Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Идеален ide за php, javascript, html и css

Jah'rakal

read-only
3 декември 2011
28
7
Планирам да почнам со изучување на PHP. Но за почеток ми е потребно убаво да го подготвам "теренот", значи да најдам соодветен IDE, соодветна документација за PHP и сл.

Прво почнува потрагата по соодветен PHP IDE со вклучена поддршка за JavaScript, HTML и CSS. Нормално самото изучување на PHP, подразбира и изучување на JavaScript, HTML и CSS. Тоа си оди во пакет нели. Е сега мене ми е потребна работна околина која ќе ми ги овозможи сите овие услови.

Разбирам дека идеален IDE нема, се зависи од потребите на корисникот. Но еве, ме интересира што ми препорачувате вие, што користите вие?

Jah'rakal

read-only
3 декември 2011
28
7
Notepad++ e текст едитор, мене ми треба IDE, значи покрај едитор да има и дебагер.

@bit
Го разгледував Zend Studio и можам да кажам дека досега е на прво место на мојата листа. Има се што ми е потребно.
Најдов и сериски за верзијата 8.0.1, но никако неможам да најдам за најновата верзија 9.
Инаку е многу сличен со Eclipse, на него е и базиран.

DekoRoker

lurker
12 септември 2009
625
53
Скопје
dejan.at.mk
Реално, не постои соодветен IDE за php,html,css и javascript.. Документација за html и css и примери за нив на w3schools ќе најдеш, документација за php од официјалната страна подобра здравје.. Dreamweaver е добар за html,css и за нешто од javascript, не работи баш добро со jQuery, во поглед на auto code-complete, а исто така мора добро да го конфигурираш за да работи со линкувани библиотеки... Aptana не ми се допаѓа чисто заради default црниот екран и дополнувањето на код е за никаде, ама има добар валидатор за html и css.. Notepad++ е за ептен hard core програмирање, ако се си знаеш што каде ти е и што треба да ставиш, нема code complete, нема валидација на код и слично... Пробав малку со NetBeans да работам на ова поле, одлично работи ама многу ресурси сака и заради тоа се откажав од него... Одличен за client side programming е Visual Studio, не знам што сакате кажувајте ама VS2010 е мајка за html,css, js.. Ама нема тука поддршка за PHP.. VS многу го поштувам заради NuGet, ми ги линкува сите библиотеки, сите скрипти, се поврзува со сервер, прави апдејти без да ме замара...
Сега што ќе користиш зависи од тебе...

Jah'rakal

read-only
3 декември 2011
28
7
Како што кажав претходно, го разгледав на брзина Zend Studio и мислам дека го најдов мојот прв избор. Има се што ми е потребно.

Всушност, јас барам работна околина во која ќе работам и PHP и JavaScript и HTML и CSS. Значи се во една програма, без да имам потреба од неколку. Пр. PHP во Eclipse, HTML и CSS во VS, JavaScript во нешто трето и т.н.

Потоа кога ќе дојде време и потреба од framework, тука ми е Zend Framework. Најверојатно Zend Studio-то има некоја поддршка за него, некој вид помош за поедноставно и полесно користење, со оглед на тоа што се од иста фирма.

stefan_v

user
3 мај 2010
1.426
604
macedonius.com
Повеќе од Notepad++ не ти треба.
Кога учиш не ти треба IDE(Integrated Development Editor), што е и Notepad(можеш да поврзеш внатре да извршушаш итн...).
Доволна е highlight на кодот(ако не „свети“, значи не е точен), така да се откажав од барање на IDE.
BTW учиш скриптни јазици, не ги компајлираш, за да ги дебагираш, само пушташ дали работи или не.

Jah'rakal

read-only
3 декември 2011
28
7
Во ред, но сепак е малку полесно кога некој ќе ти посочи каде се наоѓа проблемот, дали имаш грешки или не...

bit

hello world
6 октомври 2011
55
25
Во право е stefan_v, најдобро ти е кога почнуваш да учиш да си работиш во нешто просто како што е NOTEPAD++ или Araneae, доволно ти е само обележување со боја на кодот. Понатака ќе си одбереш IDE што ќе ти одговара на потребите, дали е Netbeans, Eclipse, Aptana (што е уствари базирано на Eclipse), Zend Studio, Komodo... Кога си веќе навлезен и работиш на конкретни проекти, некој од фунционалностите што ги има во IDE-ата ќе ти помогнат во процесот на работа и тоа побајаги. Рефакторирање, дебагирање и комплетирање на код од страната на IDE-то додека учиш може само да ти одмогнат ако си почетник.

Jah'rakal

read-only
3 декември 2011
28
7
Искрено, не гледам причина зошто IDE-то би ми одмогнало. Напротив, на секој почетник би му било од корист кога програмата во која го пишува кодот, би му укажала на грешките кои се настанати при интерпретирање на кодот, пропратено со мало објаснување.

Сепак не сум толку труп, да се изгубам низ опциите на IDE-то. Ќе ги користам оние опции од кои имам потреба.

Незнам, ова е мое мислиње. Сепак не сме сите исти и немаме сите исти потреби и интереси. На некој доволно му е само Notepad++, на некој само Notepad, на трет IDE и т.н

alekso_mk

read-only
11 ноември 2011
8
1
Za win:
Kolku sto znam Zend Studio ne e besplaten, jas ne preporacuvam da koristete ne licenziran software.

Јас користам - Netbeans + Xdebug+ Apache+Php + MySQL(ne preporacuvam da koristite Xampp ili slicni, zatoasto ponekogas znaat da zezaat so nekakvi nestandartni greski).
TotalComander kako filemanager(ima mnogu plugins + rabota so FTP) i viewer Notepad++ (za pregled na php, nekompliciran koding), + PSPad(poradi moznost na pravenje promeni direktno na hosting), za css + html+ javascript moze da se koristi i Dreamweaver 8(ama pak licenca).
Firefox plugins - Firebug sekako, Web Developer + drugi po izbor - google it.

Inaku pocnuvav da ucam programiranje vo obicen Notepad od windows, ama toa vo dalecnite 2002-2003 godina. Pamtam kako trosev 2-3 sati za da pronajdam nekoja tocka zapirka koja ja zaboraviv da stavam:).

I da ljuge ne dzabe koristat razlicni alatki za razlicni raboti, site mie sakame edna alatka za se, ama kako sto gledas razlicni programi imaat svoi kul finti.

Jah'rakal

read-only
3 декември 2011
28
7
Za win:
Kolku sto znam Zend Studio ne e besplaten, jas ne preporacuvam da koristete ne licenziran software.
Точно, не е бесплатен. Но има сериски на Интернет за v8.0.1, ќе го регистрираш и ќе биде бесплатен. ;)

Јас користам - Netbeans + Xdebug+ Apache+Php + MySQL(ne preporacuvam da koristite Xampp ili slicni, zatoasto ponekogas znaat da zezaat so nekakvi nestandartni greski).
TotalComander kako filemanager(ima mnogu plugins + rabota so FTP) i viewer Notepad++ (za pregled na php, nekompliciran koding), + PSPad(poradi moznost na pravenje promeni direktno na hosting), za css + html+ javascript moze da se koristi i Dreamweaver 8(ama pak licenca).
Firefox plugins - Firebug sekako, Web Developer + drugi po izbor - google it.
До некаде и јас имам таков избор: Zend Studio, WAMP, Notepad++ како viewer, Firefox (Firebug + Firecookie и Web Developer). Другите не ми се потребни, од проста причина што додека учам ќе користам локален сервер.

Inaku pocnuvav da ucam programiranje vo obicen Notepad od windows, ama toa vo dalecnite 2002-2003 godina. Pamtam kako trosev 2-3 sati za da pronajdam nekoja tocka zapirka koja ja zaboraviv da stavam:).
Токму тоа е причината зошто преферирам IDE наместо обичен текст едитор.

WorM

read-only
24 јануари 2010
24
1
Одамна сум член, па ми текна да разгледам што има..па да прашам:

Дечки а зашто не Visual Studio so VS.PHP plugin? Сите што работаат .net знаат дека Visual Studio си ја врши работата за дебагирање и за наоѓање грешки прилично добро.

sojic

hello world
29 април 2007
435
24
Јас користев Coda (MacOS only), арно ама SublimeText2 ми изгледа много бољи. Сега сум на SublimeText2. Иначе, за таква работа, стави си линукс (по нејтив е за web девелопмент) и шибај со gEdit.

mihajlo

read-only
2 март 2010
10
6
Скопје
siljanoski.com
Ја па би ти рекол златен Adobe Dreamweaver. Се што ми треба си имам у него
LIKE :)

Многумина го откачуваат пошто Adobe се едни од поскапите, но навистина е закон едитор и мене многу ми се свига кога работам под WIN околина.

462 членови онлајн
1.042.106мислења
51.209теми
37.452членови

Нови мислења

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно