Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Македонски Пошти - Општа Дискусија

Како сте задоволни од услугите на Македонски Пошти?

• Вкупно гласале
    722

JonnyDark

Баниран/a
10 јуни 2022
532
365
Сега сите ли нови алиекспрес пратки ќе се испорачуват со приватна карго пошта? Или само дел? Ова ништо не е јасно мирише на некоја матна работа... На parcelsapp сервисот гледам некој дел од новите пратките повторно ги детектира со македонска пошта. Нема шанси во ова држава нешто да не се искомплицира...

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.026
1.841
Скопје
кој спомна приватна карго? курирска пошта е во склоп на македонска пошта .. само носат обично пакети препорачани ил сл. не секоја пратка .. уште од секогаш ова си функционира

JonnyDark

Баниран/a
10 јуни 2022
532
365
кој спомна приватна карго? курирска пошта е во склоп на македонска пошта .. само носат обично пакети препорачани ил сл. не секоја пратка .. уште од секогаш ова си функционира
Како што знам виа пост е приватна курирска (карго)пошта.

gamon

user
15 септември 2014
1.669
1.951
orgrimar
приватна нова пост некако, изгледа директно кај нив стигнала ја нема во пошта, како ќе дрпа некој ког а не ни влегла во пошта, намалете малку со тоа јакото

Vlecka

hello world
28 јуни 2013
461
247
Vlecka's setup  
Processor & Cooler
i5-3570k w/ stock
Motherboard
Gigabyte Z77-DS3H
Storage
Western Digital Caviar Blue 1TB EZEX
PSU
Cooler Master B Series 600W
RAM
2x4GB Kingston HyperX Blue 1600 MHz
Video card
Nvidia GT1030
Case
Cooler Master N200
Mouse
A4Tech X-748K
OS
Windows 7 Ultimate
Маџарска до Скопје 10 дена. И изгледа оваа е таа со курирската.

Атачменти

• IMG_0043.jpeg
    IMG_0043.jpeg
    665,5 KB · Прегледи: 70

aleksr

read-only
14 декември 2015
28
14
Дали доколку сега порачам нешто од АлиЕкспрес ќе стигне во некое догледно време (до кај еден месец) или повторно ќе заглави кај Унгарците? Какви се вашите искуства за пратки порачани во февруари/март? Како и на многу други, пратките кои што ми беа порачани во ноември ми стигаат дури сега и се уште не ми се стигнати сите.

Последна промена:

JonnyDark

Баниран/a
10 јуни 2022
532
365
тебе ова ти има стигнато вака? не видов наназад .. само беше пишано општо курирска пошта (може сум утнал ако некој спомнал друго)
Да така има стигнато. Јавија се од виа пошта приватна курирска пошта и викат имаме пратка за тебе од алиескпресл. И донесеа ја на домашна адреса. Стигната со приватна пошта за 15 дена. Додека пак кога беа со македонски пошти влечеа се по 100 дена....Затоа викам има нешто сомнително. Не знаеме на што сме. Ако функцинира сета работа со приватни пошти да се доставува за брзо време од 10-20 дена тогаш супер ќе биде.

Vlecka

hello world
28 јуни 2013
461
247
Vlecka's setup  
Processor & Cooler
i5-3570k w/ stock
Motherboard
Gigabyte Z77-DS3H
Storage
PSU
RAM
Video card
Nvidia GT1030
Case
Cooler Master N200
Mouse
A4Tech X-748K
OS
Windows 7 Ultimate
  • ми се допаѓа
Реакции: thrw

kirev

senior
31 мај 2010
9.045
7.716
ИМХО, Алиекспрес ги нашол овие и има договор со нив. Не може Македонска пошта да си склучува договор со сабконтрактор во Македонија. Или барем не можело до сега

Chaeld10_8

user
29 март 2011
1.064
926
17 дена до Скопје нов Рекорд :)
b59a5161928651540ebae4dbe0ca1100.jpg

Sent from my V2208 using Tapatalk

Joco Ilievski

lurker
24 август 2011
637
621
Тетово
Joco Ilievski's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 5700x3D & Arctic Liquid Freezer III 420
Motherboard
Asus ROG Strix B550-A Gaming
Storage
Samsung 980 PRO NVME m.2 / Samsung EVO 850 250GB / Toshiba 2TB HDD
PSU
Gigabyte P850GM 850W, 80 PLUS GOLD
RAM
Kingston 2x16GB @ 3200Mhz
Video card
Sapphire RX 7700 XT Pure 12GB
Case
Deepcool CH690 Digital
Mouse
Attack Shark X3 Pro
Keyboard
Ajazz AK820 PRO + Pudding Keycaps
Audio
Genius GX SW-G 2.1 1250
Monitor
Benq EX3710Q Mobiuz 165Hz + Dell U2414H 60Hz
OS
Windows 11
Дај боже стандард шипингот да проработи како што беше со Сингапур пост, да стигаат брзо па да не ти е криво што си доплатил екстра за шипинг...

сега 3-4 недели до ск до кај тебе
Гледам вие од Скопје појќе проблем имате за пратки од Скопје пошта до домашна адреса... чудо па за у Тетово, поготово у село не е таке. Стига Скопје, утредента Тетово и одма истиот ден за Јегуновце. Ептеен ретко да остане за утредента да ја испратат до поштата у Јегуновце.

gamon

user
15 септември 2014
1.669
1.951
orgrimar
Дај боже стандард шипингот да проработи како што беше со Сингапур пост, да стигаат брзо па да не ти е криво што си доплатил екстра за шипинг...

Гледам вие од Скопје појќе проблем имате за пратки од Скопје пошта до домашна адреса... чудо па за у Тетово, поготово у село не е таке. Стига Скопје, утредента Тетово и одма истиот ден за Јегуновце. Ептеен ретко да остане за утредента да ја испратат до поштата у Јегуновце.
во пошта има вреќи кои не с еотворени од 8 фев до 15 март стигнати, нема везе дали си од ск или од курбиново, ќе чекаш. И да после обработка во достава обично помалите места ги имаат за 2-3 дена а во ск може и 2-4 недели јер поштарот е од рамката

Vlecka

hello world
28 јуни 2013
461
247
Vlecka's setup  
Processor & Cooler
i5-3570k w/ stock
Motherboard
Gigabyte Z77-DS3H
Storage
PSU
RAM
Video card
Nvidia GT1030
Case
Cooler Master N200
Mouse
A4Tech X-748K
OS
Windows 7 Ultimate
ИМХО, Алиекспрес ги нашол овие и има договор со нив. Не може Македонска пошта да си склучува договор со сабконтрактор во Македонија. Или барем не можело до сега
Го прашав денес дечкото, инаку од Виа Пост, рече дека директ стигаат од Али кај нив. Пошта не е ни во игра, затоа е толку брзо.

gamon

user
15 септември 2014
1.669
1.951
orgrimar
изгледа али решава проблеми тековно, нема шанса да е редовно достава до врата за оваа цена, пр плаќаме достава од кина до тука 5-6$ а за таа цена локално во државава е испорака

JonnyDark

Баниран/a
10 јуни 2022
532
365
изгледа али решава проблеми тековно, нема шанса да е редовно достава до врата за оваа цена, пр плаќаме достава од кина до тука 5-6$ а за таа цена локално во државава е испорака
Зошто да нема шанси? Милионски бизниси се тоа....Многу се порачува...Огромна пара се врте....Очигледно македонски пошти не ги бива....На крај испаѓа дека до нашите партиски ботови било застојот со пратки....Како може ова тестатура пред 2 месеца беше ја порачал за 2 месеца стигна со македонски пошти. Втор пат ја порача на 5ти март за братучед и стигна за експресни 15 дена со приватна пошта изненадија ме.

Го прашав денес дечкото, инаку од Виа Пост, рече дека директ стигаат од Али кај нив. Пошта не е ни во игра, затоа е толку брзо.
Бре...А праша ли го дали сите нови алиХ пратки само виа пост ќе ги испорачува. Да не само за препорачаните пратки со тракинг RR*HU.

gamon

user
15 септември 2014
1.669
1.951
orgrimar
3 поста погоре види кај дечкото шо му стигнала за 2 недели, преку пошта е, изгледа лотарија е кај ќе се падне

Alex3

hello world
20 декември 2018
214
261

а царина и данок? исто така, нели треба некоја лиценца за меѓународни поштенски услуги или секоја брза пошта може да влезе во овој бизнис?

знае ли некој како е решено законски ова?

gamon

user
15 септември 2014
1.669
1.951
orgrimar
а царина и данок? исто така, нели треба некоја лиценца за меѓународни поштенски услуги или секоја брза пошта може да влезе во овој бизнис?

гуглајте бе лесно е, има лиценца како и пошта 1711490551625.png

Vlecka

hello world
28 јуни 2013
461
247
Vlecka's setup  
Processor & Cooler
i5-3570k w/ stock
Motherboard
Gigabyte Z77-DS3H
Storage
PSU
RAM
Video card
Nvidia GT1030
Case
Cooler Master N200
Mouse
A4Tech X-748K
OS
Windows 7 Ultimate

Ваљда имаат улога на "last mile carrier". Не извезуваат, само ги разнесуваат локално, веројатно само за Скопје. Јавете се на виапост прашајте, имаат бројче на веб.
Не баш, ете јас кога зимав се погоди комшија од влез исто зимаше. Рачунај 200 пратки дневно да испорачаат во Аеродром, по долар од пратка они да зимаат ете ја математиката. А 200 пратки сигурно има дневно Аеродром, ако не и само Ново Лисиче. Ова покрај редовните пратки (МК-МК). И да ги буфнат цените малце за оваа опција, мене лично пак ми се исплати него да се бркам со поштар, картончиња, работно време на локални пошти, па тука е, не е тука...
Зошто да нема шанси? Милионски бизниси се тоа....Многу се порачува...Огромна пара се врте....Очигледно македонски пошти не ги бива....На крај испаѓа дека до нашите партиски ботови било застојот со пратки....Како може ова тестатура пред 2 месеца беше ја порачал за 2 месеца стигна со македонски пошти. Втор пат ја порача на 5ти март за братучед и стигна за експресни 15 дена со приватна пошта изненадија ме.

Бре...А праша ли го дали сите нови алиХ пратки само виа пост ќе ги испорачува. Да не само за препорачаните пратки со тракинг RR*HU.
Не ама преполно му беше комбето со пратки. Еве конкретно мојава беше порачана на 4 Март, ако има некој друг со РРхХУ од тој период пишете искуство.

Една работа што ми текна, на Order Detail страната за праткава стоеше една нотификација со гаранција за време на испорака, што на ХУ пратките од јануари го немав. Можеби тоа менува нешто.

JonnyDark

Баниран/a
10 јуни 2022
532
365
Не ама преполно му беше комбето со пратки. Еве конкретно мојава беше порачана на 4 Март, ако има некој друг со РРхХУ од тој период пишете искуство.

Една работа што ми текна, на Order Detail страната за праткава стоеше една нотификација со гаранција за време на испорака, што на ХУ пратките од јануари го немав. Можеби тоа менува нешто.
5 март порачана. Доставена донесеа ми ја а не е маркирано како "delivered". Пише последен статус "Arrived at local delivery center".... На некој само пише "processing" и толку.... Од каде да знаеме какви злоупотреби може да има во иднина од приватните пошти? Пратката кога ја добив во тој момент немаше ни статус дека е стигната во МК него статусот во тракинг стоеше на "Shipment is being prepared for international delivery, Hungary"
7t.png

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно