Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

најдобра банка во мк?

Viko

hello world
28 јуни 2022
310
289
Браво за стопанска.
(немам добро мислење за неа, но небитно).

Големо УА и БУУУУ за НЛБ!
Пред неколку месеци (ко се најави дека треба да се влези во СЕПА и да „поефтинат“ одредени банкарски услуги со странство), ја поскапија месечната управувачка провизија за трансакциски сметки од 40 на 45 денари месечно (се разбира, до пред скоро време тоа беше 30 ден/мес, а некоја година пред тоа - 20 ден/мес, но ок, одамна беше тоа, ај да не...)
Пред месец-два уплаќав некоја ПП30 уплатница (редовно плаќам некои сметки така, дали нешто за детето, спортски активности, школски потреби и слично, или одржување на зграда -небитно), и не забележав веднаш, туку после неколку такви уплати, дека провизијата е покачена од 15 ден на 16 денари веќе пред 2 месеци (ќе си речиш 1 денар е бе, ајде...)

Денес гледам прв пат, некоја нова ставка се појавила во листата на трансакции.
20 денари.
Ништо посебно, но нова ми е, ја немаше (не постоеше) до пред некој ден (да појаснам: бес-платно беше) :)
Се вика, цитирам: „МЕСЕЧНА членарина за МАСТЕР дебитна картичка месечна членарина за основна картич“

И листам низ трансакциите наназад така, до 31ви јули и ОП!
Гледам од нигде никаде, и тогаш никнало едно исто такво ново лепотанче од 20 денари месечно.
Проверив уште поназад, но ете, тука му е првиот пат кога никнало....
Но, има уште нешто позагрижувачко тука: проверувајќи детали за трансанкцијата, гледам, пишва датум на трансакција 21.08.2025, а датум на валута 31.07.2025 година.
Ми личи дека некаде при крај на месец август им текнало на УО на НЛБ да наплаќаат уште една ставка (која за РЕЗИДЕНТИ кои примаат плата кај нив и имаат кредити - е/беше бесплатна), и не само што решиле да наплаќаат, туку очигледно рекле: „ај место да почниме од септември, дај ретроградно да им наплатиме и за август, а, шо велиш?“
И ко шо ги дал госпо, сложни попој и во петок мрсат, па ете, решиле да се омрсат.

Значи, мене ме јади јанѕата со тоа што ретроградно наплаќаат, не од денес натаки, туку дај колку шо можи и поназад!!!

И после, поефтиниле провизиите за money transfer, SEPA-МЕПА....
А главните услуги кои процентуално им се најзастапени, ги поскапиле, до таму, што...исмислиле и нови ставки :)

Го споделувам ова, оти ме интересира како е во другиве банки деновиве, па ако сака некој, нека си го напиши неговото видување за банката кај што е - од аспект на „поефтинувањето“ на услугите, кои беа објавувани на сите портали, се отепаа од фалење сите: од квази-политичари, баМкари, гувернери....

Но, реалноста, метрички преточена преку апсолутни вредности на бројките, воопшто не коинцидира со зашеќерените еФтини приказни по медиумите.Погледнете го атачментот 153515Погледнете го атачментот 153514Погледнете го атачментот 153513Погледнете го атачментот 153512
Овие не се нормални! Виза дебитна вклучена во пакет за Мастер + 20 денари…

Viko

hello world
28 јуни 2022
310
289
Блазе си ви.

(сега-за-сега...со надеШ и за понатака)
Имам супер мислење за НЛБ, меѓутоа како инфо морам да спомнам дека сите услуги кои ги плаќаш во НЛБ 135МКД во КБ од октомври ќе те чинат 40МКД (стандард пакетот) :rolleyes:

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.511
2.963
Имам супер мислење за НЛБ, меѓутоа како инфо морам да спомнам дека сите услуги кои ги плаќаш во НЛБ 135МКД во КБ од октомври ќе те чинат 40МКД (стандард пакетот) :rolleyes:
Абе немам лошо мислење ни јас за НЛБ, ама овие пе*ерски потези малце нервираат.

А одамна ги користам НЛБ, тоа е уствари и единствената банка кај што имам сметка - откако стана задолжително плата да се префрла исклучиво на трансакциска пред околу 20тина години, во фирмата кај шо работев тогаш, ни рекоја: еве три понуди од три различни банки, одберете кај сакате да ви стигнува плата.
И ние (секој со сопствено незнаење за банки) одбравме од тепка.
Мислам дека генерално добро избрав, само ете, има вакви гличови во матрицата шо иритираат :)
Сега за сега нема да ги сменам, имам кредит од таму, ќе му ја мислам за смена на банка откако ќе го исплатам...

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511
А зошто не ги прикажуваат надоместоците на пример како Комерцијална со линк и може секој да ги знае, зошто мораш со ембг и број на клиент (нивен) за да влегуваш во порталог!

Или грешам нешто?

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.753
3.918
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
А зошто не ги прикажуваат надоместоците на пример како Комерцијална со линк и може секој да ги знае, зошто мораш со ембг и број на клиент (нивен) за да влегуваш во порталог!

Или грешам нешто?
И јас барав линк ама во маилот немаше..
Мислењето е автоматски споено:

Браво за стопанска.
(немам добро мислење за неа, но небитно).

Големо УА и БУУУУ за НЛБ!
Пред неколку месеци (ко се најави дека треба да се влези во СЕПА и да „поефтинат“ одредени банкарски услуги со странство), ја поскапија месечната управувачка провизија за трансакциски сметки од 40 на 45 денари месечно (се разбира, до пред скоро време тоа беше 30 ден/мес, а некоја година пред тоа - 20 ден/мес, но ок, одамна беше тоа, ај да не...)
Пред месец-два уплаќав некоја ПП30 уплатница (редовно плаќам некои сметки така, дали нешто за детето, спортски активности, школски потреби и слично, или одржување на зграда -небитно), и не забележав веднаш, туку после неколку такви уплати, дека провизијата е покачена од 15 ден на 16 денари веќе пред 2 месеци (ќе си речиш 1 денар е бе, ајде...)

Денес гледам прв пат, некоја нова ставка се појавила во листата на трансакции.
20 денари.
Ништо посебно, но нова ми е, ја немаше (не постоеше) до пред некој ден (да појаснам: бес-платно беше) :)
Се вика, цитирам: „МЕСЕЧНА членарина за МАСТЕР дебитна картичка месечна членарина за основна картич“

И листам низ трансакциите наназад така, до 31ви јули и ОП!
Гледам од нигде никаде, и тогаш никнало едно исто такво ново лепотанче од 20 денари месечно.
Проверив уште поназад, но ете, тука му е првиот пат кога никнало....
Но, има уште нешто позагрижувачко тука: проверувајќи детали за трансанкцијата, гледам, пишва датум на трансакција 21.08.2025, а датум на валута 31.07.2025 година.
Ми личи дека некаде при крај на месец август им текнало на УО на НЛБ да наплаќаат уште една ставка (која за РЕЗИДЕНТИ кои примаат плата кај нив и имаат кредити - е/беше бесплатна), и не само што решиле да наплаќаат, туку очигледно рекле: „ај место да почниме од септември, дај ретроградно да им наплатиме и за август, а, шо велиш?“
И ко шо ги дал госпо, сложни попој и во петок мрсат, па ете, решиле да се омрсат.

Значи, мене ме јади јанѕата со тоа што ретроградно наплаќаат, не од денес натаки, туку дај колку шо можи и поназад!!!

И после, поефтиниле провизиите за money transfer, SEPA-МЕПА....
А главните услуги кои процентуално им се најзастапени, ги поскапиле, до таму, што...исмислиле и нови ставки :)

Го споделувам ова, оти ме интересира како е во другиве банки деновиве, па ако сака некој, нека си го напиши неговото видување за банката кај што е - од аспект на „поефтинувањето“ на услугите, кои беа објавувани на сите портали, се отепаа од фалење сите: од квази-политичари, баМкари, гувернери....

Но, реалноста, метрички преточена преку апсолутни вредности на бројките, воопшто не коинцидира со зашеќерените еФтини приказни по медиумите.Погледнете го атачментот 153515Погледнете го атачментот 153514Погледнете го атачментот 153513Погледнете го атачментот 153512
Ова e лопована веќе, земаат пари за се и сешто и плус скришно ни соопштение ни бутур...

Viko

hello world
28 јуни 2022
310
289
Халк инаку имаат некој проблем со PayPal трансакции најверојатно, на Тему 2 пати пробано и двата обида ми повлекоа од сметка, а на тему не поминаа и по половина час од резервирани средства ми ги вратија и за двете трансакции. Инаку пробав со картичка помина

MALINOV.A

lurker
8 септември 2022
574
390
Халк инаку имаат некој проблем со PayPal трансакции најверојатно, на Тему 2 пати пробано и двата обида ми повлекоа од сметка, а на тему не поминаа и по половина час од резервирани средства ми ги вратија и за двете трансакции. Инаку пробав со картичка помина
Halk imaat problem so povekje plakjanja, zatoa od skoro prestanav da gi koristam. Sakav da kupam esim od stranska strana, ne minese transakcijata a od sparkasse i od nlb vednas pomina. Tri pati imam probuvano ne raboti. Isto stranski netflix so karticki od NLB, PCB i Sparkasse moze da se plakja no so Halk nemoze so nitu edna imam probuvano i so moite master i visa od halk i so na moite nebiva i nebiva, na mk netflix moze a na turski i nigeriski nemozese.

kolesk

lurker
6 февруари 2016
765
1.187
Дали може на дебитна картичка, од Комерцијална банка, преку нивната апликација, да се сетира лимит на безконтактно плаќање? Барај на веб, ама не најдов таков податок.

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.660
13.709
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Дали може на дебитна картичка, од Комерцијална банка, преку нивната апликација, да се сетира лимит на безконтактно плаќање? Барај на веб, ама не најдов таков податок.

Преку компљутер:

Clipboard_09-09-2025_01.jpg
Имаше и на мобилен, ама не знам дали сè.

Chiller

user
8 март 2012
1.558
1.164
Скопје Аеродром

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.660
13.709
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64

Маша

user
24 април 2007
1.052
2.828
Може. Одиш во Картички, кликаш на сликата од картичката и долу десно во зеленото мени имаш опција Статус. Тука ти се лимитите за подесување.

kolesk

lurker
6 февруари 2016
765
1.187
Фала Маша.
Јас сум во Стопанска, и ме нервираат некои работи, меѓу кои и ова со лимитот, па решив да пробам во друга банка.

Viko

hello world
28 јуни 2022
310
289
Фала Маша.
Јас сум во Стопанска, и ме нервираат некои работи, меѓу кои и ова со лимитот, па решив да пробам во друга банка.
Мене па баш ми се свиѓаат лимитите во СТБ бидејќи имаш посебно да си ограничиш за интернет плаќања во МК и во странство

kolesk

lurker
6 февруари 2016
765
1.187
Мене па баш ми се свиѓаат лимитите во СТБ бидејќи имаш посебно да си ограничиш за интернет плаќања во МК и во странство
Какви лимити, пријателе?
Јас отидов во банка, и многу културно ги прашав. На мојава дебитна картичка, дали може да ограничам, колку максимално денари, може да се искористат, при едно бесконтактно плаќање? Ми рекоа, нема таква опција, и максимумот е до 2500ден за без пин, а се над оваа вредност, потребно е пин да де внесе.
И пак ги прашувам, а дали постои опција, за да се "вметне" лимит. Еве сакам една картица да му дадам на детето, и да му ограничам. (пример)
Службеничката ми рече: Не, нема таква можност.
Јас сум муле за вакви работи, се заблагодарив и отидов. :D

едит: Можеби и не ме разбраа, или јас лошо прашав, не знам.

Viko

hello world
28 јуни 2022
310
289
Какви лимити, пријателе?
Јас отидов во банка, и многу културно ги прашав. На мојава дебитна картичка, дали може да ограничам, колку максимално денари, може да се искористат, при едно бесконтактно плаќање? Ми рекоа, нема таква опција, и максимумот е до 2500ден за без пин, а се над оваа вредност, потребно е пин да де внесе.
И пак ги прашувам, а дали постои опција, за да се "вметне" лимит. Еве сакам една картица да му дадам на детето, и да му ограничам. (пример)
Службеничката ми рече: Не, нема таква можност.
Јас сум муле за вакви работи, се заблагодарив и отидов. :D

едит: Можеби и не ме разбраа, или јас лошо прашав, не знам.
Ти бараш лимит на поединечна трансакција во трговија со картичка, во СТБ за тоа има опција да се подеси и сум сигурен, а за контактно/ бесконтактно нема опција за подесување лимит (СТБ и Халк) за другите не знам

Маша

user
24 април 2007
1.052
2.828
На Стопанска одиш во апликацијата, кликаш на табот "Мои производи", ја одбираш картичката и одиш најдолу во "Трансакциски лимити".

kolesk

lurker
6 февруари 2016
765
1.187
Утре пробувам одма. Ако работи, господ здравје да ти даде, и мене да не ме заборави.

Chiller

user
8 март 2012
1.558
1.164
Скопје Аеродром
Утре пробувам одма. Ако работи, господ здравје да ти даде, и мене да не ме заборави.
Ова работи преку 5 години, немораш да ме благосилуваш. :D

Единствено нешто што ме нервира е што има лизгачки подесувања на лимити и не можеш конкретно бројки да напишеш.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.511
2.963
Повторно по медиумите дека услугите во банките „поевтиниле“:
Поевтинуваат секојдневните плаќања за граѓаните и за компаниите, извести Народната банка

Од друга страна, според ситуацијата на терен, ова не е сосема точно.
Во продолжение, мојот увид и мислење (за НЛБ), од пред неколку дена:
најдобра банка во мк?

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно