Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

Aowek

user
14 април 2012
1.212
1.169
Ви благодарам на одговорите!

Ова од ананас купонот што е за сметка над 30к денари што дава попуст 4000 денари, функционира? Го има некој испробано да купи клима?

@Aowek добра цена има ептен, само барав не најдов некој да кажи во зима како се однесува на -10C, а зошто производителот ставил ограничување дека функционира до -10C, а не како кај другиве до -15C? И општо некој што ја користел дали ќе задоволува во зима за греење...

@klima fan Hitachi за цената ми изгледа супер, само не можам да најдам некој што ја купил како е задоволен.. Што викаш да ја земам или да си одам со Daikin да не ризикувам? Или со Mitsu поефтината :D И друго, помеѓу Hitachi i Fujitsu која е разликата како бренд и општо овие модели што ги спомнав? Fujitsu e 9000 поскапа...
Ако е деклариран до -10 не значи дека не грее под -10...

Сигурно за парите од Митсубишито највеќе добиваш од овие клими кои ги имаш наведено.
Колку често има зими под -10 кај нас и да има Митсуво ќе изгура без проблем.

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.215
2.646
Сигурно за парите од Митсубишито највеќе добиваш од овие клими кои ги имаш наведено.
Колку често има зими под -10 кај нас и да има Митсуво ќе изгура без проблем.

c5orJP.gif

NikolovskiM

hello world
20 април 2019
161
279
Ви благодарам на одговорите!

Ова од ананас купонот што е за сметка над 30к денари што дава попуст 4000 денари, функционира? Го има некој испробано да купи клима?
Јас ️.
За нарачка на истата таа клима :)

klima fan

lurker
14 јуни 2021
602
340
Јас кога би бирал би бирал Daikin Ururu Sarara 5,5-ка. 4300 евра

Какви се овие совети?
Два три клика те делат до Еуровент каде можеш да видиш буквално се.
И да одлучиш дали скапа јапонска вреди или кинеска Мидеа врти кругови околу неа.

За тие 15 м2 колку што бара членот Hitachi-to e best buy а секако дека има и други врвни модели

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.550
19.220
Јас генерално не давам совети за "имам xx квадрати" без да знам висина, ориентација и дограма + изолација.

Ако не се работи за хотелска соба /апартман секој друга ситуација е уникатна.

Буџетот + проверка на Eurovent се прва појдовна точка

zlatko_ti412

hello world
12 ноември 2018
379
548
HR35 од Ананас за MITSUBISHI Клима MSZ/MUZ-HR35VF | Најголема онлајн продавница во Македонија | Ананас МК
Toшибата и Даикин се исто ентри левел модели како и Митсубишито за парите највеќе добиваш

Даикин / Tbiv -7С - 3.45kW / TOL -14C - 2.37kW
Тошиба / Tbiv -7С - 3.36kW / TOL -15C - 2.30kW
Мицу / Tbiv --10С - 3.80kW / TOL -10C - 3.8kW

Еуровент бројки при разговор со Златко кога гледавме кој модел да го земам.

Овде малку забуна му правиш, со тебе правевме муабет за HR50 и Еуровент бројките од разговорот со мене се за HR50ka.... а си му пуштил линк за HR35 :)
Мицу HR35 / Tbiv --10С - 2.4kW / TOL -10C - 2.4kW

Ако се зема од Ананас често се начекува вучери од 4-5к па од 37к ќе дојде за 32.000 што е багатела цена за добиеното!

Riku

lurker
27 ноември 2021
573
252
Имам едно прашање, ако ја исперам климата под притисок и со средство а надвор е топло за истата да ја пуштам на топло да се исуше, доколку ја пуштам на ладење нема ли пак истата да замирисе.

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.280
11.752
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Имам едно прашање, ако ја исперам климата под притисок и со средство а надвор е топло за истата да ја пуштам на топло да се исуше, доколку ја пуштам на ладење нема ли пак истата да замирисе.
Само добро исплакни ја, дај и време да се исцеди и пушти само вентилатор на макс околу 30 минути, без ладење, без греење, без филтри. После тоа терај си како сакаш.

Misteriozen

read-only
20 февруари 2010
49
34
Може ли некој да ми препорача некое средстсво за чистење клима уред? Планирам да употребам градинарска прскалка пумпа за прскање на испарувачот со топла вода и некое средство да се измеша со водата. Или пак некое срество универзално (да не е некој агресивен дегрисер) со кое би можело да се натопи испарувачот па после да се плакне со топла вода?

kolesk

lurker
6 февруари 2016
757
1.172
1. Прво со axel sgrasso.
2. Завршуваш со asepsol, за дезинфекција.

За профи/намески средства, оди во Темс (скопјанка), они имаат и ќе ти кажат што/како.

Misteriozen

read-only
20 февруари 2010
49
34
1. Прво со axel sgrasso.
2. Завршуваш со asepsol, за дезинфекција.

За профи/намески средства, оди во Темс (скопјанка), они имаат и ќе ти кажат што/како.
Има повеќе видови на Axel sqrasso, мислиш на оној за одмастување што е во светло зелена боја проѕирна пластична паковка? Мислам дека во DM се продава.

Последна промена:

klima fan

lurker
14 јуни 2021
602
340
Може ли некој да ми препорача некое средстсво за чистење клима уред? Планирам да употребам градинарска прскалка пумпа за прскање на испарувачот со топла вода и некое средство да се измеша со водата. Или пак некое срество универзално (да не е некој агресивен дегрисер) со кое би можело да се натопи испарувачот па после да се плакне со топла вода?
Пробај со Diezental
small_SLIKA_12_DEZINTAL_0_2_4bbf8c79ad.png
испрскај го изменувачот на внатрешната единица со пумпица
Prskalka-agrina-1_5-lit.jpg
и после со млака вода испрскај да се испере изменувачот ЗА ДРУГИ СРЕДСТВА ЗА ЧИСТЕЊЕ НА КЛИМА УРЕДИ ПРАШАЈ ВО ТЕМС ТЕЛ: 071-329-016

Misteriozen

read-only
20 февруари 2010
49
34
Пробај со Diezental
small_SLIKA_12_DEZINTAL_0_2_4bbf8c79ad.png
испрскај го изменувачот на внатрешната единица со пумпица
Prskalka-agrina-1_5-lit.jpg
и после со млака вода испрскај да се испере изменувачот ЗА ДРУГИ СРЕДСТВА ЗА ЧИСТЕЊЕ НА КЛИМА УРЕДИ ПРАШАЈ ВО ТЕМС ТЕЛ: 071-329-016
Се надевам дека 1 литар дезинтал ќе е доста за натопување на разменувачот!?? Колку време треба да помине од кога ќе се нанесе дезинталот да се почне со плакнење ??

Последна промена:

Riku

lurker
27 ноември 2021
573
252
Се надевам дека 1 литар дезинтал ќе е доста за натопување на разменувачот!?? Колку време треба да помине од кога ќе се нанесе дезинталот да се почне со плакнење ??
Jas isprskav 200,300 ml so prskalka i pocekav 3 4 minuti pa isplaknav so ladna voda.

klima fan

lurker
14 јуни 2021
602
340
Доволно е 1 литар дезентал испрскај го целиот изменувач на внатрешната единица.

После 15 минути исплакни го два пати изменувачот со млака вода.

После вклучија климата со далечинско на Mode Fan нека дува 30 минути значи не на cool или heat туку на Mode и на Fan 30 минути откако ќе го исчистиш изменување на внатрешната единица.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.550
19.220
Претерувате со 1 литар Дезентал.

Особено со одмастувачите!
Ако се работи за клима од пушачка просторија или не е исчистена со години тогаш мора да се употреби.

Усисај, исплакни со жешка вода, Дезентал со пумпица, почекај 20 минути до еден час максимум и ајт.

Дезенталот ако е јак е леплив. Паметно со концентрацијата.
Шпиритус 70% (не 90%) ја брка истата работа. Дури и подобро

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.215
2.646
не сум чистел, но вап апарат делува ко најдобра опција. Ставаш најлони одоколу метро на метро и доле кофа. Ќе го опалиш со Вап неколку пати и готова работа.

Misteriozen

read-only
20 февруари 2010
49
34
Претерувате со 1 литар Дезентал.

Особено со одмастувачите!
Ако се работи за клима од пушачка просторија или не е исчистена со години тогаш мора да се употреби.

Усисај, исплакни со жешка вода, Дезентал со пумпица, почекај 20 минути до еден час максимум и ајт.

Дезенталот ако е јак е леплив. Паметно со концентрацијата.
Шпиритус 70% (не 90%) ја брка истата работа. Дури и подобро
Вивакс клима Е дизајн, три лета ладење и две зими греење, непушачка просторија, без да користам догревање со дрва или близина на кујна. Малце има прашина на турбината, а и келиите од разменувачот се провидни нема многу наслаги од прашина. На лето после секое ладење пуштав fan на 20% цел сат, а филтрите ги перев на секои 2 недели кога ја користев континуирано.
Значи прво да ја исмукам прашината, после во една мала пумпица турам дезинтал кој го распрскувам на површината од разменувачот, да постои 20 минути и на крај топла вода му нанесувам да се исплакни?

null_ptr

Модератор
20 ноември 2013
1.044
1.128
Куманово
не сум чистел, но вап апарат делува ко најдобра опција. Ставаш најлони одоколу метро на метро и доле кофа. Ќе го опалиш со Вап неколку пати и готова работа.
не би препорачал перење со вап - партали ќе биде

пример 1758824141688.jpeg

јас лани ја чистев климата со 10л боца за прскање, 90% алк. + дестилирана вода под притисок, одлично ја исчисти заедно со перката

dashbog

lurker
24 јуни 2008
566
808
dashbog's setup  
Processor & Cooler
i5 6500
Motherboard
Asrock B250 Pro 4
Storage
1TB NVME + 3TB HDD
PSU
Cooler Master 650W
RAM
8GB
Video card
RX580 8GB
Case
SAMA Yuhui
Mouse
Logi M310
Keyboard
Logi K540
Audio
Logitech Z333
Monitor
Dell 27"
OS
Windows 10
Како утврди дека му треба 18ка?
Зошто не 24ка?
Здраво мислење и искуство со вивах ми треба за загревање на 25 30 m²
Клима за 25-30м2 ништо повеќе од 12ка. Ако не задоволува значи не е просторот за клима, треба подобра изолација.
За греење зборувам. За ладење може и помала.

Riku

lurker
27 ноември 2021
573
252
Како утврди дека му треба 18ка?
Зошто не 24ка?

Клима за 25-30м2 ништо повеќе од 12ка. Ако не задоволува значи не е просторот за клима, треба подобра изолација.
За греење зборувам. За ладење може и помала.
Stom nema pisano nisto poveke znaci nema izolacija tuku samo pvc prozori sto znaci 18ka ke mu zavrsi rabota.

Ako ima izolacija i se propratno togas 12ka.

End of story.

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно