ARMac
senior
Не им работи преку Mozilla, со Chrome им работи.![]()
Да беее, логично. Ја па со фајрфокс пробувам хаха.
Имаат Xigmatek по 400 ден.
XIGMATEK FANCASE XOF-F1255 (120x120x25mm)-orange
Не им работи преку Mozilla, со Chrome им работи.![]()
Арктиков не ги знам,ама имам 4 NZXT (2x120 со куќарето + 2х140 додадов од Нексио) и за парите се топ,скоро безгласни.Имаш препорака од мене.Некој да препорача case fan да е по тивок и не многу скап, моментално разгледувам Arctic F12 и Nzxt Fn V2 кој би бил подобар избор?
Па и сум прилично одлучен за nzxt-то, но сепак сакав да слушнам некое мислење. Noctua има негде кај нас да се најде?Арктиков не ги знам,ама имам 4 NZXT (2x120 со куќарето + 2х140 додадов од Нексио) и за парите се топ,скоро безгласни.Имаш препорака од мене.
пс.Не се Ноктуа ама се скроз Ок![]()
Имаш во јвс нет ама по соленки се...Па и сум прилично одлучен за nzxt-то, но сепак сакав да слушнам некое мислење. Noctua има негде кај нас да се најде?
Одговорот се сведува на FDB vs RB. FDB е далеку подобар избор од поглед на тишина. Обрати се во Нексио - Скопје.Некој да препорача case fan да е по тивок и не многу скап, моментално разгледувам Arctic F12 и Nzxt Fn V2 кој би бил подобар избор?
По мое искуство поголем а поспор вентилатор е скоро секогаш потивок. децибелната скала не е линеарна, значи 80db не се дупло погласни од 40db, туку за секои 3db, „гласноста“ се зголемува за 2 пати.
"That being said" А15ката е 19.2db, додека А14ката е 24.6db.
NF-A14 PWM
NF-A15 PWM
Јас би одел со А14ката бидејќи на 1500 вртежи има доста поголем "static pressure" И проток на воздух од А15ката, и во секој момент би можел да намалам вртежи на А14ката, а не можам да зголемам на А15ката.
Bold = sarcasm excluded, dead serious.what??
what??
По мое искуство поголем а поспор вентилатор е скоро секогаш потивок. децибелната скала не е линеарна, значи 80db не се дупло погласни од 40db, туку за секои 3db, „гласноста“ се зголемува за 2 пати.
"That being said" А15ката е 19.2db, додека А14ката е 24.6db.
NF-A14 PWM
NF-A15 PWM
Јас би одел со А14ката бидејќи на 1500 вртежи има доста поголем "static pressure" И проток на воздух од А15ката, и во секој момент би можел да намалам вртежи на А14ката, а не можам да зголемам на А15ката.
Не разбирам звучност, може си во право за тоа. Еве на пример 2 видеа од двата вентилатори за звучна споредба
View: https://www.youtube.com/watch?v=gtaWVCgYfm8
View: https://www.youtube.com/watch?v=5U8-OjGwk8o
А15 е далеку потивок и таква бучност би толерирал на 12 волти односно 1200 вртежи, додека А14 од 9 волти нагоре е пребучен за мој вкус. Од друга страна пак, на 9 волти со А14 имам исти вртежи како А15 на 12 волти со многу мала зголемена звучност, а ако сакам да зголемам вртежи нема да можам со А15, а ќе можам со А14. Баш како што кажа ти уствари. Така да најверојатно ќе одам со А14. Фала на помошта!
Не можеш да ги земеш овие видеа како репер кој е погласен или потивок, еве пример позадинската бучава на двете видеа беше сосема различна што мене ми кажува дека не се снимани во исто време, и се појачувани различно во видео едиторот, значи одма ги бришам, едноставно не ја претставуваат вистинската бучава што двата вентилатори ја произведуваат. Јас мислам дека и двата вентилатори се изузетно ПРЕтивки и освен ако не ги ставиш еден до друг нема да забележиш разлика во бучава. Земајќи во предвид колку слично бучат и двата вентилатори, јас би одел на перформансите на А14ката. И ич да не му ја мислиш..
Стави го на „задниот усис“ и стави му „долен лимит“ на вртежите, нека врти секогаш на одредени релативно високи вртежи (лупам, 900-1000, ќе си провериш температури како најдобро ти одговара) за да константно ги лади VRM чиповите.
Имаш контрола на вртежи на плочата?
Eдно DC на DC step down модулче го решава тоа, ако не може преку контрола.
Кога ставам DC во биос, вентилаторот работи само ако му зададам константа волтажа. Ако уклучам fan curve да подесам крива, вентилаторот престанува да работи или врти на некои 250-300 RPM и не реагира на температурни промени... Затоа го работам на PWM зошто вентилаторот ги чита кривата и температурата и си работи коректно. Зошто ова се случува појма немам, а исто не знам што е разликата меѓу DC и PWM, односно разбирам што се, но не разбирам дали едниот е подобар од другиот метод.
Изгледа дека има 2 опции за контрола, едната преку контрола на напон а другата преку PWM. Пошто се работи за вентилатори ништо суштински не менува во резултатот (за светло би менувало). Исто ќе дува и исто ќе бучи на исти вртежи, сеедно како е контролиран вентилаторот. Штом ок работи преку PWM, терај така.
Во случајов јас лично би ја ставил контролата фиксно на некои 9 до 10.5 волти (зависно од буката), и би заборавил на тоа.
Истиот проблем го имам и јас последниве неколку дена, во ASRock Tuning Utility ги местам кривите пуштам рендер и вртежите си се минимални дури еднаш кулерите престанаа да работат, размислував да го ресетирам биосот али среќа налетав на твојот пост.
Дај сподели искуство што треба да напраам пошто гледам дека имаш и ти ASRock матична.
Не најдов решение да ги контролирам вентилаторите со DC, само со PWM. Одпочеток не можев ни крива да поставам сo PWM, не реагираа што и да правев. Направив един куп разни обиди и после некое време проработеа кривите. Не знам што точно се деси, но претпоставка ми е дека овие неколку работи ми помогнаа: ставив најновиот Bios и го ресетирав на default, за сите вентилатори ставив Control Mode: PWM, Temperature Source: System, освен за водното ладење каде за Temperature Source ставив CPU. После тоа уклучив AMD Cool'n'Quiеt (зошто пред тоа нон стоп го гасев рачно кога оверклокував), подесив криви и толку чепкав во биос. Во Windows, го сменив power планот од AMD Ryzen Balanced во Balanced и си го подесив мене како ми одговара, исклучив sleep, hybernate, да не гаси HDD, max performance на графичката итн.
Дали еден од овие чекори или комбинација од неколку чекор ми ми помогна, не знам да ти кажам. Со среќа ^^
Бесплатна достава
MOUSE WIRELESS USB KEYCHRON M6 BLACK (Premium Wheel), w/bluetooth, 30K DPI, 1K polling rate,All silent micro switch, M6S-A1
4.030,00 ден
Бесплатна достава
COMBO KEYBOARD AND MOUSE WIRED EXTRALINK TF500, Black,
660,00 ден
Бесплатна достава
NET ROUTER MESH SYSTEM AX3000 Dual Band, CUDY M3000 (1-Pack), 2.4/5 GHz, 574 - 2402 Mbps,
2.360,00 ден
Бесплатна достава
MICROPHONE WIRELESS SYSTEM BOYA BY-V30, 2xMIC, USB-C receiver, Black, BY-V30
3.600,00 ден
Бесплатна достава
GAME FIGURINE PALADONE FORTNITE WALL MOUNTABLE LOGO LIGHT, PP14621FOVN
2.170,00 ден
Бесплатна достава
KEYBOARD WIRELESS MECHANICAL KEYCHRON Q1 ULTRA 8K ALUMINIUM HS RGB LED 75% Silk POM RED switch,Multi-Device (Wired,2.4Ghz,BT), BLACK, Q1U-M1
15.770,00 ден