Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

18 август 2019
1.210
1.174
Краун, нели е тоа моделот чија внатрешна е изработена од метал наместо пластика?
Викаа греевци на времето од таа клима потивка нема. Нели пластиката се шири/собира на топло/ладно и може да крцка.
А оваа била метална
Не знам дали внатрешната е од метал или пластика. Слободно можам да кажам дека не крцка. ШКРИПИ како воденичен камен.

28 јануари 2017
2.050
4.706
Ресен
Скапи се точно. Последната Перфера од серија Непура беше најскапа клима што сум ја купил. Сакав да го имам најдоброто и ја купив, не значи дека сум богаташ. И бидејќи е скапа направив доста истражувања пред куповина да видам што добивам за парите.
Има доста технологија.

Внатрешна FTXTM30A има фул опрема. Прочистувач на воздух Flash Streamer, сите можни филтри за воздух, WiFi, сензор за пратење на движење...
Има две крилца кај отворот за издув кои овозможуваат да го исфрли воздухот подалеку без да има потреба да зголеми брзина на фан.
Daikin Eye ламбичката што мења боја во зависност од тоа дали е на греење, ладење, одвлажнување... Може да се димира или целосно исклучи ако е во спална и смета при спиење.
Го има новиот електро мотор без лагери. Турбината има магнет кој лебди врз моторот. Принцип Маглев, магнетна левитација, истиот принцип што се користи кај брзите возови кои лебдат над шините.
Тука малку повеќе за тоа:
Погледнете го атачментот 161899
Погледнете го атачментот 161897
Погледнете го атачментот 161898

Надворешна RXTM30A
Тежина 42кг
Фреон 0.97кг
Изненувач двореден. Цевките на изменувачот на надворешна и внатрешна се со внатрешни жлебови кои прават турбуленција на фреонот додека поминува низ нив. На тој начин размената на топлина е побрза и енергетски поефикасна.

Твин swing компресор. Додека другите брендови користат rotary Даикин има своја патентирана технологија на компресори.
Работи во опсег од 10Hz-130Hz или обртаи во секунда, 1Hz = 1RPS.
Поставен е на амортизери комбинација гума и метални спирали за да нема вибрација. Гумата кога е ладно се укрутува и не ги апсорбира добро вибрациите.
Нешто повеќе за тоа:
Погледнете го атачментот 161900Погледнете го атачментот 161901

Вентилатор V-cut. Едно парче во форма на латиница буква V е отсечено од секоја перка. Резултат подобар проток на воздух а идејата е добиена од формата на лебедовите крилја.
Погледнете го атачментот 161902Погледнете го атачментот 161903

Греач на тацна кој работи само при дефрост
Погледнете го атачментот 161904
Погледнете го атачментот 161905

DHH25A
Drain Hose Heater - греач на одвод црево со должина од 2.5метри.
Има моќност од 15W на метар или вкупно 37.5W
Контролиран е од истата логика како греачот на тацна.
Ете како изгледа и како се приклучува.

Погледнете го атачментот 161906
Погледнете го атачментот 161907

Како што реков има доста технологија па затоа е скапа.
Има и доста висока енергетска ефикасност SCOP 5.35
Погледнете го атачментот 161908

Кога има потреба може да повлече над 2000W од штекер и да даде висок капацитет на греење. Тоа се гледа од таблицата.
Погледнете го атачментот 161909

Комплет цена со монтажа јас платив 153,500 денари
Во цената е и тој греач DHH25A кој дополнително се порачува, ако сакаш, и кошта 11,000 денари.
Епа секој ќеф се плаќа :)

п.с. после оваа објава бев експресно баниран на жолтиот форум. Дали и тука би добил бан?
Овде би собрал лајкови за деталниот пост на тој што му се чита.

zoranovski

read-only
7 јули 2013
5
6
Некој од форумаџиите да има Даикин клима да сподели мислење позитивно,негативно?
Пример кој модел го има со кои ознаки, колку години, некои кварови поправки... итн
Некој од форумаџиите да има Даикин клима да сподели мислење позитивно,негативно?
Пример кој модел го има со кои ознаки, колку години, некои кварови поправки... итн
Даикин сенсира FTXF50D/RXF50D инсталирана 2023, се лади и загрева 60м2 куќа. Потрошувачка за ладење 250кв часа сезона греење 1200кв часа. Куќата е со кнауф систем внатрешна изолација, проблеми засега нема

Goran333

hello world
19 август 2022
91
102
Даикин сенсира FTXF50D/RXF50D инсталирана 2023, се лади и загрева 60м2 куќа. Потрошувачка за ладење 250кв часа сезона греење 1200кв часа. Куќата е со кнауф систем внатрешна изолација, проблеми засега нема
Топ е тој модел. Двореден изменувач твин компресор истиот што се користи кај Комфора.
Генерално е подобро Сенсира FTXF отколку FTXC

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.550
19.219
Топ е тој модел. Двореден изменувач твин компресор истиот што се користи кај Комфора.
Генерално е подобро Сенсира FTXF отколку FTXC
Де ако не те мрзи стави Eurovent

Не се сомневам дека е добар ама ме интересираат детали.

Goran333

hello world
19 август 2022
91
102
Де ако не те мрзи стави Eurovent

Не се сомневам дека е добар ама ме интересираат детали.
Неговата е одличен модел.
Ете Eurovent меѓутоа е со црвено deleted бидејќи има нова верзија.

Значи FTXF50D / RXF50D болдирано е верзијата и да беше супер.

Кога излезе нова верзија E значи FTXF-E / RXF-E ги опфате класите 20~42 односно 2kW~4.2kW а 5, 6 и 7kW останаа исти.

Моменталната најнова верзија F опфаќа и класа 5kW и има многу послаби перформанси.
Даикин постојано извава нови верзии и не значи дека новата ќе биде подобра од претходната, нажалост.
Ете Еуровент за FTXF50F / RXF50F

Јас обично не ни проверувам Еуровент.
Ако ме интересира нешто за Даикин гледам од нивниот веб сајт Лот 10

Пишуваш модел на надворешна и внатрешна и ти дава енергетска, лот 10, product fiche како и упатство за користење и инсталација.

Најнови модели гледам од нивниот каталог за 2026.

Пример одиш на Split - Residential air to air

Astraion

poweruser
24 ноември 2012
2.164
3.213
Струмица
Мотор без лагери во клима уред е must have и колку и да кошта климата, зимам ваков модел во иднина.
..и да крцкаат пластиките, никогаш нема да ја достигнат галамата на фенот со расипани лагери.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.550
19.219
@FLEGMA
Помеѓу Тошиба / Даикин / Митсубиши електрик како би ги рангирал?
Многу тешко прашање со оглед на фактот дека го изостави и Fujitsy

Ако се работи за entry level уреди би ги наредил по овој редослед: Mitsubishi, Toshiba, Daikin
Кај врвните модели скоро и да е невозможно да се направи избор. Тука навистина човек не може да се одлучи. Тука се пука со тешка артилерија од практични изуми кај сите овие компании.

Ене на пример, погоре, вовеле внатрешен мотор без лагери (рак рана кај сите клими).

Даикин направиле компресор што врти од 10 до 130Hz (Mitsubishi има од 5 до 150), сензори за движење има уште од FH серијата кај Mitsubishi, Daikin Ururu Sarara пак внесува свеж воздух од надвор (и филтриран), Fujitsu има внатрешни филтри кои сами се чистат (намотан е во ролна па моторизирано извлекува чист дел додека валканиот се чисти со помош на леплив ваљак итн.)
Јапонските клими вредат за сите пари ако ме прашувате.

Ентри левел јапонските кај нас во голем дел се многу блиску до цената на кинески.

Ах, да. Cloud сервисите кај јапонските клими (wifi) се светлосни години пред кинеските.

zoranovski

read-only
7 јули 2013
5
6
Неговата е одличен модел.
Ете Eurovent меѓутоа е со црвено deleted бидејќи има нова верзија.

Значи FTXF50D / RXF50D болдирано е верзијата и да беше супер.

Кога излезе нова верзија E значи FTXF-E / RXF-E ги опфате класите 20~42 односно 2kW~4.2kW а 5, 6 и 7kW останаа исти.

Моменталната најнова верзија F опфаќа и класа 5kW и има многу послаби перформанси.
Даикин постојано извава нови верзии и не значи дека новата ќе биде подобра од претходната, нажалост.
Ете Еуровент за FTXF50F / RXF50F

Јас обично не ни проверувам Еуровент.
Ако ме интересира нешто за Даикин гледам од нивниот веб сајт Лот 10

Пишуваш модел на надворешна и внатрешна и ти дава енергетска, лот 10, product fiche како и упатство за користење и инсталација.

Најнови модели гледам од нивниот каталог за 2026.

Пример одиш на Split - Residential air to air

Во право си, вика heat exchanger rows 1
Сепак големи димензии

Погледнете го атачментот 161941
Да голема е, тоа и двоен ротор што има беше пресудно. Инаку најниско на ладење спушта до 140w, греење 250-240w барем толку имам приметено. Да не дојде до забуна за ниската сезонска потрошувачка, останатиот простор од 30м2 спални две и бања се греат преку ходникот , разлика во темп. на -7 степени надворешна е 4 степени, значи 24 во дневната 20 во спалната оддалечена 12 метри од климата.

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.657
13.704
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Вчера ја сефтосав климата за оваа сезона и почна да ми го гаси surge protector-от (сличен ваков, но сигурно не е Gembird; никогаш не земам евтини вакви работи, но мнооооогу одамна е земен). Цел ден беше падни-стани, прво мислев дека климата е готова, па компјутерот дека е готов, па пречистувачот на воздух (секогаш го палам истовремено со климата)... На крај се гасеше само од компјутерот (и рутерот и модемот и аудио појачалцето се на тој штекер, како и различни полначи неоптоварени). Денеска работи без проблем со сè освен клима и пречистувач.

Во собата има само уште еден друг штекер за кој мислам дека е на иста фаза, па не би помогнало многу да префрлам нешто на него. Осигурачите се од времето на Југославија, со лицни. Си викам, дури е и добро што ги заштити осигурачите (инсталацијата), но дали да ја ставам климата директно во ѕид (под сомневање дека е отиден варисторот)? Можам да земам нов surge protector дури по неколку дена (исто молам за препорака, квалитет + најмалку 5 утичници).

ДОДАДЕНО: Дали две пренапонски заштити една врз друга ќе си влијаат? На пример овој, а во него брцнат овој, а во него климата и пречистувачот; дали ако климата/пречистувачот ја активираат заштитата, на другите работи во долгиот продолжен ќе им остане струја? Или е подобро двете заштити посебно во „лопов“? Вчера стопати правев chkdsk (не е тоа проблем, туку да не отидат ССД-јата/дисковите, па и друга електроника)...

Последна промена:

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.600
1.764
Најдобро викни со електричар и смени си ги осигурачите, со нови модерни, нека ти изведе мајсторот нов кабел од табла до таму кај ти е климата (дозната) и директно вклучи се ји таму климата, се друго е fire hazard, секако таа инсталација ти е многу стара(според тоа што го пиша)

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.214
2.643
тој сурџе протектор сигурно не чини. Штом осигурачот не избацува, немаш проблем најверојатно. Исто така кога имаш голем потрошувач, препорачливо е да го користиш на посебен ѕиден приклучок место на продолжен кабел или онакви разводници со по 3 што идат.

klima fan

lurker
14 јуни 2021
602
340
Вчера ја сефтосав климата за оваа сезона и почна да ми го гаси surge protector-от (сличен ваков, но сигурно не е Gembird; никогаш не земам евтини вакви работи, но мнооооогу одамна е земен). Цел ден беше падни-стани, прво мислев дека климата е готова, па компјутерот дека е готов, па пречистувачот на воздух (секогаш го палам истовремено со климата)... На крај се гасеше само од компјутерот (и рутерот и модемот и аудио појачалцето се на тој штекер, како и различни полначи неоптоварени). Денеска работи без проблем со сè освен клима и пречистувач.

Во собата има само уште еден друг штекер за кој мислам дека е на иста фаза, па не би помогнало многу да префрлам нешто на него. Осигурачите се од времето на Југославија, со лицни. Си викам, дури е и добро што ги заштити осигурачите (инсталацијата), но дали да ја ставам климата директно во ѕид (под сомневање дека е отиден варисторот)? Можам да земам нов surge protector дури по неколку дена (исто молам за препорака, квалитет + најмалку 5 утичници).

ДОДАДЕНО: Дали две пренапонски заштити една врз друга ќе си влијаат? На пример овој, а во него брцнат овој, а во него климата и пречистувачот; дали ако климата/пречистувачот ја активираат заштитата, на другите работи во долгиот продолжен ќе им остане струја? Или е подобро двете заштити посебно во „лопов“? Вчера стопати правев chkdsk (не е тоа проблем, туку да не отидат ССД-јата/дисковите, па и друга електроника)...

Клима уредот вклучи го директно во штекер не на продолжен кабел најдобро стави ваков штекер

images

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.657
13.704
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Клима уредот вклучи го директно во штекер не на продолжен кабел најдобро стави ваков штекер

images

Да не ја изгори инсталацијата? Немам доверба во осигурувачите, кога викам дека се со лицни буквално се крпени со лицни (од други луѓе), па може да има вишок лицни (ампери) на таа фаза (кај ќе го најдам кој осигурувач е). Пред некоја година барав топливи осигурувачи и никаде не најдов. Засега немам услови за менување инсталација во станов - разводна табла или дури и нешто околу штекерот (на надворешен ѕид е и не гледам дозна горе над него), а влечење струја од некаде подалеку нема шанси.

Си работеше вака многу многу години со сите работи, а четири години плус и со климата, ништо не е многу чепкано/преместувано.

Тоа е мојата логика, срџкото да заштити пред да има потреба (ако има потреба) осигурувачот да реагира. Ако е лажна узбуна, ништо страшно, само да не ми го шокира компјутерот.

Земен долгиот, па ќе пробам утре на светло. И тој приклучок што му е врз штекерот (пред гајтанот) имал заштита, што ја негира мојата замисла за одвојување, ама што да правиме. Барем е директен и многу краток пат.

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.600
1.764
Да не ја изгори инсталацијата? Немам доверба во осигурувачите, кога викам дека се со лицни буквално се крпени со лицни (од други луѓе), па може да има вишок лицни (ампери) на таа фаза (кај ќе го најдам кој осигурувач е). Пред некоја година барав топливи осигурувачи и никаде не најдов. Засега немам услови за менување инсталација во станов - разводна табла или дури и нешто околу штекерот (на надворешен ѕид е и не гледам дозна горе над него), а влечење струја од некаде подалеку нема шанси.

Си работеше вака многу многу години со сите работи, а четири години плус и со климата, ништо не е многу чепкано/преместувано.

Тоа е мојата логика, срџкото да заштити пред да има потреба (ако има потреба) осигурувачот да реагира. Ако е лажна узбуна, ништо страшно, само да не ми го шокира компјутерот.

Земен долгиот, па ќе пробам утре на светло. И тој приклучок што му е врз штекерот (пред гајтанот) имал заштита, што ја негира мојата замисла за одвојување, ама што да правиме. Барем е директен и многу краток пат.
Кога веќе даваш точки пари, барем земи си нешто поквалитетно како Brennestuhl од Логинг

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.657
13.704
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Кога веќе даваш точки пари, барем земи си нешто поквалитетно како Brennestuhl од Логинг
Немаа ништо поквалитетно, ги измалтретирав да ми ги покажат сите продолжни што ги имаат, и во двете продавници.

А на овој пишува дека се очекува за 30 дена. Оптимизам...

18 август 2019
1.210
1.174

Мислам дека е најдобро да повикаш електричар. Не гледам дека е извршена контрола на напон и јачина на струјата. Сѐ се сведува на претпоставки.

Јас ќе фрлев исправен компјутер затоа што почна да се рестартира, а на крај излезе дека има нагли падови на напонот.

kolesk

lurker
6 февруари 2016
757
1.171
Ако си од Скопје, тркни до зелен пазар (продавницата спроти пржалната) и земи си нов осигурач. 16 ампера, 35ден е мислам комад. Старите осигурачи се добри, бидејќи физички можеш да го отстраниш.

Иста случка имав пред 2 години. На продолжен кабел врзани: клима, тв, радио и тв бокс. 3/4 години функционираше супер, се до еден момент, кога ми изби осигурач два пати.
Јас купив кабел од електрометал 3*2.5 и посебно утикач + кутија за продужни и сам си направив продужен кабел. Само се зезнав што земав од крутиот кабел...

Сума сумарум: Смени осигурач. Направи/купи друг кабел. И планирај кога ќе можеш, да растеретиш осигурачите со мајстор.

edit: уклучи фен во двата штекера и види дали се на исти осигурач. Теоретски не би требало.

15 септември 2012
1.157
1.299
Имаш порцелански патрони во Електрометал, Лира, Лекс...
Јас купив од Електрометал во Карпош 3

klima fan

lurker
14 јуни 2021
602
340

20201209164000343

Земи нов патрон за ETI осигурач имаш на зелен пазар се продолзен кабел ако сакаш купи кабел 3*2,5mm2 и сам направи секако и мој совет ти е дупли утикач

Што марка модел ти е клима уредот 3.5 или 5.5 кв инвертер или он-офф стави фотографии

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.657
13.704
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
20201209164000343

Земи нов патрон за ETI осигурач имаш на зелен пазар се продолзен кабел ако сакаш купи кабел 3*2,5mm2 и сам направи секако и мој совет ти е дупли утикач

Што марка модел ти е клима уредот 3.5 или 5.5 кв инвертер или он-офф стави фотографии

Ќе земам осигурачи ASAP.

Климата е Haier Tundra Green (as25thmhra).

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно