Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Канопи интернет од ВИП оператор.

Pane24

Mariovec
31 октомври 2012
6.479
7.737
Скопје
www.facebook.com
Околу оваа проблематика / лавиринт се занимавам скоро 1 месец за приклучување интернет во рурална област с.Витолиште ( Мариово ) каде што нема : Кабелски оператор , фиксната мрежа е античка односно преку некој си ериксон централа е колку толку за телефонски разговор остварување , Нема вајфај покриеност и на крај образованието и интелигенцијата на вработените односно на 70% од вработените и со поголем дел од нив со завршено основно образование . Случајов мој е ваков : Се јавувам во ВИП контакт центарот и му кажувам мојата локација за дали може да се уклуче домашен интернет , провериле на компјутер и ми рекоја дека е можно . Ок одам у продажен салон во Прилеп за да склучам договор за интернет пакетот VIP Net Lite S ми дадоја некој домашен модем ZTE за на адсл интернет и колку и да му викам дека мене ми треба некој бежичен модем за преку репетитор да земам интернет . Али бадијала кога и паметниот попушта тука го земав и тој адсл модемот и приклучувам на домашна линија чекам 1 сат ништо нема . Се јавувам пак во оператор и ми рекоја да се врате опремата додека не дошла техничка екипа да проверат за условите . Ок ја вратив опремата и раскинав договорот. Од тогаш поминаа 2 дена ми се јави некој од техничка служба и ми вика дека немаат никаква покриенот ВИП за таков интернет ни за адсл ни за бежичен и немало теоретски шанси . Ок му викам . По 1 недела односно денеска ми се јавува една женска и му кажувам све како што е и таа ми вика дека ме излагале и дека да сум пошол во продажен салон за да си барам опрема од КАНОПИ антените и модемите нивни и дека тие имале таква можност. Дали овоа е вистина ?

FiC DoGG

user
17 април 2007
1.042
1.098
www.behance.net
FiC DoGG's setup  
Processor & Cooler
i7 2600k Noctua NH D14
Motherboard
Asus Sabertooth P67
Storage
840 pro 128GB + 500GB HDD + 1000GB HDD
PSU
CM Real Power 550W
RAM
2x4GB DDR3 1333
Video card
Gigabyte GTX 760 2GB
Case
CM Centurion 5
Mouse
A4tech X7
Monitor
2x Dell U2412m
OS
Windows 8.1 Pro
За рурални места без телефонска линија како што треба само WADSL можат да ти понудат(motorola canopy). Колку ќе ти се исплати е друга приказна, бидејќи WADSL е очајно спор и не е толку стабилен. За што ти треба интернет, за работа или колку да имаш?

Pane24

Mariovec
31 октомври 2012
6.479
7.737
Скопје
www.facebook.com
За рурални места без телефонска линија како што треба само WADSL можат да ти понудат(motorola canopy). Колку ќе ти се исплати е друга приказна, бидејќи WADSL е очајно спор и не е толку стабилен. За што ти треба интернет, за работа или колку да имаш?
Па имај предвид дека за 10ГБ интернет на мобилен плаќам 600 денари и го трошам за 2 недели . А останатите 2 недели уште толку . така да се решив на оваа варијанта за домашен нет за симнување на некој филм, интернет сурфање и т.н . Е сеа не знам колку ке му биде брзината и на кој принцип работе тој канопи . Бидеќи кај мене тука има ЛТЕ покриеност .Прогуглав малце за моторола канопи и читам овоа ( The technology competes with WiMAX, LTE and other long range mobile products, but not effectively with wired Internet, which is capable of much faster speeds and does not have wireless relay round trip delay. ) А гледам поддржува овоа : Screenshot_16.png

borcep

user
12 септември 2013
1.038
1.844
Скопје
LTE нема врска со Канопито, друг протокол користи. Имаше некаде и тема, не можам да ја најдам, search-от не пребарува за WADSL.

HardCorec

poweruser
4 ноември 2013
3.599
5.545
dominion.mk
HardCorec's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 12400F
Motherboard
Asus B85 Pro Gamer
Storage
SSD Kingston 2TB
PSU
Cooler Master B500
RAM
HyperX Beast 4x16gb
Video card
GTX 1660 Super
Case
Cooler Master HAF
Mouse
Asus Echelon
Keyboard
Cooler Master Storm
Monitor
Philips 276E
OS
Windows 10 Pro 64bit
Со канопито ке имаш некој 3 до 4mbps нет максимум.

Pane24

Mariovec
31 октомври 2012
6.479
7.737
Скопје
www.facebook.com
LTE нема врска со Канопито, друг протокол користи. Имаше некаде и тема, не можам да ја најдам, search-от не пребарува за WADSL.
Според тебе која брзина ја користе со даунлоад и аплоуд ?

HardCorec

poweruser
4 ноември 2013
3.599
5.545
dominion.mk
HardCorec's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 12400F
Motherboard
Asus B85 Pro Gamer
Storage
SSD Kingston 2TB
PSU
Cooler Master B500
RAM
HyperX Beast 4x16gb
Video card
GTX 1660 Super
Case
Cooler Master HAF
Mouse
Asus Echelon
Keyboard
Cooler Master Storm
Monitor
Philips 276E
OS
Windows 10 Pro 64bit
upload 0.3 - 0.4mbps

DrMTR

senior
27 март 2014
7.920
8.411
Нема некој безжичен оператор ? Сан Вајрлес ? Барем близу до тебе да има некаков сигнал. па со моќна антена са го земеш сигналот.

HardCorec

poweruser
4 ноември 2013
3.599
5.545
dominion.mk
HardCorec's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 12400F
Motherboard
Asus B85 Pro Gamer
Storage
SSD Kingston 2TB
PSU
Cooler Master B500
RAM
HyperX Beast 4x16gb
Video card
GTX 1660 Super
Case
Cooler Master HAF
Mouse
Asus Echelon
Keyboard
Cooler Master Storm
Monitor
Philips 276E
OS
Windows 10 Pro 64bit
Нема некој безжичен оператор ? Сан Вајрлес ? Барем близу до тебе да има некаков сигнал. па со моќна антена са го земеш сигналот.
Нема покриеност на SunWireless брат... пробавме, се слушнав и со поодговорините во SW, пробано е и преку линија на телеком само и само да му помогнам на Пане ама џабе... нема никаква техничка можност.

@Pane24 тој интернет со Канопито нема шанси да го добиеш.

borcep

user
12 септември 2013
1.038
1.844
Скопје
Одамна беше (10год.?) кога го имав како алтернатива на тогаш скапиот АДСЛ, не се ни сеќавам веќе. А и имаше многу корисници, па често паѓаше кога ќе навалеа сите да го дотрошат на крајот од месецот.

Pane24

Mariovec
31 октомври 2012
6.479
7.737
Скопје
www.facebook.com
Ех не сум до толку заостанат со технологијава... Да имаше такво нешто на 10км макар некоја фајфај мрежа ке ја решев со микротик опрема и со јаки антени ама на домет од 50км радиус нема такво нешто тука .

FiC DoGG

user
17 април 2007
1.042
1.098
www.behance.net
FiC DoGG's setup  
Processor & Cooler
i7 2600k Noctua NH D14
Motherboard
Asus Sabertooth P67
Storage
840 pro 128GB + 500GB HDD + 1000GB HDD
PSU
CM Real Power 550W
RAM
2x4GB DDR3 1333
Video card
Gigabyte GTX 760 2GB
Case
CM Centurion 5
Mouse
A4tech X7
Monitor
2x Dell U2412m
OS
Windows 8.1 Pro
Со WADSL ќе биде среќен ако има 1Mbps стабилна конекција.
А да видиш тука каква им е покриеноста? http://neotel.mk/flex-100/

Pane24

Mariovec
31 октомври 2012
6.479
7.737
Скопје
www.facebook.com
Нема покриеност на SunWireless брат... пробавме, се слушнав и со поодговорините во SW, пробано е и преку линија на телеком само и само да му помогнам на Пане ама џабе... нема никаква техничка можност.

@Pane24 тој интернет со Канопито нема шанси да го добиеш.
Добро сеа бар со канопито колку толку да се има нет ако треба и 1-2 часа да се симнува филм од 800мб на него не ми е проблем , работава е што се укажа надеж за такво нешто од страна на ВИП операторот . Али мислам дека би требало и да намалат во претплатата доколку станува збор за некој слаб нет можда ке биде и неограничен . Ама мене поентава ми е колку треба да се плаќа сеа за таа опрема и колку му е нетот дали е неограничен или ограничен е . Сеа за сеа од вас прочитав дека е со слаба брзина .

S

Sukhoi

Гостин
Се намести темата па да прашам. Многу ме интересира како телеком ги покрива со фиксна селата низ државава. Викаш дека има централа од ериксон што значи дека инфраструктурата е со кабли. Како на пример Телеком нуди низ некои села адсл а во некои не може? Не е ваљда дека до секое место е влечено оптика па од тука телефонски кабли. Таквата мрежа има нели има потреба од remote dslam?
Инаку преку канопито до 4 max dw, под 0.5 up. Да се јавиш во Неотел да прашаш за Wimax ?
Edit: Сте ме претркале :)

Pane24

Mariovec
31 октомври 2012
6.479
7.737
Скопје
www.facebook.com
И јас го разгледав сајтот на неоком ама мапа на покриеност кријат како змија нозе.
Со WADSL ќе биде среќен ако има 1Mbps стабилна конекција.
А да видиш тука каква им е покриеноста? http://neotel.mk/flex-100/
Неотел ми беа како варијанта уште пред некоја година ама и тие појма се . Немало теоретски шанси и од нивна страна за оваа пустелија. Абе аман луѓе од овие операториве станува збор за 1000км квадратни површина и ниту еден дел не е покриен со никаков интернет провајдер... Каде ли живееме ...

HardCorec

poweruser
4 ноември 2013
3.599
5.545
dominion.mk
HardCorec's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 12400F
Motherboard
Asus B85 Pro Gamer
Storage
SSD Kingston 2TB
PSU
Cooler Master B500
RAM
HyperX Beast 4x16gb
Video card
GTX 1660 Super
Case
Cooler Master HAF
Mouse
Asus Echelon
Keyboard
Cooler Master Storm
Monitor
Philips 276E
OS
Windows 10 Pro 64bit
@Pane24 брзината е таа брат, и да сакаат да ти пуштат поголем пакет преку Канопито е неостварливо, толку му е силата на тој уред.
За нормална работа мислам ке ти брка работа, мислам јасно ти е :) сепак се работи за 3-4mbps нет, и мислам дека ке е неограничен.

Pane24

Mariovec
31 октомври 2012
6.479
7.737
Скопје
www.facebook.com
Се намести темата па да прашам. Многу ме интересира како телеком ги покрива со фиксна селата низ државава. Викаш дека има централа од ериксон што значи дека инфраструктурата е со кабли. Како на пример Телеком нуди низ некои села адсл а во некои не може? Не е ваљда дека до секое место е влечено оптика па од тука телефонски кабли. Таквата мрежа има нели има потреба од remote dslam?
Инаку преку канопито до 4 max dw, под 0.5 up. Да се јавиш во Неотел да прашаш за Wimax ?
Да Телекомот има кабли низ село поврзани и цела инфраструктура ама.... Централата е над селото и сигналот се пренесува бежично . Ми рекоја од телеком дека може да поврзам интернет ама ке биде брз колку на GPRS на телефоните . Затоа што таа централа е стара и пренесува само аудио сигнали на голема далечина . А за блиските села што се покрај градовите сигналот се пренесува преку кабел. И таа проблематика ми е изучена и контактирав со стручна личност од телекомот за тоа .

borcep

user
12 септември 2013
1.038
1.844
Скопје
Пане, проблемот е всушност во тоа што операторите немаат економска логика да ставаат инфраструктура, настрана тоа што се должни да покријат 98-99% од територијата, ама користат некоја дупка во законот и не поставуваат.

HardCorec

poweruser
4 ноември 2013
3.599
5.545
dominion.mk
HardCorec's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 12400F
Motherboard
Asus B85 Pro Gamer
Storage
SSD Kingston 2TB
PSU
Cooler Master B500
RAM
HyperX Beast 4x16gb
Video card
GTX 1660 Super
Case
Cooler Master HAF
Mouse
Asus Echelon
Keyboard
Cooler Master Storm
Monitor
Philips 276E
OS
Windows 10 Pro 64bit
@Sukhoi уште потрагично е тоа што телеком има однесено линија за интернет до некои села и замисли друже, носат само неколку парици... и со тие парици можат да опслужат само 5 - 6 куќи во селото, останатите луѓе кои ке сакаат да активираат интернет ке мора да чекаат прво некој од веке постоечките корисници да се откаже за да ја користи неговата парица.... која катастрофална држава сме господе боже.

S

Sukhoi

Гостин
Аха јасно ми е. Значи места поред градовите имаат оптика до централа и после телефонски кабли. Кај тебе има централа со (микробранов?) линк повржана со друг предавател а каблите низ местото се уствари local loop. А изгледа има и трета солуција на местата каде нема local loop и фиксните телефони работат како и мобилните, директно поврзани со предавателот.

Pane24

Mariovec
31 октомври 2012
6.479
7.737
Скопје
www.facebook.com
Аха јасно ми е. Значи места поред градовите имаат оптика до централа и после телефонски кабли. Кај тебе има централа со (микробранов?) линк повржана со друг предавател а каблите низ местото се уствари local loop. А изгледа има и трета солуција на местата каде нема local loop и фиксните телефони работат како и мобилните, директно поврзани со предавателот.
Да точно така . Тукашната инфраструктура е : Сигналот од сите телефонски линии се собира во еден објект каде што се обработува и потоа 5км со жица се пренесува на најблискиот висок рид каде што има уште еден објек и е насочен спрема пелистер врвот и спрема тоа претпоставувам дека на пелистер има таков репетитор што се поврзани . Таа линија е од пред 20тина години и тогаш тука немаше мобилна покриеност или мрежа за мобилен . Па после 10 години почнаа да праваат и мобилните оператори репетитор . А до пред 1 година за првпат воведоја тмобајл 3г интернет и после 4-5 месеца и УАН и ВИП 3г и 4г . Така да тука све е у место ... Освен никако да се дојде до асален интернет а во 50км радиус околинава има преку 500 души народ .

tomi

Sensei Модератор
16 април 2007
9.876
3.884
Скопје
Ping @bogoevski . On poveke znae za ova. i Pane gleam pametno dete si ne si glup, sto ne se preselis be srce negde vo po gradsko podracje raboticka ova ona, iskrejno go mislam.... sto sedis tamu da se otupuvas, ionaka site dojdoa vo skopje ili otidoa nadvor od zemjava vreme e da mislis nesto.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно