Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Рецензија Review: Лемилица ZD-98 30C

JunkieMKD

poweruser
3 декември 2008
2.400
1.175
Ке Пенине
Се надевам ќе ви се најде ова ривју а и тие што ги интересираат вакви работи.Дојде и на ред да ја заменам старата лемилица која веќе е дотрајана.Барав нешто што ќе е евтино,со добар врв и исто така со регулатор на температура која е многу битна за правилно залемување и да се избегне прегорување на компонентите.Се одлучув за гореспоменатата ZD-98 30C.Нормално не е нешто што веќе сме слушнале за марката но битно ми е да ги задоволи потребите.

Лемилицата е со променливи тефлонски врвови,што уште еднаш ми беше од причините да се одлучам за оваа.

q3bUt.jpg

VYNgp.jpg

M1MIN.jpg

Во пакет добивате лемилицата со самата dock станица т.е регулаторот на топлина,држач,сунѓерче за чистење и упатство.
Самата лемилица која е со регулација на топлината може да достигне температура од 150°C до 450°C што може да ја подесувате во зависност од тоа што лемите и на која температура треба.На задниот дел од регулаторот се наоѓа приклучок за маса кој е погоден за лемење на интегралци.
4LFp1.jpg
Во секој случај е лемилица која е погодна за секого.Цената е 1150денари и мислам дека е пристапна цена за секого.Тефлонските резервни врвови се 100 денари и во зависност од тоа колку го користите може да трае и подолго.

За дополнителни информации повелете прашајте.

Креирано за IT.com.mk.Забрането копирање или користење било какви ресурси без дозвола на JunkieMKD

alokin

hello world
30 април 2009
188
49
Скопје
alokin's setup  
Processor & Cooler
Intel Core 2 Duo T5870 2GHz
Motherboard
Toshiba Satellite L300
Storage
TOSHIBA 160 GB 5400 RPM SATA-II
PSU
PA3534U-1BRS
RAM
3GB DDR2 667Mhz
Video card
Mobile Intel(R) 965 Express Chipset Family
Case
Toshiba L300-110 Laptop
Mouse
A4Tech Glaser Model: X6-70D
Keyboard
L300-110 Standard PS/2 Keyboard
Audio
Realtek ALC268 @ Intel 82801HBM ICH8M - High Definition Audio Controller
Monitor
LG Philips LP154WX4-TLC8 [15.4" LCD]
OS
Microsoft Windows 8.1 Professional with Media Center 32bit
Каде може да се купи ?

SaleSk

Arzt
20 април 2007
4.698
5.492
Ова е да речам нискобуџетен леткум, кој доколку работите аматерски ке ви врши доста работа, поготово ако правите склопови на веќе готови перфорирани плочки.
Регулацијата на овој леткум е направена со помош на просто коло, односно дијак, тријак и потенциометар, односно склопот е ист како и за потенциометар за сијалица, со што практично се врши регулација на напонот, односно се менува работниот напон на греачот. (претпоставувам дека за таа цена изведбата и не може да биде поразлична но не тврдам 100% дека е тоа така)
Потребата од регулација на температура кај понеискусните електроничари е важна од неколку аспекти:
1. Да не дојде до прегревање на елементите, а со самото тоа и да не дојде до оштетување на истите
2. Да не дојде до оштетување на водовите при лемење или одлемување.
Најчесто водовите на плочата се оштетуваат доколку врвот од леткумот остане подолго време на местото кое треба да се одлеми, нормално се додека не се загрее и истопи калајот кој треба да се испумпа со вакум пумпица...

Како и да е, со здравје да си ја користиш и да направиш едно ривју за некој склоп кој го имаш изработено :)
На пример ФМ-Приемник :)

Во архива кај мене у сервис имам останато готови изработени склопови на кои им фалат само по некој интергални кола.
Наскоро планирам да ги огласам за некоја симболична цена, па доколку има заинтересирани можат да си ги земат за готови проекти...
истите на времето се проверени и оценети :)... Дури има и потписи од професори...хахаха :))

JunkieMKD

poweruser
3 декември 2008
2.400
1.175
Ке Пенине
alokin ја купив во Охрид но е набавена од АЛФА ЕЛЕКТРОНИК Битола.
SaleSk ти благодарам на додадното инфо.Наскоро чим направам некој склоп ќе има и ривју.

alokin

hello world
30 април 2009
188
49
Скопје
alokin's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Toshiba Satellite L300
Storage
PSU
PA3534U-1BRS
RAM
3GB DDR2 667Mhz
Video card
Case
Toshiba L300-110 Laptop
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Фала... а вакво нешто во Скопје каде би можело да се купи... ваков модел

Uploaded with ImageShack.us

alokin

hello world
30 април 2009
188
49
Скопје
alokin's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Toshiba Satellite L300
Storage
PSU
PA3534U-1BRS
RAM
3GB DDR2 667Mhz
Video card
Case
Toshiba L300-110 Laptop
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS

boro1

user
13 август 2009
1.825
1.654
Си земав една лемилица, Solomon ( 600 и нешто денари беше ). Е сега.. како најлесно да си направам “ постоље “ за неа.. како тоа црното што е на сликата?

SaleSk

Arzt
20 април 2007
4.698
5.492
Ke земеш челична жица со дебелина од 1,5 мм одприлике, и ке почнеш да ја моташ на цевка со пречник од 16 мм...Секој круг ке го моташ полабаво...
Но наједноставно ти е да одиш да си купиш постоље пошто не би требало да чини повеќе од 300 денари, а ти никогаш нема да успееш да го изработиш така...
Има и други модели, да си направиш едноставно од лим, но ....

elenco-soldering-iron-holder.jpg

Или па ако сакаш сам да направиш, еве ти еден туторијал :)
http://www.instructables.com/id/Easy-Soldering-Iron-Holder/

tomi

Sensei Модератор
16 април 2007
9.876
3.884
Скопје
JunkieMKD го имам и јас истиот леткум и брка работа за аматерско работење. Го имам само едниот врв а сакам да зеам и други доколку има, пиши баш кај има. Убаво ќе биде едно ревју да напрајме за ова и да напише салеск за калај и останати потребни работи за лемење одлемување и слично како и да е супер е ова. А може да иде и на стики

JunkieMKD

poweruser
3 декември 2008
2.400
1.175
Ке Пенине
tomi за врвови можеш да си нарачаш од АЛФА ЕЛЕКТРОНИК Битола по пошта или ако те води патот кон Охрид ѕвони и ќе најдеме одма.Пишав погоре 100денари е врв за овие лемилици.

tomi

Sensei Модератор
16 април 2007
9.876
3.884
Скопје
Абе оваа лемилица како што кажав е многу слаба, имам план да земам и воздушен леткум но убаво е да се имаат врвовите види колку врвови има да се купат па ќе се договориме ја и ти

overrated

hello world
8 мај 2008
191
4
Во архива кај мене у сервис имам останато готови изработени склопови на кои им фалат само по некој интергални кола.
Наскоро планирам да ги огласам за некоја симболична цена, па доколку има заинтересирани можат да си ги земат за готови проекти...
истите на времето се проверени и оценети :)... Дури има и потписи од професори...хахаха :))

Пиши што имаш, јас сум заинтересиран ;)

Dadii

read-only
31 декември 2012
1
2
За леткуми ако сте заинтересирани од Алфа Електроник можите да видите на следниот линк: ( ги има сите видови и на топол воздух и со регулација...)
http://alfaelektronik.mk/store/products/list.php?start=0&category_id=111
За повеќето леткуми има цени на веб страната, а за артиклите со ги нема можи да ги контактирате на телефон или преку скајп кој ги има на веб страната во КОНТАКТ .
Исто така можи и по карго да се испраќа па немате никаков проблем за доставата.

— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно