Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Суплементи, исхрана, наука

28 јануари 2017
2.072
4.760
Ресен
Еве како изгледа профилот на oatmeal.
Calories: 95.
Protein: 5 grams.
Fat: 3 grams.
Carbohydrates: 27 grams.
Fiber: 4 grams.
Sugar: 1 gram.

На ова ако додадеш 20+г протеини, станува многу пологичен избор, зарем не? Ти не мислиш така?
Дополнително и некое бадемче да се додаде, и овесни трици, за да се покачат мастите и влакната и ќе биде уште подобро. Ама да не комплицирам, тоа е помала разлика.

Инаку сметам дека за јадењето да е побалансирано треба да има белковини во него 30-80%. Или уште подобро срочено да има што е можно подобар сооднос на белковини наспрема калории.
Не мислам така, гледам денот да сум балансиран а не оброците посебно, што се однесува на протеини, да не сум под 80г просек дневно, дали ќе биде денеска повеќе или утре, не е важно.

Иначе ова го конзумирам 2-3 години наназад 400г (скоро секој ден, правам 2кг наеднаш) и по мене е доста балансирано.

2024-03-28_08h49_22.jpg

mdeni

senior
24 септември 2012
6.095
6.037
Значи и ти за истото се залагаш, само на друг начин. Не гледам проблем.

28 јануари 2017
2.072
4.760
Ресен
Не баш, не пазам да е оброкот 30-80% протеини и не ставам дополнително.

Сега видов во Кронометер, имам подесно 60% 15% 25% (јаглехидрати, протеини, масти) што е далеку помалку од дневниот внес според тебе.

Али, секој како што си милува, сметам дека овесот за мене лично е голем бенефит, тешко ќе го исфрлам заради некој јутубер.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.505
31.946
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Еве како изгледа профилот на oatmeal.
Calories: 95.
Protein: 5 grams.
Fat: 3 grams.
Carbohydrates: 27 grams.
Fiber: 4 grams.
Sugar: 1 gram.

На ова ако додадеш 20+г протеини, станува многу пологичен избор, зарем не? Ти не мислиш така?
Дополнително и некое бадемче да се додаде, и овесни трици, за да се покачат мастите и влакната и ќе биде уште подобро. Ама да не комплицирам, тоа е помала разлика.

Инаку сметам дека за јадењето да е побалансирано треба да има белковини во него 30-80%. Или уште подобро срочено да има што е можно подобар сооднос на белковини наспрема калории.

Колку грама протеини ти требаат на која висина и тежина?

mdeni

senior
24 септември 2012
6.095
6.037
Не баш, не пазам да е оброкот 30-80% протеини и не ставам дополнително.

Сега видов во Кронометер, имам подесно 60% 15% 25% (јаглехидрати, протеини, масти) што е далеку помалку од дневниот внес според тебе.

Али, секој како што си милува, сметам дека овесот за мене лично е голем бенефит, тешко ќе го исфрлам заради некој јутубер.
Не, нема врска со јутјубер или исфрлање. Повеќе муабетот ми беше како добронамерна идеја, за да се направи едно јадење побалансирано. А бидејќи е тешко да се внесе протеин во денешно време, и башка е најскап нутриент. А овесната каша е многу лесно место каде во денот можеш да додадеш белковини.
Од тие причини е целиот муабет. Нема потреба од негативности, за нешто волку добронамерно и корисно кога е кажано од моја страна.

28 јануари 2017
2.072
4.760
Ресен
Не, нема врска со јутјубер или исфрлање. Повеќе муабетот ми беше како добронамерна идеја, за да се направи едно јадење побалансирано. А бидејќи е тешко да се внесе протеин во денешно време, и башка е најскап нутриент. А овесната каша е многу лесно место каде во денот можеш да додадеш белковини.
Од тие причини е целиот муабет. Нема потреба од негативности, за нешто волку добронамерно и корисно кога е кажано од моја страна.
Се извинувам ако испадна така, не ми беше тоа целта, сакав да го кажам мојот став.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.505
31.946
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64

Проблемот е во тоа на што се должи твојата идеја дека некој ќе јаде само овес? па спомна многу јаглехидрати? па калории? Како што ти кажа @Sharlovski премногу е лесно да се внесе доволно протеин во тек на цел ден, малце асистенција = обезмастени семки од тиква.

28 јануари 2017
2.072
4.760
Ресен
Ако си физички активен дента, само со овес ќе си побалансиран (во макро н.) од балансштангла.

2024-03-28_09h31_24.png

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.815
5.521
А најдобро обезмастена пушена свинска буткица.

п.с. прашањето беше за овес. Не за овес како дел од екстравагантни рецепти.

Sent by ME using Tapatalk

28 јануари 2017
2.072
4.760
Ресен
А најдобро обезмастена пушена свинска буткица.

п.с. прашањето беше за овес. Не за овес како дел од екстравагантни рецепти.

Тешко дека некој ќе го јади чист така да мора екстравагантни рецепти.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.815
5.521
Да видиш да не веруеш најголемиот дел (не кај нас) од тие што им е секојдневен оброк баш така и го јадат. Како каша. Плеин олд оутмеал пориџ.
Иначе да, за наш балкански вкус мора да му туриме нешто.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.505
31.946
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64

Идејата кога се јаде оброк е да внесеш што повеќе здрава храна во сооднос на калорија. Разновидна исхрана....

Така да тој што јаде единечна намирница, во сите ситуации каде што се работи за здрава храна во споредба, ќе внесе далеку помалце макро и микронутриенти и разноразни материи. Тоа е основата на здрава исхрана, згора на тоа кога се меша овес со бобинки, путер од кикирики и цимет како пример - се намалува ефектот на инсулин/глукоза, кој иако не е проблем во контекст на здрава исхрана сепак би било добро да се оддржува во оптимални вредности, малце делува досаден овес како опција но е доста добар кога ќе се измеша со други намирници, плус овесот е еден од најдобрите извори на бета глукан ако не и најдобар, состојка која има значаен ефект на колаген/кожа/имунитет. Може исто со путер од сусам, за голема доза на гама токоферол + сезамин.

Avid

senior
21 јануари 2009
6.439
11.495
Скопје
Што мислите за Glucose Goddess (освен што е Французинка, и е хот, висока со долги нозе, и е семи slut-че и е многу слатка кога ќе го рече нејзиното buuut) и нејзините „хакови“?

Не е дека се нешто револуционерно, но сепак.

Хаковите и се горе долу:

• Оброкот да се почнува со зеленчук;
  • Лажица оцет во чаша вода 15 минути пред јадење;
  • Движење после оброк и
  • Сејвори појадок, со минимално карбс.

Последна промена:

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.505
31.946
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64

Avid

senior
21 јануари 2009
6.439
11.495
Скопје
Прв пат слушам за неа, има нешто специјално, до сега не видено и чудо неверојатно?
Ѕирни и ги видеата меѓутоа претежно се повторуваат хаковите што ги набројав.
Еве ти дијабетис „победен“ за 4 недели
View: https://www.youtube.com/watch?v=nOdtoF8m-o0
Да го тргнеме настрана фактот дека продава некои суплементи што минимизираат шеќер/инслун спајкови, и да се фокусираме на нештата што ги кажува, најчесто поткрепени со научни студии.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.505
31.946
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64

Не знам кој е контекстот, ама... дијабетес не може да се победи (излечи?) него САМО да се стави во ремисија, исто е за сите хронични болести, ако збори за тоа ок, ако не одма мавај unsubscribe.

Иначе како и секогаш, фокус на механизми < health outcomes.

28 јануари 2017
2.072
4.760
Ресен

Да го тргнеме настрана фактот дека продава некои суплементи што минимизираат шеќер/инслун спајкови, и да се фокусираме на нештата што ги кажува, најчесто поткрепени со научни студии.
Ќе ја ѕирнам и ќе пишам, вака од тумбнеилов, секси е.

• ми се допаѓа
Реакции: Avid

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.505
31.946
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.771
6.482
SK
Human health outcomes студии во нутриционистичка наука, разледај ги и види колку од нив се поклопуваат со тоа што сме го јаделе пред xxx години, а колку со тоа што го промовирам јас и 99% од нутриционистички и диететски организации низ светот, ама не бе, дедо ти и баба ти го имаат рецептот, како и каменко, батали научен консензус.

Друго, избегавам да се умарам и да постирам работи за кои ќе ми кажеш дека ќе ги прочиташ, а никогаш не ги, затоа што ако ги ќе мора да признаеш дека исхраната која ја применуваш ти го зголемува ризикот за метаболични и кардиоваскуларни заболувања како и скраја да е морталитет.
Не директните претци Псај, како бабите и дедовците, туку општо претците наназад низ еоните. Тие претци, видот. Хомо Сапиенс... Ти сакал или не сакал да се соочиш со тоа (со реалноста) ама ти секако си припадник на Хомо Сапиенс, вид еволуиран да живее и да се храни како омнивор. Ти според физиономијата си сештојад. Не си хербивор, не си тревопасно животно. Ти немаш дигестивен тракт за сите нутриенти да ги добиваш од растителна храна. Немаш неколку желудници, имаш еден. Како предаторите всушност, поблиску си до нив отколку до тревопасните животни.
Твоите претци јаделе растителна храна само кога не можеле да уловат плен. Добро или лошо, твојот организам и твојот дигестивен тракт е еволуиран врз основа на консумирање и животинска и растителна храна.

Не знам какви „консенсузи“ и „организации“ да цитираш, тоа погоре се факти.
Крајно е дека ти и другите вегани се обидувате да бидете нешто што е различно од вашето тело и физиономија. Едно е да си играш (опптимизациација) со процентите/конфигурациите на макроелементите во исхраната, а друго е да апстинираш целосно од два макроелементи (или да бараш процесирани замени игнорирајќи ги негативните моменти од таа „алтернатива“).

На крај наместо студии/истражувања како што практикувам во постовите, овојпат еве само едно интересно четиво:

Друго, избегавам да се умарам и да постирам работи за кои ќе ми кажеш дека ќе ги прочиташ, а никогаш не ги, затоа што ако ги ќе мора да признаеш дека исхраната која ја применуваш ти го зголемува ризикот за метаболични и кардиоваскуларни заболувања како и скраја да е морталитет.
Тоа што го избегнуваш, е дискусија како и соочување со реалноста.

Практично ништо од досега од тебе приложеното наназад низ темава не ти остана без противаргументи. Нашиве дискусии, кога се иницирани од тебе изгледаат вака:
  • без да образложиш со свои збори едноставно ќе извадиш/цитираш некој ресурс од нет
  • ќе понудам противаргументи, често и детално
  • ќе игнорираш 100%, или ќе кажеш дека немаш време (и ќе игнорираш)
  • за некое време пак ќе цитираш нешто, и пак ќе избегнуваш дискусија ако ти реплицирам, и така во круг

Во врска со замерката, некако чинам дека имаше нешто (поставено од тебе) што се спремав детално да го критикувам. Дури и почнав (мислам дека треба да го имам некаде спреманото), но чинам беше толку обемно/досадно што никогаш не најдов време да го довршам. Искрено и волја немам пошто нема ни дискусија.
Мислењето е автоматски споено:

Што мислите за овесни снегулки? Пратам некои тренери на инста, едниот вика добри се снегулките, другиот вика штетни се. Контрадикторност до неба.
Овес? Топ е за да додадеш отприлика ~10% во мешот/рецептите за пиво, посебно во темни пива. Веројатно се добри и за спречат гладување... Но од нутриционистички аспект? Зошто некој со пристап до секаква храна би јадел овес?

Како и другите житарки, овесот е богат со антинутриенти. Посебно триците (што ти ги препорачуваат поназад) изобилуваат со антинутриенти. На пример пребарај за phytic acid.

Ако се решиш да ги јадеш, оставај ги преку ноќ во вода.
Исто важи и било која друга житарка.
Мислењето е автоматски споено:

Ја су веган ама мора да пија 1000 апој . Налет се па уште се фали ...
Ме праша погоре за крвна слика, еве ја пошто су месар, @psyside колку шо че испливаш на едно маање, ја ќе испливам со + една нула. Бујрум.

Во негова одбана, некои суплементи сѐ потребни.

Еве пар примери: Витамини Д и Б12. Први ми паднаа на ум... Витамин Д зимно време, од кое месо/јадење ќе го добиеш доволно? За Б12 и неколку други ти треба ферментирана храна. Итн... Остај што он забегува, ама ништо не е црно бело. :)

Последна промена:

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.815
5.521
Ако јадеш мевце, рипче, јајца, млечни производи не ти треба сигурно Б12 суплементација. Збориме за општо население, не за некои со одредени состојби и/или болести.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.505
31.946
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64

136 cardiac deaths) were documented. Per-unit increment of luteolin intake (natural logarithm transformed) was found to reduce all-cause mortality by 7.0% (P = 0.024) and cardiac mortality by 22.6% (P = 0.001) in patients with T2DM. An inverse dose-response association was identified between luteolin intake (range: 0.005–9.870 mg/day) and mortality risk. The consistent result was also shown when stratified by age, gender, race, body mass index, HbA1c level, and T2DM duration. Moreover, luteolin intake increment was also shown to be associated with a lower C-reactive protein level at baseline (β =-0.332; 95% CI =-0.541, -0.122).

micio

hello world
13 ноември 2007
63
84
Дали имате препорака за сумплементи? Имам аваскуларна некроза на зглобовите (колкови и рамена) и ми треба нешто за: репарација и обнова на ткивото (рскавица, коска и подмачкување) и за намалување на телесна тежина.

Досега што имам истражувано, научив дека: цинк, магнезиум, витамин Д3, омега 3, калциум и колаген се клучни за ова - па до сега имам земано од нив. Дополнително, имав примено инекција си хиарулонска киселина (hyaluronic acid), па се прашувам дали е практично да земам некои капсули со тоа?

Свесен сум дека сумплементите се само дел од сликата т.с. исхраната и активности се исто така битни.

Од исхрана, почнав да практикувам кето каде јадам претежно зеленчуци, месо и правам IF со OMAD; додека одбегнувам да конзумирам: брашно, шекер, алкохол, овошје (освен шумско овошје и лимони) и растителни масла. Исто така, гледам повеке да јадам: авокадо, маслинки, bone broth од коска, cruciferous зеленчуци, јајца од препелица, јаболков оцет, лук и да се готви со сало; бидејки овие работи се за намалување на тежина и на воспалението во зглобовите.

Од активности, гледам да работам нешто на викендица, каде исто така ме фака сонце и воздух.

Сега, во план сум да нарачам нова тура на суплементи. Отворен сум на предлози и сугестии не само за суплементите, туку и за исхраната и општо нешто друго ако имате да споделите во врса со имунитет/метаболизам ако мислите е доста битно.

Фала

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно