Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

FreeLogin

read-only
20 септември 2024
13
0
Здраво, дали може да се најде компресор за оваа клима?
Ви благодарам

Атачменти

• 20250814_141747.jpg
    20250814_141747.jpg
    1,5 MB · Прегледи: 27

klima fan

lurker
14 јуни 2021
602
340
Ви благодарам

Тој модел на Vivax е он-офф не е инвертер со вакво далечинско е
img-1685432385-81229de5508f.jpg

Midea-R51M-E-daljinski-za-klima-uredjaj_slika_O_126320957.jpg

За компресор прашај во сервисиве ако не се прави тогаш земи нова

Паком-Сервис 02-3202-800

Бане-Аир 078-242-656

Мег-Системи 077-655-224

filip.mirceski

read-only
11 декември 2018
5
2
Да ве замолам за помош при избор на 3.5ка :giggle:

Се размислувам помеѓу овие модели:

Може и некој друг модел и да е поскап ок е ако вреди.
Овие Hitachi i Fjuitsu ги носат Hydroset, некој искуство со нив, гледам 2 години гаранција, добри се како модели, како фирма како се со гаранција услуга и сл?

Собата е 15m2 без изолација со PVC прозори. Гледав поскапа оти ми треба да има и ниска модулација за потопло време да не прави on/off. Ми треба за греење.

И друго прашање, дали да одам со парапетна/конзолна? Цена за парапетна 40-60к денари од брендовите Vivax/Haier/Gree и сл, или да одам со јапонска некоја обична горе ѕидна од овие погоре или друга во тој или поскап ценовен ранг? Парапетни од јапонскиве ми се скапи, над 90к денари се. :)

Извадов податоци на табелата од Eurovent за споредба, на табелата има и други модели како LG, Mitsibushi (цениве ми се од пред некој месец):

Главната дилема ми е дали да одам со Daikin SENSIRA FTXF35D/RXF35D или со Fujitsu ASYG-12KMCE/AOYG-12KMCC или Hitachi RAK-DJ35PHAE/RAC-DJ35PHAE

klima fan

lurker
14 јуни 2021
602
340

Овие Hitachi i Fjuitsu ги носат Hydroset, некој искуство со нив, гледам 2 години гаранција, добри се како модели, како фирма како се со гаранција услуга и сл?

Собата е 15m2 без изолација со PVC прозори. Гледав поскапа оти ми треба да има и ниска модулација за потопло време да не прави on/off. Ми треба за греење.

И друго прашање, дали да одам со парапетна/конзолна? Цена за парапетна 40-60к денари од брендовите Vivax/Haier/Gree и сл, или да одам со јапонска некоја обична горе ѕидна од овие погоре или друга во тој или поскап ценовен ранг? Парапетни од јапонскиве ми се скапи, над 90к денари се. :)

Извадов податоци на табелата од Eurovent за споредба, на табелата има и други модели како LG, Mitsibushi (цениве ми се од пред некој месец):

Главната дилема ми е дали да одам со Daikin SENSIRA FTXF35D/RXF35D или со Fujitsu ASYG-12KMCE/AOYG-12KMCC или Hitachi RAK-DJ35PHAE/RAC-DJ35PHAE

Hitachi-to ти е одличен избор

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.216
2.646

Hisense Energy SE 3.5 kW

dashbog

lurker
24 јуни 2008
566
808
dashbog's setup  
Processor & Cooler
i5 6500
Motherboard
Asrock B250 Pro 4
Storage
1TB NVME + 3TB HDD
PSU
Cooler Master 650W
RAM
8GB
Video card
RX580 8GB
Case
SAMA Yuhui
Mouse
Logi M310
Keyboard
Logi K540
Audio
Logitech Z333
Monitor
Dell 27"
OS
Windows 10

CBB_6

BBC
9 декември 2016
349
1.069
Дали си сигурен дека е "отиден" компресорот од таа Он-оф клима?

Најчест дефект е обичен кондензатор од 200 денари, ова од мое лично искуство, и то два пати на две различни Он-оф клими по 15-20 години стари...

FreeLogin

read-only
20 септември 2024
13
0
Дали си сигурен дека е "отиден" компресорот од таа Он-оф клима?

Најчест дефект е обичен кондензатор од 200 денари, ова од мое лично искуство, и то два пати на две различни Он-оф клими по
Мислењето е автоматски споено:

Повикавме мајстор и така ни рече...иначе вака прави климата одвреме на време.

Атачменти

• 20250814_141918_1.mp4
    13,2 MB

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.551
19.224
Барај на старо. Не очекувај дека ќе те кошта под 12.000~15.000

Стара технологија е тоа. R22
Штета, затоа што овие ладат да те пореметат
(ама и трошат)

FreeLogin

read-only
20 септември 2024
13
0
Барај на старо. Не очекувај дека ќе те кошта под 12.000~15.000

Стара технологија е тоа. R22
Штета, затоа што овие ладат да те пореметат
(ама и трошат)

Дефинитивно е компресорот?

Aowek

user
14 април 2012
1.212
1.169

HR35 од Ананас за MITSUBISHI Клима MSZ/MUZ-HR35VF | Најголема онлајн продавница во Македонија | Ананас МК
Toшибата и Даикин се исто ентри левел модели како и Митсубишито за парите највеќе добиваш

Даикин / Tbiv -7С - 3.45kW / TOL -14C - 2.37kW
Тошиба / Tbiv -7С - 3.36kW / TOL -15C - 2.30kW
Мицу / Tbiv --10С - 3.80kW / TOL -10C - 3.8kW

Еуровент бројки при разговор со Златко кога гледавме кој модел да го земам.

Последна промена:

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.551
19.224

Дефинитивно е компресорот?
Мајсторот треба да ги мери намотките една по една за да утврди дали е компресорот. Исто така треба да користи ампер клешта итн.
Вака од видеово никој не може да ти каже. Освен дека има језив звук.

Климата воопшто не работи? (ако работи, дали лади?)

И јас типувам на кондензаторот со оглед на староста ама не ставам рака во оган.

klima fan

lurker
14 јуни 2021
602
340

Повикавме мајстор и така ни рече...иначе вака прави климата одвреме на време.
99% е компресорот но сепак повикај монтер-сервисер да ја провери

Инаку незнам колку ти се исплати да ја поправаш за колку квадрати ја користиш ?

Подобро нека ја провери сервис ако е компресорот тогаш нова пример овој модел

FreeLogin

read-only
20 септември 2024
13
0
Ви благодарам на сите, ќе побарам на бројчинта, ако не нова, тоа е за кај моите.
Бидејќи е темава за клими, нешто поврзано би прашал...дали некој користи дефлектор? Искфено не би гледал но потребен ми е...и го гледав тој од нептун...па некое мислење ако некој има искуство?

klima fan

lurker
14 јуни 2021
602
340
Ви благодарам на сите, ќе побарам на бројчинта, ако не нова, тоа е за кај моите.
Бидејќи е темава за клими, нешто поврзано би прашал...дали некој користи дефлектор? Искфено не би гледал но потребен ми е...и го гледав тој од нептун...па некое мислење ако некој има искуство?

За ваков штитник за клима уредот прашуваш ? Практични се со тоа што треба убаво да се монтира за да има доволен простор на издувот од клима уредот

FreeLogin

read-only
20 септември 2024
13
0
За ваков штитник за клима уредот прашуваш ? Практични се со тоа што треба убаво да се монтира за да има доволен простор на издувот од клима уредот

Да за таков бидејќи стварно имам потреба.
Може и вака нешто по нет да земам или не се баш сигурни...?
Конкретно овај го гледав.

klima fan

lurker
14 јуни 2021
602
340

Да за таков бидејќи стварно имам потреба.
Може и вака нешто по нет да земам или не се баш сигурни...?
Конкретно овај го гледав.

Сите ја имаат истата функција така да од каде што е поевтин насочувачот за клима уредот од таму земи го

filip.mirceski

read-only
11 декември 2018
5
2
Ви благодарам на одговорите!

Ова од ананас купонот што е за сметка над 30к денари што дава попуст 4000 денари, функционира? Го има некој испробано да купи клима?

@Aowek добра цена има ептен, само барав не најдов некој да кажи во зима како се однесува на -10C, а зошто производителот ставил ограничување дека функционира до -10C, а не како кај другиве до -15C? И општо некој што ја користел дали ќе задоволува во зима за греење...

@klima fan Hitachi за цената ми изгледа супер, само не можам да најдам некој што ја купил како е задоволен.. Што викаш да ја земам или да си одам со Daikin да не ризикувам? Или со Mitsu поефтината :D И друго, помеѓу Hitachi i Fujitsu која е разликата како бренд и општо овие модели што ги спомнав? Fujitsu e 9000 поскапа...

klima fan

lurker
14 јуни 2021
602
340
@klima fan Hitachi за цената ми изгледа супер, само не можам да најдам некој што ја купил како е задоволен.. Што викаш да ја земам или да си одам со Daikin да не ризикувам? Или со Mitsu поефтината :D И друго, помеѓу Hitachi i Fujitsu која е разликата како бренд и општо овие модели што ги спомнав? Fujitsu e 9000 поскапа...

Hitachi-to е одлично е сега за Fujitsu и Mitsubishi се исто така одлични но јас кога би бирал би го одбрал Hitachi-to за цената е best buy модел

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.551
19.224
Јас кога би бирал би бирал Daikin Ururu Sarara 5,5-ка. 4300 евра

Какви се овие совети?
Два три клика те делат до Еуровент каде можеш да видиш буквално се.
И да одлучиш дали скапа јапонска вреди или кинеска Мидеа врти кругови околу неа.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно