Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Мобилари во Македонија - искуства и мислења

damil

user
2 јануари 2015
1.067
1.361
Не знам какви им се телефоните, така да ти верувам на твојот одговор, совет :) ?
Се наоѓа и од Телеком/ВИП со нормална Самсунг гаранција, ама прашај си.

Сите што ги шверцаат им се отворени, не дека не работат, ама чисто да си знаеш.

Исто така ако сакаш фискална или на фактура ќе си платиш и ДДВ 18% кој не е задолжителен во тој дел од државата и се наплаќа по доброволна основа.

Зависи што телефон бараш, некогаш А сериите се иста цена на промоции во Нептун/Сет/Анхоч...

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.698
3.339
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Се наоѓа и од Телеком/ВИП со нормална Самсунг гаранција, ама прашај си.

Сите што ги шверцаат им се отворени, не дека не работат, ама чисто да си знаеш.

Исто така ако сакаш фискална или на фактура ќе си платиш и ДДВ 18% кој не е задолжителен во тој дел од државата и се наплаќа по доброволна основа.

Зависи што телефон бараш, некогаш А сериите се иста цена на промоции во Нептун/Сет/Анхоч...

Thanks за инфо, ценам! Инаку Samsung S23+ го гледав...

damil

user
2 јануари 2015
1.067
1.361
Секако дека не, сет/анхоч/нептун

k3b

hello world
12 декември 2017
403
331
Ако најдеш неотворен телефон у Ледиком истиот ден уплати и Лото, Бинго, спортска и влези у 2-3 казина, барем да си го решиш животот во тој наплив на среќа.

Каква врска има ова? 5 Телефони имам купено од кај нив без никаков проблем

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.789
5.509
НЕОТВОРЕНИ. Не бранам никој искрено само сакам да се надоврзам на темата.
Онда и ти уплаќај лото. Искрено до сега немам најдено саглам телефон, или баран модел, во Ледиком, комплетно неотпакуван, со целофанче и фабричка лепенка

Sent from my TELEFON using Tapatalk

StalkeR

poweruser
5 декември 2009
5.517
6.741
Јас сум земал од Ледиком 3,4 телефони, од кои само еден беше фабрика со целофан. Redmi Note 9 Pro беше тоа.

Sent from my iPhone using Tapatalk

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.698
3.339
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Гостивар случај, 4 мобилари, сите А верзии имаат, со изговор „С сериите не се продавале дека скапи“, една мобилара го има С23 од оператор, и С23+ ЕВРОПСКИ (ми нагласи не знам зошто искрено), за 730евра што е исто на Ledikom (256 верзијата). Можеби ќе одам со овие што се тука...

Speedster

hello world
1 јануари 2016
463
427
Ако тел е од оператор или овластен дилер на самсунг тогаш и ке имаш 2 год гаранција за разлика од 1 год ако земеш од леди ком или мобелих .

rotkiv

hello world
5 јуни 2016
107
131
Куманово
Еве да споделам мое искуство со Мобеликс. Земав iPhone 12ка лани во јуни, телефонот имаше интернационална гаранција до април 2023, што значи дека бил вклучуван/активиран. Уредот го купив како „нов“ и за истото им се јавив да ги прашам за што станува збор. Добив одговор дека сите телефони им се такви и дека немаат баш „нов“ неотпакуван уред. Демек морале да ги отклучат од други мрежи, а за истото требале да ги активираат.

Телефонот уште го користам, нема никакви маани и претпоставувам дека истото го прават и во Ледиком. Како и да е, отварање очи кога се купува на целофанот. На веќе отворените телефони им се приметува дека не е оригинален целофанот.

Ile bocev

hello world
15 ноември 2015
354
294
“Добри/Лоши“ плацеви низ МК
бујрум ако си заинтересиран баш тоа што го бараш :D

Се зачленив еден период кога барав решение за возилото на CarClub.
Од тие препораки ќе останев без возило.
Потоа морав колите да ги носам на други мајстори и тоа само да ги преправат грешките на овие препорачани мајстори.

Oна, што тогаш не го знаев, е дека
Луѓе механичари сами си се препорачуваат, или некој нивни близок.
Типична македонска работа, оди таму мајсторот е супер.
А тоа брат му. :(

Или Оди таму, тој продава делови за Форд. Фер човек. Одам Двапати различен дел ми даде.
Мајсторов ми вика, овој изгледа глупави не прави.

Затоа Мое искуство е дека многу препораки за мајстори, продавачи од тој форум, треба да се земат со доза на резерва.

меѓу кои и темата добри/лоши плацеви.
Го вреѓа туѓиот плац, и во исто време препорака за неговиот.

Добра била идејата на админите кога го правеле форумот, се гледа дека се влубеници во автомобилизмот и немав ниту најмали забелешки, но неколку членови им го расипуваат искуството.

Ако денес купувам возило,
CarVertical би ми била доволна проверка. Или ако не сум сигурен CarVertical + мајстор со мене. Повеќе од тоа не ми треба.

Последна промена:

k3b

hello world
12 декември 2017
403
331
Еве да споделам мое искуство со Мобеликс. Земав iPhone 12ка лани во јуни, телефонот имаше интернационална гаранција до април 2023, што значи дека бил вклучуван/активиран. Уредот го купив како „нов“ и за истото им се јавив да ги прашам за што станува збор. Добив одговор дека сите телефони им се такви и дека немаат баш „нов“ неотпакуван уред. Демек морале да ги отклучат од други мрежи, а за истото требале да ги активираат.

Телефонот уште го користам, нема никакви маани и претпоставувам дека истото го прават и во Ледиком. Како и да е, отварање очи кога се купува на целофанот. На веќе отворените телефони им се приметува дека не е оригинален целофанот.

Затоа пред нив ставаш картичка и си проверуваш гаранција. Барем со iphone е лесно

Sent from my iPhone using Tapatalk

DrMTR

senior
27 март 2014
7.923
8.415

За да избегнат да платат давачки при увоз во МК ги отвараат кутиите и ги тргаат целофаните и ги декларираат како за лична употреба. Отворен отпакуван телефон не може да ми го царинат кога си го носи во џеб. Затоа се поефтини од оператор! Се разбира потоа се продава како нов! Затоа и немаат телефон што не им е распакуван, со исклучок кога некој им препродае телефон земен од оператор овде во МК. Тогаш е со целофани и се како од фабрика.

hawk

read-only
19 март 2022
38
34
Да ми препорачате од која мобилара да земам iphone 14 pro нов, неотворен?

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.698
3.339
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Го земав С23+, не беше во фолија но имаше црна лепенка на кутијата од двете страни и пред мене ја одлепи, телефонот немаше никакви знаци на прсти, плус ја имаше лепенката на самиот екран што е (белким не ги лепат и овие одпосле), се надевам дека ќе ме служи долго :) не сум некој heavy user, дури и ги оставив фолиите од рамката на телефонот пошто одма си доби маска. :ROFLMAO:

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.169
18.780
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Да ми препорачате од која мобилара да земам iphone 14 pro нов, неотворен?
MobiCom... Ете ти препорачавМе. Во вторник те чекаме да се пофалиш.
Мислењето е автоматски споено:

Го земав С23+, не беше во фолија но имаше црна лепенка на кутијата од двете страни и пред мене ја одлепи, телефонот немаше никакви знаци на прсти, се надевам дека ќе ме служи долго :) не сум некој heavy user, дури и ги оставив фолиите од рамката на телефонот пошто одма си доби маска :ROFLMAO:
Пер, извади ги фолиите молимте.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.059
14.150
Јас од телеком неодамна земав S23. Имаше претставник од Самсунг, некое девојче. Ја зема кутијата, искина лепенки и го пушти да провери дали бил во ред :) Така што ете и од оператор, платено брдо пари, пак добив отпакуван телефон :)

Во МК веќе си се навикнавме повеќето да си купуваме отворани производи и да сме задоволни.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Јас од телеком неодамна земав S23. Имаше претставник од Самсунг, некое девојче. Ја зема кутијата, искина лепенки и го пушти да провери дали бил во ред :) Така што ете и од оператор, платено брдо пари, пак добив отпакуван телефон :)

Во МК веќе си се навикнавме повеќето да си купуваме отворани производи и да сме задоволни.

Мора да се отвори за да проверат на лице место дали има дефект, јас немам никаков проблем со тоа, не би било оптимално ако претходно е отворен.

XV22E

read-only
21 август 2017
24
71

Тоа е правило на фирмата , следен пат можеш да инсистираш да не ти го отвараат и да потпишеш изјава дека го прифаќаш спакуван уредот, но ако има проблем , тоа е твој проблем. Сите ги отвараат уредите и ги проверуваат на лице место од проста причина бидејќи има еден куп расипани луѓе што на прво отварање им паѓа уредот( најчесто таблет или телефон) и потоа прават рекламација со изговор им бил даден оштетен уред и не бил проверен. За некој што зема минималец во твојов случај некое девојче, не му се исплати да има главоболки и ризик од непотребен трошок. Ако имаш потреба од unboxing therapy нареден пат барај ти да го отпакуваш уредот пред нив :) .

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.698
3.339
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Пер, извади ги фолиите молимте.
Во видео разговор со брат ми (живее надвор од МК) рече дека ја става цела плата на кладба дека се уште ги имам фолиите на телефонот :) среќа што не се коцка, инаку би добивал така почесто :ROFLMAO:

Јас кога го земав мојот му реков „може да го отвориш да го видам“, и овој ми рече „Ако се одлучиш да го купиш да, пошто не смеам да ја одлепувам лепенката од кутијата“ у стил дека на лице место ти го одлепуваат телефонот откако ќе го платиш (одлучен да го земеш).

SiPy`

poweruser
23 јуни 2015
3.115
5.321
За да избегнат да платат давачки при увоз во МК ги отвараат кутиите и ги тргаат целофаните и ги декларираат како за лична употреба. Отворен отпакуван телефон не може да ми го царинат кога си го носи во џеб. Затоа се поефтини од оператор! Се разбира потоа се продава како нов! Затоа и немаат телефон што не им е распакуван, со исклучок кога некој им препродае телефон земен од оператор овде во МК. Тогаш е со целофани и се како од фабрика.
Телефоните немаат царина, само ДДВ.

Тоа ги прави телефоните од мобилари екстремно сомнителни. Јас би ги избегнувал, не ризикувам 1000е на телефон кој е отпакуван.

DrMTR

senior
27 март 2014
7.923
8.415

Не е проблем ако пред мене ги искине лепенките и го отвори да го проба. Проблемот е кога се отвараат и се прават триста чуда со нив, додека да стигне до сомнителните мобилари.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно