Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.550
19.219
Zdravo na site,

Ako moze pomos od vas i strucno mislenje za slednoto:

Sakam da zagrevam prostor, del od kuka 50-55m2, kujna, trpezarija i dnevna (sirina 4 metri dozlina 9 metri i visina 2.80 metri) i privremeno hodnik, . Dgamovite ne se od pvc tuku od drvo so dvojno staklo, nema furanje od nikade :). Kukata nema izolacija kako denesnite moderni no sepak ako trebe da kazam od 1 do 10, izolacijata e 7.5-8. Ziveam na 2ri sprat, na prvi ne se gree voopsto. Nad mene ima 3 sprat isto ne se gree
Dali od slednite klimi sto mi se navedeni nekoa ke vrsi rabota ili moze Vie da spodelite iskustvo ili pak da preporacate nekoa druga. Budgetot e do max 52000 den.

TOSHIBA SUZUMI PLUS RAS-16PKVSG-E
VIVAX ACP-24CH70AERI R32.
GREE FAIRY LCLH GWH18ACD-K6DNA1D
Огромна кубатура на воздух е ова. Салонот нема да се стопли што и да ставаш. Во слична ситуација седам и јас. Словенска (и здрава) дрвена дограма, висина на плафон иста, градба завршена 90-та со фасада цименто дебел слој.
Нит има изолација нит нема :) На собите каде што има(ше) фасадна цигла ситуацијата е далеку подобра.

Како и да е. Не е лошо да нацрташ распоред па покасно ќе дрвиме за снага.
Приказните „земи 2x3,5-ки“ важат за во зграда. Далеку посоодветно е една 5,5-ка и една 3,5-ка ама најдобро е, како што кажав, да дадеш било каков тлоцрт и ориентација на дневната.

Nikecot

read-only
19 ноември 2018
18
10
Огромна кубатура на воздух е ова. Салонот нема да се стопли што и да ставаш. Во слична ситуација седам и јас. Словенска (и здрава) дрвена дограма, висина на плафон иста, градба завршена 90-та со фасада цименто дебел слој.
Нит има изолација нит нема :) На собите каде што има(ше) фасадна цигла ситуацијата е далеку подобра.

Како и да е. Не е лошо да нацрташ распоред па покасно ќе дрвиме за снага.
Приказните „земи 2x3,5-ки“ важат за во зграда. Далеку посоодветно е една 5,5-ка и една 3,5-ка ама најдобро е, како што кажав, да дадеш било каков тлоцрт и ориентација на дневната.

Izgleda jas greska imam objasneto, zatoa se izvinuvam.
Znaci mene mi e vazno klimata da mi gree kujna, trpezarija i dnevna koi se zaedno a toa e mislam 30m2, no po moznost koga ke gi otvoram vratite da dade toplina kon hodnikot i spalnata, dokolku e mozno, ne celo vreme no privremeno.
Vo attach, priblizno nacrt na sobite i postavenost na klimata

Атачменти

• Klima.jpg
    Klima.jpg
    31,5 KB · Прегледи: 58

Juve_fanatic

hello world
4 март 2018
171
130
Da, zatoa i gi posociv tie tri na modeli, dali nekoj od niv e soodveten za zagrevanje na toj prostor, a soobeno me interesira da li Toshiba Suzumi 16 ke go zagreva toj prostor ili nekoj sto go koristi toj model
Gledam i rasporedot shto go nacrta e skoro ist kako kaj mene, vo skoro ista situacija si, pod tebe ne se gree, dobri prozori ko shto kazuvas, ti dihtovaat, obichna fasada, so toa shto nad mene nemam sprat, a ti imas pa ne znam toa kako vlijae, no na zoltiot forum imashe eden decko koj shto po postirani podatoci mi presmeta deka imam toplorni zagubi od 100W/m2, pa ako receme deka i ti vo toj rang si, togas so 5,5ka ne bi trebalo da imas nikakov problem da zgrees 30m2.

Nikecot

read-only
19 ноември 2018
18
10
togas so 5,5ka ne bi trebalo da imas nikakov problem da zgrees 30m2.[/QUOTE]

Super, ako e mozno so 5.5 da se zgree prostorot, samo problemot mi e okolu markata.
Dali Toshiba Suzumi, Vivah Aeri koj e 7ka ili Gree Fairy 5.5?
Nemam nekoe iskustvo so kvalitet na klimi, a poveke gledam na drug forum se forsirat Vivax ili Gree pa ako ima nekoj iskustvo da kaze pozitivni raboti ili negativni za istite.

Juve_fanatic

hello world
4 март 2018
171
130
togas so 5,5ka ne bi trebalo da imas nikakov problem da zgrees 30m2.

Super, ako e mozno so 5.5 da se zgree prostorot, samo problemot mi e okolu markata.
Nemam nekoe iskustvo so kvalitet na klimi, a poveke gledam na drug forum se forsirat Vivax ili Gree pa ako ima nekoj iskustvo da kaze pozitivni raboti ili negativni za istite.[/QUOTE]
Fairy ili Vivax, Suzumito e 4ka, ne e 5,5ka ko sho gledam

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.989
togas so 5,5ka ne bi trebalo da imas nikakov problem da zgrees 30m2.

Nemam nekoe iskustvo so kvalitet na klimi, a poveke gledam na drug forum se forsirat Vivax ili Gree pa ako ima nekoj iskustvo da kaze pozitivni raboti ili negativni za istite.[/QUOTE]Не дека форсираат туку поефтини се.

Инаку погоре ти кажав кои модели ти требаат. Отвори на neptun.com.mk на klimi.mk разгледај тоа што ти реков. Не лутај безвезе имаш конкретни модели препорачани.

Nikecot

read-only
19 ноември 2018
18
10
Инаку погоре ти кажав кои модели ти требаат. Отвори на neptun.com.mk на klimi.mk разгледај тоа што ти реков. Не лутај безвезе имаш конкретни модели препорачани.

Мицубиши SF50 -69990
Daikin FTXF50-66890
Gree Хансол 18ка - 64990
Хаиер Тундра 18 - 38490
Gree Lomo LCLH 18 - 42990

Znaci za 3te prvi nemam budget, premnogu se za mojot dgep.
A ostanatite dve se OK. Mene ne mi e problem da gi dadam site 52000 za klima no da znam deka sum gi dadol za klima sto vrede bez da ja mislam, a za Suzumi-to imam prijatel i toj rece deka e prezadovolen, ja imal 3 god i nemal nikakov problem so nea.
Zatoa i prasav za nekoi koi imaat iskustvo da spodelat nivno mislenje, bidejki edno e da citam specifikacii a veruvaj se iznacitav a drugo e klimata koga nekoj ja ima i ja koristi i ke kaze nesto za istata.
Se nadevam deka se razbirame.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.989
Ја има конкретно таа тошиба?

Во колкав простор?

Да не е помал? Или да не е со ПВЦ? Или да не во стан греен од страните? Или да не е одоздола греен од комшии? Да не има изолиран кров? Да не има само 1 надворешен ѕид?

Тебе ти треба нешто посетиозна клима и би рекол дека ако сакаш тошиба ќе треба 18ка, а не 16ка.

Види разгледај дали ќе е доволно. Има еуровент тошибата така да лесно може да се види колку дава на -7 степени.

cyberbaze

hello world
20 јуни 2009
291
250
Izgleda jas greska imam objasneto, zatoa se izvinuvam.
Znaci mene mi e vazno klimata da mi gree kujna, trpezarija i dnevna koi se zaedno a toa e mislam 30m2, no po moznost koga ke gi otvoram vratite da dade toplina kon hodnikot i spalnata, dokolku e mozno, ne celo vreme no privremeno.
Vo attach, priblizno nacrt na sobite i postavenost na klimata

вратите кај се?

Nikecot

read-only
19 ноември 2018
18
10
Poveli.
6a3b5ab1fb72d851e1b308d2287b69ba.jpg

Sent from my SM-N920C using Tapatalk

Alekso1981

hello world
4 декември 2017
61
56
Da, zatoa i gi posociv tie tri na modeli, dali nekoj od niv e soodveten za zagrevanje na toj prostor, a soobeno me interesira da li Toshiba Suzumi 16 ke go zagreva toj prostor ili nekoj sto go koristi toj model
Go koristam istiot model bez problemi dnevna kujna i trpezarija okolu 35m2 + otvoreno pretsobje 8m2+ 2 spalni total 30 m2 kolku da zamlacat no do 0 stepeni pod 0 spalnite barem ednata zemav 2.5 mirai a drugata povremeno panel

Juve_fanatic

hello world
4 март 2018
171
130
Мицубиши SF50 -69990
Daikin FTXF50-66890
Gree Хансол 18ка - 64990
Хаиер Тундра 18 - 38490

A ostanatite dve se OK. Mene ne mi e problem da gi dadam site 52000 za klima no da znam deka sum gi dadol za klima sto vrede bez da ja mislam, a za Suzumi-to imam prijatel i toj rece deka e prezadovolen, ja imal 3 god i nemal nikakov problem so nea.
Zatoa i prasav za nekoi koi imaat iskustvo da spodelat nivno mislenje, bidejki edno e da citam specifikacii a veruvaj se iznacitav a drugo e klimata koga nekoj ja ima i ja koristi i ke kaze nesto za istata.

Ја има конкретно таа тошиба?

Во колкав простор?

Да не е помал? Или да не е со ПВЦ? Или да не во стан греен од страните? Или да не е одоздола греен од комшии? Да не има изолиран кров? Да не има само 1 надворешен ѕид?

Тебе ти треба нешто посетиозна клима и би рекол дека ако сакаш тошиба ќе треба 18ка, а не 16ка.

Види разгледај дали ќе е доволно. Има еуровент тошибата така да лесно може да се види колку дава на -7 степени.

IMG_20181119_223032.png

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.989
Ете така, значи има 3.54KW на -7 тошибата.

СФ50 има 4.2KW на -10 со истиот COP. (и FH35 има ем повеќе килвати ем многу поголем цоп, ама таа е хиперинвертер)
mclcUo7.png

Tundrata има 4.25 на -7 со тој цоп.
XZErHuT.png

FTXF50 има 4.07KW со тука некаде цоп.
JBS4T1n.png

Ме сфаќаш сега што ти кажувам се надевам. Не дека Тошибата е лоша, напротив треба да е супер. Ама перформансите не и се којзнае какви и обично јаките 18ki клими ја тепаат без потешкотии во испорачана топлина, а и јаките 12ки.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.989
Tundrata 18ка и оваа година ќе да е most bang for money. Одлични перформанси за ниска цена, се купува за 33 на попуст.
Каде има таков попуст? Не ми треба, ама овој период голем број луѓе бараат клими и оваа би им легнала како кец на десетка за 33к.

DelphiUser

user
2 март 2011
1.709
1.637
Drachevo
Каде има таков попуст? Не ми треба, ама овој период голем број луѓе бараат клими и оваа би им легнала како кец на десетка за 33к.
Setec, 2-3 пати годишно. Имаше пред 3 недели последно, може уште да трае. Климава има интелигентен дефрост, не прави за џабе дефрости како скоро сите останати.

Juve_fanatic

hello world
4 март 2018
171
130
Мицубиши SF50 -69990
Daikin FTXF50-66890
Gree Хансол 18ка - 64990
Хаиер Тундра 18 - 38490

Ko taka so toj budzet, Haier Tundrata ti e solidna opcija so toa shto ke ja kupis od Setec. @mdeni mislam deka samo tie ja prodavaat ovaa Haier na Eurovent shto ja ima.

Nikecot

read-only
19 ноември 2018
18
10
Ете така, значи има 3.54KW на -7 тошибата.

СФ50 има 4.2KW на -10 со истиот COP. (и FH35 има ем повеќе килвати ем многу поголем цоп, ама таа е хиперинвертер)
mclcUo7.png

Tundrata има 4.25 на -7 со тој цоп.
XZErHuT.png

FTXF50 има 4.07KW со тука некаде цоп.
JBS4T1n.png

Ме сфаќаш сега што ти кажувам се надевам. Не дека Тошибата е лоша, напротив треба да е супер. Ама перформансите не и се којзнае какви и обично јаките 18ki клими ја тепаат без потешкотии во испорачана топлина, а и јаките 12ки.

Znaci Haier Tundra e podobra od ostanatite klimi osobeno od Toshiba Suzumi.
Ako e taka, za taa cena e super.
A Haier Tundra 24 moze da ja iskoristam ili e pregolema za prostorot koj sto sakam da go zagrevam?

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.989
Треба да се види некој што ја има за да ти одговори дали е добра тундрата. Има неколку што ја користат 12ката тундра @Antropos мислам дека може да ти даде точно искуство. 18ката би требало да е иста во работата, само да е скоро два пати посилна.

Последна промена:

Juve_fanatic

hello world
4 март 2018
171
130
Znaci Haier Tundra e podobra od ostanatite klimi osobeno od Toshiba Suzumi.
Ako e taka, za taa cena e super.
A Haier Tundra 24 moze da ja iskoristam ili e pregolema za prostorot koj sto sakam da go zagrevam?

Ne deka e "podobra" od drugite, ama spored podatocite Tundrata ke moze da ti gi zadovoli potrebite za greenje. A 24ka mislam deka ke e premnogu da ja stavis vo 30m2. Ama ako planiras pa celo vreme da ja drzis dnevnata otvorena i da ci grees site 50-55m2, a ne "ponekogas" kako shto rece, togas zemi 2*3,5ki i stavi gi vo dnevna ili 5,5ka i 3,5ka. A ako ti e samo za dnevnata, 5,5ka ke ti zavrshi rabota.

Треба да се види некој што ја има за да ти одговори дали е добра тундрата. Има неколку што ја користат 12ката тундра @Antropos мислам дека може да ти даде точно искуство. 18ката би требало да е иста во работата, само да е скоро два пати посилна.

Od zena mi nejzinite ja kupija na pochetok na Septemvri Haier 12kata za nivniot stan, 45m2, izoliran so PVC dograma i dosega se prezadovolni. Smetka od 20ti Septemvri do 20ti Oktomvri im dojde 2500 denari, mi se javi babata presrekna, a dosega cel zivot na drva se greele i bea mnogu skepticni ama ne povekje.

Isto taka babata i dedoto od zena mi ja kupija vo isto vreme Haier 18kata ama tie stari lugje, ne ja rabotat kako treba, se plashat da ja rabotat celo vreme, ja isklucuvaat da ne im dojdelo ogromna smetka za struja pa ne mozam da prenesam nekoe iskustvo od nivnata 5,5ka.

DelphiUser

user
2 март 2011
1.709
1.637
Drachevo
Тундрата 18 е многу силна клима, ефикасна, на температури околу 0 вади COP4. Но по начинот на работа наликува на Amber, работи ON OFF, не знае да модулира, после ON за 2-3 минути оди на 2.4KW, па потоа постепено намалува па по 15м ќе исклучи ... кинеска работа. Сепак не е за оние кои сакаат префинетост во работата. Инаку во врска со дефростите, нема направено ниту еден сув дефрост, што според мене е многу важно кај една клима. Има многу силен издув од 900м3/х и внатрешната единица е многу тивка, многу потивка од било кој вивакс или грее.

На кратко: евтина, брутално силна и ефикасна клима која не прави суви дефрости и не знае да модулира. Не ја мешајте со Тундра 12, таа е далеку послаба.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно