Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Прашање за ВордПрес?

Covek1

read-only
23 мај 2016
17
1
Како да направам вака да ми изгледа страната,со вакви слајдери?
image.jpg

W

Whisky Vishera

Гостин
Побарај некој плагин за featured news / posts, или купи си премиум тема од themeforest :)

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.814
33.977
roka.mk
Едноставно го најдеш тој плагин или најдеш тема која има таков дизајн... и воглавно е тоа...

Covek1

read-only
23 мај 2016
17
1
А како да го подесам да се појави на левата страна од пејџот?(begginer сум),тој централниот големиот слајдер?

Последна промена:

Taurus

Модератор
13 октомври 2007
2.613
1.564
dribbble.com
Taurus's setup  
Processor & Cooler
i5-2500K Quad 3.3GHz LGA 1155 6MB + Cooler Deepcool Gammaxx 200
Motherboard
Gigabyte Z68P-DS3
Storage
WD 1ТB SATA3 Caviar Black 7200rpm 64MB + SSD 2.5" Samsung 850 Evo 250GB
PSU
460W Gigabyte Superb Real Power
RAM
2x4GB DDR3 1866Mhz Kingston CL11 HyperX Genesis
Video card
Sapphire ATI PCX R9 270X 2GB GDDR5
Case
Gigabyte LUXO X140
Mouse
Zalman ZM-M300 Black
Keyboard
Sweex Illuminating
Audio
DeLux 2.1
Monitor
Dell UltraSharp U2311H 23" e-IPS
OS
Win 8.1

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.731
3.403
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Доколку сакаш да го имаш истиот изглед како што гледам ова е вклучено (дел) од темата. Така да најверјатно штом ја сетираш како што треба ќе го добиеш истиот изглед, или да го искористиш dummy фајлот со подесувања кои иде во архивата која ти ја пратив по ПП.

Covek1

read-only
23 мај 2016
17
1
Некој видџет за weather да ја покажува температурата на локацијата во зависност од кај се пристапува?

tomi

Sensei Модератор
16 април 2007
9.876
3.884
Скопје
Zasto stavas vigeti, sto samo ke ti go usporuvaat ionaka sporiot sajt cim si pocetnik. Kupi si ubava tema 50-60 eura se i pocni da rabotis, ne preporacuvam nisto dopolnitelno da se stava posebno na wordpress zatoa sto ke ti go zgolemi loadiranjeto na stranata i ke gi izgubis i tie malce luge sto ti vlagaat na sajt. Od net sto sum cital prosecen covek za vlez na sajt ceka max 2 sekundi ako nad toa ne se lodira fiks ja gasi stranata.

https://tools.pingdom.com/

edna od mnogute strani kade mozete da si ja testirata stranata

Harrabed

user
22 април 2013
1.370
1.542
Што ќе ти е видџет од временска прогноса? Ако не стави и од вести јбг...
Ако на некој му треба временска прогноза, тогаш има си посебни апликации и вебстрани...

Една од најлошите грешки е да ставеш временска прогноза на вебстрана. Фокусирај се на продуктивност, креативен текс и добар дизајн. Немој многу да трупаш со видџети.
А не да ставаш видџети од последните вести на грујо, кардишан и комшијата лазо од трогерци.
Некој видџет за weather да ја покажува температурата на локацијата во зависност од кај се пристапува?

Covek1

read-only
23 мај 2016
17
1
Zasto stavas vigeti, sto samo ke ti go usporuvaat ionaka sporiot sajt cim si pocetnik. Kupi si ubava tema 50-60 eura se i pocni da rabotis, ne preporacuvam nisto dopolnitelno da se stava posebno na wordpress zatoa sto ke ti go zgolemi loadiranjeto na stranata i ke gi izgubis i tie malce luge sto ti vlagaat na sajt. Od net sto sum cital prosecen covek za vlez na sajt ceka max 2 sekundi ako nad toa ne se lodira fiks ja gasi stranata.

https://tools.pingdom.com/

edna od mnogute strani kade mozete da si ja testirata stranata
Благодарам на советот

Covek1

read-only
23 мај 2016
17
1
Некое добро поп ап,откако ќе ја лајкнат страната на фб,да не им се појавува,секој пат

Pulse

user
26 октомври 2014
1.552
1.665
127.0.0.1
аман бе све виџети и плагини и незнам шо барате... незнаете што инсталирате и после спор бил сајтот, имало проблеми, багови...
читнете малку програмирање, ова со "да не се појавува нешто кога ќе се направи нешто" лесно се праи со сесиски или обични колачи.

l1d0v1c

lurker
10 март 2011
700
1.596
Дали функционираат темите од пират беј?
Да, функционираат, за да закачиш некој malware, ransomware, да си се зае...ш сам, да зае...ш некој клиент и слично.

WordPress има база од илјадници бесплатни теми. На нет се наоѓаат и доста сајтови кои поред нивните теми нудат и некоја бесплатна.

Значи на располаѓање имаш безброј теми, али не, морало да се симне некоја премиум и да се искористи на гага.

И после мали ќе биле примањата на дизајнерите, кога пола од нив појма немаат што прават и користат теми од торент сајтови, којзнае од кога не апдејтирани, полни со дупки во безбедноста и сл. И сајтовите паѓале, кочеле, ги хакнувале... Епа ќе паѓаат, ќе кочат, ќе ги хакнуваат.

Можда не го работиш сајтов за некој клиент, можда е за тебе, но советот е истиот, КОРИСТИ ги темите кои ти се дадени од WordPress, користи теми од проверени сајтови кои нудат една/две бесплатни теми. Учи се или работи на нив.

Covek1

read-only
23 мај 2016
17
1
Да, функционираат, за да закачиш некој malware, ransomware, да си се зае...ш сам, да зае...ш некој клиент и слично.

WordPress има база од илјадници бесплатни теми. На нет се наоѓаат и доста сајтови кои поред нивните теми нудат и некоја бесплатна.

Значи на располаѓање имаш безброј теми, али не, морало да се симне некоја премиум и да се искористи на гага.

И после мали ќе биле примањата на дизајнерите, кога пола од нив појма немаат што прават и користат теми од торент сајтови, којзнае од кога не апдејтирани, полни со дупки во безбедноста и сл. И сајтовите паѓале, кочеле, ги хакнувале... Епа ќе паѓаат, ќе кочат, ќе ги хакнуваат.

Можда не го работиш сајтов за некој клиент, можда е за тебе, но советот е истиот, КОРИСТИ ги темите кои ти се дадени од WordPress, користи теми од проверени сајтови кои нудат една/две бесплатни теми. Учи се или работи на нив.
Благодарам на советот

tomi

Sensei Модератор
16 април 2007
9.876
3.884
Скопје
Купи си тема 50-60 еура квалитетна, и не ставај плагини за ништо, почни да носиш луге на сајтот, сега за сега ништо друго не е потребно освен монетизирање на трафик

Covek1

read-only
23 мај 2016
17
1
На која фирма да го монетизирам што прифаќа пајонер сметка?адКонтент?и како да направам дроп даун мени од подкатегориите?

tupacan

user
10 септември 2007
1.733
2.391
Тебе ти треба некој да ти го среди сајтот, па да работиш тоа што си наумил. Али мој совет - не е ова за тебе, не си го троши времето.

Изгледа фамата што се дигна од Велес, зарази доста луѓе..

tomi

Sensei Модератор
16 април 2007
9.876
3.884
Скопје
На која фирма да го монетизирам што прифаќа пајонер сметка?адКонтент?и како да направам дроп даун мени од подкатегориите?
Лол... дроп даун мени под категории се праи во самиот wordpress доколку темата тоа ти го дозволува, а фирма за монетизирање баш и не те сватив што сакаш, но како и да е премногу трчаш да направиш пари него квалитет. Имаш ли идеја што ке правиш со сајтот во идина и како ке го градиш или само слушна дека пари се прават ?

BEST

hello world
10 јуни 2011
320
299
Леле што све се изначитав овде, неможам да верувам :eek:h:
или е све полно со стручњаци, или не ми е јасно што е со хејтерскиве коментари према виџети на пример ?
Дали функционираат темите од пират беј?
ако знаеш што ти треба и на што да пазиш, функционираат... Но исто така функционираат и бесплатните кои не се многу полоши од платените... Има шанси да закачиш вирус преку нив, но не мора да значи, што значи не се согласувам потполно со l1d0v1c.
и не ставај плагини за ништо
е браво.. „одличен“ совет, следно ке му кажеш све сам да кодира ?:annoyed:
а што правиме со фактот дека и самите теми предлагаат кои плугини да си ги додаде на сајтот ? или и тоа не чини ?
На крај ке искочи дека Ние (милиони корисници) сме тапа и не знаеме ништо :)
Едно е сигурно, има илјадници добри плугини, но има и илјадници безвезни...
Никој нема да ме убеди дека некој плугин со 100.000 активни корисници, не го бива!
На пример еве ти неколку плугинс без кои не се може!
https://wordpress.org/plugins/wp-super-cache/
https://wordpress.org/plugins/all-in-one-seo-pack/
WooCommerce за продавници
итн...

П.С. Covek1
користи си Plugins и Widgets колку ти душа сака!
Со тек на време ке ја усовршуваш страната и ке тргаш по нешто што ке заклучиш дека е повеке пречка него предност...
На крај краева тие плагини се направени за да ги користи некој, не сме сите програмери и стручњаци во све (на крај краева дури и да сме, зашто да креираме нешто што е веке креирано ? :annoyed: )

tomi

Sensei Модератор
16 април 2007
9.876
3.884
Скопје
Фала сто ми го поби фактот, сигурно си експрет во wordpress и гледам во мал прст го знаеш па затоа и од што имаш направено голем успех сега ни даде и совет. Фала ама јас плагини нема да користам или ако морам ке ги сведам на минимум а ако уште не ти е јасно зашто, прочитај на интернет ке ти стане многу јасно.

BEST

hello world
10 јуни 2011
320
299
Не сум експерт во WordPress, а го користам на 5-6 сајтови кои активно си работат и ден денес, и немав намера тебе да те натерам да користис плагинш, имав намера да му објаснам на човекот што праша и ја креирал темава, дека и не е така страшно да користиш плагини.
Веројатно експертите користат многу мал број на плагини, во тоа се согласувам, не користам многу ни јас.
но едно е сигурно, тие што ги користам, ми го олесниле животот за многу.
Лесно е да кажеме „кодирај си сам све што ти е потребно“
Но ај стави се во ситуација на човек кој тукушто почнува со веб сајтови и интернет бизнис.
Сите сме биле почетници некогаш. а плагините не задржале на WordPress, во спротивно ке си кодиравме сами цел сајт :)

tomi

Sensei Модератор
16 април 2007
9.876
3.884
Скопје
Секој плагин што постои можеш и да го вметнеш со код во самата тема со тоа ке си помогнеш многу од аспект на брзина на сајт, што помалце плагини толку побрз сајт и помлце шанси да ти го хакнат. Најголемите упади на wordpress биле преку влез на плагин. Што побрзо време ти се отвара страната тоа значи дека повеќе корисници ке задржиш во момент на peak time кога имаш вирален текст. Што повек луге чекаат да им се лоадира страната толку помалце пари за тебе пошто нема да кликаат на реклами. Просто иде се, дури и кога ке ти тргне има период каде што доага време да платиш човек да ти кодира комплет страна само заради поголема брзина односно response time. За ова што го зборам го имам тестирано истото и се покажало дека се прават многу повеќе пари од рекламите на сајт.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ИТ маркет

На врв Дно