Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Кулери - разладни тела - водени ладења - вентилатори - се за ладењето

IcePick

hello world
19 ноември 2013
317
262
Некој да препорача case fan да е по тивок и не многу скап, моментално разгледувам Arctic F12 и Nzxt Fn V2 кој би бил подобар избор?

Fredy

Ербап
12 октомври 2014
1.223
3.271
Skopje
Fredy's setup  
Processor & Cooler
AMD 7800x3d/Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte B850 DDR 5
Storage
970 evo plus 500gb + Kingston A2000 NvMe 1Tb + SSD Samsung 850 pro 256gb
PSU
EVGA SuperNova 750 G3
RAM
2x16GB DDR5 Kingston Fury Beast @6000Mhz
Video card
Gigabyte 5070ti windforce
Case
Thermaltake View 380 TG rgb black
Mouse
Logitech G502 X Lightspeed wireless
Keyboard
G.Skill Ripjaws KM780 RGB cherry mx brown
Audio
Sennheiser HD 518 + Kurzweil KS40A
Monitor
Asus RoG PG279Q 1440p 165Hz IPS + MSI Mag 273QP OLED 1440p 240hz
OS
Windows 11 Pro
Некој да препорача case fan да е по тивок и не многу скап, моментално разгледувам Arctic F12 и Nzxt Fn V2 кој би бил подобар избор?
Арктиков не ги знам,ама имам 4 NZXT (2x120 со куќарето + 2х140 додадов од Нексио) и за парите се топ,скоро безгласни.Имаш препорака од мене.
пс.Не се Ноктуа ама се скроз Ок :)

IcePick

hello world
19 ноември 2013
317
262
Арктиков не ги знам,ама имам 4 NZXT (2x120 со куќарето + 2х140 додадов од Нексио) и за парите се топ,скоро безгласни.Имаш препорака од мене.
пс.Не се Ноктуа ама се скроз Ок :)
Па и сум прилично одлучен за nzxt-то, но сепак сакав да слушнам некое мислење. Noctua има негде кај нас да се најде?

Fredy

Ербап
12 октомври 2014
1.223
3.271
Skopje
Fredy's setup  
Processor & Cooler
AMD 7800x3d/Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte B850 DDR 5
Storage
970 evo plus 500gb + Kingston A2000 NvMe 1Tb + SSD Samsung 850 pro 256gb
PSU
EVGA SuperNova 750 G3
RAM
2x16GB DDR5 Kingston Fury Beast @6000Mhz
Video card
Gigabyte 5070ti windforce
Case
Thermaltake View 380 TG rgb black
Mouse
Logitech G502 X Lightspeed wireless
Keyboard
G.Skill Ripjaws KM780 RGB cherry mx brown
Audio
Sennheiser HD 518 + Kurzweil KS40A
Monitor
Asus RoG PG279Q 1440p 165Hz IPS + MSI Mag 273QP OLED 1440p 240hz
OS
Windows 11 Pro

Sonic.01

hello world
5 јули 2016
214
642
Arctic ти се квалитетни и евтини, за перформанси не знам како се со вентилаториве, а и за звук не можам да ти кажам пошто од нив имам користено кулер за графичка со прилично голем heatsink такада не вртеа на голема брзина. Ако не ти е проблем за пари ондак терај си со NZXT или евентуално Noctua варијанта ако не ти смета кафената боја.

SiPy`

poweruser
23 јуни 2015
3.115
5.321
Повеќе од 2 кулери нема потреба во денешно време. Џабе дискутирате, се што ви е потребно е асално куќиште. Веќе компонентите не загреваат како порано.

Costigan_Jr

poweruser
5 јули 2013
2.958
4.168
Одговорот се сведува на FDB vs RB. FDB е далеку подобар избор од поглед на тишина. Обрати се во Нексио - Скопје.

FreakyDroid

lurker
21 август 2008
691
712
Гевгелија
FreakyDroid's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 7950X - Arctic Liquid Freezer II 360 ARGB
Motherboard
X670E Aorus Master
Storage
3 x 4TB WD Black, M.2 Samsung 990 Pro 2TB
PSU
Seasonic Prime 1000W
RAM
4x32 GB G.Skill 6000MHz (@5400MHz CL30)
Video card
GeForce RTX 3090
Case
Lian-Li 011 Dynamic XL ROG
Mouse
Razer Viper Ultimate
Keyboard
Keychron C2
Audio
Presonus Eris 4.5
Monitor
LG 38WN95CP-W 38"
OS
Win 11 x64
Направив еден експеримент чисто од љубопитност да видам дали ќе има разлика во темепратурите. Ладењето ми се состои од MasterLiquid 240 AIO (поставен горе со Noctua NF-P12 вентилатори свртени исто нагоре да издуваат), 200mm внесувачки вентилатор од напред и 140мм издувачки позади (во куќиште HAF-X). Почнав да приметувам дека температурите на VRM-то при рендање надминуваа над 100 степени, а најголема причина мислам е дека предниот 200мм вентилатор на моето куќиште е доле и поладен возух не стига до задниот горен дел каде што е VRM-то. А додатно проблем е огромната графичка картица која што го блокира дотурот на воздух од предниот вентилатор. Сакав да пробам да ставам вентилатор од напред горе, но самото куќиште нема предвидено таква употреба освен ако не го модифицирам куќиштето со бушење или да врзам/стегнам вентилатор на таа позиција.

Затоа го свртев задниот вентилатор наопачки, односно да внесува воздух наместо да издува, позицијата му е супер зошто VRM-то е веднаш под него, и предниот вентилатор исто го свртев да издува од напред. Резултатите се одлични, температурите на VRM-то паднаа за 15-20 степени зашто задниот вентилатор мава директно на нив, а уште повеќе ме изненади што и температурата на CPU-то од 70 падна на 65 степени (сите температури што ги спомнувам се при 100% искористеност). Уствари кога ќе размислам убаво и не е баш изненадувачки зошто задниот вентилатор им дава поладен воздух на вентилаторите од водното ладење.

Можеби ова искуство ќе им послужи на некои од вас што имате водни ладења и слични куќишта што немаат добар airflow во задниот горен дел каде што повеќето VRM се лоцирани.
---------------------------

Да не правам дупли пост, имам едно прашање, некој посикусен ако може да ми одговори и даде совет. Задниот 140мм вентилатор ми е 1500 RPM од CoolerMaster. За разлика од двата Ноктуа што ги имам на радијаторот е прилично бучен кога оди над 1000 RPM. Не ми е толку проблем што е бучен, но се мислам следново: ако се одлучам да го сменам имам 2 избора од Ноктуа

a) NF-A14 PWM (1500 RPM)
b) NF-A15 PWM (1200 RPM)

Едниот е 5 децибела потивок, но затоа пак има 25% помалце проток на воздух. Идеално би сакал да ја имам тивкоста од 120мм вентилаторите што ги имам кои се со иста бучност со NF-A15 PWM (кои буквално не се слушаат на 2000 RPM), е сега дилемата ми е дали тие 5 децибела прават голема разлика во бучност и дали 25% намален проток на воздух ќе игра голема улога во температурите на VRM-то.

Стефан_Т

hello world
22 јули 2017
52
92
По мое искуство поголем а поспор вентилатор е скоро секогаш потивок. децибелната скала не е линеарна, значи 80db не се дупло погласни од 40db, туку за секои 3db, „гласноста“ се зголемува за 2 пати.

"That being said" А15ката е 19.2db, додека А14ката е 24.6db.
NF-A14 PWM
NF-A15 PWM

Јас би одел со А14ката бидејќи на 1500 вртежи има доста поголем "static pressure" И проток на воздух од А15ката, и во секој момент би можел да намалам вртежи на А14ката, а не можам да зголемам на А15ката.

9 јуни 2015
1.389
2.199
Скопје
По мое искуство поголем а поспор вентилатор е скоро секогаш потивок. децибелната скала не е линеарна, значи 80db не се дупло погласни од 40db, туку за секои 3db, „гласноста“ се зголемува за 2 пати.

NF-A14 PWM
NF-A15 PWM

Јас би одел со А14ката бидејќи на 1500 вртежи има доста поголем "static pressure" И проток на воздух од А15ката, и во секој момент би можел да намалам вртежи на А14ката, а не можам да зголемам на А15ката.

what??

Стефан_Т

hello world
22 јули 2017
52
92

How decibel sound level meters work

But how does all this translate into "loudness"—what we actually feel about the volume of a sound? The decibel scale is logarithmic because that's essentially how our ears respond. A 10-fold increase in sound intensity, measured as a 10dB increase with a sound meter, would feel to us roughly like a doubling in loudness. Another 10-fold increase, and another 10dB increase, would feel like another doubling. Putting those two things together, a 100-fold increase in sound intensity would give a 20dB increase on our sound meter and feel like a quadrupling in loudness. So a sound of 100dB is 90dB louder than a sound of 10dB, which is a billion times more intense and 2×2×2×2×2×2×2×2×2 = 29 or roughly 500 times louder.

Се изненадив и ја, изглеа учебникот у основно не бил точен..

FreakyDroid

lurker
21 август 2008
691
712
Гевгелија
FreakyDroid's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
X670E Aorus Master
Storage
PSU
Seasonic Prime 1000W
RAM
Video card
GeForce RTX 3090
Case
Mouse
Razer Viper Ultimate
Keyboard
Keychron C2
Audio
Presonus Eris 4.5
Monitor
LG 38WN95CP-W 38"
OS
Win 11 x64

NF-A14 PWM
NF-A15 PWM

Не разбирам звучност, може си во право за тоа. Еве на пример 2 видеа од двата вентилатори за звучна споредба

View: https://www.youtube.com/watch?v=gtaWVCgYfm8

View: https://www.youtube.com/watch?v=5U8-OjGwk8o

А15 е далеку потивок и таква бучност би толерирал на 12 волти односно 1200 вртежи, додека А14 од 9 волти нагоре е пребучен за мој вкус. Од друга страна пак, на 9 волти со А14 имам исти вртежи како А15 на 12 волти со многу мала зголемена звучност, а ако сакам да зголемам вртежи нема да можам со А15, а ќе можам со А14. Баш како што кажа ти уствари. Така да најверојатно ќе одам со А14. Фала на помошта!

Стефан_Т

hello world
22 јули 2017
52
92
Не разбирам звучност, може си во право за тоа. Еве на пример 2 видеа од двата вентилатори за звучна споредба

View: https://www.youtube.com/watch?v=gtaWVCgYfm8

View: https://www.youtube.com/watch?v=5U8-OjGwk8o

А15 е далеку потивок и таква бучност би толерирал на 12 волти односно 1200 вртежи, додека А14 од 9 волти нагоре е пребучен за мој вкус. Од друга страна пак, на 9 волти со А14 имам исти вртежи како А15 на 12 волти со многу мала зголемена звучност, а ако сакам да зголемам вртежи нема да можам со А15, а ќе можам со А14. Баш како што кажа ти уствари. Така да најверојатно ќе одам со А14. Фала на помошта!

Не можеш да ги земеш овие видеа како репер кој е погласен или потивок, еве пример позадинската бучава на двете видеа беше сосема различна што мене ми кажува дека не се снимани во исто време, и се појачувани различно во видео едиторот, значи одма ги бришам, едноставно не ја претставуваат вистинската бучава што двата вентилатори ја произведуваат. Јас мислам дека и двата вентилатори се изузетно ПРЕтивки и освен ако не ги ставиш еден до друг нема да забележиш разлика во бучава. Земајќи во предвид колку слично бучат и двата вентилатори, јас би одел на перформансите на А14ката. И ич да не му ја мислиш..

Стави го на „задниот усис“ и стави му „долен лимит“ на вртежите, нека врти секогаш на одредени релативно високи вртежи (лупам, 900-1000, ќе си провериш температури како најдобро ти одговара) за да константно ги лади VRM чиповите.

FreakyDroid

lurker
21 август 2008
691
712
Гевгелија
FreakyDroid's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
X670E Aorus Master
Storage
PSU
Seasonic Prime 1000W
RAM
Video card
GeForce RTX 3090
Case
Mouse
Razer Viper Ultimate
Keyboard
Keychron C2
Audio
Presonus Eris 4.5
Monitor
LG 38WN95CP-W 38"
OS
Win 11 x64
Не можеш да ги земеш овие видеа како репер кој е погласен или потивок, еве пример позадинската бучава на двете видеа беше сосема различна што мене ми кажува дека не се снимани во исто време, и се појачувани различно во видео едиторот, значи одма ги бришам, едноставно не ја претставуваат вистинската бучава што двата вентилатори ја произведуваат. Јас мислам дека и двата вентилатори се изузетно ПРЕтивки и освен ако не ги ставиш еден до друг нема да забележиш разлика во бучава. Земајќи во предвид колку слично бучат и двата вентилатори, јас би одел на перформансите на А14ката. И ич да не му ја мислиш..

Стави го на „задниот усис“ и стави му „долен лимит“ на вртежите, нека врти секогаш на одредени релативно високи вртежи (лупам, 900-1000, ќе си провериш температури како најдобро ти одговара) за да константно ги лади VRM чиповите.

Позадинската бучава е горе доле иста, види ги и двете видеа на почеток, него ај да не ја тенчиме.

Инаку да, тоа ми е планот, да направам PWM крива за температура/вртежи, сеа ако крева над 90 степени многу јасно ќе ги фурам до крај на 1500 вртежи, па нека бучи малку повеќе :D

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.776
6.484
SK
Имаш контрола на вртежи на плочата?
Eдно DC на DC step down модулче го решава тоа, ако не може преку контрола.

FreakyDroid

lurker
21 август 2008
691
712
Гевгелија
FreakyDroid's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
X670E Aorus Master
Storage
PSU
Seasonic Prime 1000W
RAM
Video card
GeForce RTX 3090
Case
Mouse
Razer Viper Ultimate
Keyboard
Keychron C2
Audio
Presonus Eris 4.5
Monitor
LG 38WN95CP-W 38"
OS
Win 11 x64
Имаш контрола на вртежи на плочата?
Eдно DC на DC step down модулче го решава тоа, ако не може преку контрола.

Кога ставам DC во биос, вентилаторот работи само ако му зададам константа волтажа. Ако уклучам fan curve да подесам крива, вентилаторот престанува да работи или врти на некои 250-300 RPM и не реагира на температурни промени... Затоа го работам на PWM зошто вентилаторот ги чита кривата и температурата и си работи коректно. Зошто ова се случува појма немам, а исто не знам што е разликата меѓу DC и PWM, односно разбирам што се, но не разбирам дали едниот е подобар од другиот метод.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.776
6.484
SK
Изгледа дека има 2 опции за контрола, едната преку контрола на напон а другата преку PWM. Пошто се работи за вентилатори ништо суштински не менува во резултатот (за светло би менувало). Исто ќе дува и исто ќе бучи на исти вртежи, сеедно како е контролиран вентилаторот. Штом ок работи преку PWM, терај така.

Во случајов јас лично би ја ставил контролата фиксно на некои 9 до 10.5 волти (зависно од буката), и би заборавил на тоа.

dr.doom

read-only
19 мај 2018
39
38
Skopje
Кога ставам DC во биос, вентилаторот работи само ако му зададам константа волтажа. Ако уклучам fan curve да подесам крива, вентилаторот престанува да работи или врти на некои 250-300 RPM и не реагира на температурни промени... Затоа го работам на PWM зошто вентилаторот ги чита кривата и температурата и си работи коректно. Зошто ова се случува појма немам, а исто не знам што е разликата меѓу DC и PWM, односно разбирам што се, но не разбирам дали едниот е подобар од другиот метод.

Истиот проблем го имам и јас последниве неколку дена, во ASRock Tuning Utility ги местам кривите пуштам рендер и вртежите си се минимални дури еднаш кулерите престанаа да работат, размислував да го ресетирам биосот али среќа налетав на твојот пост.

Дај сподели искуство што треба да напраам пошто гледам дека имаш и ти ASRock матична.

FreakyDroid

lurker
21 август 2008
691
712
Гевгелија
FreakyDroid's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
X670E Aorus Master
Storage
PSU
Seasonic Prime 1000W
RAM
Video card
GeForce RTX 3090
Case
Mouse
Razer Viper Ultimate
Keyboard
Keychron C2
Audio
Presonus Eris 4.5
Monitor
LG 38WN95CP-W 38"
OS
Win 11 x64
Изгледа дека има 2 опции за контрола, едната преку контрола на напон а другата преку PWM. Пошто се работи за вентилатори ништо суштински не менува во резултатот (за светло би менувало). Исто ќе дува и исто ќе бучи на исти вртежи, сеедно како е контролиран вентилаторот. Штом ок работи преку PWM, терај така.

Во случајов јас лично би ја ставил контролата фиксно на некои 9 до 10.5 волти (зависно од буката), и би заборавил на тоа.

Пробав со константни вртежи на 9 волти но задниот вентилатор не е многу моќен да го лади VRM-то при рендање само на 12 волти задоволува потреби, а над 9 волтажа е бучен, затоа се одлучив со крива. Вака ми бучи само при рендање. Во понеделник ќе стигне Ноктуата, па валјда ке си решам проблем.

Истиот проблем го имам и јас последниве неколку дена, во ASRock Tuning Utility ги местам кривите пуштам рендер и вртежите си се минимални дури еднаш кулерите престанаа да работат, размислував да го ресетирам биосот али среќа налетав на твојот пост.

Дај сподели искуство што треба да напраам пошто гледам дека имаш и ти ASRock матична.

Не најдов решение да ги контролирам вентилаторите со DC, само со PWM. Одпочеток не можев ни крива да поставам сo PWM, не реагираа што и да правев. Направив един куп разни обиди и после некое време проработеа кривите. Не знам што точно се деси, но претпоставка ми е дека овие неколку работи ми помогнаа: ставив најновиот Bios и го ресетирав на default, за сите вентилатори ставив Control Mode: PWM, Temperature Source: System, освен за водното ладење каде за Temperature Source ставив CPU. После тоа уклучив AMD Cool'n'Quiеt (зошто пред тоа нон стоп го гасев рачно кога оверклокував), подесив криви и толку чепкав во биос. Во Windows, го сменив power планот од AMD Ryzen Balanced во Balanced и си го подесив мене како ми одговара, исклучив sleep, hybernate, да не гаси HDD, max performance на графичката итн.

Дали еден од овие чекори или комбинација од неколку чекор ми ми помогна, не знам да ти кажам. Со среќа ^^

dr.doom

read-only
19 мај 2018
39
38
Skopje
Не најдов решение да ги контролирам вентилаторите со DC, само со PWM. Одпочеток не можев ни крива да поставам сo PWM, не реагираа што и да правев. Направив един куп разни обиди и после некое време проработеа кривите. Не знам што точно се деси, но претпоставка ми е дека овие неколку работи ми помогнаа: ставив најновиот Bios и го ресетирав на default, за сите вентилатори ставив Control Mode: PWM, Temperature Source: System, освен за водното ладење каде за Temperature Source ставив CPU. После тоа уклучив AMD Cool'n'Quiеt (зошто пред тоа нон стоп го гасев рачно кога оверклокував), подесив криви и толку чепкав во биос. Во Windows, го сменив power планот од AMD Ryzen Balanced во Balanced и си го подесив мене како ми одговара, исклучив sleep, hybernate, да не гаси HDD, max performance на графичката итн.

Дали еден од овие чекори или комбинација од неколку чекор ми ми помогна, не знам да ти кажам. Со среќа ^^

Фала ти на помошта FreakyDroid, до сеа пробував све и сешто али ноу лак нажалост....ќе ги оставам да вртат на 100% сеа за сеа па за понатака ќе му ја мислам...

Стефан_Т

hello world
22 јули 2017
52
92
PWM вентилатори според мое разбирање (и искуство) имаат поширок ранг на вртежи од non PWM вентилатори.
@dr.doom @FreakyDroid да ви се убацам у муабет, ова можда ќе ви објасни зашо се дешава така..

PWM vs. DC fans - which are generally better? - [Solved] - Components

„Some practical points: because of the difference in how ports operate, a 3-pin fan plugged into a true 4-pin (PWM Mode) port can only work at full speed all the time. You have NO control of that fan's speed this way. You can only control the speed of a 3-pin fan with a true 3-pin port OR (on some mobo's IF the BIOS Setup screens allow you to reconfigure that 4-pin port to behave like a true 3-pin port in Voltage Control Mode).“

Значи како што сфаќам, 3 пински работат на принцип на контрола на волтажа, а PWM му пушта пулсови на струја и има поголем ранг на вртежи, подобар начин е PWM дефинитивно.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ИТ маркет

На врв Дно