Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Официјална тема за Напојувања

Dajman

Баниран/a
19 септември 2020
765
1.205
Абе добро ама уба графичка зема, добро напојување не е на одмет. Дип е веќе на АМ3 платформа иначе има за 12к до тука донесено од ЦУ 12400F со тро подобри перформанси, или 12600К за 18к до тука и ич да не му ја мисли следните 5-6 години.
Шо знам, ја би рекол дека се тука негде и двата процесора у аспект на futureproofing.
Не е некој огромен скок 5600x до 12600к.
Али да, Raptor lake + DDR5 изгледа доста привлечно, меѓутоа скептик сум за цените уште.
Никола е од оние среќовци early рајзен адоптери шо сега се наградени за лојалноста, воа ќе му биде најбезболниот (на џеб) скок у перформанси шо ќе го доживее од аспект на процесор.
Мислам дека Николче не му се свиѓа идејата да дава повеќе од 5000 ден за напојување. Пошто има на ум и Ryzen 5600x за 13900 ден у ѓирафа.
Ја мислам дека Николче џабе ги прави овие скапи апгрејдови, ќе го чофтаат децата на апекс дур уште користи a4 te4 bladi глувче хехехе

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.332
5.342
Скопје
hackitfree.github.io
Шо знам, ја би рекол дека се тука негде и двата процесора у аспект на futureproofing.
Не е некој огромен скок 5600x до 12600к.
Али да, Raptor lake + DDR5 изгледа доста привлечно, меѓутоа скептик сум за цените уште.
Никола е од оние среќовци early рајзен адоптери шо сега се наградени за лојалноста, воа ќе му биде најбезболниот (на џеб) скок у перформанси шо ќе го доживее од аспект на процесор.

Ја мислам дека Николче џабе ги прави овие скапи апгрејдови, ќе го чофтаат децата на апекс дур уште користи a4 te4 bladi глувче хехехе
Викаш да се подновам ? Баш видов вчера видов добра понуда Gjirafa50.mk Добри зделки или сакаш да кажеш вајарлес ис д веј ту гоу ?
Туку кажи ти нешто околу ова Официјална тема за Напојувања овие двајца свртеа од темата :LOL:

goce03

user
20 јануари 2015
1.599
3.203
Skopje
goce03's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-10500
Motherboard
ASUS PRIME B460M-A
Storage
SSD Kingston NVMe A2000 1TB /HDD Toshiba P300 2 TB
PSU
Cooler Master MWE 600W White
RAM
2x8 DDR4 Kingston HyperX Predator
Video card
INNO3D RTX 2060 SUPER
Case
CoolerMaster Case K350
Monitor
HP EliteDisplay e232
OS
Win 10
Викаш да се подновам ? Баш видов вчера видов добра понуда Gjirafa50.mk Добри зделки или сакаш да кажеш вајарлес ис д веј ту гоу ?
Туку кажи ти нешто околу ова Официјална тема за Напојувања овие двајца свртеа од темата :LOL:
Дај си оглас, во овој период, треба да имаш добри цени на половни напојувања од растурени ригови.

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.332
5.342
Скопје
hackitfree.github.io
Дај си оглас, во овој период, треба да имаш добри цени на половни напојувања од растурени ригови.
„И така би играл„ - само спрема податоци од тестови на напојувања и компоненти - гледам дека и најдобрите кондензатори траат 5г (а ако е користено напојувањето над 70% моќ и 3г само траат) - со оглед на тоа дека копаните се користени на 70%-90% моќ - многу малку живот е останато во нив.
Главниот кондензатор се прегрева и губи од способност а и тие кондензатори за филтрација ослабуваат па се јавува се поголем шум „ripple noise„ што го прави процесорот нестабилен (па и графичката )

Pane24

GpuHardware
31 октомври 2012
6.502
7.806
Скопје
www.facebook.com
„И така би играл„ - само спрема податоци од тестови на напојувања и компоненти - гледам дека и најдобрите кондензатори траат 5г (а ако е користено напојувањето над 70% моќ и 3г само траат) - со оглед на тоа дека копаните се користени на 70%-90% моќ - многу малку живот е останато во нив.
Главниот кондензатор се прегрева и губи од способност а и тие кондензатори за филтрација ослабуваат па се јавува се поголем шум „ripple noise„ што го прави процесорот нестабилен (па и графичката )
Тоа е ако е некое Deepcool или njoy 600-700 ватните. Не мешај low brend со high бренд у тоа кондензаторите. Лично јас имам користени напојувања и до 4 години на 90% оптеретеност без да покаже знаци на ослабување.
Тие пресметки твои кажувај ги на мали деца.

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.332
5.342
Скопје
hackitfree.github.io
Тоа е ако е некое Deepcool или njoy 600-700 ватните. Не мешај low brend со high бренд у тоа кондензаторите. Лично јас имам користени напојувања и до 4 години на 90% оптеретеност без да покаже знаци на ослабување.
Тие пресметки твои кажувај ги на мали деца.
Па не ги кажувам јас пресметките - https://www.xppower.com/resources/blog/electrolytic-capacitor-lifetime-in-power-supplies

1655213632033.png

Упростена табела ако е загреан кондензатор 85степени - година дена трае.
Максимум 15 години (најквалитетните ) и тоа ако не загреале над 55 степени

Pane24

GpuHardware
31 октомври 2012
6.502
7.806
Скопје
www.facebook.com
Епа 3070,3080ките пред 3 години ли се излезени и склопувани ригови со такви па што изваде од ракав дека 3години користење на 70% останало мноогу малку живот у нив? Дали си знаел дека напојување у компјутер потешко се ладе заради затворениот и тесен простор каде што додека се гејма најјчесто прегрева и тоа? Еве во мојов случај напојувањево зема воздух од долната страна која што е 1-2цм висина само. Патем и наглите флуктуации на напонот и ватажата знаат да сјебаат кондензатор како пуштање игра и паузирање ;) Ако напојувањето е реал 550вати , тогаш некоја добра графика 3070ти- 3080 знае да повлече и многу повеќе од 300 во игрици и тука таа флуктуација ги уништува кондезаторите. Затоа седи единица и едуцирај се тро подобро :p

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.332
5.342
Скопје
hackitfree.github.io
Епа 3070,3080ките пред 3 години ли се излезени и склопувани ригови со такви па што изваде од ракав дека 3години користење на 70% останало мноогу малку живот у нив? Дали си знаел дека напојување у компјутер потешко се ладе заради затворениот и тесен простор каде што додека се гејма најјчесто прегрева и тоа? Еве во мојов случај напојувањево зема воздух од долната страна која што е 1-2цм висина само. Патем и наглите флуктуации на напонот и ватажата знаат да сјебаат кондензатор како пуштање игра и паузирање ;) Ако напојувањето е реал 550вати , тогаш некоја добра графика 3070ти- 3080 знае да повлече и многу повеќе од 300 во игрици и тука таа флуктуација ги уништува кондезаторите. Затоа седи единица и едуцирај се тро подобро :p
Добро де - ти веднаш да ги одбраниш твоите напојувања :)
Се едуцирам еве па само пренесувам бројки .. Значи внимателно користено - добро вентилитрано ладено напојување никој не рече дека нема да трае 8-15 години.

Dajman

Баниран/a
19 септември 2020
765
1.205
Wireless обавезно, не ни гледај веќе со кабли.

Mr.47

hello world
13 февруари 2018
207
150
Барав помош кај кулери, ама изгледа не е за таму решението, па ќе се префрлам тука.

Играјќи ја ХИТМАН 3, ми се појави проблем каде што 7-8 пати минимум, ПЦ се гаси. При вклучување на ПЦ-то, два пати ми се појави порака за висока температура на процесор. Пробав со најефтиното решение, сменета паста, но проблемот со исклучување на ПЦ-то пак се гаси. Сетинзите на играта се 95% на high/ultra(најјако), каде што според AMD adrenalin 108fps e просек.

Лани имав сличен проблем со MSF 2020, каде што се случуваше исто да се изгаси ПЦ, но без порака како горенаведената.

Покрај менување на паста, го „издував“ и кулерот, па температурите кај ХИТМАН 3, од 80, паднаа на 71 максимална. Кулерот кој што се користи, е следниов.

Следен можен создавач на проблем кој што мислам дека е, е напојувањето. Моментално се користи Cooler Master G650М. Со оглед дека подолго време сакам(в) да го сменам, можеби е дојдено времето сега.

Ако може да дадете некој предлог, да го сменам, па да видам дали ќе се реши проблемот на овој начин.

Конфигурацијата е подоле во спојлер.

-CPU
Intel Core i7 9700KF @ 3.60GHz

-RAM
16.0GB = 2x 8 DDR4

-Motherboard
ASUSTeK COMPUTER INC. ROG STRIX Z390-E GAMING (LGA1151)

-Graphics
8176MB ATI AMD Radeon RX 5700 XT (ASUStek Computer Inc) - ROG STRIX O8G

-Storage
931GB Hitachi HDS721010CLA332 (SATA )
465GB Samsung SSD 860 EVO 500GB (SATA (SSD))
111GB KINGSTON SV300S37A120G (SATA-2 (SSD))
3726GB Western Digital WDC WD40EZRZ-22GXCB0 (SATA )

TY

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.332
5.342
Скопје
hackitfree.github.io
Барав помош кај кулери, ама изгледа не е за таму решението, па ќе се префрлам тука.

Играјќи ја ХИТМАН 3, ми се појави проблем каде што 7-8 пати минимум, ПЦ се гаси. При вклучување на ПЦ-то, два пати ми се појави порака за висока температура на процесор. Пробав со најефтиното решение, сменета паста, но проблемот со исклучување на ПЦ-то пак се гаси. Сетинзите на играта се 95% на high/ultra(најјако), каде што според AMD adrenalin 108fps e просек.

Лани имав сличен проблем со MSF 2020, каде што се случуваше исто да се изгаси ПЦ, но без порака како горенаведената.

Покрај менување на паста, го „издував“ и кулерот, па температурите кај ХИТМАН 3, од 80, паднаа на 71 максимална. Кулерот кој што се користи, е следниов.

Следен можен создавач на проблем кој што мислам дека е, е напојувањето. Моментално се користи Cooler Master G650М. Со оглед дека подолго време сакам(в) да го сменам, можеби е дојдено времето сега.

Ако може да дадете некој предлог, да го сменам, па да видам дали ќе се реши проблемот на овој начин.

Конфигурацијата е подоле во спојлер.

-CPU
Intel Core i7 9700KF @ 3.60GHz

-RAM
16.0GB = 2x 8 DDR4

-Motherboard
ASUSTeK COMPUTER INC. ROG STRIX Z390-E GAMING (LGA1151)

-Graphics
8176MB ATI AMD Radeon RX 5700 XT (ASUStek Computer Inc) - ROG STRIX O8G

-Storage
931GB Hitachi HDS721010CLA332 (SATA )
465GB Samsung SSD 860 EVO 500GB (SATA (SSD))
111GB KINGSTON SV300S37A120G (SATA-2 (SSD))
3726GB Western Digital WDC WD40EZRZ-22GXCB0 (SATA )

TY
Можно е кондензаторот на напојувањето да е исушен - при крај - така да напојувањето не може доволно да даде снага (ако е старо - поготово - кондезаторите имаат работен век до толку и толку часа ). Ако ти е оверклокуван процесорот - повеќе струја бара од напојувањето па при оптеретување на графичката 100% паѓа напонот на процесорот и исклучува. Друг фактор е температура- загреано напојување без добра вентилација ( или расипан или спор фен во напојувањето ) не може да извади максимум - може 80% само ..
И на крај графичката ако е под оверклок (стриксот можат и 130% повеќе снага да влечат - оверклокнати ) - исто повеќе сила влече од напојувањето - пробај олабави ја или стави ја на 90-95%.
Ако имаш можност - пробај со друго напојување...
И на крај - види да не е некој баг од инсталација - Виндоус систем нешто..

Mr.47

hello world
13 февруари 2018
207
150
Можно е кондензаторот на напојувањето да е исушен - при крај - така да напојувањето не може доволно да даде снага (ако е старо - поготово - кондезаторите имаат работен век до толку и толку часа ). Ако ти е оверклокуван процесорот - повеќе струја бара од напојувањето па при оптеретување на графичката 100% паѓа напонот на процесорот и исклучува. Друг фактор е температура- загреано напојување без добра вентилација ( или расипан или спор фен во напојувањето ) не може да извади максимум - може 80% само ..
И на крај графичката ако е под оверклок (стриксот можат и 130% повеќе снага да влечат - оверклокнати ) - исто повеќе сила влече од напојувањето - пробај олабави ја или стави ја на 90-95%.
Ако имаш можност - пробај со друго напојување...
И на крај - види да не е некој баг од инсталација - Виндоус систем нешто..

Ништо не е клокнато, се е на сток. Според тоа, и CPU и GPU треба да работат со „нормални“ побарувања, за состојбата која што се.
Напојувањето е можеби веќе 4 години+-.

Ако е случајно инсталациски баг, на кој начин да се обидам да проверам?

п.с. Можеби е, можеби и не е поврзано, но нешто што заборавив да го споменам. Се случува ПЦ да се рестартира, и да отиде директно у БИОС. Се случува и при вклучување(откако бил исклучен), некогаш да отиде повторно во БИОС. При ова, никаква порака не гледам зошто се случило тоа(ако треба да има).
Ако нешто сум погрешил, што би можело тоа да биде?

А за напојувањето, мислам е време да се промени секако.

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.332
5.342
Скопје
hackitfree.github.io
Ништо не е клокнато, се е на сток. Според тоа, и CPU и GPU треба да работат со „нормални“ побарувања, за состојбата која што се.
Напојувањето е можеби веќе 4 години+-.

Ако е случајно инсталациски баг, на кој начин да се обидам да проверам?

п.с. Можеби е, можеби и не е поврзано, но нешто што заборавив да го споменам. Се случува ПЦ да се рестартира, и да отиде директно у БИОС. Се случува и при вклучување(откако бил исклучен), некогаш да отиде повторно во БИОС. При ова, никаква порака не гледам зошто се случило тоа(ако треба да има).
Ако нешто сум погрешил, што би можело тоа да биде?

А за напојувањето, мислам е време да се промени секако.
Доволни се тогаш тие 650 Вати напојување тогаш - и 4 год би требало да тера напојувањето. Најлесно ти е да позајмиш 650 вати најмалку напојување и да пробаш дали истиот проблем ќе се јави . ако не - можно е да е до некој баг во инсталација - пробај со фреш инстал на Виндоус и драјвери на друг диск ...

Mr.47

hello world
13 февруари 2018
207
150
За напојувања, само CM B700 можам да извадам од друг ПЦ, па да го пробам. Тоа јас го користев, ама им ги заменив местата со сегашното.

А се надевам, нема да има потреба да правам fresh install на Windows.

goce03

user
20 јануари 2015
1.599
3.203
Skopje
goce03's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-10500
Motherboard
ASUS PRIME B460M-A
Storage
SSD Kingston NVMe A2000 1TB /HDD Toshiba P300 2 TB
PSU
Cooler Master MWE 600W White
RAM
2x8 DDR4 Kingston HyperX Predator
Video card
INNO3D RTX 2060 SUPER
Case
CoolerMaster Case K350
Monitor
HP EliteDisplay e232
OS
Win 10
Не верувам дека е софтверрски проблемот.
1. Види прво да не е нешто наивно(лошо наместен кулер на CPU, не доволно/не содветно уштекани кабли).
2. Пробај за другото напојување, без графичка.
3. Ако ова не помогне, веројатно е матичната, ако имаш можност пробај со друга матична. Ако немаш носи го на сервис.

STRIKER

hello world
2 јануари 2016
90
36
Дечки едно брзо прашање до две
Удри гром изглеа блиску до куќата, па напојувањето рикна. Напојувањето е cm g750m. Како што гледате на сликите заокружено е кој дел прегоре.

Сеа прво прашање ми е дали има можност ова да се поправи? (Што се двоумам)

Второ прашање доколку одговорот на првото е НЕ, кое напојување би го предложиле да го земам, пошо конфигурацијата е склопена пред 6 години и може да го нема истото?

И трето прашање како може да проверам дали друг дел освен напојувањето е прегорено? (На изглед друго ништо не е, а и осигурачот одма се исклучи после ударот)

Атачменти

• IMG_20220705_184951.jpg
    IMG_20220705_184951.jpg
    5,2 MB · Прегледи: 41
  • IMG_20220705_184934.jpg
    IMG_20220705_184934.jpg
    6,1 MB · Прегледи: 40

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.392
12.333
Скопје
androgaming.com
Удри гром изглеа блиску до куќата, па напојувањето рикна. Напојувањето е cm g750m. Како што гледате на сликите заокружено е кој дел прегоре.

Второ прашање доколку одговорот на првото е НЕ, кое напојување би го предложиле да го земам, пошо конфигурацијата е склопена пред 6 години и може да го нема истото?

И трето прашање како може да проверам дали друг дел освен напојувањето е прегорено? (На изглед друго ништо не е, а и осигурачот одма се исклучи после ударот)

Неможам убаво да видам под тој плехот има некој IC, најверојатно се поправа пиши на даниел @Daniel86

Ааа небил плех ќумур се направил чипот. Ако знаеш код, модел итн...

Boco1987

hello world
25 март 2017
304
355
Скопје

Доста храбар човек си

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.362
11.984
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Има можност, не се исплати да се губи време и пари.

како може да проверам дали друг дел освен напојувањето е прегорено?
Со ново напојување, или позајми од некого.

STRIKER

hello world
2 јануари 2016
90
36

Атачменти

• IMG_20220705_190632.jpg
    IMG_20220705_190632.jpg
    1,7 MB · Прегледи: 26

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.392
12.333
Скопје
androgaming.com
Мислев од изгорениот чип, а како што гледам многу е веројатно дека и нешто друго отишло. Ова е ефтино напојување подобро мењај

G4M3R

user
26 јуни 2012
1.090
1.390
Може да се поправи но нема да се исплати. Со удар од гром сигурно има уште 2-3 рикавела компоненти кои не се познаваат а ќе треба да се заменат.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно