Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Кајгана форум downtime

Статус
Затворена за нови мислења.

coNNectMKD

user
13 март 2017
1.308
1.546
Skopje
форумот е под домеин на порталот. Ако форумот е хакиран и порталот нема да работи.

Не мора да значи. Сабот може е хостиран на едно место, доменот на друго. Може не се воопшто врзани на сервер заедно.

Acid

hello world
17 април 2007
56
59
www.kajgana.com
Форумот бил многу пати угасен, не е прв пат. Ќе го пушти Ацид, можеби прават некои надградби.
10M мислења не се шала :) Можеше да се пушти и многу порано, ама, нека си заврши работата до крај за да избегнеме ситуации од типот „не можам да ја најдат темата од 2005-та“ :)
1749504047305.png

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.704
3.351
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
10M мислења не се шала :) Можеше да се пушти и многу порано, ама, нека си заврши работата до крај за да избегнеме ситуации од типот „не можам да ја најдат темата од 2005-та“ :)

Дали ако во иднина имате повторен дефект, на 15мил мислења, тоа значи дека ќе ви треба 4+ месеци за да се вратите?

Муабетот ми е, дали ксенфоро има решение за ова да се поделат некои работи во повеќе датабази?

Acid

hello world
17 април 2007
56
59
www.kajgana.com
Дали ако во иднина имате повторен дефект, на 15мил мислења, тоа значи дека ќе ви треба 4+ месеци за да се вратите?

Муабетот ми е, дали ксенфоро има решение за ова да се поделат некои работи во повеќе датабази?
Да појаснам, можевме да бидеме онлајн многу порано, да не се случеа сплет на околности кои само го продолжија времето за поврат. Меѓу кои и набавка на нов хардвер, за кој беше потребно време да пристигне. Кога веќе „заглавивме“, решивме дека е попаметно да ги довршиме до крај некои работи пред да го вратиме целосно онлајн форумот. Форумот и претходно функционираше со проблематичен search index кој придонесуваше некои постари мислења да не бидат видливи, можевме повторно да го пуштиме така, но за да ја комплетираме надградбата сакаме се да биде како што треба.

И не, не постои начин да се забрза rebuild jobs (кои се задолжителни пред секој апгрејд). Може да работат позадински додека си функционира форумот, но тоа само ќе го направи процесот уште побавен и има поголем ризик нешто да „пукне“.

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.794
33.918
roka.mk
И не, не постои начин да се забрза rebuild jobs (кои се задолжителни пред секој апгрејд). Може да работат позадински додека си функционира форумот, но тоа само ќе го направи процесот уште побавен и има поголем ризик нешто да „пукне“
Па не е дека баш нема начин да се убрза процесот... Можете да ми се обратите за совети ако сакате.

kirev

senior
31 мај 2010
9.055
7.727
И цените му се пристапни, па нема да губите месеци за ситна пара

Acid

hello world
17 април 2007
56
59
www.kajgana.com
И цените му се пристапни, па нема да губите месеци за ситна пара
Штета што „немам дозвола за доделување на реакции на мислења“, инаку би изреагирал позитивно на ова! :)

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.794
33.918
roka.mk
Извини ако ти го чепнав егото, па сарказам беше единствениот начин да ми одговориш, јас немав зли намери. Само изреагирав на невистината што ја кажа дека не можело побрзо па ти понудив да ти кажам трик како да го убрзате процесот, чисто онака има и некој што разбира по нешто наоколу и плус нема его ни блокада да учи нешто ново.

Acid

hello world
17 април 2007
56
59
www.kajgana.com
Извини ако ти го чепнав егото, па сарказам беше единствениот начин да ми одговориш, јас немав зли намери. Само изреагирав на невистината што ја кажа дека не можело побрзо па ти понудив да ти кажам трик како да го убрзате процесот, чисто онака има и некој што разбира по нешто наоколу и плус нема его ни блпкада да учи нешто ново.
Дали тоа што мојата реплика автоматски ја протолкува како саркастична е некој дефанзивен механизам? Извини ако оставив таков впечаток, ама не сум саркастичен и стварно не сум знаел дека си Xen експерт. Како некој што е на форум повеќе од 20 години, стварно никаков проблем јавно да побарам мислење.

Те молам сподели телефонски број (или други контакт податоци) во ДМ за да се чуеме и да совет околу забрзување на rebuild jobs на Xenforo. Благодарам.

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.244
2.680
Дали тоа што мојата реплика автоматски ја протолкува како саркастична е некој дефанзивен механизам? Извини ако оставив таков впечаток, ама не сум саркастичен и стварно не сум знаел дека си Xen експерт. Како некој што е на форум повеќе од 20 години, стварно никаков проблем јавно да побарам мислење.

Те молам сподели телефонски број (или други контакт податоци) во ДМ за да се чуеме и да совет околу забрзување на rebuild jobs на Xenforo. Благодарам.

Мислам дека требаше порано да го пуштите. Многу се одолговлекува, за еден search ако е голема работа. Освен на некој мал % пациенти, никој не се замара со тоа.

Acid

hello world
17 април 2007
56
59
www.kajgana.com
Мислам дека требаше порано да го пуштите. Многу се одолговлекува, за еден search ако е голема работа. Освен на некој мал % пациенти, никој не се замара со тоа.
Search функцијата не е само за пребарување на стари постови, туку и за многу core функции (пример, преглед на објавени мислења и отворени теми на некој член). Ќе имаше нелогичности, а најбитното - не може да се заврши апгрејд без успешно завршени rebuild jobs.

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.794
33.918
roka.mk
Еве јавно ќе пишам може ќе му затреба и на друг.

Процесот би изгледа вака.
Прво за да нема голем downtime правиш dev instance и на неа работиш.

Гасиш сите додатоци кои го успоруваат процесот на rebuild.

Код:
$config['enableListeners'] = false;

Во
Код:
src/XF/Job/AbstractRebuildJob.php
Смени Batch константа на 1000 стандардно е 100-500.

Внимавајте со ова пратете cpu used и memory.

Зголеми innodb_buffer_pool_size на 80% и прати обавезно SHOW FULL PROCESSLIST и mysqldumpslow.

Стартувај jobs еден по еден
php cmd.php xf-rebuild:rebuild-threads
php cmd.php xf-rebuild:rebuild-posts
php cmd.php xf-rebuild:rebuild-user-caches
php cmd.php xf-rebuild:rebuild-search-index

Мозеш да избришеше стар индекс и да го презапишеш

TRUNCATE xf_search_index;

После успешно завршена работа враќаш параметри по старо.

Ако поминат сите тестови без проблем само мењаш днс до новата инстанца и раат си. Потоа само merge на контент кој во меѓувреме е додаден форумот и таман си. Можеш да го исклучиш саат два за да можеш да ги дофаќаш сите постови без да изгубиш ни бајт.

Направено е двапати до сега на огромни форуми и на ит.мк пред извесно време.

Ете можеби ќе ти биде од помош, на тебе и на сите што ќе се најдат во слична ситуација.

Поздрав.

Acid

hello world
17 април 2007
56
59
www.kajgana.com
Еве јавно ќе пишам може ќе му затреба и на друг.

Процесот би изгледа вака.
Прво за да нема голем downtime правиш dev instance и на неа работиш.

Гасиш сите додатоци кои го успоруваат процесот на rebuild.

Код:
$config['enableListeners'] = false;

Во
Код:
src/XF/Job/AbstractRebuildJob.php
Смени Batch константа на 1000 стандардно е 100-500.

Внимавајте со ова пратете cpu used и memory.

Зголеми innodb_buffer_pool_size на 80% и прати обавезно SHOW FULL PROCESSLIST и mysqldumpslow.

Стартувај jobs еден по еден
php cmd.php xf-rebuild:rebuild-threads
php cmd.php xf-rebuild:rebuild-posts
php cmd.php xf-rebuild:rebuild-user-caches

Мозеш да избришеше стар индекс и да го презапишеш

TRUNCATE xf_search_index;

После успешно завршена работа враќаш параметри по старо.

Ако поминат сите тестови без проблем само мењаш днс до новата инстанца и раат си. Потоа само merge на контент кој во меѓувреме е додаден форумот и таман си. Можеш да го исклучиш саат два за да можеш да ги дофаќаш сите постови без да изгубиш ни бајт.

Направено е двапати до сега на огромни форуми и на ит.мк пред извесно време.

Ете можеби ќе ти биде од помош, на тебе и на сите што ќе се најдат во слична ситуација.

Поздрав.
Ти благодарам за трудот, искрено и без доза на сарказам. На кратко, делови од планот може да се применат и да влијаат за подобар перформанс, некои работи сме ги применувале уште пред 10 години, а делови не се применливи во нашиот случај. Верувам дека наскоро ќе елаборира @bidikov што и зошто :)

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.533
3.133
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro

null_ptr

Модератор
20 ноември 2013
1.046
1.132
Куманово
Ај па коа ќе бидне работа, отворете ит.мк тема на кајгана.
Не паѓа it.mk, нема потреба.
giphy.gif

kristijan_m75

lurker
22 март 2016
772
573
Не разбрав сеа,форумот е онлајн или не?Пошто кај мене нит од телефон нит на компјутер можам да го отворам.

Статус
Затворена за нови мислења.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно