Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Која Linux дистрибуција користите?

Која Linux десктоп средина ја користите?

• Вкупно гласале
    134

newpain01

hello world
24 јануари 2008
248
0
Зависи за што ти треба. Кажи за што планираш да го користиш па ќе ти помогнеме. :)

па ке го користам највише за сурфање и download, photoshop и по малку да учам java-зашто сега ја полагам на факс, btw вчера го пробував pclinuxos од live cd-то и неможам да намалам резолуција, како можам да го направам тоа, или од live cd-то неможе да се намалува??исто така и немав интернет. ваљда е до live cd-то. и дали можам да го користам како потполна замена за windows, дали работат сите програми или не?

Aleks

poweruser
18 мај 2007
5.748
289
За тие прашања отвори посебна тема... да не ја претрупуваме оваа која не е за тоа.

спиро_дт

Баниран/a
1 октомври 2008
278
9
USA
secrelocal.com
Gnome - највеќе
Кде не е лош али многу ме потсеќа на виндоус

А и понекогаш користам black - box али само ако претходно добро ја сетирам (се да ми е на дофат)

Garfield

hello world
9 декември 2007
277
5
Arch and Gnome

Строго Gnome, а од денеска се префрлив од Fedora 9 на Arch Linux. Не дека не бев задоволен од Fedora, но оние што се разбираат барем малку и разгледале само малку за Arch по интернет мислам дека ќе ме сватат. Ме мрзи да пишувам, ако некого го интересира повеќе нека праша во врска со Arch.

P.S Потписот не ми важи повеќе. :LOL:

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.102
3.575
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / 2x 2TB Samsung NVMe 990 Evo Plus / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
DDR4 3200MHz Kingston Fury Renegade Kit CL16 (2x32)
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Master 3
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855) / Keychron Q2
OS
ArchLinux
ArchLinux + KDE4

KDE4 не дека е fancy шменси, шарено туку ради апликациите на кои сум навикнат, yakuake, kmail, knode и слични

ArchLinux бидејќи power is nothing without control :)

Egz0rtus_X

read-only
26 јуни 2008
35
1
Gnome - највеќе
Кде не е лош али многу ме потсеќа на виндоус
(се да ми е на дофат)

КДЕ со виндоус нема врска бе човече! Јас сум видел гномови кои ептен доста личат на виндоус, но КДЕ си е КДЕ (за гноум: не дека таскбарот им е сличен, туку во други работи на околината се доста слични со виндоусот).

super_hacker

Баниран/a
2 април 2008
1.333
68
Абе што зборувате? Никој линукс не е сличен на Виндоус. Ниту пак десктоп средините! Што направивте? Ги брукате линуксите, ги правите лоши како прозорците? Ајде прозорците се посебен случај! И ајде да не бегаме оф-топик.

Egz0rtus_X

read-only
26 јуни 2008
35
1
Абе што зборувате? Никој линукс не е сличен на Виндоус. Ниту пак десктоп средините! Што направивте? Ги брукате линуксите, ги правите лоши како прозорците? Ајде прозорците се посебен случај! И ајде да не бегаме оф-топик.

Јас негирав дека КДЕ потсеќал на виндоус, и сакав да кажам дека тој повеќе се разликува од виндоус отколку гноум - тоа ми беше целта.

Ajkula

hello world
22 септември 2008
81
7
Корисник сум на Ubuntu Gnome, ама многу пријатно сум изненаден од E17 на OpenGEU, сеуште не е совршен ама верувам дека за брзо време ке почне да се користи на големо!

dime

hello world
13 мај 2008
163
3
Gnome, najcesto na Ubuntu. So toa pocnav na Debian i na nego sum naviknat. KDE slozeno i prenatrupano mi izgleda, duri na momenti i detski so seto toa sarenilo, golemi ikoni itn.

спиро_дт

Баниран/a
1 октомври 2008
278
9
USA
secrelocal.com
КДЕ со виндоус нема врска бе човече! Јас сум видел гномови кои ептен доста личат на виндоус, но КДЕ си е КДЕ (за гноум: не дека таскбарот им е сличен, туку во други работи на околината се доста слични со виндоусот).
што знам мене ми личи на тоа валјда ради Кменито(старт менито)

386ka

poweruser
22 декември 2007
2.380
216
Чекам Убунту и Кубунту да стигнат по пошта, до тогаш ќе се шлепам на Мандрива 2009 :p

Aleks

poweruser
18 мај 2007
5.748
289
Server #1 - Ubuntu Server 8.04.1
Server #2 - DSL 4.4.x kernel

Desktop - Gentoo 2008.0 2.6.27-gentoo-r7 + Gnome 2.22.3

членови онлајн
мислења
теми
членови