Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Мк време во php

HonGCheN

hello world
22 јануари 2011
56
10
Здраво дечки како може да го направам ова
5VHhHg.png
за да ми дава мк време и да не ми пишува monday туку понеделник. Побарав на форумов дали некој има прашано нешто како ова но нема има слично но не ми врши работа :)

сега за сега ова го иам но сакам да го сменам
NmHXQb.png
Сајтот работи на wordpress :D
Благодарам :D

DekoRoker

lurker
12 септември 2009
625
53
Скопје
dejan.at.mk
Доколку ти е wordpress можеш да ставиш локализација, односно превод. Види каде се фајловите со превод, доколку има преводи за денови од неделата тогаш можеш таму да ги смениш.. Доколку не, можеш да си напишеш скрипта за датум.

HonGCheN

hello world
22 јануари 2011
56
10
Нема фајлови со превод...не е на мк вордпрес инсталирано. Кај би да ги побарам фајловите со деновите од неделата, има мн фајлови незнам кој конкретно треба :)
Да си напишам скрипта за датуми?

mihajlo

read-only
2 март 2010
10
6
Скопје
siljanoski.com
Пробај со замена на стрингови, треба само да ги искуцаш месеците и деновите во неделата на мк и ен. :)

Пример:

PHP:
<?php

$zameniOd=array('January','February', 'March'... ...,'Wednesday','Thursday','Friday','Saturday','Sunday');
$zameniVo=array('Јануари','Февруари','Март'... ...,'Среда','Четврток','Петок','Сабота','Недела');

echo str_replace($zameniOd,$zameniVo,$datumot); //kade sto $datumot e vrednosta na datumot sto se prikazuva

?>

Ова направи го во template-от каде што ти се појавува датумот.

Ова е алтернативно решение, како што ти пиша DekoRoker најдобро е со локализација доколку ја имаш на избраниот темплејт.

Поздрав!

DekoRoker

lurker
12 септември 2009
625
53
Скопје
dejan.at.mk
wp-includes/js/tinymce/langs/wp-langs-en.js

ова ти е локацијата на локализацијата за англиски јазик. Тоа ти е JSON фајл. Од линија 75 и 78 ти се дадени месеци и денови. Смени ги тие и се ќе биде во ред. Само пази, го отворив тој фајл во Notepad++, снимен е со ANSI encoding, смени прво енкодингот на UTF-8 па после со мк поддршка смени ги тие имиња. Би ти препорачал да не го менуваш тоа, туку ако ептен ти е потребно прекопирај го тој фајл под име wp-langs-mk.js и смени ги имињата само на деновите и месеците. После логирај се како администратор и од контролниот панел смени го јазикот. Можам да ти препорачам да си симнеш и language pack за македонски, но ако нема седни преведи си го тој фајл, 502 линии со по 1 зборче за превод, се прави за 1 ден. Доколку не фати со wp-langs-en.js пробај измени го wp-langs.php

а под скрипта за датуми мислев да си напишеш сопствена js функција што ќе го земе тековниот час и датум и потоа во одреден формат ќе го прикаже таму каде што треба. Но бидејќи е wordpress, тогаш ти кажав погоре како можеш да направиш..

HonGCheN

hello world
22 јануари 2011
56
10
Во ред. Благодарам многу за ова
mihajlo и

DekoRoker

доста ми помогнавте и го решив по принципот на деко рокер со ставање на мк паковање и така е средено се :) ви благодарам

HonGCheN

hello world
22 јануари 2011
56
10
Сега иам само проблем DekoRoker со зачувување на фајловите ги отварам со NetBeans сите фајлови и им правам save нели и кога ќе ги сејфувам ми излегуваат цели каша попара фајлови не се средени а во netbeans ми дава среден фајл и по сејфот

DekoRoker

lurker
12 септември 2009
625
53
Скопје
dejan.at.mk
Тоа можеби NetBeans си го врапува фајлот за да му одговара на него да си го прикажува на екран.. За PHP едитор што нема да ти прави такви проблеми ти е Notepad++, Dreamweaver или Aptana Studio. Јас искрено би ти препорачал да си научиш Visual Studio 2010 и да си најдеш некој кракуван VS.PHP (модул за Visual Studio да може да работи со PHP).. До сега користев Dreamweaver кога работев со PHP, но кога видов колку брзо работи Visual Studio со ftp remote editing сега се префрлив на VS..

HonGCheN

hello world
22 јануари 2011
56
10
Јас пак сум научен со NetBeans да пишувам во пхп и лесно ми иде... Но би можел да пробам со визуал студио

DekoRoker

lurker
12 септември 2009
625
53
Скопје
dejan.at.mk
Па добро продолжи си со NetBeans.. Ако ти дава несреден код не е проблем затоа што РНР парсерот ќе си го прочита тој код како што треба.. Ако цело време корисиш NetBeans тогаш нема да имаш проблем

HonGCheN

hello world
22 јануари 2011
56
10
Во ред Деко.

Овој проблем најлесно се решава со инсталација на ворд прес на македонски само така најлезно и едноставно се добивава времево.без локализација

462 членови онлајн
1.042.106мислења
51.209теми
37.452членови

Нови мислења

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно