Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Intel vs AMD

Кога би купиле процесор, би зеле

• Intel

• AMD

• Intel само ради игрите

• AMD само ради игрите

Резултатите ќе бидат видливи по гласање.

theKatmer

hello world
10 јули 2022
106
112
Според цените на Computer Universe, со буџет од 150 евра најдобар процесор што можам да земам price / performance би бил Ryzen 5 5600x?

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.317
5.312
Скопје
hackitfree.github.io
Според цените на Computer Universe, со буџет од 150 евра најдобар процесор што можам да земам price / performance би бил Ryzen 5 5600x?
Јас исто сакав да го порачам - за НГ Рајзен 5600 беше 118е . Па и 130 да е се исплати - ама после НГ го качија на 180 - па спуштија на 150е - си викам у Анхоч 5600х 10900 ден има - што да плаќам поштарини - да се замарам да се нервирам да чекам - па данок 5% да плаќам - вака имаш и гаранција и блиску е одма - го купив - го спарив со старата матична B350 - супер си работи (y)
Инаку на прашањето да ти одговорам - во моментот кој е поевтин - тој купи го . Или 5600 или 5600х

theKatmer

hello world
10 јули 2022
106
112
Јас исто сакав да го порачам - за НГ Рајзен 5600 беше 118е . Па и 130 да е се исплати - ама после НГ го качија на 180 - па спуштија на 150е - си викам у Анхоч 5600х 10900 ден има - што да плаќам поштарини - да се замарам да се нервирам да чекам - па данок 5% да плаќам - вака имаш и гаранција и блиску е одма - го купив - го спарив со старата матична B350 - супер си работи (y)
Инаку на прашањето да ти одговорам - во моментот кој е поевтин - тој купи го . Или 5600 или 5600х
Во твојата ситуација најдоброто си направил што си земал од анхоч, само мене ми е проблемот што ми треба и матична за рузенот.

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.317
5.312
Скопје
hackitfree.github.io
Во твојата ситуација најдоброто си направил што си земал од анхоч, само мене ми е проблемот што ми треба и матична за рузенот.
Имам ваква GA-AB350-Gaming 3 (rev. 1.x) Key Features | Motherboard - GIGABYTE Global резерва..
Се мислев да ја огласам - па не ми се огласуваше , се мислев да ја задржам - ако не се снајдеш да ти ја понудам ?
За цена секако ќе се договориме ...

theKatmer

hello world
10 јули 2022
106
112
Гледам на computer universe Ryzen 5 5600x TRAY e 140eur а Ryzen 5 5600 BOX е 125eur, подобро да земам 5600.. Плус најверојатно нема да има потреба кулер да купувам вака, освен ако не лади добро овој. Што викате?

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.317
5.312
Скопје
hackitfree.github.io
Гледам на computer universe Ryzen 5 5600x TRAY e 140eur а Ryzen 5 5600 BOX е 125eur, подобро да земам 5600.. Плус најверојатно нема да има потреба кулер да купувам вака, освен ако не лади добро овој. Што викате?
Разгледај си видеа па одлучи си - поквалитетен чип е 5600Х а и за 5-15% побрз - зависно дали ќе го оверклокуваш ако ти е за продуктивност земи Х - ако ти е за гејминг - 2-5 фрејма разлика нема да ти играат голема улога...

Grimriper

hello world
23 април 2015
113
488
Stip
Grimriper's setup  
Processor & Cooler
i5 13500 - Deep Cool LE500
Motherboard
Gigabyte B760 Gaming-X
Storage
Samsung 980 250gb - Samsung 1TB 860 Evo
PSU
Gigabyte b700h
RAM
2x16gb DDR4 Kingston HyperX 3200Mhz
Video card
RTX 3080TI Zotac AMP
Case
Cooler Master H500 ARGB
Mouse
Razer Basilisk Essential
Keyboard
Aula X70
Audio
Lenovo H600 Wireless
Monitor
AOC C27G1 27''
OS
Win 11

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.314
11.867
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro

Атачменти

• Gigabyte-Affected-Models.pdf
    81,7 KB · Прегледи: 23

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.789
4.503
Неготино
B450-DS3H Rev 1.x е мојата. Пу јаз'к.
Ова некој софтвер ако имаш инсталирано или? Пошо од нивните, скоро ништо не користам.

StalkeR

poweruser
5 декември 2009
5.517
6.741
Верувам дека малку од тоа користа App Center не само од Гигабајт туку и од останатите вендори, но ако има еве:

Scan and monitor systems and firmware updates in order to detect affected Gigabyte systems and the backdoor-like tools embedded in firmware. Update systems to the latest validated firmware and software in order to address security issues like this one.

Inspect and disable the “APP Center Download & Install” feature in UEFI/BIOS Setup on Gigabyte systems and set a BIOS password to deter malicious changes.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.314
11.867
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
Video card
Case
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
И мојата за жал е засегната, и користам секаков софтвер од гигашит, вклучувајќи и app center со сите можни софтвери... ја уште пред некој ден приметив чудно однесување со @ BIOS јутилитито, дава некоја шкљ верзија на биос од сите сервери што постојат, верзија барем 3 генерации постара и ја дава како најнова. Не знам колку е релевантно во случајов, меѓутоа ете да си кажам.

aleks989

hello world
19 ноември 2016
272
530
Битола
Користам ASUS ROG Strix Z790 и имаат нивни bloatware наречен Armory Crate, кога му треба update да напрај, трепка RGB-то као оди напрај, вчера имаше две работи шо се напраја Update (некој глупости небитни) и обично правам рестарт, не сакаше да крени после рестарт :poop: . Па скроз го исклучив после влезе као во Safe Mode ме натера во БИОС да влезам и излезам и после се стартова. Незнам кој има искуство најдов де-инсталер на нивниот сајт, се вика Armoury_Crate_Uninstall_Tool, ама од она шо читав на Reddit не се препорачва да се бриши ради шое дирек врзан со BIOS.

Можеби оф-топик сум со оглед на Gigabyte проблемот, ама и ASUS има shit софтвер шо би сакал да може да функционира без него.

TheGamerTeacher

hello world
9 декември 2016
451
555
Скопје, Ѓорче Петров
www.twitch.tv
Користам ASUS ROG Strix Z790 и имаат нивни bloatware наречен Armory Crate, кога му треба update да напрај, трепка RGB-то као оди напрај, вчера имаше две работи шо се напраја Update (некој глупости небитни) и обично правам рестарт, не сакаше да крени после рестарт :poop: . Па скроз го исклучив после влезе као во Safe Mode ме натера во БИОС да влезам и излезам и после се стартова. Незнам кој има искуство најдов де-инсталер на нивниот сајт, се вика Armoury_Crate_Uninstall_Tool, ама од она шо читав на Reddit не се препорачва да се бриши ради шое дирек врзан со BIOS.

Можеби оф-топик сум со оглед на Gigabyte проблемот, ама и ASUS има shit софтвер шо би сакал да може да функционира без него.
Сличен проблем имав, додуша не толку сериозен. После еден апдејт на то армори глупостите, почна да заебава светлото на рамот, пали гаси чуда. Сигурен сум дека ако само за РГБ ти е проблемот, има други решенија, мада шо мене ми се наоѓа колку толку софтверчето, па не го бришам.

Dajman

Баниран/a
19 септември 2020
765
1.205

Како корисник на Strix матична веќе скоро 2 години, можам да потврдам дека Armory Crate е тотално срање.
RGB функционалноста се крши со било каков апдејт на било што, дури и со вклучување или исклучување на USB.
Дополнително ако користете некаква ROG периферија уште цела низа на проблеми ви следи, плус купица проблеми ако додадете нов usb device или го преместете од еден на друг port.
Се на се од софтверски аспект сум многу разочаран од ROG, хардверски и build quality се топ меѓутоа практичноста им е 0.
Нареден билд ќе ми биди со минимален RGB и дефинитивно нема да биде Strix , особено не периферијата.

**Едит: Един плус на ROG од софтверски аспект е Bios-от, прво естетски си е топ и општо лесен и пристопачен за tinkering. Истото би го рекол и за MSI Bios-от, gigabyte e shit у мое искуство, за другите no comment.
Мислењето е автоматски споено:

се вика Armoury_Crate_Uninstall_Tool, ама од она шо читав на Reddit не се препорачва да се бриши ради шое дирек врзан со BIOS.
Апсолутно срање е алатката, единствен начин да се спасиш од глупавиот bloatware и сите проблеми е преинсталација на windows.

Последна промена:

Skorp

hello world
25 август 2016
489
508
Skopje
Armory crate го симнав само за апдејтс. Го избришав без никаков проблем и со aura sync си контролирам ргб.

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
3.834
4.976
Писти Охту
то ѓубрето Armory Crate го деинсталирав ко почна њиндоусот да ми прај BSOD уште одамна. ништо ама баш ништо не ми треба од то, за RGB користам SignalRGB, а останатите апдејти си ги средувам сам.

thrw

lurker
3 декември 2021
706
579
Јас морам да го користам за Лаптопот, буквално немав начин да го контролирам процесорот и графичката карта без него, Биосот што доаѓа лаптопот е многу неуслужлив за да го наместам кога сакам да се користи графичката карта или интегрираната графика во прецосорот.

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.314
11.867
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
Video card
Case
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Изненадувачки потег од Интел, кој можеби ќе остане само како концепт, а можеби ќе стане и мејнстрим што би било олеснувачки како за сервисерите така и за крајните потрошувачи. Имено, SoC (System on a chip) станува SoM (System on Module), концепт кој ги претвара залемените процесори и мемории во модуларни, што би значело дека секој би можел да замени процесор на лаптоп. Цената на истиот не очекувам да биде ниска или поразлична од досегашниот принцип на набавка и инсталирање и конфигурирање на стандарден SoC, но сепак е импресивен напредок според мене и шансите за поправки на матични плочи се поголеми. Би бил уште попријатно изненаден кога овој концепт би се пренел на сите чипови, вклучувајќи чипсет и графички чипови.

Еве еден пост од еден мој драг пријател и соработник кој го доловува концептот изложен на Computex Taipei.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.579
19.288
Досега, во сите години искуство, со компјутери, немам видено толку лош, инвазивен, малициозен и шпиунски софтвер како Armory Crate.

Пред да го инсталирам си направив имиџ и седнав, for science, да го инсталирам.

Прво:
Става boot time драјвери (типично за rootkit) од кои нема никаква потреба

Второ:
Сервиси кои се однесуваат како да се сами.

Трето:
Пробува и успева да оствари конекции кои немаат врска со Asus (најчесто со google и други огласувачи)

Четврто:
Со bios соработува преку Intel MEI за да може да ги флешне промените (не се перманентни)

Ама пак од друга страна сеуште се нема појавено ербап софтвер кој ќе знае да ги осветли и меѓу себе да ги синхронизира сите тие лампиони.

Јас сум башка школа. Не само што неќум ништо да ми свети и жмига туку неќум и да се слуша.
Blackout конфигурација :)

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.667
13.717
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Исто и MSI Dragon Center, над гигабајт софтвер (плус уште даунлодираше откако се инсталира) за да угасам RGB. :rolleyes: Читав луѓе се жалат, јас не го гледав многу, веднаш формат Ц: затоа што после него нема чистење, не се деинсталира целосно.

Овие софтвери им ги даваат на почетници да ги прават, да се учат.

Не дека и Nvidia се подобри...

462 членови онлајн
1.042.106мислења
51.209теми
37.452членови

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно