moongose
poweruser
- 19 јули 2013
- 4.376
- 5.511
И форумот на кајгана да не во тие?Како што ми кажаа, не се самo oни. Уште 20тина други фирми низ Македонија.
И форумот на кајгана да не во тие?Како што ми кажаа, не се самo oни. Уште 20тина други фирми низ Македонија.
И форумот на кајгана да не во тие?![]()
форумот е под домеин на порталот. Ако форумот е хакиран и порталот нема да работи.
Немаат врска едното со другото. На сосема различни сервери се.форумот е под домеин на порталот. Ако форумот е хакиран и порталот нема да работи.
Немаат врска едното со другото. На сосема различни сервери се.
10M мислења не се шалаМожеше да се пушти и многу порано, ама, нека си заврши работата до крај за да избегнеме ситуации од типот „не можам да ја најдат темата од 2005-та“
![]()
Да појаснам, можевме да бидеме онлајн многу порано, да не се случеа сплет на околности кои само го продолжија времето за поврат. Меѓу кои и набавка на нов хардвер, за кој беше потребно време да пристигне. Кога веќе „заглавивме“, решивме дека е попаметно да ги довршиме до крај некои работи пред да го вратиме целосно онлајн форумот. Форумот и претходно функционираше со проблематичен search index кој придонесуваше некои постари мислења да не бидат видливи, можевме повторно да го пуштиме така, но за да ја комплетираме надградбата сакаме се да биде како што треба.Дали ако во иднина имате повторен дефект, на 15мил мислења, тоа значи дека ќе ви треба 4+ месеци за да се вратите?
Муабетот ми е, дали ксенфоро има решение за ова да се поделат некои работи во повеќе датабази?
Па не е дека баш нема начин да се убрза процесот... Можете да ми се обратите за совети ако сакате.И не, не постои начин да се забрза rebuild jobs (кои се задолжителни пред секој апгрејд). Може да работат позадински додека си функционира форумот, но тоа само ќе го направи процесот уште побавен и има поголем ризик нешто да „пукне“
Сега кога знаеме дека имаме Xenforo експерт на располагање, те имаме предвид за обраќање. Фала.Па не е дека баш нема начин да се убрза процесот... Можете да ми се обратите за совети ако сакате.
Штета што „немам дозвола за доделување на реакции на мислења“, инаку би изреагирал позитивно на ова!И цените му се пристапни, па нема да губите месеци за ситна пара
Дали тоа што мојата реплика автоматски ја протолкува како саркастична е некој дефанзивен механизам? Извини ако оставив таков впечаток, ама не сум саркастичен и стварно не сум знаел дека си Xen експерт. Како некој што е на форум повеќе од 20 години, стварно никаков проблем јавно да побарам мислење.Извини ако ти го чепнав егото, па сарказам беше единствениот начин да ми одговориш, јас немав зли намери. Само изреагирав на невистината што ја кажа дека не можело побрзо па ти понудив да ти кажам трик како да го убрзате процесот, чисто онака има и некој што разбира по нешто наоколу и плус нема его ни блпкада да учи нешто ново.
Дали тоа што мојата реплика автоматски ја протолкува како саркастична е некој дефанзивен механизам? Извини ако оставив таков впечаток, ама не сум саркастичен и стварно не сум знаел дека си Xen експерт. Како некој што е на форум повеќе од 20 години, стварно никаков проблем јавно да побарам мислење.
Те молам сподели телефонски број (или други контакт податоци) во ДМ за да се чуеме и да совет околу забрзување на rebuild jobs на Xenforo. Благодарам.
Search функцијата не е само за пребарување на стари постови, туку и за многу core функции (пример, преглед на објавени мислења и отворени теми на некој член). Ќе имаше нелогичности, а најбитното - не може да се заврши апгрејд без успешно завршени rebuild jobs.Мислам дека требаше порано да го пуштите. Многу се одолговлекува, за еден search ако е голема работа. Освен на некој мал % пациенти, никој не се замара со тоа.
$config['enableListeners'] = false;
src/XF/Job/AbstractRebuildJob.php
Ти благодарам за трудот, искрено и без доза на сарказам. На кратко, делови од планот може да се применат и да влијаат за подобар перформанс, некои работи сме ги применувале уште пред 10 години, а делови не се применливи во нашиот случај. Верувам дека наскоро ќе елаборира @bidikov што и зоштоЕве јавно ќе пишам може ќе му затреба и на друг.
Процесот би изгледа вака.
Прво за да нема голем downtime правиш dev instance и на неа работиш.
Гасиш сите додатоци кои го успоруваат процесот на rebuild.
Код:$config['enableListeners'] = false;
ВоСмени Batch константа на 1000 стандардно е 100-500.Код:src/XF/Job/AbstractRebuildJob.php
Внимавајте со ова пратете cpu used и memory.
Зголеми innodb_buffer_pool_size на 80% и прати обавезно SHOW FULL PROCESSLIST и mysqldumpslow.
Стартувај jobs еден по еден
php cmd.php xf-rebuild:rebuild-threads
php cmd.php xf-rebuild:rebuild-posts
php cmd.php xf-rebuild:rebuild-user-caches
php cmd.php xf-rebuild:rebuild-search-index
Мозеш да избришеше стар индекс и да го презапишеш
TRUNCATE xf_search_index;
php cmd.php xf-rebuild:rebuild-search-index
После успешно завршена работа враќаш параметри по старо.
Ако поминат сите тестови без проблем само мењаш днс до новата инстанца и раат си. Потоа само merge на контент кој во меѓувреме е додаден форумот и таман си. Можеш да го исклучиш саат два за да можеш да ги дофаќаш сите постови без да изгубиш ни бајт.
Направено е двапати до сега на огромни форуми и на ит.мк пред извесно време.
Ете можеби ќе ти биде од помош, на тебе и на сите што ќе се најдат во слична ситуација.
Поздрав.
Не паѓа it.mk, нема потреба.Ај па коа ќе бидне работа, отворете ит.мк тема на кајгана.
Ај па коа ќе бидне работа, отворете ит.мк тема на кајгана.
Не паѓа it.mk, нема потреба.
Онлајн е, али само кај тебе не работиНе разбрав сеа,форумот е онлајн или не?Пошто кај мене нит од телефон нит на компјутер можам да го отворам.
Добро пеналче ми удри,убаво се наместивОнлајн е, али само кај тебе не работи![]()
CASE FRACTAL DESIGN ATX Mid-Tower Pop Air RGB Black, 3x120mm Aspect 12 RGB, w/WINDOW, Front Mesh, FD-C-POR1A-06
5.800,00 ден
MICROPHONE ELGATO WAVE 3 BLACK, 10MAB9901
11.280,00 ден
CASE FRACTAL DESIGN ATX Mid-Tower NORTH MOMENTUM EDITION, 3x120mm Momentum 4-pin PWM fans, w/WINDOW, Front wood panel, Charcoal Black, FD-C-NOR1C-05
11.950,00 ден
HEADPHONES LOGITECH Gaming-Headset G325 Lightspeed Wireless, Lilac, w/microphone, BT/USB, PC/PS5/PS5, 981-001538
6.610,00 ден
MOUSE WIRELESS USB CORSAIR M75 Air Lightweight RGB Gaming Mouse, 2.4Ghz+Bluetooth+USB, 26,000dpi, Light Grey, CH-931D102-EU
5.490,00 ден
VGA INNO3D GT1030 2GB DDR5, LP PASSIVE, DVI-D, HDMI, N1030-1SDV-E5BL
5.520,00 ден