Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

klima fan

lurker
14 јуни 2021
602
340
Ама ти ја избришаа оваа објава на жолтион форум :)
Нејќе Стрелчо конкуренција да му правиш таму.
Сега тој продава Mitsubishi Electric односно лиже таму каде што до вчера плукал.
Каква амеба од човек и тој и другар му Свб.

Најдобро кај нив на нивната тема воопшто да не се коментира.
Тие тоа го сакаат, да се потсоберат неколку постови па да може реклама да стави.
Пошо реклама на реклама малце глупо му доаѓа нели?
Пак и бројат, на 15 постови 16тиот доаѓа на нов пејџ. И мора да се тие први Гри или Мицу :)
Го испоганија и Мицу како бренд
Мислењето е автоматски споено:

Па може некад да предложиш некоја клима што не се продава кај климите. Вака испаѓа дека си нивни човек.

Стрелецот и компанија се ужас до вчера плукаа по Mitsubishi кој е врв во климатизација сега одкога почнаа да увезуваат Mitsubishi стрелецот сака Амбер-от да го менува за Mitsubishi што да се коментира комедија се

Инаку за клими мк од таму споделувам бидејќи имаат најголем избор на модели а и сајтот им е убаво прегледен со сите информации инаку од скоро и климатизер мк има редизајниран сајт

FikanA

hello world
3 април 2025
194
244
Средe никаде...
Мене ме нервира што кога ќе праша некој “дали да земам Тошиба или Гри“ редовен одговор од клима фан добива Вивавкс модел.
Vivax la vida!
Шала на страна, штета е што кој и да е дечково ја знае само тактиката за иритантен герила маркетинг. Вивакс веќе не е лош бренд, али некако во 2026 немаме дојдено до заклучок дека да му буташ на некој у грло всушност... не е добар маркетинг.
А дечково е очигледно само по маркетинг оти кога некој ќе праша за совет или идеја зошто не му работи климата знае само да каже дека нема фреон или да земе нова (naturlich Vivax!)

Goran333

hello world
19 август 2022
91
102
Добар е @klima fan се разбира од клими. Ете стави слики од некоја стара он-офф клима внатрешна и дајлинското, ќе ти каже чиј клон е кај е направена, што компресор има...

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.480
2.926
Ок си е @klima fan
Има разбирање од клими, очигледно е и љубител.
Има дадено и корисни совети, и сметам дека е добар дечко.
И мене ми имаше влезено в око то дека цело време само вивакс препорачува (дури и на другите теми, на пр. кај очајниве домаќинки), па зато му реков, односно пишав де, со најдобра намера - ако не престанува со нудење, барем нека биди поаргументиран во настапо.

maci

poweruser
2 април 2008
3.383
972
Нуди Вивакс дека има најголема маржа,дилерска цена

Goran333

hello world
19 август 2022
91
102
Некој од форумаџиите да има Даикин клима да сподели мислење позитивно,негативно?
Пример кој модел го има со кои ознаки, колку години, некои кварови поправки... итн

28 јануари 2017
2.050
4.706
Ресен
Жолтион форум не го имав отворено од лани, спомнаа реклами за Мицубиши, ми беше неверно па отидам да проверам, стварно така, лајкови на рекламите од претходните најголеми гомнојадци за јапонски клими.
Арно ама видов во поседните постови исти заклучок како мојот овде со виваксите, клима фан = најубав?

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.550
19.219
Сега Ron26 со неговата мудрост ќе ви објасни дека секој што купува јапонска клима е:
а) stinky rich
б) глуп уствари
в) за истите пари ќе купиш две кинески
г) Или пак наместо две кинески можеш да ги менуваш на секои 5 години и пак да имаш нова.

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.214
2.644
Сега Ron26 со неговата мудрост ќе ви објасни дека секој што купува јапонска клима е:
а) stinky rich
б) глуп уствари
в) за истите пари ќе купиш две кинески
г) Или пак наместо две кинески можеш да ги менуваш на секои 5 години и пак да имаш нова.

не бе брат, јас велам дека си имаат клиентела они. Сеа и Мерцедес има рецимо што продава S класа. Не викам дека мерцедесот не чини. Викам само не е за повеќето, пошто не можат да си го дозволат.

Riku

lurker
27 ноември 2021
573
251
не бе брат, јас велам дека си имаат клиентела они. Сеа и Мерцедес има рецимо што продава S класа. Не викам дека мерцедесот не чини. Викам само не е за повеќето, пошто не можат да си го дозволат.
Сакаш да кажеш дека во третта економија во светот, народо неможе да си дозволе митсу клима? Срам да ти е.

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.344
Жолтион форум не го имав отворено од лани, спомнаа реклами за Мицубиши, ми беше неверно па отидам да проверам, стварно така, лајкови на рекламите од претходните најголеми гомнојадци за јапонски клими.
Арно ама видов во поседните постови исти заклучок како мојот овде со виваксите, клима фан = најубав?
Малер 3 месеци ќе те тепа сеа.

klima fan

lurker
14 јуни 2021
602
340

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.278
11.752
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Одлична акција за престојните летните жешки денови

За HAIER пишува "можност за Wi-Fi управување". Има вградено вифи модул или се купува додатно? И ако да, која е разликата помеѓу фабрички вграден и афтермаркет модул? И која е цената ако се вградува отпосле?
Благодарам.

klima fan

lurker
14 јуни 2021
602
340
За HAIER пишува "можност за Wi-Fi управување". Има вградено вифи модул или се купува додатно? И ако да, која е разликата помеѓу фабрички вграден и афтермаркет модул? И која е цената ако се вградува отпосле?
Благодарам.

Haier-ot е со вградено usb Wi-Fi стикче одличен избор за нарачки јави се на телефон 070-325-300 дома ќе ти ја донесат климата а плаќањето e при достава
Haier-WIFI-Module.jpg

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.550
19.219
Одлична акција за престојните летните жешки денови

Благодарам.
Не може aftermarket ако мислиш да најдеш било какво usb wifi стикче и да го боцнеш.

USB портот каде што се става е модифициран таман да не може да се уштека.

Иначе нема разлика ако ставаш отпосле (ако мислиш тоа)

Кај кинескиве клими е изведено со усб стик. а Mitsubishi е со жици со конектор кој треба да се боцне во електрониката.
Истиот конектор (интерфејс) го користат за термостати, daisy chain со останати внатрешни итн.

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.278
11.752
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.550
19.219
Тоа и сеа им праам одвреме навреме ама ме научија веќе и не е интересно. :D
Ѓена ми ја мести/местеше на 27 во зимо пошто „изѕемнавме“ јас преку апликација ја враќам на 25
На даљинско покажува 27

„Сега добро е?“
„Одлично. Ете така, да се стоплиме ко луѓе“

Goran333

hello world
19 август 2022
91
102
Некако многу се скапи за наш стандард. А не верувам дека таа разлика во цена се исплати у период од 10 години рецимо. Освен ако си богат и парите не ти се битни.
Скапи се точно. Последната Перфера од серија Непура беше најскапа клима што сум ја купил. Сакав да го имам најдоброто и ја купив, не значи дека сум богаташ. И бидејќи е скапа направив доста истражувања пред куповина да видам што добивам за парите.
Има доста технологија.

Внатрешна FTXTM30A има фул опрема. Прочистувач на воздух Flash Streamer, сите можни филтри за воздух, WiFi, сензор за пратење на движење...
Има две крилца кај отворот за издув кои овозможуваат да го исфрли воздухот подалеку без да има потреба да зголеми брзина на фан.
Daikin Eye ламбичката што мења боја во зависност од тоа дали е на греење, ладење, одвлажнување... Може да се димира или целосно исклучи ако е во спална и смета при спиење.
Го има новиот електро мотор без лагери. Турбината има магнет кој лебди врз моторот. Принцип Маглев, магнетна левитација, истиот принцип што се користи кај брзите возови кои лебдат над шините.
Тука малку повеќе за тоа:
Screenshot_20260524_081604_Gallery.jpg
Screenshot_20250802_110331_YouTube.jpg
Screenshot_20251129_202219_Chrome.jpg

Надворешна RXTM30A
Тежина 42кг
Фреон 0.97кг
Изненувач двореден. Цевките на изменувачот на надворешна и внатрешна се со внатрешни жлебови кои прават турбуленција на фреонот додека поминува низ нив. На тој начин размената на топлина е побрза и енергетски поефикасна.

Твин swing компресор. Додека другите брендови користат rotary Даикин има своја патентирана технологија на компресори.
Работи во опсег од 10Hz-130Hz или обртаи во секунда, 1Hz = 1RPS.
Поставен е на амортизери комбинација гума и метални спирали за да нема вибрација. Гумата кога е ладно се укрутува и не ги апсорбира добро вибрациите.
Нешто повеќе за тоа:
whole-home_inverter-compressor(1).png Screenshot_20251129_205713_Chrome.jpg

Вентилатор V-cut. Едно парче во форма на латиница буква V е отсечено од секоја перка. Резултат подобар проток на воздух а идејата е добиена од формата на лебедовите крилја.
Screenshot_20251130_154932_Chrome.jpg Screenshot_20251130_113920_Chrome.jpg

Греач на тацна кој работи само при дефрост
ilmalampopumput-Nepura-sulanapito.jpg
Screenshot_20251116_153839_Chrome.jpg

DHH25A
Drain Hose Heater - греач на одвод црево со должина од 2.5метри.
Има моќност од 15W на метар или вкупно 37.5W
Контролиран е од истата логика како греачот на тацна.
Ете како изгледа и како се приклучува.

48_95ec1953-f0f7-4ec5-b862-0a8fb7708384(1).jpg
Screenshot_20251216_053516_Chrome.jpg

Како што реков има доста технологија па затоа е скапа.
Има и доста висока енергетска ефикасност SCOP 5.35
Screenshot_20250222_115232_Chrome.jpg

Кога има потреба може да повлече над 2000W од штекер и да даде висок капацитет на греење. Тоа се гледа од таблицата.
Screenshot_20260412_122717_Adobe Acrobat.jpg

Комплет цена со монтажа јас платив 153,500 денари
Во цената е и тој греач DHH25A кој дополнително се порачува, ако сакаш, и кошта 11,000 денари.
Епа секој ќеф се плаќа :)

п.с. после оваа објава бев експресно баниран на жолтиот форум. Дали и тука би добил бан?

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.480
2.926
Скапи се точно. Последната Перфера од серија Непура беше најскапа клима што сум ја купил. Сакав да го имам најдоброто и ја купив, не значи дека сум богаташ. И бидејќи е скапа направив доста истражувања пред куповина да видам што добивам за парите.
Има доста технологија.

Внатрешна FTXTM30A има фул опрема. Прочистувач на воздух Flash Streamer, сите можни филтри за воздух, WiFi, сензор за пратење на движење...
Има две крилца кај отворот за издув кои овозможуваат да го исфрли воздухот подалеку без да има потреба да зголеми брзина на фан.
Daikin Eye ламбичката што мења боја во зависност од тоа дали е на греење, ладење, одвлажнување... Може да се димира или целосно исклучи ако е во спална и смета при спиење.
Го има новиот електро мотор без лагери. Турбината има магнет кој лебди врз моторот. Принцип Маглев, магнетна левитација, истиот принцип што се користи кај брзите возови кои лебдат над шините.
Тука малку повеќе за тоа:
Погледнете го атачментот 161899
Погледнете го атачментот 161897
Погледнете го атачментот 161898

Надворешна RXTM30A
Тежина 42кг
Фреон 0.97кг
Изненувач двореден. Цевките на изменувачот на надворешна и внатрешна се со внатрешни жлебови кои прават турбуленција на фреонот додека поминува низ нив. На тој начин размената на топлина е побрза и енергетски поефикасна.

Твин swing компресор. Додека другите брендови користат rotary Даикин има своја патентирана технологија на компресори.
Работи во опсег од 10Hz-130Hz или обртаи во секунда, 1Hz = 1RPS.
Поставен е на амортизери комбинација гума и метални спирали за да нема вибрација. Гумата кога е ладно се укрутува и не ги апсорбира добро вибрациите.
Нешто повеќе за тоа:
Погледнете го атачментот 161900Погледнете го атачментот 161901

Вентилатор V-cut. Едно парче во форма на латиница буква V е отсечено од секоја перка. Резултат подобар проток на воздух а идејата е добиена од формата на лебедовите крилја.
Погледнете го атачментот 161902Погледнете го атачментот 161903

Греач на тацна кој работи само при дефрост
Погледнете го атачментот 161904
Погледнете го атачментот 161905

DHH25A
Drain Hose Heater - греач на одвод црево со должина од 2.5метри.
Има моќност од 15W на метар или вкупно 37.5W
Контролиран е од истата логика како греачот на тацна.
Ете како изгледа и како се приклучува.

Погледнете го атачментот 161906
Погледнете го атачментот 161907

Како што реков има доста технологија па затоа е скапа.
Има и доста висока енергетска ефикасност SCOP 5.35
Погледнете го атачментот 161908

Кога има потреба може да повлече над 2000W од штекер и да даде висок капацитет на греење. Тоа се гледа од таблицата.
Погледнете го атачментот 161909

Комплет цена со монтажа јас платив 153,500 денари
Во цената е и тој греач DHH25A кој дополнително се порачува, ако сакаш, и кошта 11,000 денари.
Епа секој ќеф се плаќа :)
Бравос, навистина си навлегол во „длабокото“, и убоо шо споделе, да си научиме и ние нешто.
п.с. после оваа објава бев експресно баниран на жолтиот форум. Дали и тука би добил бан?
Зошто бе бан, таман работа. Баш убоо аргументирано ти е сето.
Со сличина, со се.
Кој можи да си дозволи, нек изволи :)

18 август 2019
1.210
1.174
Да се прашувам јас, би те банирал на 100 години. Со кое право ми го потценуваш мојот краун кој работи потивко од трактор?

Goran333

hello world
19 август 2022
91
102
Да се прашувам јас, би те банирал на 100 години. Со кое право ми го потценуваш мојот краун кој работи потивко од трактор?
Краун, нели е тоа моделот чија внатрешна е изработена од метал наместо пластика?
Викаа греевци на времето од таа клима потивка нема. Нели пластиката се шири/собира на топло/ладно и може да крцка.
А оваа била метална

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв