Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Nvidia - Генерална дискусија

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.325
5.325
Скопје
hackitfree.github.io
Воглавно само ги читам досега одоговорите и се газам смеа, ама стварно нема логика да коментира Никола на видеото од Дербауер дека не чинел конекторот и дека се разлабавиле жиците со тек на време, а ни едното ни другото нема врска. И сам вика не го изгледа, значи шпекулира...

Самото видео убо кажва проблемот кој е, и дека и самиот Дербауер имаше жици со 130+ степени кај конекторот (официјален конектор) поради нерамномерна распределба на ампеража низ нив. Дури рече дека нејќи да го тестира докрај оти една 5090ка има само и нејќи да ја заеби.

Не ми сметаат мене до толку постовите, ама стварно дај барем вклучи се во дискусијата и гледај објективно на работите. Постираш ти, ама постираат и другите, барем изгледај шо постирале за да си во истата сфера. И за дискусијата на 3090 против 4070, не е се до рамот. Можи има поголем рам ама брзината е друга, архитектурата на јадрата е друга... И јас имам 3080 ама веќе застарва технологијата да не се лажиме. Ефикасноста посебно пример е ненормална одејќи од 30хх на 40хх...
Точно Стефан - не го изгледав видеото - и откако го изгледав сватив дека се работи за нерамномерна распределба на струја низ жиците.
Предпоставив (шпекулирав што викаш) дека се случила хаваријата поради недобар контакт - стар оштетен кабел користел.
Убаво ете што има луѓе учтиво да ме поправат за да дојдеме до правиот заклучок.
А јас ете тука сум прв да признаам ако згрешам . (y)

jocoklavulanski

hello world
25 јануари 2025
136
190
Ти со сиот ум напиша олкав пост заради Никола?
Треба чат пат и добар цајкан, го сокапавте (релативно заслужено) со пендреците чоекот.

Али ипак поише поентата ми беше да ја пренасочам темата кон поширока и попродуктивна дискусија за status quo-то на гејминг софтвер/хардвер.

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.325
5.325
Скопје
hackitfree.github.io
Треба чат пат и добар цајкан, го сокапавте (релативно заслужено) со пендреците чоекот.

Али ипак поише поентата ми беше да ја пренасочам темата кон поширока и попродуктивна дискусија за status quo-то на гејминг софтвер/хардвер.
Абе полициска држава - нема шала ;)
„Све јунаци - ником поникоше - СВЕ ПАНДУРИ „ :ROFLMAO:

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.402
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 9950x + Arctic Liquid Freezer ||| 360
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
Samsung NVME 980 Pro, Synology DS 920+
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
EVGA RTX 3080Ti FTW3 Ultra
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Razer Basilisk v3 Pro, Logitech Master MX 3
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Presonus Eris 3.5, Mackie CR8S
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Арис да ви каже збор два. За мене овај човек е експерт за конектори, струја, моќност. Има и лабораторија и знаење.

View: https://www.youtube.com/watch?v=gSrTakmU9eQ

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.590
19.309
Арис да ви каже збор два. За мене овај човек е експерт за конектори, струја, моќност. Има и лабораторија и знаење.

View: https://www.youtube.com/watch?v=gSrTakmU9eQ
Некни го гледав видеото од Бауер и кога видов дека измери преку 20А на една жица а конекторите останаа, здрави помислив дека нешто мора да не е во ред со тестната опрема затоа што 20А не се зафрканција.

На грков му симнувам капа за шантовите. Сум го студирал ова и тоа е единствен начин (ајде, еден од начините) прецизно да се измери голема струја.

Е сега, се гледа дека и Бауер не цица весла па или нема шантови па да стави Ампер метар во серија или онака му е позгодно.

Иначе тие да сакаа да го исклучат конекторот како проблем можеа да стават мали штрафчиња лево и десно. Нешто во стилот на старите VGA конектори

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.402
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.606
6.046
Битола
Јоцо вчера направи акаунт и веднаш падна во замката на Николче. Ти сплоти човекот паукова мрежа од недоразбирања, лажи и фанатицизам. Ќе ти изеди сега и времето и мозокот. Спасувај глава додека можеш.

Последна промена:

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.325
5.325
Скопје
hackitfree.github.io
Не се тоа 4 различни кабли на старо напојување вон спецификациите на 12VHPWR и ATX 5.0?
Каква врска има ова со конекторот?
Стари-нови, овој модел - оној модел - Се што може да се заклучи е дека новиве чеда на Нвидија - несериозни ептен ..

1739456199107.png 1739456816712.png

Последна промена:

jocoklavulanski

hello world
25 јануари 2025
136
190
Стари-нови, овој модел - оној модел - Се што може да се заклучи е ...

Погледнете го атачментот 146865
Не знам како дојде до овој заклучок базирано на претходниот доказ..
Не знам зошто ама дур ги читав претходните 2 твои постови ми се појави слика од Дон Кихот како куца на тестатура.

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.606
6.046
Битола
Не знам зошто ама дур ги читав претходните 2 твои постови ми се појави слика од Дон Кихот како куца на тестатура.
Тој сонва да е Дон Кихот. Уствари е Санчо Панза.

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.325
5.325
Скопје
hackitfree.github.io
Па види - јас сум несовршен - толку можам да заклучам дека има проблем со напојување на оваа серија а вие „совршените „ што имате намера да купите 5000 серија - обезбедете си ФЛИР термални камери , шантови , специјални кабли со позлетени конектори за да обезбедите сигурна работа на картиците.
И само бранете ги - они нека ве удираат по џеб со вакви производи ...

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.590
19.309
Па види - јас сум несовршен - толку можам да заклучам дека има проблем со напојување на оваа серија а вие „совршените „ што имате намера да купите 5000 серија - обезбедете си ФЛИР термални камери , шантови , специјални кабли со позлетени конектори за да обезбедите сигурна работа на картиците.
И само бранете ги - они нека ве удираат по џеб со вакви производи ...
Абе ти што се секираш и ни отвораш очи?
Битно ти го заеба системот.

Освен во делот на термални падови за твојата 3090. Скапи ти се.
Ова е непремостлива препрека.
Ама ќе се снајдеш некако. Те знам јас тебе..

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.325
5.325
Скопје
hackitfree.github.io
Абе ти што се секираш и ни отвораш очи?
Битно ти го заеба системот.

Освен во делот на термални падови за твојата 3090. Скапи ти се.
Ова е непремостлива препрека.
Ама ќе се снајдеш некако. Те знам јас тебе..
Далеку од тоа дека сите ги советувам да постапат како мене -- да купат незнам 3090 место 4080-4090 нови (кои се едни од најефикасните карти Нвидиа што извадила) , или место Критикал падови да стават Арктик.
Тоа јас за поефтино и од мрза и немање волја да чекам испорака .
Има луѓе - си имаат мерак и време - ќе седнат и најубави падови ќе стават и графитни падови ако треба - и модел 4090 ќе си порачаат - па бела - па немало на лагер па ќе чека .. Индивидуално си е тоа - кој како сака и како му одговара .

Само споделив искуство дека така направив и добро испадна.
Мислењето е автоматски споено:

Еве и Игорче-лабс работи на случајот

"Especially with modern GPUs, whose power requirements are often at the limit of what the 12V2X6 connector and the associated cables can safely transmit "

3090 - 350W мора трет конектор да додадеме - 24 проводници !
4090 - 450W на граница е ама ќе тера 12 проводници - има СЕНС пинови - ПЦИ 4.0 ќе го крстиме - Се е ОК ;)
5090 - 580W абе скоро да не може ама ај пак со 12 проводници ќе идеме - ПЦИ 5.0 ќе се вика - СУПЕР СЕНС ќе вградиме - ваљда ќе биде ОК :rolleyes:
Мислењето е автоматски споено:

некако стопениов кабел и напајање ги скокнавте:rolleyes:
И Билдзоид видеото што го постирав уште пред Дербауер да извади видео - никој не го спомна :cautious:

Последна промена:

jocoklavulanski

hello world
25 јануари 2025
136
190
Јоцо вчера направи акаунт и веднаш падна во замката на Николче. Ти сплоти човекот паукова мрежа од недоразбирања, лажи и фанатицизам. Ќе ти изеди сега и времето и мозокот. Спасувај глава додека можеш.
Мислам дека на форумов фали некој feature у стилот на community notes, fact-checking бот за членови кој тролаат или спроведуваат (не)намерно дезинформации.
Али па така се губи поентата на форум, ќе бидеме twitter со екстра чекори.

Читнав уназад на темава, сето ставено во контекст со моменталниот муабет или се работи за тролање или е нешто многу полошо...
некако стопениов кабел и напајање ги скокнавте:rolleyes:
Во конкретниот случај шо тој го постира последно ја го гледам на исто рамниште како да ставиш Diablotek напојување со алиекспрес custom кабли на 1080ti.

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.402
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.032
1.845
Скопје
хаха е ова не ти требаше .. знаеш дека и останатите имаме пристап на редит така? :D овој случај ама апсолутно е на кривица на корисникот и сите марифети што ги има направено/утнато хахаха ама важно сликите ги собра от таму и ги лепна .. боо

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.590
19.309
Мислам дека на форумов фали некој feature у стилот на community notes, fact-checking бот за членови кој тролаат или спроведуваат (не)намерно дезинформации.
Ништо не помага кога се работи за него.

Сме тестирале спрееви, генетски модифицирана храна, ласери, икс зраци, заразени комарци, високи дози на радијација...
Нишчо!

Цело време се регенерира!

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.325
5.325
Скопје
hackitfree.github.io
хаха е ова не ти требаше .. знаеш дека и останатите имаме пристап на редит така? :D овој случај ама апсолутно е на кривица на корисникот и сите марифети што ги има направено/утнато хахаха ама важно сликите ги собра от таму и ги лепна .. боо
Како почесен и високо ценет член на Редит заедницата го имам правото на дистрибуција на постови од таму .
И сите слики се од интернет негде нормално - дома ли да им идам да ги сликам ...
Претежно таму постирам па слабо време имам овде - ама ете пак сум се потрудил и издвоил време и овде нешто да постирам ;)

1739481350055.png

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Последни огласи

ИТ маркет

На врв Дно