Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Одмор на отказен рок

noc32

hello world
21 март 2016
356
313
Ова е можда повеќе за на некој правен форум :) ама сметам дека тука има доволно упатени луѓе па тука ќе си прашам

Дадов отказ на 22ри Октомври и имам уште 15 дена одмор. Во новата фирма немам можност да ги префрлам неискористените денови и си поднесов барање за одмор (денес) кој што би почнал на 10ти Ноември и би завршил на 28ми Ноември. 28ми Ноември ми е истотака последниот работен ден во моменталната фирма, тој ден ќе ме одјават.

Е сега, ми рекоа дека имам искористено 7 дена за оваа година и дека можам да искористам максимум 12 до крај на годинава. Значи јас можам да земам уште 5 дена одмор.

Ќе се консултирам и со адвокат но сакав да слушнам мислења, можда и искуства од други луѓе.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.084
14.189
Ако не се лажам во Македонија законски минимум се 20 работни дена одмор годишно. Или 1.67 денови месечно.

Во договор овој број може да се зголеми зависно од тоа како ќе си дефинирате, според стаж итн. Па така за вкупен број на денови треба да видиш во договорот. Тој вкупен број го делиш со 12 за да видиш колку ти следат денови одмор месечно.

Ако имаш 22 дена годишно. Си искористил 7. Ти остануваат уште 15 дена. 22/12 = 1.83 месечно или заокружено 2 дена. Бидејќи немаш 2 денови за декември тебе ти следат уште 13 дена (15-2).

Исто треба да се земе во предвид дали си имал стар одмор во тие искористени денови.

Едит: всушност сега кога читам повторно разбирам дека според нив ти следат 12 дена вкупно за цела година. Тоа нема логика. Освен ако не си со полно работно време па да има нешто во законот околу тоа што мене не ми е познато.

Последна промена:

noc32

hello world
21 март 2016
356
313
Исто треба да се земе во предвид дали си имал стар одмор во тие искористени денови.
Да, имам користено стар одмор.

Едит: всушност сега кога читам повторно разбирам дека според нив ти следат 12 дена вкупно за цела година. Тоа нема логика. Освен ако не си со полно работно време па да има нешто во законот околу тоа што мене не ми е познато.
Фактички нас ни викаат треба да искористите 12 дена до Декември и остатокот од одморот во наредната година (пример 2026) па во Јуни добиваме нов одмор.

Имавме некоја реструктура во фирма, имам нов менаџер кој што ете ми дава некои ај да речам интересни информации како ова со одморов и ми нема многу смисла па сакав да побарам повеќе мислења.

Адвокатот ми го чита договорот па ќе имам официјален одговор утре.
Сварно не планирам да бидам тупаџија ама малкуцка ме фати инает па сакам да видам дали ме дезинформираат или не.

Мислам дека моментот со "треба да искористиш 12 дена до Декември" не е мораш по закон да искористиш 12 дена туку интерен договор на фирмата со вработените кој и не е преточен во договорот.

Поставив официјални прашања до HR па ќе видам што е како е.

Иницијално менаџерот ми рече и дека ќе ми ги исплатат преостанатите денови затоа што сум потребен за off boarding ама испадна дека не ги исплаќаат деновите и затоа и ова ми е малку сомнително.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.084
14.189
Тоа колку ќе се користи оваа година а колку наредната е ограничување на вработениот и ми звучи противзаконски. Не сум адвокат и не го познавам законот евентуално да не има некои одредби кои што важат за специфични дејности. Но се сомневам.

Исто неисплаќање на останати денови од одмор ми звучи незаконски. Како што е незаконски да те натера да користиш денови од одмор зашто работодавецот така посакал (за да не ти исплати). Тие се твое право.

Но ајде штом си ја почнал процедурата со адвокат најдобро така ќе се информираш.

no_retreat

lurker
22 јануари 2011
626
1.518
no_retreat's setup  
Processor & Cooler
intel core i7 14700kf w/ NZXT KRAKEN 280mm AIO Liquid Cooler with LCD Display
Motherboard
Gigabyte Aorus Elite AX Z790 Black
Storage
Samsung 970 Evo 2tb
PSU
Corsair HX 1200i Platinum
RAM
2x16gb DDR G-Skill Trident Z5 ARGB 6000mhz cl30
Video card
RTX 4070 ti Super MSI Ventus 3X
Case
NZXT H9 Flow Black
Mouse
Logitech G Pro X Black
Keyboard
Keychron Q3 modded with Lime Green Switch and Glorious GPBT Black Ash Dye Keycaps
Audio
Logitech G733 wireless
Monitor
Samsung Neo G8 32" 240hz UHD MiniLED + QLED Panel
OS
windows 11 pro
Би требало овдека да може да помогне и некој што работи во човекови ресурси, овие закони се ленсо достапни до нив и верувам дека во голем дел од фирмите веќе и кај нас се применуваат.

20 декември 2015
1.156
856
Skopje
steelseries's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 1700 w/Stock Cooler (Wraith Spire RGB)
Motherboard
Asus x370 Prime PRO
Storage
WD10EZEX Blue
PSU
Cooler Master Vanguard 750+ Gold
RAM
HyperX Predator 2x8GB // 3200Mhz
Video card
Asus GTX 1060 6GB
Mouse
SteelSeries Rival 310
Keyboard
Gigabyte K85 Mechanical RGB
Monitor
Benq RL2455HM
OS
Windows 10 Pro
Или мора да исплатат неискористени денови или да се префрлат во другата фирма. Нормално ако нема прекин во стаж.

Ако имаш карикирам 10 слободни преостанати, сите 10 мора да можиш да ги земиш.

Не работам ХР, али доста се занимавам со менаџерство и знам како сакаат фирмите да те исцедат до крај, ако се може и приметат дека не ги знаеш своите права.

Прочитај си закон за работни односи.

mviktors

user
25 октомври 2012
1.143
1.717
mviktors's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5600X & Noctua NH-D15
Motherboard
ASUS TUF GAMING B550-PLUS
Storage
1TB 970 Evo + Samsung SSD 500gb + WD10EZEX 1TB
PSU
CM Vanguard 750W
RAM
2x8GB Kingston HyperX Predator
Video card
EVGA GeForce RTX 3070 Ti FTW3 ULTRA
Case
CM Storm Scout 2
Mouse
Logitech G305
Keyboard
A4Tech B120 Bloody
Audio
JBL LSR305 & HyperX Cloud Pro
Monitor
LG 27GL850 & Dell U2412M
OS
Win 11 x64
Ова е можда повеќе за на некој правен форум :) ама сметам дека тука има доволно упатени луѓе па тука ќе си прашам

Дадов отказ на 22ри Октомври и имам уште 15 дена одмор. Во новата фирма немам можност да ги префрлам неискористените денови и си поднесов барање за одмор (денес) кој што би почнал на 10ти Ноември и би завршил на 28ми Ноември. 28ми Ноември ми е истотака последниот работен ден во моменталната фирма, тој ден ќе ме одјават.

Е сега, ми рекоа дека имам искористено 7 дена за оваа година и дека можам да искористам максимум 12 до крај на годинава. Значи јас можам да земам уште 5 дена одмор.

Ќе се консултирам и со адвокат но сакав да слушнам мислења, можда и искуства од други луѓе.
Под претпоставка дека си бил пријавен на полно работно време и во компанијата си бил вработен повеќе од 6 месеци, релевантен е следниот член од Законот за работни односи: 1762294614031.png

Поедноставено, од годишниот одмор што те следува за 2025 година, работодавачот мора да ти дозволи да искористиш 2 непрекинати работни недели. На тоа повикај се.

Дополнителната информација што ја даде дека нема да ти исплатат плата за деновите кога си во отказен рок (кој најчесто трае 1 месец, освен ако поинаку не сте се договориле спогодбено) е исто така проблематично.
1762294899172.png

noc32

hello world
21 март 2016
356
313
Под претпоставка дека си бил пријавен на полно работно време и во компанијата си бил вработен повеќе од 6 месеци, релевантен е следниот член од Законот за работни односи: Погледнете го атачментот 155354

Поедноставено, од годишниот одмор што те следува за 2025 година, работодавачот мора да ти дозволи да искористиш 2 непрекинати работни недели. На тоа повикај се.
Да, три години сум пријавен во фирмава и ова е баш од помош. Ќе се повикам на ова, член 141. Имаме 22 дена одмор и ни даваат 3 екстра денови (personal days ги викаат) кои што можеш да ги земеш ама не и да ги врзеш со викенд или празник, итн итн.
Јас имам земено 7 дена од одмор и ете, ми преостануваат 15 ама не можам сите да ги земам.

Иницијално, мојот менаџер ме замоли да останам цел Ноември и јас се сложив, без проблем. Имам три тимови, си направив соодветен офбординг, дадов предлог за моја замена која што си доби обука. Во меѓувреме, имав неколку ескалации со менаџерот (следење на време на пауза, зашто касниш после ручек 13 минути, повици доцна вечерта за извештаи итн итн). Истотака иницијално ми рекоа ќе ми ги исплатат деновите одмор кои нема да ги потрошам и ме маткаа со фидбек што кога како точно се до денес :)

Дополнителната информација што ја даде дека нема да ти исплатат плата за деновите кога си во отказен рок (кој најчесто трае 1 месец, освен ако поинаку не сте се договориле спогодбено) е исто така проблематично.
Погледнете го атачментот 155355
Ќе ми исплатат плата за периодот на Ноември, фактички мојот отказен рок. Нема да ми ги исплатат деновите одмор кои не можам да ги искористам, тоа мислев :)

Фала многу на информации, ова многу ќе ми помогне. Должам пиво :)

mviktors

user
25 октомври 2012
1.143
1.717
mviktors's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5600X & Noctua NH-D15
Motherboard
ASUS TUF GAMING B550-PLUS
Storage
1TB 970 Evo + Samsung SSD 500gb + WD10EZEX 1TB
PSU
CM Vanguard 750W
RAM
2x8GB Kingston HyperX Predator
Video card
EVGA GeForce RTX 3070 Ti FTW3 ULTRA
Case
CM Storm Scout 2
Mouse
Logitech G305
Keyboard
A4Tech B120 Bloody
Audio
JBL LSR305 & HyperX Cloud Pro
Monitor
LG 27GL850 & Dell U2412M
OS
Win 11 x64
Да, три години сум пријавен во фирмава и ова е баш од помош. Ќе се повикам на ова, член 141. Имаме 22 дена одмор и ни даваат 3 екстра денови (personal days ги викаат) кои што можеш да ги земеш ама не и да ги врзеш со викенд или празник, итн итн.
Јас имам земено 7 дена од одмор и ете, ми преостануваат 15 ама не можам сите да ги земам.

Иницијално, мојот менаџер ме замоли да останам цел Ноември и јас се сложив, без проблем. Имам три тимови, си направив соодветен офбординг, дадов предлог за моја замена која што си доби обука. Во меѓувреме, имав неколку ескалации со менаџерот (следење на време на пауза, зашто касниш после ручек 13 минути, повици доцна вечерта за извештаи итн итн). Истотака иницијално ми рекоа ќе ми ги исплатат деновите одмор кои нема да ги потрошам и ме маткаа со фидбек што кога како точно се до денес :)

Ќе ми исплатат плата за периодот на Ноември, фактички мојот отказен рок. Нема да ми ги исплатат деновите одмор кои не можам да ги искористам, тоа мислев :)

Фала многу на информации, ова многу ќе ми помогне. Должам пиво :)
Мој совет, побарај си го одморот писмено, по официјален канал во компанијата - мејл до менаџмент,HR/дмс/архива. Должни се да ти одобрат, ако не ти го одобрат барањето тоа ти е после основ за други постапки. Да знаеш дека вакви ситуации не се ретки, на никој работодавач не му е мило кога непланирано ќе му замине работник.

noc32

hello world
21 март 2016
356
313
Одморот ми е веќе побаран официјално но сеуште неодобрен.

Овој одмор беше непланиран, ме замолија да останам и ми кажаа деновите ќе ти бидат исплатени така што воопшто не планирав да го користам одморот. Се решив на овој потег од две причини:

1. Целата моја работа е завршена, не должам повеќе ништо. Колегите (повеќето) ми се дотерани, народски кажано.
2. Од страна на мојот менаџер имав лажни информации

па си го побарав целосниот одмор. Не ми прави некоја разлика дали ќе го земам или не но не е убаво чувството кога менаџерот те гледа во лице и те прави мајмун.

InSides

lurker
21 февруари 2009
766
2.030
и ми кажаа деновите ќе ти бидат исплатени така што воопшто не планирав да го користам одморот

Одморот кој ти следува при редовно вработување е платен одмор. Нема што да ти ги "плаќаат деновите за да не одиш на одмор". Секако ти следуваат како плата.

Она што мораат да направат ако не ги искористиш деновите одмор е да ти ги исплатат дополнително на редовната плата. Компании во МК го прават ова, иако не е често - се случува доколку се акумулираат многу денови одмор или ако работните обврски се такви што земање одмор е невозможно (и работникот се сложи).

Одморот мораат да ти го дадат, ако не си го потрошил. Може да те напнат дека немаш полни 22 дена затоа што не си изработил полни 12 месеци. Исто така, законот за работни односи дефинира дека мора да потрошиш 12 дена во текот на тековната година, но тоа е минимум. Можеш, ако сакаш, сите 22 (што рече дека ти следуваат) да ги потрошиш во истата година ако сакаш.

Се уште не сум сретнал компанија која ќе се сложи да ги преземе деновите одмор од претходната фирма - од тие причини сите кои сум ги следел при офбординг ги користат деновите одмор до крај.

не е убаво чувството кога менаџерот те гледа во лице и те прави мајмун.

Што ќе ти направат ако си го трошиш одморот што законски ти следува? Ќе те избркаат од работа?

PeroLozac

hello world
11 јули 2018
196
226
Законски следуваат 20 работни денови, а во годишен одмор не се сметаат сабота и недела, како и државен празник.

Па така, кога земаш 10 денови годишен одмор, седиш вкупно 14 денови на одмор, односно 2 недели.

Ти остануваат уште 10 денови неискористен одмор, односно уште две полни седмици.

Тебе ти играат на фората си искористил 7, имаш уште 15, односно потпишуваш решение за 7 денови, седиш само една недела, останале уште 15, односно уште 2 недели, де факто 3 недели полни и те краде една целосна седмица.
Тоа е противзаконско и можеш слободно да ги пријавиш и да си добијат казна за непочитување на загарантирано најосновно работничко право.

noc32

hello world
21 март 2016
356
313
Одморот кој ти следува при редовно вработување е платен одмор. Нема што да ти ги "плаќаат деновите за да не одиш на одмор". Секако ти следуваат како плата.

Она што мораат да направат ако не ги искористиш деновите одмор е да ти ги исплатат дополнително на редовната плата. Компании во МК го прават ова, иако не е често - се случува доколку се акумулираат многу денови одмор или ако работните обврски се такви што земање одмор е невозможно (и работникот се сложи).
Ова се случи во 2022 година во моменталнава фирма. Имавме многу работа, ме замолија да не користам одмор и јас се сложив. Неискористените денови одмор, ми ги исплатија дополнително на месечната плата.

Одморот мораат да ти го дадат, ако не си го потрошил. Може да те напнат дека немаш полни 22 дена затоа што не си изработил полни 12 месеци. Исто така, законот за работни односи дефинира дека мора да потрошиш 12 дена во текот на тековната година, но тоа е минимум. Можеш, ако сакаш, сите 22 (што рече дека ти следуваат) да ги потрошиш во истата година ако сакаш.
Good to know, ќе го имам на ум ова.

Се уште не сум сретнал компанија која ќе се сложи да ги преземе деновите одмор од претходната фирма - од тие причини сите кои сум ги следел при офбординг ги користат деновите одмор до крај.
Истава фирма каде што сум превзема денови одмор кога вработува луѓе. Истотака дава потврда за неискористени денови одмор на луѓе кои си заминуваат во друга фирма. Пред 2 недели му дадоа потврда на колега што си замина дека има 4 или 5 неискористени денови.

Што ќе ти направат ако си го трошиш одморот што законски ти следува? Ќе те избркаат од работа?
Страв ми е дека одморот ми е неодобрен и ако не се појавам 3 дена можат да ме отпуштат. Тогаш ќе треба ептен големата да ја правиме...

kirev

senior
31 мај 2010
9.067
7.749
…, на никој работодавач не му е мило кога непланирано ќе му замине работник.
Секогаш кога ти сакаш да си одиш е непланирано (за нив).
А кога они те бркаат е планирано и тогаш им е мило?

TouchIT

lurker
9 јули 2018
901
643
Мене исто ми рекоа во претходната фирма, имав преостанати 19 слободни денови од тековната година и дадов отказ со рок од 30 дена и ми рекоа за оваа година имаш 12 што смееш да искористиш ти си искористил досега 4 ќе ти дадеме уште 8 да искористиш а за другите потврда ќе ти дадеме но во новата фирма не прифаќаат и ми пропаднаа останатите 11 дена.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.786
3.962
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Секогаш кога ти сакаш да си одиш е непланирано (за нив).
А кога они те бркаат е планирано и тогаш им е мило?
Секогаш вака е...тие смеат да те избркаат ама ти не смееш да си одиш без да кажеш 15 дена унапред
Мислењето е автоматски споено:

noc32 да не те маткараат од типот Ќе ти ги платиме деновите. Ни Д не ќе видиш од парите. Барфај си ги деновите да туи ги дадат.
Некои фирми за да откачат вработени им викаат: Во другата фирма ќе го добиеш одморот...кој прифатил највероватно се заебал

noc32

hello world
21 март 2016
356
313
Ќе се повикам на член 141 од законот за користење на годишен одмор. Се слушнав и со адвокатот и ми вика ако имаш 15 смееш да ги искористиш ако ги побараш. Кратко и јасно :)

Ова е многу глуп и нечовечки проблем (кој што никој не треба да го има) но очигледно се случува почесто од тоа што претпоставував.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.786
3.962
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Ќе се повикам на член 141 од законот за користење на годишен одмор. Се слушнав и со адвокатот и ми вика ако имаш 15 смееш да ги искористиш ако ги побараш. Кратко и јасно :)

Ова е многу глуп и нечовечки проблем (кој што никој не треба да го има) но очигледно се случува почесто од тоа што претпоставував.
Фирмите секогаш си го гледаат нивниот интерес а вработените ги шутираат наваму натаму. Правила се поставуваат ама само за нив да важат не за вработените. Исто како со бркањето од работа..Тие смеаат веднаш да те избркаат (се случи ваква работа таму каде работев од денес до утре све беше) ама ти морало да дадеш отказ 15 дена порано...Само со адвокат ќе го решиш ова.

alkibijad01

hello world
8 октомври 2016
365
403
Накусо: Имаш право да го искористиш целиот одмор. Во тековната година мора да се искористат барем 10 денови последувателно, а останатите се користат по потреба до 30 јуни наредната. Неискористен одмор не мора да се плати освен ако останал неискористен заради тоа што фирмата не му ги дала слободните денови на работникот. Во тој случај мора да се исплатат.

Овде се изнапишаа едно чудо глупости.

noc32

hello world
21 март 2016
356
313
Накусо: Имаш право да го искористиш целиот одмор. Во тековната година мора да се искористат барем 10 денови последувателно, а останатите се користат по потреба до 30 јуни наредната. Неискористен одмор не мора да се плати освен ако останал неискористен заради тоа што фирмата не му ги дала слободните денови на работникот. Во тој случај мора да се исплатат.

благодарам на инфо :)

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.786
3.962
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO

Во право си и може законски е така ама фирмиве секогаш наоѓаат дупки во законот или си толкуваат како им чини нив.
Затоа најдобро е консултација со адвокат. Еве еден банален пример кој с случи во една фирма:
Секој вработен има датум з одмор (фирмата бира датуми не вработениот) и ако по некоја случајност вработениот не отиде на денот на кој му е пишан..му пропажал одморот? Бизарно...глупости од фирмиве...Само закана со адвокат

noc32

hello world
21 март 2016
356
313
1762351226743.png

После разговор со HR, добив повик од мојот менаџер и испадна дека сепак било недоразбирање :) и дека можам да ги искористам сите денови одмор кои што ги имам. Ви благодарам на сите на информации, помош и ангажман околу мојот проблем. Должам тура пиво на собиранка од форум или може собиранка од темава :D

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.065
3.517
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
462 членови онлајн
1.042.106мислења
51.209теми
37.452членови

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно