Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Еко Логистик (ELS)

Lokvan

Unbeatable
12 јануари 2016
4.253
5.836
SK
Дали за пратки од 22е до 90е, кои подлежат на ДДВ, автоматски подлежат и на тие шпедитерски услуги? Односно, дали за наплата на ДДВ, неопходно е пратката да оди на шпедиција?
Не!
Шпедитерски услуги се обврзувачки само за увоз со вредност над 800 евра (или така некоја голема сума).

Царинарник има право да ја прегледа ама буквално секоја пратка што влага во државата без разлика што стои на декларацијата.

Која е процедурата?
Отвара ќеса/кутија, прави проценка што има внатре и затвара ќеса/кутија. Доколку се констатира дека внатре нема ништо за царинење се наплаќа само тој трошок за царински преглед (100 и нешто денари).
Ставката „царински селотејп“. :)

Како се одредува која пратка е под 22€ а која над 22€, ако продавачот може да си пише која цена сака?
Никако, на цариникот ако му упадне во очи некоја пратка тогаш ќе ја издвои за проверка. Потоа зависно од содржината Царина може да побара да доставиш банкарски извод за плаќањето и скриншот од купувањето/вебсајтот.

Но со оглед на тоа дека пратки има милиони, а цариници колку? Јасно е дека само многу мал дел од пратките завршуваат на преглед. Обично тие што доаѓаат преку западните држави.

chroot

On your way to fame
12 ноември 2021
475
607
Скопје
Не!
Шпедитерски услуги се обврзувачки само за увоз со вредност над 800 евра (или така некоја голема сума).

Ставката „царински селотејп“. :)

Никако, на цариникот ако му упадне во очи некоја пратка тогаш ќе ја издвои за проверка. Потоа зависно од содржината Царина може да побара да доставиш банкарски извод за плаќањето и скриншот од купувањето/вебсајтот.

Но со оглед на тоа дека пратки има милиони, а цариници колку? Јасно е дека само многу мал дел од пратките завршуваат на преглед. Обично тие што доаѓаат преку западните држави.
Обично потешки пратки царинат. Мене ми царинеа power meter од АлиЕкспрес дека тежеше доста, лесните и не габаритни пратки мислам никогаш не ги царинат, не зависно колку е реална вредност.

Lokvan

Unbeatable
12 јануари 2016
4.253
5.836
SK
Обично потешки пратки царинат. Мене ми царинеа power meter од АлиЕкспрес дека тежеше доста, лесните и не габаритни пратки мислам никогаш не ги царинат, не зависно колку е реална вредност.
Веројатно. Ако отскокнува по тежина, можеби и волумен. Иако па иам нарачувано и тастатура/проектор во поголеми пакети па не биле царинети. А некогаш несватливо ги имаат отварано. На пример серверска меморија од ибеј (Кина), мало лесно кутииче го царинеа. Пошто глупакот Кинез ми споил две нарачки во една пратка а изричито му побарав да не го прави тоа.

Сеа од Тему на Царина иам заглавено пратка од 7-ми наваму. Накај 600 денари пратка, ама пошто се челични четки за брусилка, може и над 2 кила тежи пакетот и... Им упаднал во очи, сега ќе кисне таму додека не се смилува некој да го отвори/прегледа.

JonnerBraun

Intern
15 февруари 2025
11
10
На пратките што ЕЛС ви бара ддв, кога ќе ги проверите на тракинг преку пошта би дава ли дека се на царина ?
Имам пратка која веќе 10 дена стои со статус на царина, порано кога одеше преку пошта уште другиот ден добивав писмо ако фали документација за вредност, а сеа со оглед што од али ја ставаат реалната вредност на пратките можеби тоа не му е потребно, меѓутоа не по моја воља пратката лежи таму а јас треба после да плаќам лежарина…
На Али пратката што ми заглави стоеше вистинската бројка, но изразена во евра наместо долари, што ми кажува дека ни кинезите не се добри со главата некогаш.

JamesKirk

Unstoppable
12 февруари 2015
2.808
2.535
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1215u
Motherboard
Lenovo
Storage
Solidigm P41 Plus 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
А кој ќе не заштити од апашиве од ЕЛС? :))))

JamesKirk

Unstoppable
12 февруари 2015
2.808
2.535
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1215u
Motherboard
Lenovo
Storage
Solidigm P41 Plus 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Ти самиот и законите.
Никој не го штити обичниот човек за ништо. Овие од ЕЛС изиграваат цариници и шпедитори, банкине си стваат + давачки, цените во цела држава одат нагоре...хаос

xenon

אֶהְיֶה אֲשֶׁר אֶהְיֶה
15 јануари 2011
4.142
11.066
Skopje
xenon's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9950X3D, Arctic LF III 420mm
Motherboard
Asux X670E-E
Storage
8TB (1 x 980 PRO 2TB + 3Х KC3000) SSD / 2 x 8tb HDD
PSU
Antec 1300W Pro Platinum
RAM
128GB DDR5 G.skill
Video card
Geforce 4080 Super
Case
Enthoo Primo - Phanteks
Mouse
Logitech MX Master 3s
Keyboard
Logitech Craft
Audio
Asus Xonar STX, Adam A7x, Adam A3x, TC Electronic BMC-2 (DAC)
Monitor
42" OLED Asus PG42UQ 4K
OS
Windows 11 Pro
Фина свирка за Викторија или како и да е, така се тера бизнис кај нас, внук на некој локал мини паша по налог на вујкото отвара фирмица, вујко мести тендер, сендер и бендер како во случајов, внукот меѓувреме вработува 10тина на времено за кикирики и ги ротира на 3 месеци (тоа го прави од кафиќ по телефон нормално), вујкото со другарите со полиестер саковца и краватки потпишуваат закончич, уредба, правилник или некоја друга форма на пусулче и работите одат во погон, како во случајов, пошто нели, правна сме а и античка...

puscyfer

Gaining Experience
10 декември 2010
62
158
1746627198576.png

Се изначекаа. Битно ги парадираат "успесите" на елс на тоа порталчето.

andrej1212us

Intern
31 јули 2024
40
18
подобро за сите нас, ке се спасиме од преварантите.
Ке се спасиме од преварантите ама ке се вратиме кај неработниците,нема спас ни од едните ни од другиве.На што личи и ова со поштата,25 дена на царина па после у локална пошта,па немало поштар и на крај месец ипол ке помине од кога е стигната у МК.

Атачменти

• Screenshot_20250510-093929.Chrome.png
    Screenshot_20250510-093929.Chrome.png
    472,6 KB · Прегледи: 46

overlord159

Intern
4 јануари 2016
2
0
Ке се спасиме од преварантите ама ке се вратиме кај неработниците,нема спас ни од едните ни од другиве.На што личи и ова со поштата,25 дена на царина па после у локална пошта,па немало поштар и на крај месец ипол ке помине од кога е стигната у МК.
Имаш среќа, кај мене стои +10 дена во царина со статус “недостасува фактура”, и никој не ме контактирал ни писмо има стасано…

andrej1212us

Intern
31 јули 2024
40
18
Имаш среќа, кај мене стои +10 дена во царина со статус “недостасува фактура”, и никој не ме контактирал ни писмо има стасано…
Јас кога прочитав недостасува фактура за 10 минути им пратив мејл,иначе ако чекав писмо којзнае уште колку ке се изначекав.Иначе денес се смени статусот во (остаток) и претпоставував дека е спремна за испорака ама чека поштарот да ја преземе или да ми остави ливче за подигање од пошта зашто имаше кај мене и царина и данок и се решив да идам до пошта Карпош да прашам дали има шанса да се земе.Среќа лабаво беше денес дека сабота па тој на шалтер не го мрзеше да ја побара кај пратките и ми заврши работа денес да ја земам.

VerGer

Practice makes perfect
9 ноември 2016
1.916
1.731
Скопје
Писмото е пратено кога е сменет статус-от ама може две недели да патува хаха не чекај писмо, чим смениле статус прати си мејл

Нови мислења

Последни Теми

Онлајн членови

Статистика

Теми
49.190
Мислења
1.007.722
Членови
36.674
Најнов член
Zl4tk0