и за одредени работи, поготово за карантините долги, и смешните периоди предвидени за пензионерите и децата, е сосема во право, и тука се слагам. Но дека можеме да си играме како Шведска, Данска или Германија, па не до толку. Немаме капацитет толкав здравствен, не за друго. Плус менталитет падавичарски коа ќе стаиш у равенка кај нас, има сите да трчаат на лекар ако се понашаме ко Швеѓаните. Генерално нема толно и неточно, има само помалку грешно во ситуацијава.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.622
19.361
ЈНА инфектологот ти е Вело? Кој тоа лекува настинка со линдацин? Вело?
Не сме се разбрале. Не тврдев за Вело. Тоа се однесуваше погорните постови каде некој се повикува на ЈНА инфектолог.

Човекот (Вело) едноставно бара лекарите и инфектолозите да бидат оставени на мир од страна на политичарите.
Како на пример оној кловнон од Србија, Вучиќ.

• ми се допаѓа

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.893
5.604
Не сме се разбрале. Не тврдев за Вело. Тоа се однесуваше погорните постови каде некој се повикува на ЈНА инфектолог.

Човекот (Вело) едноставно бара лекарите и инфектолозите да бидат оставени на мир од страна на политичарите.
Како на пример оној кловнон од Србија, Вучиќ.
Готово, тотално се разбираме и сложуваме.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.819
6.519
SK
...
@Chicco69 колку и да си во право (а генерално си, нe дека не си), сепак пробај прво ти самиот „питомо“ да игнорираш навреди од вакви ликови. Пробај да дискутираш со оправдано спротиставен став (за да го иницираш „инает“ модот на функционирање кај нив), доживеј целосно игнорирање на фактите и недоветни провокации од типот на пмс/ненормалност/итн... Па јави се после пак со кумбаја пораки за „питомост“. :p

Сериозно, не знам зошто употребуваш множина во обраќањето. Можеби од дипломатски побуди? :)

Покрај се јас сеуште се трудам цивилизирано да дискутирам. Или посочи ми на што конкретно имаш замерки во мојот однос кон другите па да видиме, можеби сепак не сум (доволно) објективен. :)

Пак не разбра и не го сфати чоекот дека збори во овој сегмент општо за корона вирусите
Јас човекот го разбирам како што кажува. Марковски конкретно кажува, ЦИТИРАМ: „Познат е OВОЈ вирус, откриен е 1965-та(!)... ОВОЈ КОРОНАВИРУС ТАКОВ КАКОВ ШТО Е...“

Треба ли да го читам меѓу редови, да погодувам што мисли кога јасно и гласно кажува нешто оволку глупаво?

Ти Марв, колку сакаш повели и прафразирај го, анализирај го, барај му ги скриените работи кои сакал да ги каже... Извртувај го кажаното, брани го, но факт (ваљда знаеш што е факт, се надевам) факт е дека Марковски го кажа тоа што го напишав. Секој може да слушне и да види дека едноставно не си во право.

Толку јас за ова, и премногу беше... А ти ако инсистираш слободно продолжи да се пенавиш за глупостите на Марковски кои демек јас не сум ги разбрал како што ти сметаш дека Марковски мислел да каже (а не кажал).

Не, повик на авторитет не е научен доказ, одма да те пресечам. Не, нема научни докази дека кинините делуваат на вирусот, како и мега дозите на С витамин, Цинк, и остали од тебе во чаршавот спомнати суплементи. Разниве суплементи можеби делуваат на добробит на општото здравје, можеби. Но не во тие мега дози, и не не е испитано дали за обичен грип или за Ков2 го намалуваат или уште појако ко што тврдат некои ги спречуваат времето на болеста.
Ај сега оди пак лапни некоја профилакса, земи залет и...
Ајдеее... Навистина не можеш нормално да дискутираш, мораш постојано некои евтини провокации инсинуации и недоветни „досетки“ да употребуваш?

Како и да е, никој не се повикува на авторитет - се покажува пример како на терен, во болница со многу пациенти (не на емисија на Телма) се справуваат со болеста - помеѓу другото и со профилакса и со терапија од... Суплементи.
Интересно како тој факт толку те погодува. :)

Најпосле не ја заменувај тезата, никаде не спомнав кинин.
Но ајде и за тоа може да зборуваме - инаку верувам направи лапсус (пази само дива да не те стави во потпис), мислеше општо на антималарици или конкретно хлорокин ама јас секако никаде не спомнав кинин... Како и да е, знаеш дека хлорокин делува како јонофор за цинк? Знаеш дека поголема клеточна концентрација на цинк ја спречува/успорува репликацијата на вирусот преку инхибиција на RNA полимеразата?
Се разбира дека не знаеш. Нема да се замарам со линкови, сам побарај ги.

Дека таква терапија со јонофор за цинк не делува исто успешно кај сите пациенти е нормално, затоа што нивото на внатреклеточна концентрација од цинк е само еден од повеќето фактори кои водат кон потешки компликации од вирусната инфекција. Коморбидитетите се такви фактори се разбира, но има и многу други фактори, на пример моменталната состојба на вродениот имун систем (бројот на моноцити, лимфоцити, итн).

Последно што читав (а произлезе од муабетот за хипертензија поназад за што сакав повеќе да се информирам) е дека кај голем број од починатите е покажано присуство на тромбови, посебно во помалите крвни садови. Ова наводно е поврзано сo ACE2 рецепторите кои вирусот ги окупира, а кои служат и за регулација на ангиотенсин 2 хормонот. Следствено повеќе ангиотенсин 2 има во циркулација. Следствено има повеќе генерално висок притисок, повеќе течности во алвелолите... И повеќе микро-тромбови, а понатаму се знае што следува.

Најпосле, пред вашиве упади на дискусијава фокусот беше на практики за добро здравје и суплементи за профилактика и општо за добро здравје. Иронично е кога Чико го обвинуваш за офтопик а 99% од твоиве смарања овде се чист офтопик.

Avid

senior
21 јануари 2009
6.466
11.537
Скопје
Сериозно, не знам зошто употребуваш множина во обраќањето. Можеби од дипломатски побуди? :)
Сериозно не знаеш??? Ти дечко си влезен у некој филм дека секогаш кога некој дискутира со тебе он е дивиот а ти питомиот?
Јаооооооо.

• ми се допаѓа

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.622
19.361
Сериозно не знаеш??? Ти дечко си влезен у некој филм дека секогаш кога некој дискутира со тебе он е дивиот а ти питомиот?
Јаооооооо.
Немој сеа ти да сучиш мустаќ и да реплицираш "а ла псисајд" со кратки постови.

Се дури не напишеш километарски пост, не линкаш до научни студии, не извртиш тези, не направиш лажни дилеми и не се испоколеш со пола форум.. Не си трол. Ништо не си.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.819
6.519
SK
Колку ли мора да ви е досаден животот штом киснете на дискусии кои реално не ве интересираат и смарате со досадни тролања... o_O

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.893
5.604
Колку ли мора да ви е досаден животот штом киснете на дискусии кои реално не ве интересираат и смарате со досадни тролања... o_O
За да се смееме на тресење зелени и тотално неразбирање на работите како во постот погоре.
Хинт: хлорокин уствари е уствари chloroquine, кој е дериват и спаѓа во групата лекови кинини или quinines.
Другите глупости од постот не е веќе интересно да ти ги таргетирам, а и не се опасни за јавност, секој може да ги премногуте можеби и веројатно, што не значат ништо.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.819
6.519
SK
Ти си смешниот овде... Повторно, ако мислиш на антималарици кажи антималарици.

Воопшто не ни сакам сега да го ширам офтопикот со тоа дека структурно аналоген на кинин не е исто што и дериват на кинин. Поентата со хлорокинот е дека е ЈОНОФОР ЗА ЦИНК. Кинин не е јонофор за цинк, и со тоа е целосно неприменлив во ситуацијава.

Само што си се фатил за тоа како слеп за стап? Зошто досадуваш за споредни работи додека целосно ја игнорираш главната тема на дискусијата? Намерно ја саботираш дискусијата или природно си ограничен да не можеш да разбереш што правиш?

krema

OG
24 јуни 2009
15.771
15.854
youtu.be
Препорачана доза би била?
Литро преку еден ден, пола литро сабајле пред доручок и пола литро навечер пред легнување (инаку треба да биде на собна температура, никако од фрижидер).
А да, може да се комбинира со цитрон од оној розевиот.

— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно