Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Македонски Пошти - Општа Дискусија

Како сте задоволни од услугите на Македонски Пошти?

• Вкупно гласале
    722

zoran.europe

hello world
15 јули 2024
155
97
Мислам дека не мрдна ништо од праткиве, заглавени ми се RE-NL, MK-R исто не мрда ни на ЕЛС ни на Speedaf, имам и една LZ-UZ да видме со овие како ќе поминеме... дали некој воопшто доби некоја пратка месецов а да поминала низ царина?
Јас вчера добив една, кузнае како....
Од 12.1 беше во царина. А имам постара која лежи таму од 25.12, нема абер да мрдне
И двете не се Алиекспрес...
Но нема врска, се што е преку пошта е заглавено
Не знам зошто не ја продадат/затворат, жив трошок без врска е поштава.
Како ќе крадат потоа? Не се испушта ништо од каде што може да се молзе овој народ...
Тие се фалат дека ќe ја праеле водечка во регионот. Не знам во што водечка? Веројатно во парите кои за тоа ќе ги смрзнат....

Titanium

hello world
1 март 2024
360
196
Јас од обичниве имам една UB...HU преку Унгарија што е ставена во вреќа/се прима од испраќачот пред 10-ти фебруари и воопшто нема апдејт од тогаш.
Мислев на декември. Ќе почне да не збрлавува поштава. :unsure:

kloki

hello world
24 јули 2015
330
74
Која државна институција е надлежна за (не)работењето на мкд пошти и кај сите останати приватни (агенција за пошти ли е?). Зошто не се започне со медиумска кампања од некои независни напр.инфомакс да се истражи застојот со испорака на пратките и реши тоа. За да знаат ѓраѓаните зошто,како,кога. Да се излезе со бројки имаме илјадници пратки немаме кадар(очигледно се нема бидејќи се носи закон со кој и студенти,пензионери може да работат,најубаво и бебињата) итн. Иако не верувам дека ова може и да се реши,како и се останато во Бившава Се(в)ерна. Нели имаме право за информации од јавен карактер.

Последна промена:

kloki

hello world
24 јули 2015
330
74
Знаеме дека е таа но колку ја засега тоа ? Дали вршат контроли како и останатите? Koj треба да даде зелено светло да профункционира?

Последна промена:

bonsmk

read-only
23 јануари 2026
32
10
Знаеме дека е таа но колку ја засега тоа ? Дали вршат контроли како и останатите? Koj треба да даде зелено светло да профункционира?
Освен медиумски притисок.. тешко дека некоја од агенцииве или државниве институции ќе превземе нешто.. така што ако имате некој познати по медиуми, портали или новинари.. добра тема за обработка а и се надевам тогаш ќе добиеме некаква информација од пошта..

gamon

user
15 септември 2014
1.669
1.951
orgrimar
Која државна институција е надлежна за (не)работењето на мкд пошти и кај сите останати приватни (агенција за пошти ли е?). Зошто не се започне со медиумска кампања од некои независни напр.инфомакс да се истражи застојот со испорака на пратките и реши тоа. За да знаат ѓраѓаните зошто,како,кога. Да се излезе со бројки имаме илјадници пратки немаме кадар(очигледно се нема бидејќи се носи закон со кој и студенти,пензионери може да работат,најубаво и бебињата) итн. Иако не верувам дека ова може и да се реши,како и се останато во Бившава Се(в)ерна. Нели имаме право за информации од јавен карактер.
пошта е јавна фирма, владата е задолжена за работа на пошта бидеќи прави 1 милион загуби месечно и од 1800 вработени на работа одат помалку од 400, загубите ги покрива владата од буџет т.е. од нашите пари

ArMaKeDoN98

hello world
7 февруари 2016
297
192
Независна / инфомакс can’t be both

kloki

hello world
24 јули 2015
330
74
пошта е јавна фирма, владата е задолжена за работа на пошта бидеќи прави 1 милион загуби месечно и од 1800 вработени на работа одат помалку од 400, загубите ги покрива владата од буџет т.е. од нашите пари
Значи ние ја плаќаме пошта и пак озгора бараат доплата за достава итн. Од народ за народ. Како и бутел ад па ни наплаќаат баснословни суми за 1 погреб. Но тие се во добивка. Зошто не земат примери од другиве соседни земји па да почнат со нормална работа. Тогаш владата нека изнајде начин но не преку наплата на се и сешто. Некој има 50-100-500 нарачки за кој треба да плати царина,ддв итн. Некој нема ништо и да чека со денови,месеци итн. На некој му треба почесто одредени помагала потреби но предвидено е според некој правилник (период на чекање) и ставен во ист кош со други! Тие што не одат на работа земаат плата или се на принуден одмор ? Зна ли се шта како што велат соседите ? Нерентабилноста на јавните претпријатија каде претежно се вработени “партиски“ не треба да се префрли врз грбот на обичниот граѓанин. Кинезите се справуваат со цел свет во рок 7-15 дена дури имаат фер политика за рефундација(поврат) ние овде чекаме со месеци години. Имаме ли некој законски рок во кој треба пратката од овде да ни се достави? Народот никој со сила не го тера да нарачува се и сешто и не треба да му се ограничува тоа право. Некој тоа го прави само од некоја потреба, или од економски аспект гледано поефтино да помине квалитет или не тоа е право на избор.

kloki

hello world
24 јули 2015
330
74
Зарем не е подобро сите 1800 да одат на работа и земаат плата онаа која си ја зголемија пратениците и владината администрација и ќе ги распределат пратките.

gamon

user
15 септември 2014
1.669
1.951
orgrimar
изгледа ќе може со сдандард пост да нарачуваме пак, направив пробно нарачка вчера и добив мк тракинг и ја има на елс во тракинг, некој напиша дека елс ќе наплаќа само ддв без дополнителни трошоци

Атачменти

• 2026-01-30 23_57_35-ELS Track _ MK000064886R - Brave.png
    2026-01-30 23_57_35-ELS Track _ MK000064886R - Brave.png
    53,7 KB · Прегледи: 63

denko55

hello world
8 ноември 2025
57
58
изгледа ќе може со сдандард пост да нарачуваме пак, направив пробно нарачка вчера и добив мк тракинг и ја има на елс во тракинг, некој напиша дека елс ќе наплаќа само ддв без дополнителни трошоци
Вчера направи нарачка и денес е во систем на ELS? Кај мене требаше добри 10 дена за да се појави на ELS. Забележав кај двајца членови дека има плаќања на примачот, а во твојот случај нема. Можеби дека веднаш се појави во мк тракинг или...?

gamon

user
15 септември 2014
1.669
1.951
orgrimar
Вчера направи нарачка и денес е во систем на ELS? Кај мене требаше добри 10 дена за да се појави на ELS. Забележав кај двајца членови дека има плаќања на примачот, а во твојот случај нема. Можеби дека веднаш се појави во мк тракинг или...?
ќе се појави кога ќе стигне тука па ќе ја примат пратката

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.300
11.842
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Screenshot_20260131_100151_One UI Home.jpg

Добро е, има некој напредок, не пишува дека има нешто за плаќање додатно.

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.615
1.780
Браво за ЕЛС, сега последната нарачка со МК-R веднаш се појави кај нив во систем во исто време кога ја прати кинезот, напредуваат со голема брзина, ќе чекаме да се пофали газдата на тв . Сега кога е порастеретена поштата и некои постари нарачки почнаа да се отвараат и да се праќаат кон царина
Screenshot_2026-01-31-10-36-21-093_com.android.chrome-edit.jpg

stormwin

read-only
21 мај 2015
8
9
Денес добив две од ЕЛС. Оние со MK-R код.
За 3 пакети со вкупен износ од околу 60 долари платив 600 денари откуп.
Незнам дали знаат колку е платен секој пакет или си ги измислуваат бројкиве, не ми е јасно.
На пакетите нема нигде сума.

gamon

user
15 септември 2014
1.669
1.951
orgrimar
Денес добив две од ЕЛС. Оние со MK-R код.
За 3 пакети со вкупен износ од околу 60 долари платив 600 денари откуп.
Незнам дали знаат колку е платен секој пакет или си ги измислуваат бројкиве, не ми е јасно.
На пакетите нема нигде сума.
на сон им се јавува.
АКо пресметаш тоа е околу 20% колку што е ддв, со секоја нарачка од али шпедитерот добива вкупен износ, поштарина, тип на артиклот.
СО неколку реда код се имплементира тоа во апликацијата за тракинг и се рачуна отркуп, точно легално и брзо.
АКо не ти се допаѓа може истите 20% плус 500-600 денари трошок и да чекаш 7-8 месеци преку пошта и царина.
На истиов начин работи пола свет, за еу плаќаат данок во самата цена во нарачката за нон еу данокот го пресметува поштата-шпедицијата

kirev

senior
31 мај 2010
9.059
7.732
Поднесол досега некој пријава до Агенција за пошти? За било каков проблем?

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.300
11.842
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
Video card
Case
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Screenshot_20260131_135651_AliExpress.jpg

Класика македонска работа, нит ме побарал некој нит бутур.

Screenshot_20260131_135936_Chrome.jpg

ArMaKeDoN98

hello world
7 февруари 2016
297
192
Погледнете го атачментот 158247

Погледнете го атачментот 158248
Ова зависи до самиот курир и самата подружница, ама мислам вака да објавуваш броеви не е океј а не е океј и да си објавуваш самиот тракинг(од не го може да те гледат кој си кај живееш и слично) блурај све

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.300
11.842
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
Video card
Case
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Ова зависи до самиот курир и самата подружница, ама мислам вака да објавуваш броеви не е океј а не е океј и да си објавуваш самиот тракинг(од не го може да те гледат кој си кај живееш и слично) блурај све
Што не е ок, да објавувам броеви кои самите ЕЛС јавно ги прикажуваат? Дај не биди смешен молимте. А за тоа каде живеам знаат многу луѓе и воопшто не ми претставува проблем, немам што да кријам. Доста со вакви паранои аман.

gamon

user
15 септември 2014
1.669
1.951
orgrimar
Погледнете го атачментот 158247

Погледнете го атачментот 158248
нормална работа за нашиве, кога курир ја подига од пункт излегуваа оваа порака, си го штитат гзот ако закаснат со тебе, скоро секогаш е овај статус за 1-2 дена во 99% од случаи ја доставуваат

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.300
11.842
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
Video card
Case
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
нормална работа за нашиве, кога курир ја подига од пункт излегуваа оваа порака, си го штитат гзот ако закаснат со тебе, скоро секогаш е овај статус за 1-2 дена во 99% од случаи ја доставуваат
Ма јасно, и порано ми се случувало со Виа Пост истото, само многу е глупо и непрофесионално. Ние излегуваме криви према Алиекспрес демек одбиваме достава. Имаше еден од Виа Пост од рамковните кој прво доставуваше на неговите рамковни, а редовно ми го правеше ова, кога му свикав занеме, дај викам што се праиш глуп, нити сум ти одбил пратка никогаш нити ништо. Ќути и ко теле ме гледа, се извинува кобајаги.

gamon

user
15 септември 2014
1.669
1.951
orgrimar
зависи од реон, дром најдобри инајбрзи се виа, елс така така вип кога е е наградна игра, кога и дали ќе те побара, со карго шансите да ја добиеш се 10%

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно